Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Κρασί στο κύμα αλλά όχι... χύμα. Καλοκαιρινή διάθεση και κρασί δίνουν το ραντεβού τους στο Fabrica de Vino in the sand, στην κυριολεξία πάνω στο κύμα. Η φιλοσοφία του Fabrica de Vino, από τη χειμωνιάτικη καρδιά της Αθήνας στην Εμμανουήλ Μπενάκη, φέτος μεταφέρεται ατόφια στην αμμουδιά της παραλίας του Αλίμου. Κάτω από τα αλμυρίκια και τα πεύκα έχει στηθεί πάνω σε ξύλινο ντεκ πληθωρική μπάρα, τα βαρέλια είναι σε ρόλο τραπεζιού και υπάρχουν και cozy καναπεδάκια πάνω στη βοτσαλωτή παραλία. Χαλαρά, οικεία, ό,τι ακριβώς αναζητάμε σε δύσκολες εποχές. Επικοινωνία αληθινή με φόντο τη διασκέδαση που θα αντέχει η τσέπη μας. Σε αυτό το πνεύμα, προφανώς, είναι και οι παρέες όλων των ηλικιών που έχουν γεμίσει το μαγαζί. Φοράς τη βερμούδα και το μακό σου και ρουφάς άπληστα κάποιο από τα ωραιότατα κοκτέιλ της λίστας με πρωταγωνιστή το κρασί, αλλά και τσίπουρο που εμπνεύστηκε ο γνωστός Τέλης Παπαδόπουλος. Υπάρχει άποψη. Το ανακαλύπτεις πίνοντας μια γουλιά από το ζωηρόχρωμο κόκκινο κοκτέιλ BibBop που βασίζεται στο ερυθρό κρασί «Αμπέλου Γη» από το Κτήμα Τσώλη, διακοσμημένο με φλογερά κόκκινα ροδοπέταλα. Πίνεται ευχάριστα. Μου αρέσει αυτή η ελαφριά καλοκαιρινή πρόταση για κοκτέιλ που βγάζει και από τα «στεγανά» της την καθοδήγηση των ειδικών για το πώς πρέπει να πίνουμε το κρασί. Οι ευχάριστες μουσικές συντονίζονται με το παιχνίδισμα του φεγγαριού στη θάλασσα. Πίνεις μια γουλίτσα και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους. Εδώ δίνεται έμφαση στο κρασί και η λίστα με τις 200 ετικέτες και τις 50 σε ποτήρι 75 ml και 150 ml εστιάζεται στα λευκά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, στα ροζέ, τα φρέσκα ερυθρά και τα αφρώδη που ταιριάζουν με την εποχή. Φυσικά, δεν θα πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι. Επιλέγεις μικρά πιάτα και τσιμπολογάς π.χ. χαλούμι ελαφρά ψημένο που συνοδεύεται με μαρμελάδα πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα (€4). Μου άρεσε ο ανθός πάπρικας (€3), που είναι η κόκκινη πιπεριά γεμιστή με ανθότυρο και αφήνει ευχάριστη επίγευση. Τα πιρούνια κονταροχτυπιούνται στο πιάτο με τις γαρίδες με σάλτσα από μοσχολέμονο και δυόσμο πάνω σε ελαφρά ψημένο κανταΐφι (€5). Και πίτσα μεσογειακή (€5) θα φας αλλά και φάβα με χταπόδι και καραμελώμενο κρεμμύδι (€5). Το Fabrica de Vino δεν αφήνει έξω από τον χορό τα τσίπουρα και τις μπίρες, που έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή. Ψηφίζω αυτή την πρόταση εξόδου που δένει με τη ραστώνη του καλοκαιριού στην πόλη. ☛ Fabrica de Vino in the sand, στην «Ακτή του Ήλιου», Ποσειδώνος & Αλίμου, 210 3214148.
  • Ποιότητα που διαρκεί. Όταν στα εύσημά σου για ένα εστιατόριο κυριαρχεί ο τίτλος «κλασικό» ή «σταθερή αξία», σημαίνει ότι το έχεις καρατσεκάρει. Έχεις διαπιστώσει στη διάρκεια του χρόνου τη σταθερή ποιότητά του, ακόμα και σε εποχές ανταγωνισμού. Το Tirbouson επιμένει στη σταθερή νόστιμη πορεία του, με την κουζίνα του να σερβίρει πιάτα σπιτικά που ξυπνούν μνήμες, όπως οι λαχταριστοί κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και αρωματικά (€3,50) και η φάβα Σαντορίνης παντρεμένη με φρέσκια ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι και κάππαρη (€3,50). Καθημερινά υπάρχουν και πιάτα ημέρας-έκπληξη, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και άγριο μάραθο από το χωριό (€ 4,50). Αν πεθύμησες μπιφτεκάκια στη σχάρα, εδώ θα αποζημιωθείς, αφού ζυμώνονται με μοσχαρίσιο κιμά και τριμμένα λαχανικά για να είναι ζουμερά (€7,50). Δεν θα λησμονήσεις τις πατάτες Κύπρου που τηγανίζονται με τη φλούδα τους και τρώγονται απνευστί (€3). Ποιότητα, καλή διάθεση, χαλαρό περιβάλλον στη νοσταλγική γειτονιά του Κεραμεικού και μαζί ζεστή φιλοξενία σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σπίτι σου.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410107.
  • Ένα opening που περιμένουμε! Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ένα καινούργιο wine bar-restaurant που ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα στη Γλυφάδα, στον χώρο του παλαιού Far East (γωνία Λαζαράκη 61 & Πανδώρας 5). Πολλά είναι εκείνα που μας κάνουν να περιμένουμε το άνοιγμά του. Πρώτον, το όνομα του εστιατορίου, Route Nationale 7, που παραπέμπει στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Γαλλίας, ο οποίος διασχίζει όλη τη χώρα από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και θεωρείται θρυλικός για τους λάτρεις του φαγητού και του κρασιού, αφού περνά από τα πλέον ιστορικά σχετικά μέρη της Γαλλίας. Δεύτερο στοιχείο της νέας άφιξης που υπόσχεται πολλά είναι ο σεφ που θα ηγείται της κουζίνας του. Πρόκειται για τον Κώστα Τσίγκα, έναν από τους πλέον δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, με πολλές διακρίσεις στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Τρίτον, το ίδιο το μενού, το οποίο με μια πρώτη ματιά επιβεβαιώνει τη φήμη εκείνου που το ετοιμάζει. Μιλάμε για πολλά μικρά πιάτα και αρκετά κυρίως, πολλά τυριά βασισμένα στο γάλα παραγωγής τους και αρκετά αλλαντικά, μερικά από τα οποία θα παράγονται στο εστιατόριο. Στο μενού θα φιγουράρουν συνθέσεις όπως ψητά σπαράγγια με φρέσκα σύκα, κατσικίσιο τυρί με σόγια, χταπόδι με καφέ και σάλτσα ponzu, κατσικάκι με κάρι, πετροσωλήνες, μύδια και vongole σε ψητό ψωμί, χοιρινό καραμέλα, πικάντικο, τραγανό, μαλακό καβούρι και άλλα. Στο μενού υπάρχουν και γλυκά πολύ πέρα από τα συνηθισμένα, αν λάβεις υπόψη ότι θα βρεις πανακότα με κατσικίσιο γάλα και χαβιάρι ή σοκολάτα crunchy με μπέικον και καπνιστό αλάτι (!). Είπαμε, όμως, ότι μιλάμε για wine bar, οπότε θα έχει πολλά κρασιά σε ποτήρι και λίστα κρασιών market που θα αλλάζει πολύ συχνά.
  • Nouvelle vague. Χαμός γίνεται στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα με την άφιξη του Paul. Εκτός από γαλλικές μπαγκέτες, κρουασάν, μακαρόν και μια ποικιλία από λιχουδιές που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι σου, στο πεζοδρόμιο έχουν βγάλει τραπεζάκια όπου μπορείς να δαμάσεις την πείνα σου με σάντουιτς, πίτσες, μπριός, σαλάτες, ζυμαρικά, ομελέτες σε... πικάντικες τιμές.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Paul, πλ. Εσπερίδων & Κύπρου 70, Γλυφάδα, 210 8947169.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ