Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Μάνας κουζίνα κουζίνα
  • Ανακαλώντας αναμνήσεις. Οι περισσότεροι νέοι χώροι εστίασης κρατούν αποστάσεις από τα γευστικά ρίσκα και τις θεαματικές αλλαγές. Η κρίση έχει στεγνώσει ακόμα και τη φαντασία από τις φρέσκες προτάσεις. Πάντα, όμως, θα υπάρχουν ιδέες και τολμηροί που παίρνουν το ρίσκο προτείνοντας κάτι διαφορετικό. Το ολοκαίνουργιο μαγαζί «Μάνας κουζίνα κουζίνα» που μόλις άρχισε να «μπουσουλάει» στη hot γειτονιά της πλατείας Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει μια διαφορετική άποψη. Ο μεγάλος σχολικός χάρτης της Ελλάδας σε περίοπτη θέση δηλώνει ότι η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές από κάθε γωνιά της. Η διάθεση των ιδιοκτητών είναι να αναβιώσουν τις παλιές συνταγές, ακολουθώντας την εποχικότητα και σερβίροντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα της νέας γενιάς. Μέχρι εδώ όλα γνωστά. Η ιδέα είναι ότι σερβίρεσαι μόνος σου, διαλέγοντας από τη βιτρίνα, όπου φιγουράρουν τα ταψιά. Επιλέγεις είτε το μεγάλο λευκό πιάτο που χωράει τρεις γεύσεις και πληρώνεις €7,8, είτε το μεσαίο με 2 γεύσεις (€5) ή το μπολ για σαλάτα ή σούπα με (€2,8). Το Μάνας κουζίνα κουζίνα ανοίγει από το πρωί, προσφέροντας ελληνικό πρωινό, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά και από τις 11.00 το βράδυ ακολουθεί ουζοκατάσταση με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, πίτες και ρακόμελα στα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα. Ο νεαρός μάγειρας Θοδωρής Φουράκης μαγειρεύει σε δική του εκδοχή το χανιώτικο μπουρέκι και το πετυχαίνει. Ψιλοκομμένη πατάτα, κολοκύθια, ντομάτες και μυζήθρα συνθέτουν ένα πιάτο απλό και σπιτικό. Καλοφτιαγμένο το κλέφτικο με το αρνάκι, τη φέτα, τις πιπεριές και το δεντρολίβανο, όλα ψημένα στην λαδόκολλα. Η κολοκυθοπαστίτσα, μια παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, ήταν μια ομελέτα λαχανικών χωρίς αυγά. Δεν με ενθουσίασε, αντιθέτως τα μελιτζανοκεφτεδάκια με φέτα ήταν νόστιμα. Το στυλ του καλόγουστου μαγαζιού παραπέμπει σε νεο-μπακάλικο, με ελληνικά προϊόντα στα ράφια που μπορείς να αγοράσεις. Καλή αρχή! ☛ Μάνας κουζίνα κουζίνα, Αιόλου 27Α, κέντρο, 210 3252335.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Το Αποστακτήριον
  • Για φαγητό που το θυμάσαι. Θεωρώ ότι μέρος της επιτυχίας ενός μαγαζιού είναι φεύγοντας να θυμάσαι τουλάχιστον δύο πιάτα που έφαγες και να θέλεις να επιστρέφεις γι' αυτές τις γεύσεις. Αυτή είναι η σκέψη που κάνω καθισμένη κάτω από την πλούσια φυλλωσιά της μουριάς, δοκιμάζοντας το εξαίσιο ντολμαδάκι γιαλαντζί (€6) με βιολογικά αμπελόφυλλα, κουκουνάρι και σταφίδες, σαν μπιζουδάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια της Ζωής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ζωή και ο Κωνσταντίνος, δύο αδέρφια, έστησαν με αγάπη το Αποστακτήριον, ένα ζεστό και χαριτωμένο μεζεδοπωλείο. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπέζια βγαίνουν σε μια κλασική πλατεία της Νέας Ερυθραίας, δίνοντάς σου την αίσθηση χωριού και εξοχής. Μου άρεσε και η οικεία σάλα τους με τα εντυπωσιακά ράφια φουλ στα αποστάγματα. Οι μεζέδες είναι κλασικοί, με προσέγγιση σπιτική. Είναι σαν να σε έχουν καλέσει τα αδέλφια στο σπίτι τους για φαγητό. Εδώ, ο ουρανίσκος δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί στα τερτίπια των γαστρονομικών επιταγών. Όλα είναι γνωστά. Ο μαριναρισμένος γαύρος (€7,5) είναι εξαιρετικός και η Ζωή πρόθυμη να σου πει τον τρόπο για να τον φτιάξεις σπίτι σου. Στην κουζίνα μπαίνουν πρώτες ύλες που έρχονται από βιολογικές καλλιέργειες αλλά και από το ιδιωτικό μποστάνι της οικογένειας. Το λιαστό πλοκάμι χταποδιού (€10) έρχεται μόλις βγει από τη σχάρα και η σάρκα του είναι ζουμερή και θαλασσινή. Τα παστουρμαδοπιτάκια με αρμένικο παστουρμά, ντοματούλα και κασέρι Μυτιλήνης (€7,5), μια μπουκιά, τρώγονται απνευστί. Καλά λόγια έχω να πω και για το αφράτο και γευστικό κεμπάπ που συνοδεύεται με ψητή ντομάτα και μείγμα γιαουρτιού (€9,5). Τιμήθηκε και ο κλασικός ντάκος, με την κριθαροκουλούρα λουσμένη σε μαριναρισμένη ντομάτα και ωραιότατο ξύγαλο Σητείας (€7). Όλα τα πιάτα έρχονται φροντισμένα, χωρίς φιοριτούρες, τίμια. Με κέρδισαν η απλότητα, η ευγένεια των ιδιοκτητών και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αν θα ξαναπήγαινα; Φυσικά, και με μεγάλη μου χαρά.  ☛ Το Αποστακτήριον, Αγίων Αναργύρων 2 & πλ. 28ης Οκτωβρίου (Τσακπίνη), Νέα Ερυθραία, 210 6207126.
Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Κτήμα Κοκοτού
  • Κρασί και μουσική. Η πρόταση από το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής είναι ελκυστική, αφού συνδυάζει τα μοναδικά αρώματα του κρασιού με τη μουσική. Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να ξεναγηθείτε στους αμπελώνες, στο οινοποιείο, και να πάρετε γεύση από τέσσερα κρασιά του κτήματος που θα συνοδεύονται από finger food του «Δειπνοσοφιστηρίου». Ακολουθούν ο σολίστας του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος, με τον συνθέτη και σολίστα Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο, που θα ερμηνεύσουν έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων συνθετών. Σε έκτακτη συμμετοχή η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του συλλόγου «Φλόγα», ο οποίος φροντίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. ☛ Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6948 509 580 & 6946 068 010.
  • Food+Wine by Olivier CampanhaΑφίξεις. Ο σεφ Olivier Campanha, μετά την προσπάθειά του στο εστιατόριο Mono, συμπράττει με τον εξαιρετικό οινοχόο Γιάννη Μακρή Aiws και κάνουν νέα αρχή στο Κολωνάκι, στην οδό Ξενοκράτους 49, με το , στη θέση που βρισκόταν το εστιατόριο Duo. Ένα δίδυμο που δημιουργεί προσδοκίες. / Στον Πειραιά ετοιμάζεται δυνατή εστιατορική άφιξη σε κτίριο νεοκλασικό, όπου θα σερβίρεται μια μεγάλη ποικιλία λαχταριστών παραδοσιακών μεζέδων διά χειρός του πολύ καλού σεφ Χρήστου Τζιέρα και θα συνοδεύεται από ενδιαφέρουσα ποικιλία αποσταγμάτων. Και το όνομα αυτού... Belle Amie, που παραπέμπει ευθέως σε άλλες εποχές, και όχι μόνο, με το όνομα αλλά και την τοποθεσία του, αφού επιστρέφει στο κτίριο που το φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες.

Σεφ Χρήστος Τζιέρας

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ