Chri-Bri: Ένα μεσημέρι στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας

Chri-Bri: Ένα μεσημέρι στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο Kaleng Mwangal ξέρει την περιοχή από το 1998, δηλαδή απ’ όταν έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι γνωστό ότι η Κυψέλη είναι η γειτονιά-προορισμός για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν κουζίνες των αθηναϊκών αφρικανικών κοινοτήτων, εκεί τουλάχιστον εκπροσωπούνται οι δυτικοαφρικάνικες παραδόσεις της Σενεγάλης, της Νιγηρίας, την Γκάνας, εκεί είναι και το πρώτο αφρικανικό εστιατόριο που άνοιξε ποτέ σε αυτή την πόλη, το γνωστό Lalibela, το οποίο σερβίρει αιθιοπικές γεύσεις από το 2000. 

Ο Kaleng Mwangal ξέρει την περιοχή από το 1998, απ’ όταν έφτασε δηλαδή στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ζόρικη επιλογή, τα μαθήματα ήταν περισσότερα από εκατόν είκοσι και τα χρόνια που πέρασε στη σχολή γύρω στα οκτώ με εννιά. Κάπως έτσι η πόλη τον κράτησε, έγινε ένας βέρος Κυψελιώτης που πριν ανοίξει το δικό του μαγαζί επισκεπτόταν όλα τα αφρικανικά εστιατόριά της.

«Προσπαθούμε να βγάλουμε την κουζίνα μας προς τα έξω, να τη γνωρίσει ο κόσμος, καιρός ήταν», λέει ο ιδιοκτήτης του πρώτου και μοναδικού μέχρι τώρα κονγκολέζικου εστιατορίου της Αθήνας, του Chri-Bri bar-restaurant, που ανοίγει το μαγαζί του καθημερινά στις τρεις το μεσημέρι και το κρατάει μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτός Δευτέρας.

Αν περάσετε από τη συμβολή των οδών Πύθωνος και Πυθίας και δείτε κατεβασμένα τα ρολά του στη μία πλευρά, από την πλευρά της Πυθίας, μην πτοηθείτε, απλώς αναζητήστε τη μισάνοιχτη είσοδό του στον άλλο δρόμο, το εστιατόριο είναι ανοιχτό. 

Σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της ηπείρου, η ιδιαιτερότητα της κονγκολέζικης έγκειται στο ότι είναι από τις πιο λιτές, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά, χρησιμοποιεί πολύ σκόρδο και κρεμμύδι. Όσα θα δείτε στο μενού του Chri-Bri είναι πιάτα καθημερινά και σπιτικά, προσαρμοσμένα στα εδώ δεδομένα.

Σε έναν σκοτεινό χώρο με πολύχρωμα τραπεζομάντιλα από αφρικανικά υφάσματα, με μια σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για στολίδι στον τοίχο, μια τηλεόραση στην οποία εμείς πετύχαμε να παίζει BBC στο αθόρυβο, ενώ ένα κομμάτι του Gaz Mawete ακουγόταν στα ηχεία, και μια σκάλα που οριοθετείται από ένα κάγκελο εξωτερικού χώρου και χωρίζει την κουζίνα από τη σάλα, αυτό το μαγαζί σίγουρα δεν μοιάζει με κάποιο άλλο που να ξέρω εγώ τουλάχιστον και σίγουρα δεν είναι για όλους – αν προτιμάτε τα minimal και clean cut μέρη, το Chri-Bri δεν θα σας ικανοποιήσει, αισθητικά τουλάχιστον. Αν πάλι μπορεί να σας γοητεύσει ένα αυθεντικά speakeasy μέρος, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. 

Ένα μεσημέρι στο Chri-Bri, στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Το κάψιμο θα σας το σβήσει το φοφού, το δικό τους ψωμί, το οποίο θα πιάσετε με το χέρι, θα το πλάσετε σαν μπάλα στο χέρι σας και θα το βουτήξετε σε πιάτα με σάλτσες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γενικά, οι κουζίνες της υποσαχάριας Αφρικής χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά, δεν προσπαθούν να δώσουν έξτρα χρώμα στα πιάτα ούτε ενισχύουν με πολλούς τρόπους τα αρώματά τους. Σε σύγκριση με άλλες κουζίνες της ηπείρου, η ιδιαιτερότητα της κονγκολέζικης έγκειται στο ότι είναι από τις πιο λιτές, αποφεύγει τα πολλά μπαχαρικά, χρησιμοποιεί πολύ σκόρδο και κρεμμύδι.

Όσα θα δείτε στο μενού του Chri-Bri είναι πιάτα καθημερινά και σπιτικά, προσαρμοσμένα στα εδώ δεδομένα. Σε περίπτωση που έχετε ταξιδέψει προς τα εκεί θα γνωρίζετε πως το φαγητό τους είναι ιδιαίτερα καυτερό. Στο κονγκολέζικο εστιατόριο της Κυψέλης η σάλτσα από κόκκινες καυτερές πιπεριές με το τζίντζερ που παρατείνει την κάψα της θα σας έρθει ως συνοδευτικό, ως ντιπ, σε ένα μπολάκι.

Αν ο Kaleng μαγείρευε σπίτι του, θα την έβαζε απευθείας μέσα στο φαγητό. Εσείς δοκιμάστε λίγη, ελάχιστη με το πιρούνι σας και αν την αντέξετε, ζητήστε του την επόμενη φορά να τη χρησιμοποιήσει όπως θα έκανε κανονικά ο ίδιος. 

Το κάψιμο θα σας το σβήσει το φοφού, το δικό τους ψωμί, που είναι ουσιαστικά μια ζύμη φτιαγμένη μόνο από ζεστό νερό και πολλά διαφορετικά άλευρα, καλαμποκάλευρο, αλεύρι κασάβας και σιμιγδάλι. Θα το πιάσετε με το χέρι, θα το πλάσετε σαν μπάλα στο χέρι σας και θα το βουτήξετε σε πιάτα με σάλτσες, όπως αυτό που θα διαβάσετε ως «σόσο γιαμακάσι γιακολάμπα», το κοτόπουλο που σερβίρεται σε μια κόκκινη σούπα με φιστικοβούτυρο, βασικότατο πιάτο της κονγκολέζικης κουζίνας που καταναλώνεται απ’ όλους. 

Ένα μεσημέρι στο Chri-Bri, στο μοναδικό κονγκολέζικο εστιατόριο της Αθήνας Facebook Twitter
Aν προτιμάτε τα minimal και clean cut μέρη, το Chri-Bri δεν θα σας ικανοποιήσει, αισθητικά τουλάχιστον. Αν, πάλι, μπορεί να σας γοητεύσει ένα αυθεντικά speakeasy μέρος, θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για συνοδευτικά θα βρείτε επίσης ρύζι με καλαμπόκι, plantain ή makemba (μοιάζει με μπανάνα αλλά δεν είναι, έχει αμυλώδη γεύση και χρησιμοποιείται σαν πατάτα), που το κάνουν τηγανητό, και γλυκοπατάτες τηγανητές. Ζητήστε του να σας βγάλει και τα «χόρτα», όπως λέει τα φύλλα μανιόκας, που τα μαγειρεύει με λίγο ψάρι για έξτρα γεύση.

Έχει κρεατικά στη σχάρα, vegetarian επιλογές, όπως οι κεφτέδες από μαϊντανό, σκόρδο, μελιτζάνα και τρίμμα ψωμιού που συνοδεύονται από ντομάτα και λάχανο, ενώ υπάρχουν και πιο «εξτρίμ», όπως τα χαρακτηρίζει, πιάτα που δεν αναγράφονται στο μενού, τουλάχιστον όχι ακόμα, θα τα βάλει σταδιακά, «δεν είναι ακόμα η ώρα να γράψω "έντομα", αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και Έλληνες που έχουν ταξιδέψει και τα αναζητούν. Θα τα βάλουμε όμως, γιατί φαγητά είναι κι αυτά, απλώς θα μπουν σιγά-σιγά».

Ενημερώστε τον Kaleng μια μέρα πριν αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κάποια προνύμφη. 

Πύθωνος 34 & Πυθίας 2, Κυψέλη, 6949 365298

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM