Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter
2


Συνήθως όταν φεύγοντας από ένα εστιατόριο δεν μπορώ να ανακαλέσω αυτόματα ένα – δύο πιάτα από τη γευστική μου μνήμη, θεωρώ ότι κάτι δεν πάει καλά με το φαγητό που προσφέρει. Αυτό μου συνέβη στην πιο πρόσφατη γευστική μου εμπειρία αλλά δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες στην ποιότητα του φαγητού που δοκίμασα. Το αντίθετο, «το γευστικό ταξίδι σε πέντε ηπείρους που έκανα» ήταν εξαιρετικά σχεδιασμένο και πολύ καλά υλοποιημένο από τους σεφ. Όμως τελικά υπάρχουν περιπτώσεις που το περιβάλλον του «εστιατορίου» είναι τόσο μοναδικό που πραγματικά μπορεί να σου κόψει την ανάσα και να κλέψει τις εντυπώσεις από αυτό το ίδιο το φαγητό.


Είχα την τύχη να είμαι μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στο πρώτο dinner in the sky, με φόντο τον Αττικό ουρανό, καθώς η εταιρία Καρούλιας θέλησε να συνδέσει την παρουσίαση του ουίσκι Label 5 στην ελληνική αγορά με μια εμπειρία που εύκολα την τοποθετείς στη λίστα σου με τις αξέχαστες.

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter

Η πλατφόρμα με τους συνδαιτυμόνες τους 2 σεφ και τον mixologist, ανεβαίνει σιγά - σιγά στα 50 μέτρα και διαπιστώνεις ότι ο ουρανός της Αθήνας όσο συννεφιασμένος ή χειμωνιάτικος και αν είναι δεν μπορεί να χάσει τη γοητεία του. Το θέαμα από το τραπέζι που αιωρείται πάνω από την πόλη είναι τόσο ζωντανό, τόσο μαγικό. Ότι ήξερες ή είχες σαν πρότυπο για αυτό που λέμε «εστιατόριο με θέα» μπορείς να το ξεχάσεις καθώς δοκιμάζεις μια μοναδική αίσθηση που εύκολα εκτοπίζει το γαστρονομικό ενδιαφέρον. Το βλέμμα χαϊδεύει την αγέρωχη Ακρόπολη, μοναδικό πετράδι ο Παρθενώνας κυριαρχεί σαν ένα φωτισμένο μεγακόσμημα. Μαγεία αιώνων. Όταν καταφέρεις να πάρεις την ματιά σου από την Ακρόπολη που πραγματικά σε γητεύει, με κομμένη την ανάσα στρέφεσαι στον λευκό χιονισμένο Υμηττό που σου κλείνει το μάτι παιχνιδιάρικα. Και στο βάθος η θάλασσα ήρεμη να κυματίζει και να αλλάζει εκτυφλωτικά χρώματα μενεξελί την στιγμή που ο ήλιος σβήνει μέσα της. Είναι σαν να βλέπεις το φως πρώτη φορά.

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter


Είναι πρωτόγνωρο το αίσθημα να αιωρείσαι και να έχεις την αίσθηση ότι μπορείς χαϊδέψεις την πόλη ή καλύτερα ότι μπορείς να την κλείσεις στην αγκαλιά σου. Ακόμη και αν η φαντασία σου ζωντανεύει τόσο που να θέλεις να απλώσεις τα χέρια σου οι ζώνες που σε κρατούν σφιχτά δεμένο σε επαναφέρουν στην ...πλατφόρμα που σε φιλοξενεί. Το αίσθημα της ελευθερίας ο καθένας μας αναζητά με δικούς του τρόπους όμως εδώ πάνω με τον κρύο αέρα να σου χαϊδεύει το ξαναμμένο πρόσωπο χαρίζοντας ριπές δροσιάς η αίσθηση της ελευθερίας κατακλύζει το είναι σου χωρίς να κάνεις καμία προσπάθεια. Είσαι στον αέρα με ανάμικτα συναισθήματα, πρωτόγνωρα. Φόβος, αμηχανία, ρίσκο, τόλμη, εμπειρία.

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter
Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter
Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter


Στο κέντρο της πλατφόρμας βρίσκεται ο σεφ Νικόλας Πετρούτσος και η Μαρία από την Alfa caterining που έχει αναλάβει την κουζίνα . Θαυμάζεις την επαγγελματικότητα των σεφ που μπορούν να παραμένουν προσηλωμένοι στο έργο τους οπουδήποτε, ακόμη και αιωρούμενοι στον αέρα. Στην προκειμένη περίπτωση το μενού των πέντε ηπείρων συνδυάστηκε μοναδικά με τις προτάσεις του Ανδρέα Ματθίδη Σύμβουλο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Οίνων, Ποτών και Γαστρονομίας της εταιρίας Καρούλια. Τα πιάτα δανείστηκαν γαστρονομικές συνήθεις πέντε μεγάλων πόλεων. Από τη Νέα Υόρκη επιλέχθηκε, τι άλλο, american burger με skinned potatoes. Το Παρίσι συμμετείχε με τις γαρίδες provençal ενώ η συνεισφορά του Τόκιο ήταν maki με αυγά αχινού. Κυρίως πιάτο από το Σίδνεϊ με ψητό καρέ αρνιού σε κρούστα από βότανα και ξηρούς καρπούς με πουρέ από κουκιά. Και επιδόρπιο με προέλευση το Κέιπ Τάουν: Τηγανητές μπανάνες με oουίσκι  και φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης, συνοδεύεται με κρέμα σοκολάτας και καφέ. 

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter

Το Dinner in the Sky θα αρχίσει να ανυψώνεται «επισήμως» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το τακτικό μενού του για το οποίο καλείσαι να καταβάλεις 120 ευρώ το άτομο είναι πλούσιο και περιλαμβάνει: φέτα σε κρούστα κριθαροκούλουρου με σορμπέ σαμπάνιας, ραβιόλια γεμιστά με ψίχα καραβίδας και φρέσκο σολομό, πράσινη σαλάτα με λαδολέμονο κόκκινου κρασιού αρωματισμένο με μαστίχα Χίου, φιλέτο βοδινό ποσαρισμένο σε Αγιωργίτικο κρασί συνοδεία πουρέ φασολιών Πρεσπών, ρυζόγαλο αρωματισμένο με κάρδαμο για γλυκό φινάλε.

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter
Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter


Η πλατφόρμα θα λειτουργεί 2 φορές την ημέρα και το ενδιαφέρον είναι ήδη μεγάλο. Σταδιακά θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα του Dinner in the Sky με προοπτική να ανεβαίνει στον ουρανό 5 φορές την ημέρα προσφέροντας, εκτός από δύο δείπνα, breakfast, lunch και μοριακά κοκτέιλ που θα ετοιμάζει η ομάδα του Momix. Προφανώς διαφοροποιημένες και χαμηλότερες θα είναι και οι τιμές σε σχέση με το δείπνο.


«Αυτή η βέλγικη πλατφόρμα εκτός από εστιατόριο έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για παιχνίδι πινγκ πονγκ, πόκερ αλλά και για γάμους. Προστίθεται κερκίδα για να καλύψει τις ανάγκες και οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο εταιρικής προβολής. Στην Ελλάδα έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στο εστιατόριο» εξήγησε ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος ο άνθρωπος που έφερε το Dinner in the Sky στην Αθήνα. Στην Ελλάδα η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Τεχνόπολη προβλέπει παραμονή δύο μηνών υπάρχει όμως σχεδιασμός η πλατφόρμα να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως Σαντορίνη, Μύκονο, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Το Dinner in the Sky έχει ήδη ταξιδέψει σε 45 πόλεις ανά τον κόσμο. Από το Las Vegas μέχρι το Παρίσι, από το Λονδίνο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για την «απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Ένα τραπέζι 50 μέτρα πάνω από το έδαφος, 22 άτομα και όλη η πόλη στο... πιάτο. Γεύμα, δείπνο και κοκτέιλ δίπλα στα πιο ονειρεμένα σημεία του πλανήτη. Με θέα τον ωκεανό, βουνά, ιστορικά μνημεία».

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter


Πρακτικές λεπτομέρειες.
Η πλατφόρμα φτάνει σε ύψος που κυμαίνεται από 35 εως 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Η επιλογή του ύψους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και το σημείο στο οποίο είναι τοποθετημένη η πλατφόρμα. Τα παιδιά επιτρέπονται αρκεί το ύψος τους να υπερβαίνει το 1,50 μέτρα. Η καρέκλα περιστρέφεται κατά 180 μοίρες . Τα προβλήματα του καιρού είναι αντιμετωπίσιμα καθώς το 'τραπέζι' του Dinner in the Sky καλύπτεται από μια ενώ οι θερμάστρες θα σας ζεστάνουν. Πάντως τις κρύες βραδιές πρέπει να ντυθείτε καλά και να προστατεύσετε το κεφάλι σας από το κρύο φορώντας σκούφο. Οσον αφορά την ασφάλεια έχει τηρηθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13814 το οποίο αφορά την κατασκευή και λειτουργία των ψυχαγωγικών πάρκων. Η TUV Rheinland έχει πιστοποιήσει όλα τα στάδια κατασκευής και η πλατφόρμα έχει περάσει με επιτυχία τους ελέγχους ασφαλείας σε όλες τις χώρες. Το κάπνισμα απαγορεύεται.

Δείπνο στον ουρανό της Αθήνας Facebook Twitter
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια