Eat, drink and be merry!

Eat, drink and be merry! Facebook Twitter
0

Ούτε κατάλαβες πότε ήρθαν (ούτε κι εμείς...). Το mailbox σου έχει γεμίσει με ροδοκόκκινους αγιοβασίληδες που τραγουδούν χο-χο-χο εκνευρίζοντας το διευθυντή σου, και η φίλη σου από το διπλανό γραφείο ακολουθεί τη δίαιτα του μελομακάρονου κολλώντας συστηματικά το κουμπί του φωτοτυπικού για να σε βάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Αν δεν έχεις προγραμματίσει ακόμα την προεορταστική κοπάνα για ψώνια - χαρά- πάρτι - ξεφάντωμα - hangover, μην το καθυστερείς... Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ (μη σου μπαίνουν ιδέες για τη Νέα Υόρκη, next year) σε περιμένει για να φιληθείς με αγνώστους κάτω από το γκι, να πάθεις οverdose από κουραμπιέδες και βασιλόπιτα, να δεις την ανατολή του νέου χρόνου και της νέας μέρας πάνω από ένα πιάτο πατσά και να τσουγκρίσεις το ποτήρι σου με το καυτό κρασί (mulled wine, όπως θα έλεγε και η καθηγήτρια των αγγλικών σου) με τον Τζαμαϊκανό τουρίστα που τραγουδάει τα παραδοσιακά κάλαντα Santa ketch up in a Mango Tree, Mango Tree, Mango Tree...

Τhe day before Christmas

Μπορεί η κλασική βόλτα να περιλαμβάνει ζεστή σοκολάτα, αλλά σε αυτή την πόλη υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες για απόλαυση. Αν βγεις για shopping marathon σταμάτα για ένα σαλέπι - ζεστό, σιροπιαστό, είναι σκέτο βάλσαμο για το λαιμό. Στη λογική του street food και τα κάστανα -για το απαραίτητο χοροπηδητό όταν τα πιάνεις καυτά στη χούφτα σου- που κυκλοφορούν σε περιορισμένη version (έχουν μείνει πια ελάχιστοι πραγματικοί καστανάδες). Στη χριστουγεννιάτικη λίστα δεν πρέπει να ξεχάσεις τις ειδικές ποικιλίες καφέδων και τσαγιού με Christmas blend μπαχαρικών (μπορείς να τις δοκιμάσεις στα διάφορα καφέ ή να τις ανακαλύψεις στα καταστήματα για το χριστουγεννιάτικο πρωινό στο κρεβάτι) αλλά και όλη τη συλλογή από τα παραδοσιακά ποτά: από το καυτό κόκκινο κρασί που βράζεται με φλούδες πορτοκαλιού και γαρύφαλλα και κανέλα, μέχρι το egg nog, που έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Σ' αυτά πρόσθεσε τις πουτίγκες, που θα τις βρεις έτοιμες και αρκεί να τις βάλεις στο φούρνο για να θυμηθείς τα φοιτητικά σου χρόνια στην Αγγλία, και τα πανετόνε, ιταλική λιχουδιά από αφράτο τσουρέκι που ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα τα gingerbread cookies με την πιπεράτη γεύση, από τα οποία φτιάχνονται και τα χριστουγεννιάτικα gingerbread houses (προσπάθησε να συγκρατηθείς μέχρι το σπίτι σου για να τα τοποθετήσεις κάτω από το δέντρο).

The night before Christmas

Christmas parties χωρίς την ανάλογη χρυσόσκονη σε ballroom μεγάλων ξενοδοχείων δεν γίνεται. Η ατμόσφαιρα θυμίζει ρεβεγιόν στη χρυσή εποχή που ο Φράνκ Σινάτρα τραγουδούσε το «White Christmas», το μενού περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα (μενταγιόν από όστρακα Saint-Jacques, άγριο ελάφι με σάλτσα cranberries και σουφλέ σαμπάνιας, που τα βλέπεις για πρώτη φορά, αλλά νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην Αβάνα και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα σου χτυπήσει απαλά τον ώμο) και σάμπα, ρούμπα, σάλσα και τα λοιπά λάτιν που κορόιδευες στη μαμά σου, αλλά έρχονται ξανά στη μόδα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία προτείνουν χριστουγεννιάτικα πακέτα που περιλαμβάνουν διαμονή για να απολαύσεις τους κανιοβολισμούς από το καλωσόρισμα του νέου έτους σε υπερπολυτελή σουίτα, ενώ τα πάρτι τους είναι θρυλικά (τελευταία τάση τα champagne bar με όλες τις glamour σαμπάνιες). Σε αυτά πρόσθεσε τα μεγάλα εστιατόρια που κάθε τέτοια εποχή βάζουν τα δυνατά τους: οι μαρμίτες πιάνουν φωτιά και οι σεφ δοκιμάζουν τριάστερα πιάτα που συνδυάζουν δημιουργικές ιδέες με εκλεκτές πρώτες ύλες, όπως γαλλικά φουα γκρα, ρώσικο χαβιάρι και ισπανικά χαμόν. Φέτος, τα wine bar έχουν την τιμητική τους για να τσιμπολογείς το προσούτο σου παρέα με ένα απολαυστικό κόκκινο κρασί, ενώ μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και οι πειραματισμοί της μοριακής γαστρονομίας που κερδίζουν πόντους.

Τhe Greek way - Reveillon με πεντοζάλι

Δεν χρειάζεται να το πούμε: η χρονιά ανήκει αναμφισβήτητα στην ηρωική μεγαλόνησο. Στην Αθήνα βρίσκονται τρία, τουλάχιστον, κρητικά εστιατόρια, όπου χρειάζεται να μπεις στη λίστα αναμονής για να δοκιμάσεις λαχταριστούς χοχλιούς, ενώ τα τρυφερά σταμναγκάθια και τα αρνάκια που μυρίζουν Ψηλορείτη έρχονται καθημερινά από το νησί για πιάτα που παραπέμπουν σε μάθημα πατριδογευσίας. Στην κατηγορία των ελληνικών και αγαπημένων περιλαμβάνονται και όλα τα εστιατόρια που έχουν κάνει μεταγραφή στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη (που ξέρουν από καλλλό φαγητό) και από τη νησιωτική Ελλάδα (θαλασσινά από την Πάρο αλλά και κερκυραϊκά σοφρίτο που σπάνε μύτη). Το χοιρινό φρικασέ, οι σούπες αυγολέμονο, οι πίτες με το χωριάτικο φύλλο και τα ντολμαδάκια (σαρμαδάκια, κατά την τοπική διάλεκτο) είναι ό,τι πρέπει για να σου θυμίσουν Χριστούγεννα με τη μαμά σου στο σπίτι, όταν σε έβαζε να τυλίγεις λαχανοντολμάδες επειδή παραπέμπουν στα σπάργανα του Χριστού (άσχετο αλλά παραδοσιακό). Μην ξεχάσεις επίσης να κάνεις τις προμήθειές σου από τα νέο-μπακάλικα, όπου θα βρεις τέλειο τραχανά από τη Μάνη για τη σούπα μετά το hangover, θρακιώτικα φύλλα για πίτες home made, όλα τα αλλαντικά (από σύγκλινο μέχρι απάκι, που τελευταία γνωρίζει μέρες δόξας) για τηγανιές στο πρώτο πρωινό του νέου χρόνου, και γιορτινά γλυκά με γεμιστά μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

The Multi-culti way - Μaligayan Pasko (Καλά Χριστούγεννα στα φιλιππινέζικα)

Ολονύχτιο πάρτι με σούσι και σασίμι δεν είναι ό,τι ακριβώς έχεις στο μυαλό σου για Χριστούγεννα, αλλά αν κάνεις μια βόλτα από τις περιοχές του κέντρου θα ανακαλύψεις τέλεια έθνικ μαγαζιά όπου μπορείς να βρεις όλες τις καυτερές μυρωδιές που μπορούν να εκτινάξουν τη γαλοπούλα σου σε ύψη. Στην ελληνική Chinatown το γιορτινό μενού περιλαμβάνει πάπιες Πεκίνου και μπισκότα της χαράς (fortune cookies), αλλά μια ζεστή σούπα με noodles είναι άκρως μαλακτική για το ξενύχτι. Αν θέλεις να κάνεις το γύρο του κόσμου σε μια βραδιά, πρέπει να τιμήσεις δεόντως και όλα τα ταϊλανδέζικα εστιατόρια αλλά και τα ινδικά με τα καυτερά ρύζια και το κοτόπουλο tandoor που σε μεταφέρουν στο Δελχί. Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ανεβαίνει με τα χίλια η αργεντίνικη κουζίνα (φέτος είναι η χρονιά της, με τα αφιερώματα στο τάνγκο) και όλα τα εκλεκτά steak house που μπορούν να μετατρέψουν ένα κλασικό Τ-bone σε ανώτατη απόλαυση. Στα πιο κοντινά, τον πρώτο λόγο έχουν τα ρώσικα εστιατόρια, που θυμίζουν χιονισμένες στέπες με τα καυτερά κρέατα, τα πιροσκί και το κόκκινο ξινολάχανο, που παραπέμπουν στην κόκκινη παράδοση. Μην ξεχάσεις να απολαύσεις μια πραγματική βότκα ή να βάλεις στο τραπέζι σου όλα τα πολυεθνικά ποτά, όπως σάκε για δυνατές συγκινήσεις.

Τhe day after Christmas

Οι Άγγλοι έχουν τη συνταγή του Bloody Mary: γεμίζεις ένα ποτήρι με βότκα, ντοματόζουμο, Worcestershire sauce, μερικές σταγόνες ταμπάσκο και ένα κλωνάρι σέλερι (που μπορείς να το θεωρήσεις και σαν πρωινό) και πίνεις μέχρι να ξεχάσεις όλα αυτά που ήπιες την προηγούμενη μέρα. Ο ελληνικός τρόπος, όμως, είναι ο πατσάς: αν περάσεις στις έξι το πρωί από την κεντρική αγορά, μπορεί να πετύχεις τα τελευταία πιάτα, αφού η διανομή του άκρως χωνευτικού εδέσματος ξεκινάει από νωρίς. Η συνταγή είναι μυστική, όμως αυτοί που ξέρουν ρίχνουν και λίγο μπούκοβο που σε τινάζει στα ύψη, αλλά καίει και την τελευταία σταγόνα αλκοόλ. Τα τελευταία χρόνια, το πακέτο για πλήρη απόλαυση κλείνει με Christmas brunch στα μεγάλα ξενοδοχεία: πρόκειται για το πρώτο πρωινό του χρόνου με ένα μπουφέ που θα ζήλευε και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons στη Νέα Υόρκη (είδες που όλα κάνουν κύκλο;). Συνήθως περιλαμβάνει αγγλικό μενού με όλα τα παραδοσιακά, όμως τα αγαπημένα μας δεν είναι άλλα από τις σοκολατένιες τούρτες τύπου sacher torte από τη Βιέννη που σε κάνουν να περιμένεις ν' ακούσεις και τα κουδουνάκια από τους τάρανδους του Αγιου Βασίλη να περνούν από μπροστά σου (σε αυτή την περίπτωση μην ανησυχήσεις, φτιάξε ένα ακόμα Bloody Mary και περίμενε να δεις και τον Ρούντολφ!).

Θα σε δω στην πλατεία (Συντάγματος)...

Αν σκέφτεσαι να κάνεις ξανά τη βόλτα σου από τη ζαχαρένια πολιτεία, τα σχέδια άλλαξαν. Η πλατεία έχει ακόμα το μεγαλύτερο δέντρο της πόλης, αλλά αυτήν τη χρονιά το must see δεν είναι άλλο από τις φωτεινές πύλες που σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ (την ξέρεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το carousel σε περιμένει ακόμα για βόλτες, ενώ αν στην καρδιά σου είσαι ακόμα παιδί, κλείσε ραντεβού στο Μαγεμένο Δάσος που έχει στηθεί στον Εθνικό Κήπο για να κάνεις τη γνωριμία σου με τους καλικάντζαρους. Η γιορταστική ατμόσφαιρα όμως έχει και πολλή μουσική, αφού σήμερα (20/12) ξεκινάει η σκυταλοδρομία των συγκροτημάτων που θα ολοκληρωθεί στο χριστουγεννιάτικο πάρτι (24/12) στο Γκάζι. Κάτι μας λέει ότι αυτές τις γιορτές θα περάσουμε όμορφα, όμορφα, όμορφα (για να μάθεις λεπτομέρειες για το ραντεβού μας, μπες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cityofathens.gr).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ