Το Αθηναϊκό street food οργανώνεται και περνά στην επίθεση. Αυτό το μήνυμα παίρνεις όταν δοκιμάσεις το slow food served fast του Tortuga που μόλις άναψε τις φωτιές του στο Παγκράτι. Εδώ το φαγητό του δρόμου ανεβαίνει επίπεδο. Όχι λόγω μεγέθους ή εξεζητημένης προσέγγισης. Αλλά γιατί αυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου. Αν είσαι λάτρης του τυλιχτού- οποιουδήποτε ή και όλων των τυλιχτών που κυκλοφορούν στις κουζίνες και στους δρόμους του κόσμου- δεν μπορείς παρά να «προσκυνήσεις» την κουζίνα του Tortuga. Από τα αραβικά φαλάφελ ως τα ελληνικά σουβλάκια, από τις μεξικάνικες τορτίγιες ως τα ινδικά ντόσα και τα ιταλοαμερικάνικα στρόμπολι, τα τυλιχτά παίρνουν θέση στην κορυφή της πυραμίδας των φαγητών του δρόμου. Οπαδός αυτή της άποψης είναι και ο άνθρωπός που έφτιαξε το μικρό μαγαζί του Παγκρατίου. Ο Κωστής Γρυμάνης, βιολόγος, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και λάτρης της υγιεινής διατροφής μέσα από τα ταξίδια του γνώρισε το φαγητό του δρόμου και αποφάσισε με το μαγαζί του να μας δώσει την δική του άποψη. Την σύνθεση και την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο σεφ Μάρκο Ρόσι ενώ στην ανοιχτή κουζίνα δουλεύουν τρία άτομα.
Εδώ θα βρεις μόνο, ή σχεδόν μόνο, τυλιχτά. Το μυστικό βρίσκεται στην χειροποίητη τορτίγια που φτιάχνεται την στιγμή που θα την ζητήσεις. Είναι ίσως από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει, ταυτόχρονα τραγανή και αφράτη. Όμως η ελκυστικότητα του φαγητού δεν περιορίζεται στο τύλιγμα. Το περιεχόμενο είναι φρέσκο, πλούσιο και γευστικό. Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο (4,5€). Κάθε μπουκιά ήταν μια έκρηξη δροσιάς και ευωδιάς στον ουρανίσκο. Οι μανιταροκεφτέδες (4,5€) φτιαγμένοι με τρία είδη μανιταριών μαγειρεμένα σε κρασί με άφθονα μυρωδικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πράσινη σαλάτα και ντοματίνια αποκάλυπταν βελούδινη υφή και μεστή γήινη γεύση. Δεν ήθελες να τελειώσουν. Το tagine μοσχάρι (5,6€) ψιλοκομμένο ήρθε μαγειρεμένο με μαροκινά μπαχαρικά και τζίντζερ με πράσινη σαλάτα που δρόσιζε την κάθε μπουκιά και με πικάντικη επίγευση. Ένα ταξίδι στην κουζίνα της βόρειας Αφρικής. Πληθωρική ήταν και η πανσέτα (5,20€) μαριναρισμένη σε μπαλσάμικο, σόγια, μέλι και τζίντζερ που συνοδευόταν από stir-fry λαχανικά, μαγιονέζα από στρείδια, κάσιους, σουσάμι και πινελιές από φρέσκο κόλιανδρο. Θα βρείς ακόμη τυλιχτά με κεμπάπ με αρνί- μοσχάρι και κοτόπουλο με curry. Όλα ήρθαν αριστοτεχνικά τυλιγμένα στην χειροποίητη τορτίγια. Εκτός τυλιχτού υπάρχουν οι τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με την φλούδα τους σερβιρισμένες σε λευκή χάρτινη σακούλα παρέα με γλυκοκατευρή σάλτσα και σούπα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα χειροποίητα τσιπς από τορτίγια (1,2€) ενισχυμένα με μπαχαρικά και συνοδεία σάλτσες που φτιάχνουν μόνοι τους. Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.
☛ Tortuga, Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, 2130307620.
σχόλια