Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
0
Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Aυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου.

Το Αθηναϊκό street food οργανώνεται και περνά στην επίθεση. Αυτό το μήνυμα παίρνεις όταν δοκιμάσεις το slow food served fast του Tortuga που μόλις άναψε τις φωτιές του στο Παγκράτι. Εδώ το φαγητό του δρόμου ανεβαίνει επίπεδο. Όχι λόγω μεγέθους ή εξεζητημένης προσέγγισης. Αλλά γιατί αυτό που θα φας είναι τόσο απλό ώστε να το φας κυριολεκτικά στο πόδι αλλά και τόσο σύνθετο και εύγευστο ώστε να μιλήσει αληθινά στην καρδιά σου. Αν είσαι λάτρης του τυλιχτού- οποιουδήποτε ή και όλων των τυλιχτών που κυκλοφορούν στις κουζίνες και στους δρόμους του κόσμου- δεν μπορείς παρά να «προσκυνήσεις» την κουζίνα του Tortuga. Από τα αραβικά φαλάφελ ως τα ελληνικά σουβλάκια, από τις μεξικάνικες τορτίγιες ως τα ινδικά ντόσα και τα ιταλοαμερικάνικα στρόμπολι, τα τυλιχτά παίρνουν θέση στην κορυφή της πυραμίδας των φαγητών του δρόμου. Οπαδός αυτή της άποψης είναι και ο άνθρωπός που έφτιαξε το μικρό μαγαζί του Παγκρατίου. Ο Κωστής Γρυμάνης, βιολόγος, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και λάτρης της υγιεινής διατροφής μέσα από τα ταξίδια του γνώρισε το φαγητό του δρόμου και αποφάσισε με το μαγαζί του να μας δώσει την δική του άποψη. Την σύνθεση και την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο σεφ Μάρκο Ρόσι ενώ στην ανοιχτή κουζίνα δουλεύουν τρία άτομα.

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.

Εδώ θα βρεις μόνο, ή σχεδόν μόνο, τυλιχτά. Το μυστικό βρίσκεται στην χειροποίητη τορτίγια που φτιάχνεται την στιγμή που θα την ζητήσεις. Είναι ίσως από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει, ταυτόχρονα τραγανή και αφράτη. Όμως η ελκυστικότητα του φαγητού δεν περιορίζεται στο τύλιγμα. Το περιεχόμενο είναι φρέσκο, πλούσιο και γευστικό. Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο (4,5€). Κάθε μπουκιά ήταν μια έκρηξη δροσιάς και ευωδιάς στον ουρανίσκο. Οι μανιταροκεφτέδες (4,5€) φτιαγμένοι με τρία είδη μανιταριών μαγειρεμένα σε κρασί με άφθονα μυρωδικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πράσινη σαλάτα και ντοματίνια αποκάλυπταν βελούδινη υφή και μεστή γήινη γεύση. Δεν ήθελες να τελειώσουν. Το tagine μοσχάρι (5,6€) ψιλοκομμένο ήρθε μαγειρεμένο με μαροκινά μπαχαρικά και τζίντζερ με πράσινη σαλάτα που δρόσιζε την κάθε μπουκιά και με πικάντικη επίγευση. Ένα ταξίδι στην κουζίνα της βόρειας Αφρικής. Πληθωρική ήταν και η πανσέτα (5,20€) μαριναρισμένη σε μπαλσάμικο, σόγια, μέλι και τζίντζερ που συνοδευόταν από stir-fry λαχανικά, μαγιονέζα από στρείδια, κάσιους, σουσάμι και πινελιές από φρέσκο κόλιανδρο. Θα βρείς ακόμη τυλιχτά με κεμπάπ με αρνί- μοσχάρι και κοτόπουλο με curry. Όλα ήρθαν αριστοτεχνικά τυλιγμένα στην χειροποίητη τορτίγια. Εκτός τυλιχτού υπάρχουν οι τηγανητές κυδωνάτες πατάτες με την φλούδα τους σερβιρισμένες σε λευκή χάρτινη σακούλα παρέα με γλυκοκατευρή σάλτσα και σούπα ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα χειροποίητα τσιπς από τορτίγια (1,2€) ενισχυμένα με μπαχαρικά και συνοδεία σάλτσες που φτιάχνουν μόνοι τους. Η ποιότητα του φαγητού στο Tortuga είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος του. Είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελες να τα επισκέπτεσαι καθημερινά και λυπάσαι που δεν είναι δίπλα στο σπίτι σου.

☛ Tortuga, Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, 2130307620.

 

Εδώ θα βρεις μόνο τυλιχτά Facebook Twitter
Δοκιμάσαμε τις απαλές μπάλες γιαουρτιού με πέστο δυόσμου τυλιγμένες με ψητές μελιτζάνες και κόκκινες πιπεριές, πράσινη σαλάτα, φρέσκα φύλλα δυόσμου και γλάσο από μπαλσάμικο...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM