Live

Έχουν δικά τους μποστάνια!

Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
0
  • Costa Navarino. Η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και την κουζίνα της στο πέρασμα του χρόνου. To φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής και κυρίως της μεσσηνιακής φιλοξενίας αιώνες τώρα, και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Costa Navarino, όπου η λειτουργία της Taverna ενισχύει την έμφαση που δίνει ο προορισμός σε χώρους που συνδυάζουν τη γαστρονομία με τα αγνά υλικά που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή. Με στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της μεσσηνιακής γαστρονομίας, η Costa Navarino, μέσα από το «Μεσσηνιακό Πρόγραμμα Γαστρονομίας» που ξεκίνησε το 2010, ανέδειξε παλαιές μεσσηνιακές συνταγές και γεύσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε κόρη. Οι καλύτερες από αυτές τις συνταγές μαγειρεύονται στην κουζίνα της Taverna με τα προϊόντα από τους εξαιρετικούς βοτανόκηπους και λαχανόκηπους της Costa Navarino. Η συμπύκνωση της ιστορίας και των παραδόσεων μέσα σε ένα πιάτο μαγειρεμένο με τοπικά, αγνά προϊόντα: Καγιανάς, που είναι αυγά στραπατσάδα με ζουμερή ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες από παστό χοιρινό. Το extra παρθένο ελαιόλαδο που παράγει από τους ελαιώνες της η Costa Navarino ενισχύει γευστικά τα φρέσκα χόρτα που είναι μαζεμένα από τον Ταΰγετο. Από το γευστικό παιχνίδι της εντοπιότητας δεν θα μπορούσε να λείπει το κρασί από τους βιολογικούς αμπελώνες Navarino Vineyards. Στα κρασιά από τις σειρές 1827 και Kotyle ανακαλύπτεις την υψηλή ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού εδάφους.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
      ☛ Μεσσηνία, 272 3095000
  • COCO-MAT Eco Residences Serifos. Το COCO-MAT Eco Residences Serifos βρίσκεται στην παραλία Βάγια της Σερίφου. Πρόκειται για ένα γοητευτικό, ανακαινισμένο, παραδοσιακό συγκρότημα 14 σπιτιών, που στις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενούσε τους μεταλλωρύχους. Φιλόξενο, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο, που η φιλοσοφία του για τον σεβασμό στη φύση μεταφέρεται και στην κουζίνα του. Τα λαχανικά έρχονται από τον μπαξέ του ξενοδοχείου. Αυτά τα αυθεντικά λαχανικά και μυριστικά εμπνέουν τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο που έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού μιας κουζίνας απλής και νησιώτικης. Μέσα στη σκεπασταριά σιγομαγειρεύονται η ρεβιθάδα, ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο του χωριού, κατακόκκινες ντομάτες με κάππαρη και από δίπλα ντόπιο τυρί. ☛ Σέριφος, 210 6251971
  • Κalogria. Το γαστρονομικό στίγμα ενός τόπου δεν ορίζεται μόνο από τα προϊόντα που παράγει και τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και από τα χέρια που φυτεύουν το μποστάνι, κόβουν τα λαχανικά, ζυμώνουν ψωμί και «τρυγούν» τις ελιές για να βγάλουν λάδι. Από το πάθος να κρατηθεί αναλλοίωτη η γαστρονομία του τόπου τους. Αυτό το πάθος ανακάλυψα στη μαγειρική της Ρένας Χοτζέα-Μπαλακτάρη στη παραλία Καλογριά της Στούπας. Πάνω στο κύμα έχει στήσει το ξενοδοχείο «Κalogria» και το οικογενειακό εστιατόριο. Το μποστάνι της Ρένας είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Καθημερινά κόβει τα ζαρζαβατικά που θα μαγειρευτούν με το δικό της ελαιόλαδο και τα φρέσκα μυριστικά. Κουζίνα αληθινή, τοπική, απελευθερωμένη από τον τουριστικό «κορσέ». Βραστές πατάτες με φέτες πορτοκαλιού, ραντισμένες με ευωδιαστό ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές συνθέτουν τη μανιάτικη σαλάτα. Ο έρωτας των φρέσκων προϊόντων και ο σεβασμός στην πρώτη ύλη λειτουργούν ως υποδόριος σύνδεσμος, προσδιορίζοντας τη γαστρονομία του τόπου. Το μανιάτικο τραπέζι της Ρένας είναι εξαιρετικό. Χορτοπιτάκια, αλανιάρης κόκορας μαγειρεμένος με χειροποίητες χυλοπίτες, λαλάγγια και τοπικό πικάντικο τυρί σφέλα. Με τις γεύσεις του τόπου εξοικειώνονται και οι επισκέπτες, που απολαμβάνουν τη λεπταίσθητη κουζίνα, η οποία τιμά τα υλικά της μανιάτικης γης.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Στούπα Μεσσηνίας, 27210 77479
  • Ντομάτα. Στο Sani Resort στη Χαλκιδική έχουν αποδείξει τα τελευταία 8 χρόνια, με το φεστιβάλ γεύσης Sani Gourmet που έγινε θεσμός, πόσο πιστεύουν στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στη γαστρονομία που βασίζεται στα προϊόντα της ελληνικής γης. Η τοπική φάρμα στο χωριό της Νέας Φώκαιας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ξενοδοχείου να δοκιμάσουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατευθείαν από τα χωράφια αλλά και να πάρουν αληθινή γεύση από την αγροτική ιστορία της Χαλκιδικής. Στο εστιατόριο Ντομάτα, ένα από τα 25 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, σύμφωνα με το αγγλικό «Conde Nast Traveller», πάνω ακριβώς στη γοητευτική μαρίνα του Sani Resort, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ένας από τους πιο γνωστούς και δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, είναι προσηλωμένος στην κουζίνα του, επιλέγοντας υλικά που παράγονται πολύ κοντά στον τόπο που καταναλώνονται. Ο Χρύσανθος πιστεύει ότι «τα αγνά υλικά και η εποχικότητα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός πιάτου». Η χρήση των βιολογικών προϊόντων, του ελαιολάδου και των σωστών διατροφικών συνδυασμών συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αρχές του. Στην Ντομάτα ο Καραμολέγκος καινοτομεί γευστικά, με σεβασμό στην παράδοση και ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια στο μενού του ανακαλύπτεις και πιάτα τα οποία υμνούν την επιστροφή στις αξίες του υγιεινού φαγητού, όντας φανατικός εραστής των ντόπιων προϊόντων που επιλέγει από γειτονικές φάρμες και μπαξέδες. Η πρόσφατη ανακαίνιση του χώρου έφερε και τα σύνεργα της σαλάτας στη μέση του ξύλινου τραπεζιού. Φρέσκα, ζωντανά λαχανικά από τους μπαξέδες, όπως ντομάτες, αγγουράκια, ρόκα, καρότα, πιπεριές μέχρι ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και πιπέρι, πυροδοτούν μια «δράση» στο τραπέζι, όπου οι συνδαιτυμόνες φτιάχνουν τη δική τους σαλάτα, διασκεδάζουν και συμμετέχουν σε ένα γαστρονομικό παιγνίδι. ☛ Sani Resort Χαλκιδικής, 23740 99400
  • Kinsterna Restaurant. Στην περιοχή της Μονεμβασιάς, το Kinsterna Hotel & Spa, ένα αποκατεστημένο βυζαντινό αρχοντικό, φωλιάζει μέσα στους ελαιώνες, τους πορτοκαλεώνες και στα αγέρωχα κυπαρίσσια που αντλούν τη δροσιά τους από τα νερά της στέρνας του. Στην αυλή του αρχοντικού, δίπλα στη βυζαντινή στέρνα, το εστιατόριο Kinsterna σε ξεναγεί με τη νόστιμη κουζίνα του στη γαστρονομία του τόπου. Τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τα τοπικά, αγνά προϊόντα, το εξαιρετικό ελαιόλαδο, συνθέτουν ένα μοναδικό ντόπιο γαστρονομικό ρεπερτόριο. Το παλιό λιοτρίβι μπαίνει σε λειτουργία μόλις συλλέξουν τον καρπό της ελιάς. Ένα άσπρο άλογο αναλαμβάνει να θέσει σε κίνηση τις τεράστιες πέτρινες ρόδες που συνθλίβουν τις ελιές και αφήνουν το ευωδιαστό σκουροπράσινο λάδι να τρέξει. Δίπλα από τον παλιό πέτρινο ξυλόφουρνο βγαίνει αχνιστό το ζυμωτό ψωμί. Ο ληνός του κτήματος, την εποχή του τρύγου, προσφέρει την ανείπωτη χαρά του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή του οίνου Μαλβαζία. Και η αυτάρκεια της παραγωγής συνεχίζεται με τον παλιό οθωμανικό άμβυκα για την παραγωγή τσίπουρου που προσφέρουν στο τέλος του δείπνου για την καλή χώνεψη.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Kinsterna Hotel & Spa, Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, 27320 66300
  • Leonis Summer Houses. Το ξενοδοχείο Leonis στη Μύκονο, σκαρφαλωμένο στα βράχια πάνω από την παραλία του Ορνού, έχει προσπαθήσει στα λίγα χρόνια που λειτουργεί να δώσει ώθηση στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών και μεταξύ των ισχυρών του όπλων, στην προσπάθεια αυτή, είναι το μποστάνι του. Εκεί παράγεται, μέσω βιολογικής καλλιέργειας, μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών –ντομάτες, μαρούλια, πιπεριές– που έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι του πρωινού, όπου, μαζί με τις χειροποίητες μαρμελάδες και άλλα τοπικά προϊόντα, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις κυκλαδίτικες μυρωδιές και γεύσεις. Τα ίδια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως και το ελαιόλαδο που παράγεται ειδικά για το Leonis, τα συναντάς σε μια μεγάλη ποικιλία από σνακ που σερβίρονται στο ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί στην καλλιέργεια την Permaculture technique, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά τον σχεδιασμό του οικολογικού ανθρώπινου φυσικού περιβάλλοντος και των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, επιδιώκοντας την αρμονική τους συνύπαρξη. Το Leonis Summer Houses έχει καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στο κορυφαίο 10% τουριστικών επιχειρήσεων του κόσμου, σύμφωνα με έγκριτη διεθνή διαδικτυακή σελίδα αξιολόγησης ξενοδοχειακών υπηρεσιών, μόλις τη δεύτερη σεζόν λειτουργίας του.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Ορνός, Μύκονος, 22890 24825
  • Bill & Coo. Το Bill & Coo στη Μύκονο από το ξεκίνημά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία, θεωρώντας την αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών και των υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που επιθυμεί να προσφέρει. Η συνεργασία του με τον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο έχει αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς, καθώς τα φρέσκα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου συναντούν την τεχνική και τη δημιουργικότητα του βραβευμένου σεφ, οδηγώντας σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου, με την ονομασία Bill & Coo's Gourmet Restaurant, προσφέρει μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εμπειρίες στο κοσμοπολίτικο νησί. Ο Αθηναγόρας διαλέγει τα πιο φρέσκα υλικά και μυρωδικά από το μποστάνι που έχει στήσει κι έχει στη διάθεσή του το ξενοδοχείο κι αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες από τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά και αλλαντικά της Μυκόνου, φτιάχνοντας πιάτα που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ούτε για την ελληνική τους προέλευση ούτε για τη φρεσκάδα τους. Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο στην παραλία της Μεγάλης Άμμου, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μυκόνου. Διαθέτει 24 πολυτελείς σουίτες με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ιδιωτικές βεράντες και θέα στον κόλπο της  Μεγάλης Άμμου. ☛ Μεγάλη  Άμμος, Μύκονος, 22890 26292
Γεύση
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ