Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet;

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
2
Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Φωτογραφίες από το λογαριασμό instagram του BuzzFeedFood

Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία (όχι και τόσο μεγάλος στην Ελλάδα αλλά στις υπόλοιπες χώρες) για τη στροφή της Nigella Lawson προς την υγιεινή και απλή μαγειρική. Το γράψαμε κι εμείς εδώ, η συζήτηση συνεχίστηκε εκεί έξω μέχρι που έφτασαν οι φανατικοί της αναγνώστες να αναπολούν τις παλιές (και πολύ παχυντικές) της συνταγές. Αναδημοσιεύσαμε κι εμείς εδώ τη συνταγή για Cheesecake με nutella που χθες αναπαράχθηκε από ένα τεράστιο αριθμό sites και blogs παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να «ανακαλέσουν» ευγενικά της όμορφη μαγείρισσα στην τάξη. Να την παρακαλέσουν ευγενικά να παρατήσει τα αβοκάντο και τα ψητά ραπανάκια και να επιστρέψει στον παλιό καλό (κακό) της εαυτό.

Mε την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το.

Χωρίς να τα καταλάβω προσπαθούσα τόσες μέρες να μεταβολίσω όλο αυτό το τσουνάμι ενάντια σε κάτι που θα έπρεπε να  θεωρηθεί αυτομάτως καλό! Στην τελική, η γυναίκα δεν μας είπε να γίνουμε βέγκανς ούτε να τρώμε αέρα κοπανιστό. Είδα τις εκπομπές και διάβασα το τελευταίο της βιβλίο από την ημέρα που έγραψα το πρώτο κείμενο για αυτή την ιστορία. Και πρέπει να σας πω, πως αυτά που προτείνει είναι πάρα πολύ νόστιμα και αληθινά ενδιαφέροντα. Κάνει χρήση όλων των νέων τάσεων στη μαγειρική, χώνει τις δικές τις γαστρονομικές εμπειρίες εκεί μέσα, τα ταξίδια της και φυσικά την αδιαμφισβήτητα μεγάλη γνώση που κατέχει. Και δεν είναι όλα διαίτης! Απλώς σου λέει μην είσαι διαρκώς γουρουνάκι ρε παιδί μου! Μη χώνεις τυριά και σοκολάτες και λίπη και απ’ όλα καθημερινά  στο στόμα σου. Η νοστιμιά μπορεί να επιτευχθεί κι αλλιώς! Και, ναι, τα πολλά γαλακτοκομικά δεν κάνουν καλό, ούτε και οι υδατάνθρακες, ας αρχίσει και κάποιος μάγειρας να το εφαρμόζει αυτό σε μια μεγαλύτερη κλίμακα, σε μεγαλύτερο κοινό και όχι μόνο στο στεγανό κοινό των Healthy Eaters και των διαιτολόγων. Για να μάθουμε να τρώμε καλύτερα πρέπει αυτό να γίνει καθημερινότητα και όχι κάτι «ειδικό».  Κάποια άλλη ερμηνεία θα έλεγε «μην τρως τα αισθήματά σου» με την οποία συμφωνώ και πιστεύω πως ταιριάζει και στην περίπτωσή της που όλοι έχουμε δει τι έχει περάσει με τον τύρρανο και τώρα παλεύει να το μαζέψει. Όπως και να ‘χει η γυναίκα προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε, δίνει ιδέες με χαλαρό και καθόλου στρατευμένο στυλ για το πώς πρέπει να τρώμε υγιεινά και είναι να απορεί κανείς που όλο αυτό ξεσηκώνει αντιδράσεις.

Είναι η σελίδα BuzzFeedFood το πιο ανθυγιεινό πράγμα που υπάρχει στο internet; Facebook Twitter
Το φημισμένο chesecake της Nigella Lawson

Πάμε τώρα στην αντίπερα όχθη. Ένα από τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο, το BuzzFeed, έχει ειδική σελίδα αφιερωμένη στο φαγητό. Όλοι ξέρουμε το BuzzFeed είναι αυτό το φανταστικό, υπερ–επιτυχημένο μηντιακό εγχείρημα, που όλοι έχουν ζηλέψει την επιτυχία του και τα απίστευτα ratings που κάνει αναπαράγοντας την επικαιρότητα με έναν εντελώς διαφορετικό, ελαφρύ, fun και πολύ νεανικό τρόπο. Εκεί υμνήθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού το στυλ “10 άνδρες που αποδεικνύουν πως αυτό και το άλλο”. Ο λόγος που πέτυχε το BuzzFeed είναι κατά τη γνώμη μου επειδή όσο light και αν φαίνονται σε πολλούς αυτά τα θέματα, γίνονται από καλούς, έξυπνους δημοσιογράφους, είναι ψαγμένα όσο λίγα πράγματα στο διαδύκτιο, είναι εν ολίγοις καλή δημοσιογραφία άσχετα αν σε ενδιαφέρει αυτό το στυλ ή όχι.

Το BuzzFeedFood τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Προσπαθώντας να ικανοποιήσει το βασικό κοινό του, το Buzzfeed έφτιαξε μια σελίδα για το φαγητό στην οποία προσπαθεί να απαντήσει τα εξής ερωτήματα:

Ερώτηση: Τι τρώει ο μέσος αμερικάνος; Απάντηση: Junk Food / Υδατάνθρακες

Ερώτηση: Τι τρώνε οι νέοι; Απάντηση: Junk Food/ Υδατάνθρακες

Mε αυτή τη συγκλονιστική απάντηση ανά χείρας και με την στόχευση για άπειρα shares και clicks (που όλοι την έχουμε και όλοι τα ποθούμε) έφτιαξε μια σελίδα όπου προτείνει βασικά και αποκλειστικά μόνον αυτά. Κάθε φορά που μια αλυσίδα με junk προτείνει άλλο ένα ανοσιούργημα γεμιστό με τριπλά τυριά και πατάτες και απροσδιόριστες σάλτσες το BuzzFeedFood είναι το πρώτο που θα το παρουσιάσει υμνώντας το. Εννοείται πως τεράστιες viral επιτυχίες του τύπου «αυτό είναι το πιο παχυντικό burger στον κόσμο» ή «αυτό το κοκτέηλ έχει μέσα πενήντα ντόνατ και δύο κιλά παγωτό» ή το αγαπημένο μου «η πίτσα τούρτα» έχουν ξεκινήσει από αυτή τη σελίδα η οποία τα προτείνει και τα κάνει viral πρώτα σε μια χώρα που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παχυσαρκία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο. Η εικονογράφηση αυτών των θεμάτων είναι ένα ακόμα θέμα αφού στο BuzzFeed έχουν πάρει την έννοια «food porn” ένα βήμα πάρα κάτω τονίζοντας περισσότερο κατά τη γνώμη μου το κομμάτι porn, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κάνοντας μια βόλτα στη σελίδα facebook του BuzzFeedFood ανακαλύπτει κανείς τον αντίποδα της σκέψης Nigella. Η γενικότερη αντίληψη είναι «βάλε λίγο τυρί ακόμα πάνω σε όλα», «τίποτα καλύτερο από μια βόλτα στο τηγάνι για να γίνουν όλα πιο νόστιμα», «500 γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε με μπισκότα OREO, κρέμα, smarties και καραμέλα και άφθονη ζάχαρη». Αυτό το βίντεο ανέβηκε πριν λίγες μέρες και είναι πιστεύω πολύ αντιπροσωπευτικό. Κάθε κουταλιά, σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στον καρδιολόγο:

Pizza Mac & CheesePin it for later: http://bzfd.it/1OR6zPX

Δημοσιεύτηκε από BuzzFeed Food στις Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουν πάντα και οι «υγιεινές επιλογές» του τύπου «μάθε να φτάχνεις πράσινα smoothies” αλλά κανέναν δεν πείθουν. Εννοείται πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με τις επιλογές του. Και φυσικά είναι απολύτως οκ να θέλει κανείς να πλακώνεται καθημερινά στα macaroni n’ cheese και να καταναλώνει ή να θαυμάζει τα φαγητά τύπου Buzzfeed Food όμως η πραγματικότητα είναι άλλη: τρώμε πολύ ανθιυγιεινά, υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας μεγάλο στο δυτικό κόσμο, η κατανάλωση κρέατος και η κακοποίηση ζώων έχει φτάσει στο ζενίθ και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που συνδέουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφών με την κατάθλιψη. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Πρέπει στο μεγάλο κοινό να επικοινωνείται η γνώση για την υγιεινή διατροφή κι ας μην είναι έτοιμο να τη δεχτεί ή να την ακολουθήσει πλήρως. Κι ας μην είμαστε απολύτως σίγουροι για κάποια πράγματα ότι λειτουργούν 100%. Γι’ αυτό σέβομαι απόλυτα όλους όσους ασχολούνται με το φαγητό και προσπαθούν έστω και λίγο να προτείνουν έναν καλύτερο τρόπο για να τρώμε. Γι’ αυτό και δεν σέβομαι αυτούς που χτίζουν πάνω στα πιο ποταπά μας ένστικτα και μας προτείνουν «λίγη ακόμα μαγιονέζα πάνω στο εφταπλό τσιζ».

Ευγενικό unfollow λοιπόν σε όλες τις γαστρονομικές σελίδες που δεν προσπαθούν.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ