Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις...

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Η σάλα κομψή σε στέλνει στα αστικά σπίτια της Σμύρνης με τα λευκά μαρμάρινα τραπέζια και τις λευκές βιενέζικες καρέκλες, τις χιονάτες τριζάτες λινές πετσέτες, τα εγγλέζικα πορσελάνινα σερβίτσια και τα κρυστάλλινα ποτήρια.
1

«Σύγχρονη Ατλαντίδα του Ελληνισμού ήταν η Σμύρνη» λέει ο Ηλίας Σκουλάς που η επιμονή του για την δημιουργία του «1903 a taste of Smyrna» δικαιώθηκε με το καινούργιο μαγαζί, επίπονα ανατρεπτικό όπως μας έχει συνηθίσει στα εστιατόρια που έχει στήσει πρόσφατα. Χαζεύω την πρόσοψη του κτιρίου που ακολουθεί την αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Σμύρνης , με το βερχανά –την εξωτερική βεράντα που αιωρείται- και σε βάζει αμέσως στο κλίμα της εποχής. Μόλις διαβείς την είσοδο ο χώρος είναι ένα μαγικό ταξίδι. Η Σμυρναίικη καταγωγή μου ξύπνησε και ένοιωσα βαθιά συγκίνηση. Τα παραμύθια της Σμυρνιάς γιαγιάς μου από τον τόπο της αλλά και την πολυτάραχη ιστορία του είναι σαν να την ακούω να μου τα σιγοψιθυρίζει όπως τότε όταν ήμουν μικρή. Η σάλα κομψή σε στέλνει στα αστικά σπίτια της Σμύρνης με τα λευκά μαρμάρινα τραπέζια και τις λευκές βιενέζικες καρέκλες, τις χιονάτες τριζάτες λινές πετσέτες, τα εγγλέζικα πορσελάνινα σερβίτσια και τα κρυστάλλινα ποτήρια. Σαν να βρίσκεσαι σε αρραβώνα. Στην γωνία ένα γραμμόφωνο, στον τοίχο ο παλιός καθρέπτης , τα ράφια με τα γυάλινα μπολ με τα γλυκά του κουταλιού μπλέκουν αρμονικά με το μπλε χρώμα της ξάστερης νύχτας. Επάνω, από το διπλό πάσο μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα - με την χόβολη για τον καφέ, τις παγωνιέρες του 1920 και τα μπολ από οπαλίνα – φιγουράρει η ασπρόμαυρη αφίσα με την προκυμαία του περίφημου Κιέ που συγκέντρωνε την αριστοκρατία της Σμύρνης.

Τα σουτζουκάκια της Ερατώς αφράτα, νόστιμα και με καλή ισορροπία του κύμινου. Κλείνεις τα μάτια από την βαθιά ευχαρίστηση που κατακλύζει το μέσα σου και αφήνεσαι στο ταξίδι. Μου ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου.


Μια χαριτωμένη σερβιτόρα ντυμένη με την στολή της Ευαγγελικής σχολής με μπλε σκούρα φούστα, λευκό πουκάμισο, κόκκινη κορδέλα γραβατούλα και λευκά σοσόνια σε υποδέχεται και ρωτάει τι θα πιούμε. Ανάλογα με το ποτό πάνε και οι μεζέδες. Γενί ρακή ρέει στα ποτήρια που τσουγκρίζουμε με περισσή χαρά. «Το χώρο αυτό τον έστησα για ψυχική ανάταση. Νιώθω ευθύνη για αυτό επιμένω στην λεπτομέρεια» εξηγεί ο Ηλίας Σκουλάς και προσθέτει « Δείχνω μια ιστορία της Μικρασιατικής κουλτούρας. Η εικόνα της σάλας συνοδεύει το φαγητό. Η Σμύρνη ήταν ένα κράμα πολιτισμών». Ενας σεφ που σκηνοθετεί και πιστεύει ότι το φαί είναι ταξίδι. Εδώ, όλα γίνονται στο χέρι. Το φαγητό μαγειρεύεται με παραδοσιακό τρόπο όπως στην Σμύρνη. «Στο καπνιστήριο καπνίζουμε μόνοι μας τα μύδια και το χταπόδι. Η τσιροσαλάτα γίνεται στο γουδί. «Αναζήτησα στοιχεία και συνταγές αυθεντικές σμυρναίικες από την Εστία της Νέας Σμύρνης» εξηγεί ο ανήσυχος σεφ Ηλίας Σκούλας και το πάθος στην φωνή του σε συνεπαίρνει. Τα σουτζουκάκια της Ερατώς είναι από το τετράδιο της με τις συνταγές της από το 1897. «Έβαλα αυτούσια την συνταγή της και τα φτιάχνω με βιολογικό μοσχαρίσιο κιμά για να εισπράττεις την γεύση της εποχής εκείνης» εξηγεί ο Ηλίας.

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Εκτίμησα την ιδέα του βελούδινου πουρέ μελιτζάνας που συνδυάζεται υπέροχα με τα κοκκινιστά καλαμαράκια σε μια ευφυή παραλλαγή το γιουνκιάρ.


Το μενού χωρίζεται έξυπνα στις πέντε συνοικίες της Σμύρνης με τα φαγητά και τους μεζέδες που τιμούσαν τότε. Στο «Κιέ» που συγκέντρωνε τα εστιατόρια με θαλασσινές κυρίως γεύσεις και σε αυτήν την ενότητα εντυπωσιάζει η ποικιλία των ψαρομεζέδων. Στην «Μπέλα Βίστα» η Καλλιθέα της Σμύρνης όπου γινόταν ο καθημερινός περίπατος πάνω στην θάλασσα και τα παραλιακά μεζεδοπωλεία έσφυζαν από ζωή. Εδώ θα επιλέξεις αλοιφές και αχταρμάδες. Στα «Γυαλάδικα» την ελληνική συνοικία με τα ουζερί, τα τσιπουράδικα και τα καπνιστήρια για τα αλίπαστα διάσημη για τα γλέντια της. Αρα, εδώ διαλέγεις τα παστά και τα καπνιστά. Στην λαϊκή συνοικία «Μεγάλες ταβέρνες» με τα ελληνικά μεζεδοπωλεία και τα μπακάλικα θα εντρυφήσεις στους λαχταριστούς μεζέδες. Και τέλος ο εμπορικός δρόμος «Φραγκομαχαλάς» με τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ δίνει επιλογές από τα Σερμπέτια.

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Το «1903 a taste of Smyrna» αξίζει για πολλές επισκέψεις που θα σου επιτρέψουν να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις.


Παίρνω ένα παγάκι από το οπάλινο μπολ και το βαπτίζω στο κρυστάλλινο με φίνο ταγιάρισμα ποτήρι με την γενί ρακή. Πίνω μια γουλιά και δοκιμάζω από τις αλοιφές την σαλάτα εκ Ρωσίας με ροφό (7,90€). Πρόκειται για μια φινετσάτη εκδοχή της ρώσικης σαλάτας ενισχυμένη με κομματάκια ροφού και ελάχιστη μαγιονέζα ίσα που να δένει τα υλικά. Σε γυάλινο μπολ έρχεται το φρέσκο ψωμί και μια γενναία μπουκιά βαπτίζεται στην εσμέ (3,90€) την καλοφτιαγμένη πικάντικη όσο πρέπει ντοματένια αλοιφή. Η χτυπητή τσιροσαλάτα (7,90€) με το παραδοσιακό γουδοχέρι μέσα στο γουδί είναι υπέροχη. Ότι πρέπει για να συνοδέψει το ποτό. Η λακέρδα από τον Βόσπορο (14€) μόλις έχει αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη και αποκαλύπτει την βελούδινη υφή της. Το φρέσκο χταπόδι (13€) έχει καπνιστεί στην κουζίνα πριν μπει στα κάρβουνα και σε κερδίζει με την ερεθιστική καπνιστή γεύση του. Από τους ψαρομεζέδες τα μύδια κεμπάπ (8,5€) είναι ποίημα. Παναρισμένα με μπαχαρικά έρχονται περασμένα στην σιδερένια σούβλα και συνοδεύονται με ελαφριά σκορδαλιά φτιαγμένη με ζουμί από χταπόδι σερβιρισμένη μέσα σε μαύρα κελύφη από μύδια. Ηδονιστικός μεζές. Δεν θέλεις να τελειώσουν. Εκτίμησα την ιδέα του βελούδινου πουρέ μελιτζάνας που συνδυάζεται υπέροχα με τα κοκκινιστά καλαμαράκια (12,5€) σε μια ευφυή παραλλαγή το γιουνκιάρ. Άλλα κόλπα. Τα σουτζουκάκια της Ερατώς (9,5€) αφράτα, νόστιμα και με καλή ισορροπία του κύμινου. Κλείνεις τα μάτια από την βαθιά ευχαρίστηση που κατακλύζει το μέσα σου και αφήνεσαι στο ταξίδι. Μου ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις θύμισαν αυτά που έφτιαχνε η Σμυρνιά γιαγιά μου. Τα πιτάκια με υπέροχο παστουρμά και κασέρι Ξάνθης τυλιγμένα αριστοτεχνικά μέσα στο τραγανό φύλλο (8,50€) τρώγονται απνευστί. Εύγε σεφ! Δεν μπορείς παρά να ενθουσιαστείς από το γλέντι των γεύσεων που δένει απόλυτα με το περιβάλλον. Η τελετουργία επιβάλει για την καλή χώνεψη ευωδιαστό τσάι με περγαμόντο σερβιρισμένο στα γυάλινα ποτηράκια του τσαγιού πριν ακολουθήσουν τα σερμπέτια. Ασουρές με κρέμα από στάρι με ρόδι, δαμάσκηνα, σταφίδες και καρύδια και κολασμένο εκμέκ με καϊμάκι βουβαλίσιο φερμένο από την Πόλη. Το «1903 a taste of Smyrna» αξίζει για πολλές επισκέψεις που θα σου επιτρέψουν να δοκιμάσεις πολλές γεύσεις. Και όπως ισχυρίζεται ο δημιουργός του Ηλίας Σκουλάς, «Η Σμύρνη ήταν η νέα Ορλεάνη της Μεσογείου».

1903 A Taste Of Smyrna, Αγ. Ιωάννου 12 & Φιλικής Εταιρείας 10, 2108942177

Αν είσαι Σμυρνιός, εδώ θα κλάψεις... Facebook Twitter
Σε γυάλινο μπολ έρχεται το φρέσκο ψωμί και μια γενναία μπουκιά βαπτίζεται στην εσμέ την καλοφτιαγμένη πικάντικη όσο πρέπει ντοματένια αλοιφή.
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
Για να μην ψάχνει ο κόσμος άδικα μήπως πρέπει να γράψετε ότι το μαγαζί βρίσκεται στην Γλυφάδα; Ο τίτλος γράφει: "Οι σμυρναίϊκες συνταγές ενός μαγαζιού στην Αθήνα" Υ.Γ. Οδός Φιλικής Εταιρίας δεν υπάρχει στην Αθήνα, μόνο η πλατεία (γνωστότερη ως Κολωνάκι).