ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Σ' ένα μικρό, στενό δρομάκι της Θεσσαλονίκης βρήκαν χώρο να φωλιάσουν και να ανθήσουν τρία μαγαζιά, το ένα καλύτερο από το άλλο.
0

Κάπου ανάμεσα στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το Μακεδονία Παλλάς, τον «Κήπο του απογευματινού ήλιου» της νέας παραλίας και το μνημείο των πεσόντων Ριμινιτών στο Ελ Αλαμέιν υπάρχει ένα μικρό, στενό δρομάκι που δυσκολεύεται να το βρει ακόμα και ο ήλιος.

Αν ρωτήσεις, κανείς δεν ξέρει καν πως ο Αιμίλιος Ριάδης, που του χάρισε το όνομά του, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, Βαυαρός της Θεσσαλονίκης και μαθητής του Ραβέλ.

Μακρύ όσο ένα τετράγωνο, καταλήγει στη θάλασσα, δανείζεται λίγο το φως της. Μια μικρή άνω τελεία ανάμεσα στις πολυκατοικίες που θα την προσπεράσεις χωρίς να της δώσεις σημασία.

Έλα, όμως, που σ' αυτά τα ελάχιστα μέτρα βρήκαν χώρο να φωλιάσουν και να ανθήσουν τρία μαγαζιά, το ένα καλύτερο από το άλλο, το ένα εντελώς διαφορετικό από το άλλο, και τα τρία μαζί μια χαμηλόφωνη πιάτσα της νοστιμιάς.

Οψοποιών Μαγγανείαι

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Και ενώ η ψησταριά είναι αντρική μαεστρία, η Ντίνα φαίνεται να διαπρέπει στο άθλημα, καθώς εδώ θα έρθεις κυρίως για το υπέροχο κρέας με το ολόσωστο ψήσιμο

Στην καθομιλουμένη «τα μαγικά των μαγείρων» ή κάπως έτσι, αφού στα αρχαία θα δυσκολευτείς να θυμηθείς το όνομά του. Τη γεύση του, όμως, δεν θα την ξεχάσεις. Όταν θέλεις να φας κάπου καλά στη Θεσσαλονίκη, θα το συμπεριλάβεις οπωσδήποτε στις 3-4 best προτάσεις της πόλης.


Η Ντίνα με τον Δημήτρη, ζεύγος δεμένο στη ζωή και στις κουζίνες, που πέρασε από πολλά μαγαζιά πριν καταλήξει σ' αυτήν εδώ την απολύτως σπιτική τραπεζαρία.

Αυτή που προτιμούν οι τοπικοί καλοφαγάδες όταν θέλουν να περιποιηθούν υψηλούς καλεσμένους ή να γιορτάσουν μια χρυσή συμφωνία. Εδώ δεν θα έρθεις χωρίς κράτηση, γιατί τα τρία μόλις τραπέζια του σπιτομάγαζου γεμίζουν καιρό πριν.

Ωστόσο, με όλα αυτά, μην πάει ο νους σου σε κάτι στημένο, κρύο ή ακριβό. Ακριβή εδώ είναι η ατμόσφαιρα, το γυναικείο χέρι στα βάζα και στα τραπέζια, το φως που πέφτει γλυκό και πλάγιο σαν χαμόγελο, κυριολεκτικά «σαν στο σπίτι σου». Ούτε φασαρία, ούτε γκαρσόνια, ούτε προσωπικό.

Μόνο το σέρβις του Δημήτρη, κοντινό κι απόμακρο, ευγενικό σαν πάτημα γάτας. Σερβίτσια μοναδικά και διαφορετικά, που αλλάζουν εντελώς το στυλ μιας κλασικής φάβας με καραμελωμένο κρεμμύδι, ένα απλό χωριάτικο λουκάνικο ή έναν μαστιχωτό μπάτζο με μαρμελάδα ντομάτας και θυμάρι.

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Χώρο μόνο να κρατήσεις για τα μαγικά ψητά κυδώνια, την πάβλοβα με τις φράουλες και τον σπιτικό κορμό.


Βαθιά, παλιά νοστιμιά καλής μαγείρισσας, μια κουζίνα που ανανεώνει περισσότερο την αισθητική και λίγο λιγότερο την ουσία της παράδοσης. Παράδειγμα η αποδομημένη σπανακόπιτα-σαλάτα που γίνεται με λαζανόφυλλα, ρόκα και ρόδι. Πράσινα σπαράγγια με γλυκιά κρέμα παρμεζάνας και παστράμι, νιόκι με φρέσκια τρούφα − μπορείς από πριν να παραγγείλεις στην Ντίνα αυτό που τραβά η όρεξή σου.

Και ενώ η ψησταριά είναι αντρική μαεστρία, η Ντίνα φαίνεται να διαπρέπει στο άθλημα, καθώς εδώ θα έρθεις κυρίως για το υπέροχο κρέας με το ολόσωστο ψήσιμο, στην just θερμοκρασία, στο απόλυτο κόψιμο. Μοσχαρίσια bavette, ένα κρέας που τόσο έχει κακοποιηθεί στα ελληνικά εστιατόρια, αμερικανική πικάνια, Black Angus, αργεντίνικο Rib Eye.

 
Προσωπικά, λάτρεψα το χοιρινό-που-λιώνει-στη σχάρα με δενδρολίβανο αλλά και το μοσχαράκι με κοκκάρια και πορτομπέλο, ένα πλούσιο και ανάλαφρο συνάμα, αρωματικό, διαφορετικό στιφάδο.


Χώρο μόνο να κρατήσεις για τα μαγικά ψητά κυδώνια, την πάβλοβα με τις φράουλες και τον σπιτικό κορμό. Στο πιο πριβέ εστιατόριο της πόλης, από μια μαγείρισσα που όλα τα μαγειρεύει αστεράτα και ξέρει και από καλό κρασί.

Αιμ. Ριάδη 5, 2310 889699

Το σπίτι της γιαγιάς

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Ο Γιάννης Χολιασμένος και ο Θανάσης Κούτελας.

Δίπλα ακριβώς άλλη μια σπιτίσια ιστορία. Μια σάλα με τις αντίκες και τις προσωπικές της γωνιές, όλες οι εναπομείνασες grandes dames της πόλης σε παράταξη, στα live γίνεται ο χαμός της νοσταλγίας, όταν δεν γίνονται τη νοσταλγία τη γεύεσαι κάθε μέρα στο τραπέζι, ζωντανή και μαγειρεμένη σαν από τα χεράκια της μαμάς σου.


Ο Γιάννης Χολιασμένος, 17 χρόνια στη βελόνα της υψηλής ραπτικής, γνωρίζει όλες τις γκράντε κυρίες κι αυτές τον λατρεύουν για κείνο το ρετρό, ευγενικό, ευφυέστατο στυλ που έχει πια βασιλέψει, σαν ήλιος χαμένος, από τον πλανήτη της κοινωνικότητας.


Μετά τις robes de bal, ο Γιάννης έβαλε ένα «αψέντι» στο ποτήρι της νύχτας και ύστερα συνάντησε τον Θανάση Κούτελα που από το Αριστοτέλειο πέρασε στην κουζίνα και κάπως έτσι τώρα εσύ θα δοκιμάσεις αυτή την ξεχασμένη αστική κουζίνα, κάπου ανάμεσα στον Τσελεμεντέ και στα οικογενειακά, επίσημα τραπεζώματα της θείας Ευτέρπης.

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Τελευταία που πήγα είχαν φτιάξει και λαχανοντολμάδες του ονείρου με μαύρο λάχανο.


Άλλος κιμάς για το μπιφτέκι, άλλος για το τραγανό κεφτεδάκι, μπαμπαλοκεφτέδες με χόρτα και άνηθο. Τελευταία που πήγα είχαν φτιάξει και λαχανοντολμάδες του ονείρου με μαύρο λάχανο. Στην κουζίνα της μνήμης κυκλοφορεί ακόμη ρώσικη με σπιτική μαγιονέζα, τυροφλογέρες, κοτόπουλο «του αμπελουργού!» γεμιστό με τυρί, πιπεριά Φλωρίνης και τυλιγμένο ρολό σε αμπελόφυλλα −η απόλυτη γκουρμεδιά με '80s άρωμα−, χοιρινά φιλετάκια αλά κρεμ και κορμός με σαντιγί!

Αιμιλίου Ριάδη 7, 23130 40353

Από το πρωί στη Ραλλού

Ένα κρυμμένο δρομάκι της Θεσσαλονίκης με τρία μαγαζιά που αξίζει να ανακαλύψετε Facebook Twitter
Η Άννα Γιαννουζάκου και η Ραλλιώ Γκούτζου είναι διάσημες για τον κουραμπιέ τους, το θεϊκό ρυζόγαλο, τα μαρεγκάτα, την κις λορέν, τα κέικ και τα κουλουράκια τους.

Στο μικρό very british cozy σαλονάκι μαζεύεται κάθε πρωί, και μεσημέρι, και απόγευμα όλη η γειτονιά για καφέ. Μέσα σε μεθυστικές, λιγωτικές ευωδιές από βούτυρο και κανέλα οι γειτόνισσες δοκιμάζουν τη σοκολατόπιτα που μόλις βγήκε από τον φούρνο, το συζητάνε, δίνουν τη δική τους εκδοχή, έχουν άποψη.

Η Άννα Γιαννουζάκου και η Ραλλιώ Γκούτζου, αρχόντισσες αυτής εδώ της κουζίνας της Λωξάντρας, τέλειωσαν δύο καριέρες, καθάρισαν με το μεγάλωμα των παιδιών και, αδελφές ψυχές, αποφάσισαν αυτήν εδώ την ιδιαίτερη πατισερί από νοσταλγία για τις συνταγές της γιαγιάς τους και αγάπη για το αληθινό γλυκό.


Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις εργατοώρες που απαιτεί το πλάσιμο ενός κουλουρακίου στο μέγεθος ενός παιδικού δαχτύλου ούτε πόσο τους κοστίζει το αληθινό, πρόβειο βούτυρο που δεν τσιγκουνεύονται ή το γάλα μόνο-από-τη-Γεωργική Σχολή.


Ψυγείο δεν έχουν, όλα καταναλώνονται στις πιο οικιακές ποσότητες, όμως η μέρα σου αποκτά άλλη γεύση άμα την ξεκινήσεις με μια τυρόπιτα με φέτα, κασέρι Μυτιλήνης και ολίγη μπεσαμέλ ή με την άλλη, με τυρί κρέμα στο ολοτράγανο φύλλο, παρέα με έναν μερακλίδικο ελληνικό και μια μπουκίτσα-μινιατούρα σπιτικό γλυκό κουταλιού.


Διάσημες για τον κουραμπιέ τους, που φτιάχνουν με πλουσιότατο βούτυρο και καραμελωμένο αμύγδαλο, το θεϊκό ρυζόγαλο, τα μαρεγκάτα, την κις λορέν, τα κέικ και τα κουλουράκια τους, το τσιζκέικ, τα σοκολατάκια με καρύδι και πορτοκάλι, την πάστα-φλόρα του ονείρου, θα σε κερδίσουν κυρίως γι' αυτό το υπέροχο στόρι που είναι οι δυο τους. Ένας σπιτικός φούρνος σαν παραμύθι.

Ραλλού, Αιμιλίου Ριάδη 7, 2310 834910

Γεύση
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ