Basilico
Μια πιτσαρία που είναι από μόνη της λόγος να επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη.
Στη λεωφόρο Νίκης ένας μεγάλος, άνετος και ζεστός χώρος με υπέροχη θέα στη θάλασσα σε περιμένει για να απολαύσεις μία από τις καλύτερες πίτσες της συμπρωτεύουσας. Το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία του Basilico είναι οι πάντα φρέσκες και αγνές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για τα πιάτα. Τα πάντα παρασκευάζονται μέσα στο ίδιο το μαγαζί, όπως και το ζυμάρι, που ετοιμάζεται καθημερινά και κατόπιν ψήνεται σε πέτρινο φούρνο, χαρίζοντάς μας μοναδικά απολαυστικές πίτσες. Στο μενού του θα βρεις, πέρα από τις φημισμένες πίτσες του, και υπέροχα ζυμαρικά, γευστικά ριζότι, σαλάτες και ολόφρεσκες σούπες. Δοκίμασε οπωσδήποτε την πίτσα pesto με φρέσκο βασιλικό, το εξαιρετικό ριζότο μανιταριών με 5 είδη άγριων μανιταριών, παρμεζάνα και λάδι τρούφας αλλά και την ελληνική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, φέτα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα και κασέρι. Και αν είσαι vegan, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς κάτι σε γεύση ή απόλαυση, γι' αυτό και το Basilico προσφέρει ένα νοστιμότατο vegan μενού και ένα νηστίσιμο για όσους νηστεύουν. Ένας ακόμη λόγος που ξεχωρίζει το Basilico είναι η οικολογική του συνείδηση. Καθημερινά ανακυκλώνουν το 100% των πλαστικών, γυάλινων και χάρτινων συσκευασιών, γι' αυτό βραβεύτηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Basilico, Λεωφόρος Νίκης 49, Θεσσαλονίκη, 2310 252272, www.basilico.com.gr, Facebook
Χαρούπι
Η κρητική κουλτούρα και γεύση στη Θεσσαλονίκη.
Η Κρήτη φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τη θεσπέσια κουζίνα και τη θερμή φιλοξενία της. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά θα τα βρεις στο Χαρούπι, ένα μίνιμαλ παραδοσιακό και ταυτόχρονα σύγχρονο εστιατόριο στα Λαδάδικα. Εκεί ο σεφ patron Μανώλης Παπουτσάκης έχει δημιουργήσει ένα μενού με πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από την Κρήτη και συνδυάζει την παράδοση με τη δημιουργικότητα στη μαγειρική. Το χαρούπι, ένα από τα συστατικά της κρητικής κουζίνας, απ' όπου πήρε και το όνομά του το εστιατόριο, έχει εδώ την τιμητική του, συνδυάζοντας γεύση και διατροφική αξία. Στο μενού του σε περιμένουν όλες οι αγαπημένες κρητικές γεύσεις. Εξαιρετικό, παραδοσιακό γαμοπίλαφο, αρνί τσιγαριαστό (σφακιανό γιαχνί) με σκιουφιχτά χαρουπιού, γραβιέρα και κρέμα στάκας, χοιρινή καπνιστή Χανίων στη σχάρα με μωροπατάτες θρουμπάτες και σπαράγγια, νόστιμα ορεκτικά, φρέσκες και δροσερές σαλάτες με προϊόντα από την κρητική γη και πολλά ακόμη υπέροχα πιάτα. Ακόμα, θα βρεις υπέροχο ψωμάκι παράγωγης τους και τυριά από επιλεγμένα κρητικά τυροκομεία. Όμως στο Χαρούπι δεν θα πας μόνο για τα πεντανόστιμα πιάτα του αλλά και γιατί σε ταξιδεύει στην Κρήτη. Με άφθονη τσικουδιά και επιλεγμένες μουσικές από το νησί, νιώθεις σαν να είσαι εκεί. Και επειδή το έθιμο το προστάζει και στο Χαρούπι τα τηρούν αυτά, η πρώτη ρακή είναι κερασμένη για να τσουγκρίσεις πριν αφεθείς στις γαστρονομικές απολαύσεις που σου προσφέρονται.
Χαρούπι, Δόξης 4, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, 2310 526262, Facebook, www.xaroupi.gr
Choureál
Εκεί θα βρεις λαχταριστό προφιτερόλ που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σου.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο, που ξεχωρίζει για το ολόφρεσκο χειροποίητο προφιτερόλ του, το Choureal. Στο πρωτότυπο concept του ο επισκέπτης συμμετέχει στη διαδικασία παρασκευής του προφιτερόλ à la minute. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία το προφιτερόλ ετοιμάζεται τη στιγμή που το ζητάς και τα φρέσκα και τραγανά choux γεμίζονται με παραδοσιακή crème pâtissière ή παγωτό μπροστά στα μάτια σου. Επιπλέον, εσύ είσαι αυτός που θα επιλέξεις την επικάλυψη που προτιμάς από σοκολάτες Valrhona. Οι επιλογές πολλές: κλασικές bitter ή γάλακτος, λευκή, καραμέλα, πραλίνα φουντουκιού ζεστή, καθώς και πιο ιδιαίτερες, όπως με γλυκόριζα ή φράουλα. Τέλος, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ετοιμασίας του προφιτερόλ μένει να επιλέξεις μία από τις γαρνιτούρες, όπως η χειροποίητη σαντιγί, οι ξηροί καρποί, το μπισκότο ή τα φρέσκα φρούτα. Εκτός όμως από αυτή του την πρωτοτυπία, το Choureal ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο, τις κορυφαίες πρώτες ύλες του. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα και πάντα φρέσκα υλικά, δημιουργούν για σένα ένα προφιτερόλ που θα σου μείνει αξέχαστο χάρη στην ποιότητα και στη γεύση του. Στο μαγαζί θα βρεις επίσης φρεσκότατα εκλέρ που παρασκευάζονται καθημερινά, τα κλασικά choux au caramel και εξαιρετικό χειροποίητο παγωτό από φρέσκο γάλα και φρούτα.
Choureál, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Θεσσαλονίκη, 2310 252766, Facebook
Coffice Books & Coffee
Μια καφετέρια διαφορετική από τις άλλες
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας ήσυχος πολυχώρος, το Coffice - Books & Coffee, όπου μπορείς να συνδυάσεις τον καφέ με το διάβασμα. Εκεί θα απολαύσεις υπέροχο, φινετσάτο, ιταλικό espresso και θα διαβάσεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του. Κι αν δεν προλάβεις να το τελειώσεις, μη σκας, μπορείς να το δανειστείς και να το πάρεις σπίτι σου. Στους δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους του θα βρεις την ησυχία που ζητάς για τη μελέτη ή τα επαγγελματικά σου ραντεβού, αλλά και πρίζες και WiFi για το λάπτοπ σου.
Στο αναγνωστήριο του επάνω ορόφου θα βρεις μεγάλα τραπέζια, γραφική ύλη και πολλή ησυχία, ενώ στον δεύτερο χώρο, πέρα από το αναγνωστήριο, λειτουργεί και χώρος έκθεσης, φιλοξενώντας όλα τα είδη τέχνης, από πίνακες μέχρι κοσμήματα. Το Coffice όμως φροντίζει και για την απογευματινή και βραδινή μας διασκέδαση, γι' αυτό προσφέρει βραδιές πιάνου, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις επιστημονικού, και όχι μόνο, περιεχομένου, ενώ διοργανώνει και τμήματα με ποικίλες δραστηριότητες. Όλα αυτά μπορείς να τα συνδυάσεις με ποιοτικό καφέ ή να επιλέξεις κάποιο ρόφημα από μια μεγάλη γκάμα με εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού με υπέροχα αρώματα και γεύσεις, πρωτότυπους χυμούς κ.λπ. Αν πάλι πεινάσεις, θα βρεις νόστιμα σάντουιτς, κρύα ή ζεστά, και υπέροχες βάφλες σε 4 διαφορετικές γεύσεις. Για το βράδυ θα σε περιμένει μια ποικιλία από εκλεκτές μπίρες και κρασιά.
Coffice, Αιγαίου 62, Καλαμαριά, 2310 403550, Facebook, coffice-books-coffee.business.site
Roots
Το αγαπημένο spot των vegetarians στη Θεσσαλονίκη
Σημείο αναφοράς για τους χορτοφάγους και vegans που κινούνται στη Θεσσαλονίκη, το Roots είναι το πρώτο αμιγώς χορτοφαγικό εστιατόριο στην πόλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απευθύνεται μόνο σε όσους δεν τρώνε κρέας. Με έμφαση στα καλύτερα υλικά της εποχής, το μενού του Roots προσαρμόζεται σε αυτά κι έτσι αλλάζει τουλάχιστον δυο-τρεις φορές τον χρόνο, ώστε το γευστικό αποτέλεσμα κάθε πιάτου να είναι στο μάξιμουμ. Αν τύχει να το επισκεφτείς, πάντως, αυτή την περίοδο, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την γκιόζα, τους μπροκολοκεφτέδες ή τη vegan εκδοχή της σαλάτας του Καίσαρα, με το jack fruit να προσδίδει στο πιάτο τη γεύση κοτόπουλου. Must επιλογή, όμως, απ' αυτές που δεν συναντάς εύκολα και σίγουρα όχι αλλού στη Θεσσαλονίκη, είναι η vegan πίτα-γύρος, ενώ θα βρεις και vegan μπουρίτο. Όλα αυτά θα τα συνοδεύσεις ιδανικά με κάποιo απ' τα κοκτέιλ μιας αρκετά ενδιαφέρουσας λίστας, όπως το Roots Colada με λευκό και μαύρο ρούμι, amaretto, ανανά, γάλα καρύδας και σιρόπι ζάχαρης. Το Roots θα το βρεις ανοιχτό απ' τις 10 το πρωί με καφέ, smoothies και φυσικούς χυμούς, και ειδικά τώρα που ο καιρός το επιτρέπει πιάστε θέση σε ένα απ' τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, μια ανάσα απ' την πλατεία Αριστοτέλους.
Roots, Μπαλάνου 4, πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη, 2310 268063, Facebook, Instagram
Pizza Please
Η «Pizza Please» φέρνει τη ναπολιτάνικη πίτσα στη Θεσσαλονίκη!
Από το 2015, στον πανέμορφο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια αυθεντική ναπολιτάνικη πιτσαρία περιμένει τους λάτρεις της πίτσας. Στον μικρό, κουκλίστικο χώρο της το ζυμάρι φτιάχνεται κάθε μέρα χειροποίητα, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή της Νάπολης και ωριμάζει φυσικά για πάνω από 12 ώρες. Οι έμπειροι pizzaiolοs της «Pizza Please» έχουν εκπαιδευτεί από τον κορυφαίο maestro pizzaiolo της Νάπολης Antonio Petricciulo και δουλεύουν κάθε ζυμάρι σε ανοιχτή κουζίνα με τέχνη και μεράκι, το στολίζουν με αυθεντικά υλικά και το βάζουν στον ξυλόφουρνο για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, όπου ψήνεται η λαχταριστή πίτσα σε θερμοκρασίες άνω των 600°C. Στον κατάλογό της θα βρεις κλασικές πίτσες, όπως η πίτσα Margherita με σάλτσα από ντομάτες San Marzano και μοτσαρέλα που εισάγουν οι ίδιοι από τη Νάπολη ή η καυτερή Diavola με σαλάμι Νάπολης και μοτσαρέλα, ενώ οι πιο τολμηροί θα ξετρελαθούν με προτάσεις όπως η πίτσα Napoli με salciccia, friarielli και μοτσαρέλα ή η Tartufo με grana padano, φρέσκα μανιτάρια, πάστα μαύρης τρούφας, λάδι λευκής τρούφας και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι! Στην «Pizza Please» αγαπούν την παράδοση και εκτελούν τόσο πιστά την αυθεντική συνταγή της ναπολιτάνικης πίτσας που τον Δεκέμβριο του 2016 τους αποδόθηκε η επίσημη ναπολιτάνικη πιστοποίηση από την ένωση γαστρονομίας «Arte Bianca».
Pizza Please, Γεωργίου Σταύρου 9, Αγίας Σοφίας- Θεσσαλονίκη, 231 027 8777, Facebook, Instagram
Κούκος Τυροπιτάκι
Ένας κούκος φέρνει γεύσεις και μυρωδιές που μας γυρνάνε πίσω σε όσα αγαπήσαμε.
Για τους Θεσσαλονικείς ο Κούκος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, γιατί είναι πλέον συνυφασμένος με την ιστορία της πόλης. Όλα ξεκίνησαν από ένα ζαχαροπλαστείο στο Ασβεστοχώρι το 1953. Ο Γιώργος Κούκος πλάι στα ονομαστά σιροπιαστά, τα λαχταριστά γαλακτομπούρεκα και τους φρέσκους λουκουμάδες του δημιούργησε και ένα τυροπιτάκι που σύντομα έγινε ξακουστό σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, το τυροπιτάκι Κούκος. Τα χρόνια πέρασαν και το 1971 ήρθε η ώρα για ένα διαφορετικό βήμα. Στην παραλία της Περαίας δημιουργήθηκε ένα μικρό μαγαζάκι που πουλούσε αποκλειστικά τα φημισμένα πλέον τυροπιτάκια. Από τότε έγιναν παράδοση και αγαπημένη συνήθεια για τους Θεσσαλονικείς, που σχημάτιζαν ουρές για να τα γευτούν. Εκεί η ιστορία συνεχίζεται από τον Κωνσταντίνο Κούκο.
Η τρίτη γενιά, μένοντας πιστή στην παράδοση αλλά και με διάθεση ανανέωσης, περνάει στο επόμενο επίπεδο. Πέρα από τα θρυλικά τυροπιτάκια, προσφέρει πλέον και νέα προϊόντα ζύμης με αγνά και φρέσκα υλικά. Σε ένα ανοιχτό εργαστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορείς να παρακολουθήσεις το πάντρεμα της παράδοσης με τις πιο σύγχρονες μεθόδους αρτοζαχαροπλαστικής. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται με τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες σε έναν παντακάθαρο χώρο σε κοινή θέα, που δεν έχει τίποτα να κρύψει. Εκεί γίνονται όλες οι δοκιμές και δημιουργούνται πρωτότυπες συνταγές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι Θεσσαλονικείς που γνώριζαν τον Κούκο από την Περαία ενθουσιάστηκαν με την άφιξή του στην πόλη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγκινούνται βρίσκοντας τις γεύσεις και τις μυρωδιές που τους μεγάλωσαν και οι νεότερες ηλικίες μαθαίνουν ταχύτατα την ιστορία του ονόματος και βιώνουν έμπρακτα τη σύνδεσή του με την ποιότητα. Καθημερινά στη Βογατσικού σε περιμένει φρέσκος, ευωδιαστός καφές, επιλεγμένα και εκλεκτά προϊόντα, το καλύτερο κατά πολλούς κουλούρι Θεσσαλονίκης και, φυσικά, το θρυλικό τυροπιτάκι του.
Κούκος Τυροπιτάκι, Βογατσικού 10, Θεσσαλονίκη, 2310 242403, Facebook, Ιnstagram
Olicatessen
Όλος ο πλούτος της ελληνικής γης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Περπατώντας στα Άνω Λαδάδικα στη Βίκτωρος Ουγκό θα συναντήσεις το Olicatessen, ένα σύγχρονο παντοπωλείο με προϊόντα μικρών παραγωγών απ' όλη την Ελλάδα αλλά και υπερτροφές από το εξωτερικό. Η μεγάλη ποικιλία σε βραβευμένα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προϊόντα βιολογικά ή συμβατικά χωρίς γλουτένη και ωμοφαγικά ή χωρίς ζάχαρη που βρίσκεις στα ράφια του είναι ο λόγος που ξεχωρίζει. Ελιές βιολογικές, παραδοσιακά γλυκά, γλυκοπικάντικες μαρμελάδες, αλεύρια μικρών παραγωγών, βότανα, μπαχαρικά, ροφήματα, μπισκότα, δημητριακά, αλλαντικά και πολλά άλλα σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Στα must try του μαγαζιού είναι οι νοστιμότατες τραγανές μπαγκέτες του, οι εξαιρετικές μπάρες δημητριακών και το φρέσκο γιαούρτι με υπέροχες μαρμελάδες. Στο Olicatessen το 90% των τροφίμων είναι νηστίσιμα με μια μεγάλη γκάμα από χαλβάδες, ντολμαδάκια, λαχταριστούς μεζέδες και πολλές άλλες πεντανόστιμες επιλογές. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που εκεί οι vegans, οι vegetarians αλλά και όσοι νηστεύουν την περίοδο της Σαρακοστής βρίσκουν τον μικρό, γευστικό τους παράδεισο. Πέρα, όμως, από τα τρόφιμα και τα ντελικατέσεν, στο Olicatessen μας περιμένει και μια σειρά από φυτικά καλλυντικά αλλά και χειροποίητα κουζινικά. Παράλληλα, σε συνεργασία με παραγωγούς, διοργανώνονται συχνά γευσιγνωσίες και σεμινάρια για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα τους.
Olicatessen, Βίκτωρος Ουγκό 4, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, 2313 030286, www.olicatessen.gr, Facebook, Instagram
Παραδοσιακόν Καφενείον... Στου Μήτσου
Ένας καφενές, όπου παράδοση και σύγχρονη μαγειρική συναντιούνται.
Προχωρώντας στο Καπάνι, την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης, τα αρώματα και οι μυρωδιές των πρώτων υλών θα σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Εκεί, στο γραφικό πλακόστρωτο της οδού Βλάλη, θα βρεις και το «Παραδοσιακόν καφενείον... Στου Μήτσου». Ένας καφενές με νοοτροπία από τα παλιά αλλά και με μια σύγχρονη ματιά στη μαγειρική, που σε κερδίζει με τη φιλική ατμόσφαιρα που αποπνέει, κάνοντας με έναν τρόπο μαγικό όλους τους θαμώνες του μια μεγάλη παρέα. Θα πας εκεί από το πρωί για τον μυρωδάτο καφέ του και θα μείνεις ως το βράδυ για τους εξαιρετικούς μεζέδες και τα υπέροχα κυρίως πιάτα του, με υλικά επιλεγμένα από όλη την Ελλάδα, που συνδυάζονται με κρητική τσικουδιά, βιολογικό οίνο από το Παγγαίον Κιλκίς, καθώς και με μια μεγάλη ποικιλία ούζου-τσίπουρου. Στυλοβάτης του καφενέ είναι ο ιδιοκτήτης του Μήτσος, που κάθε μέρα, από τα ξημερώματα ακόμα, πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, πάνω από κάποιον πάγκο της αγοράς θα είναι, επιλέγοντας ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει, από κρέας, ψαρικά, μπαχαρικά και οπωροκηπευτικά, για να ευχαριστήσει την πελατεία του, η οποία του ανταποδίδει αυτή του την αφοσίωση με την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πεντανόστιμο φαΐ του.
Παραδοσιακόν Καφενείον... Στου Μήτσου, Βλάλη 11, Αγορά Καπάνι, Θεσσαλονίκη, 2315 515504, Facebook
Pax Homemade Burgers
Νέο burger spot στο κέντρο της πόλης!
Πριν από λίγο καιρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης άνοιξε ένα ακόμα Pax Homemade Burgers. Η αλυσίδα με τα φρέσκα σπιτικά burgers, τον 100% μοσχαρίσιο κιμά, τις φρέσκες τηγανητές πατάτες, τη γνώση και την εμπειρία από την κοσμοπολίτικη και απαιτητική γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης έχει ήδη αγαπηθεί από τους λάτρεις των burgers της πόλης. Στο τρίτο Pax, στην Κούσκουρα, σε έναν χώρο με industrial αισθητική, άκρως νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα και γρήγορο on the go service, θα βρεις μεγάλη ποικιλία από burgers που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς, όπως το Bourbon Bacon Jam Burger με bacon omelet, το New Yorker Double Burger με διπλό μπιφτέκι, αλλά και burger με κοτόπουλο ή vegetarian. Εκτός από τα burgers, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα λαχταριστά burritos, τα απολαυστικά sandwiches και τις ολόφρεσκες σαλάτες του μαγαζιού.
Pax Homemade Burgers, (ΝΕΟ) Κούσκουρα 3, Κέντρο, 2310 256389, Καλαποθάκη & Βενιζέλου 8, Κέντρο, 2310 221852, Mediterranean Cosmos, Πυλαία, 2310 028650, Delivery: 2310 221970, www.paxburgers.gr, Facebook, Twitter, Instagram
Παπαρούνα
Η αγαπημένη Παπαρούνα της Θεσσαλονίκης ανανεώνεται.
Η Παπαρούνα είναι ένα εστιατόριο που εδώ και 14 χρόνια ταξιδεύει τους Θεσσαλονικείς σε μουσικές, γεύσεις και κρασιά από τις γειτονιές της Μεσογείου και του κόσμου. Έχει αγαπηθεί για τη μίνιμαλ αισθητική και κυρίως για τις ψαγμένες γεύσεις που προσφέρει. Φέτος, μετά από χρόνια εμπειρίας, αποφάσισε να αλλάξει και βάζει πλώρη για νέο ταξίδι. Προορισμός, αυτήν τη φορά, η νέα και μοντέρνα Ελλάδα, τις γεύσεις της οποίας μας καλούν να απολαύσουμε. Γι' αυτό η Παπαρούνα ανανεώνεται ριζικά και στην κουζίνα τα ελληνικά προϊόντα και η θάλασσα κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους. Η μοντέρνα Ελλάδα βρίσκει την έκφρασή της μέσα από παραδοσιακές γεύσεις, «πειραγμένες» από τον δημιουργικό χαρακτήρα της Παπαρούνας. Πέρα, όμως, από την κουζίνα ανανεώνεται και η διακόσμηση, με το λευκό και το μπλε, χρώματα που το άκουσμά τους και μόνο σου φέρνει στον νου Ελλάδα, να κυριαρχούν. Πλέον το #nu_modern_greek_cuisine_by_paparouna, παρέα με το concept store #nu_modern_greek, που ανοίγει τις πόρτες του σε λίγες ημέρες δίπλα στο εστιατόριο, θα πραγματεύεται όσα έχουν να κάνουν με τη νέα, μοντέρνα Ελλάδα. Και τα δύο μαζί υπόσχονται να μας ταξιδέψουν απ' άκρη σ' άκρη της χώρας με στυλ, άποψη και πάνω απ' όλα γεύση, πάντα με τον μοναδικό τρόπο της Παπαρούνας.
Παπαρούνα, Παγγαίου 4 & Δόξης, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, 2310 510852, www.paparouna.com, Facebook, Instagram
The Blue Cup Coffee Roasters & Cocktail Bar
Εκεί όπου ο καφές είναι επιστήμη και τα κοκτέιλ τέχνη.
Αν υπάρχουν μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη που ξέρουν πραγματικά από καλό καφέ, τότε ανάμεσα σε αυτά είναι σίγουρα το The Blue Cup. Μοναδική, προσεγμένη εμπειρία με μονοποικιλιακούς speciality καφέδες και χειροποίητες μεθόδους παραγωγής καφέ φίλτρου. Χωρίς υπερβολές, όμως, το ίδιο ισχύει και για τα κοκτέιλ του, αφού οι άνθρωποι εδώ το έχουν εξελίξει πραγματικά σε τέχνη το όλο θέμα.
All-day προορισμός, απ' αυτούς που συγκεντρώνουν όλα τα καλά για να τους κάνεις στέκι σου, το The Blue Cup το βρίσκεις σε ένα πολύ ιδιαίτερο κτίριο στα Λαδάδικα, εκεί ακριβώς όπου χτυπά η καρδιά της πόλης, σε έναν χώρο μοντέρνο και ζεστό, με έντονα τα στοιχεία του ξύλου και της πέτρας.
Εδώ η μέρα ξεκινάει φυσικά με single origins άψογα εκτελεσμένους απ' τους εξειδικευμένους barista, αφού, εκτός των άλλων, το The Blue Cup έχει ιδρύσει τη δική του ακαδημία καφέ. Επίσης, εδώ θα γευτείς έναν απ' τους κορυφαίους καφέδες στην Ελλάδα, τον Mokka Speciality Coffee, που απ' το 2008 εμπορεύονται κατ' αποκλειστικότητα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική οι άνθρωποι του The Blue Cup.
Δοκίμασε μοναδικό espresso, aeropress filter, V60, chemex, cappuccino, americano, flat white και άλλα εξαιρετικά ή κάποια απ' τις μοναδικές γεύσεις τσάι της Suki Tea που προσφέρει, όπως το εξωτικό White Tea Pear, λευκό με αχλάδι, ή το Goji Berry συνδυασμένο με ρόδι.
Κι αν θες πραγματικά να μυηθείς στην «τέχνη» του καφέ, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις τα ειδικά σεμινάρια Barista & Latte Art που διοργανώνει το The Blue Cup school of coffee.
Εκτός του ότι μπορείς να γευτείς μονοποικιλιακούς καφέδες από την Κολομβία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κένυα και τον Παναμά, μπορείς να τους προμηθευτείς και για το σπίτι, και μαζί με αυτούς όλα τα αναγκαία αξεσουάρ για την παρασκευή του καφέ.
Όσο η ώρα προχωράει, όμως, τα φώτα χαμηλώνουν και στο παιχνίδι μπαίνουν τα εξίσου δυνατά κοκτέιλ. Εδώ έχει γίνει τεράστια δουλειά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που το κάνει αληθινό προορισμό για τους γνώστες ή για όσους θέλουν να μυηθούν στην απόλαυση ενός μοναδικού κοκτέιλ, φτιαγμένου για εκείνους. Kατά καιρούς, σε αυτήν βάζουν τη δημιουργική τους πινελιά κορυφαίοι mixologists, όπως ο Πάνος Κανατσούλης, o μεγάλος νικητής του World Class.
Πλάι σε αυτά φιγουράρει ένα εξίσου ενδιαφέρον μενού με την υπογραφή του Γιώργου Παλισίδη, με πιάτα ιδανικά για τσιμπολόγημα συντροφιά με το ποτό και όχι μόνο. Αφράτες τσιαπάτες, φρεσκοφουρνισμένα κροστίνι, επιλεγμένα αλλαντικά και τυριά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, χειροποίητες σος, ρολάκια τσάτνεϊ με καψαλισμένο τυρί και το φημισμένο του Chicken Club είναι μερικά μόνο απ' τα απίθανα amuse bouche των κοκτέιλ.
The Blue Cup, Σαλαμίνος 8, Θεσσαλονίκη, 2310 900666, thebluecup.gr, Facebook
Brothers in Law
Η φιλοσοφία τους είναι να τρώμε κορυφαίας ποιότητας burgers.
Όλα ξεκίνησαν στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Π.Μελά 30 τον δεκέμβρη του 2013. Το Brothers in Law απαριθμεί σήμερα 4 burger restaurant σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα με την πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια το 2ο εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη στην οδό Κομνηνών 3.
Με έντονες επιρροές από τη Νεοϋορκέζικη σκηνή και με ανοιχτή κουζίνα το μενού μας απαρτίζεται από ζουμερά και πεντανόστιμα burgers και κρέατα, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες και πατάτες τηγανητές, αλλά και wraps που φτιάχνονται και ψήνονται εκείνη την στιγμή.
Δεν γίνεται να είσαι λάτρης των burgers, να είσαι κάτοικος ή επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη... και να μην το έχεις επισκεφθεί! Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πύλες του, το Brothers In Law έφερε την γευστική«επανάσταση» του καλού Street Food στην πόλη και γρήγορα έγινε το απόλυτο στέκι για όσους γνωρίζουν από καλό «αμερικάνικο» μπέργκερ.
Brothers in Law, Παύλου Μελά 30, www.brothersinlaw.gr, Facebook, Instagram
JOIN juice bars
Τα JOIN juice bars σχεδιάστηκαν για να εισβάλουν ευχάριστα στη σύγχρονη αστική κουλτούρα, να φιλοξενήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο υγιεινό, πιο δραστήριο και πιο χαρούμενο. Πρόκειται για ένα ζωντανό κίνημα για μια καλύτερη ζωή που στηρίζει ανθρώπους γεμάτους ενέργεια, «διψασμένους» για δράση, όλους αυτούς που τους αρέσει να «πίνουν» τη ζωή στο ποτήρι!
Θα βρεις γευστικούς, ολόφρεσκους χυμούς υψηλής διατροφικής αξίας, φτιαγμένους από τις καλύτερες πρώτες ύλες, σούπερ και σε εμφάνιση και σε χρώματα, όλοι τους με ευφάνταστα ονόματα, εμπνευσμένα απ' τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό και όχι μόνο. Κλασικοί χυμοί που περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι και μπανάνα, χυμοί με βάση το τζίντζερ για εκείνους που το προτιμούν hot & healthy, ενώ για τους πιο ψαγμένους υπάρχει η κατηγορία των power juices.
Εκεί που σίγουρα θα κολλήσετε είναι τα 8 πολύχρωμα και πολύ γευστικά smoothies που θα σας δροσίσουν και θα σας τονώσουν, καθώς συνδυάζουν γάλα καρύδας, μάνγκο, βρώμη, berries, μέλι και άλλα ιδιαίτερα συσταστικά.
Εκτός απ' τους χυμούς και τα smoothies, θα βρείτε ακόμα ελληνικό γιαούρτι σε συνδυασμούς με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και τραγανά μούσλι, δροσερές σαλάτες, σάντουιτς, μια κατηγορία επιλογών αποκλειστικά για τους vegans, σνακ και εξαιρετικής ποιότητας καφέ για εσάς που είστε on the go.
Έχοντας ως φιλοσοφία έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και θέλοντας να εμπνεύσουν τον κόσμο να βάλει στη ζωή του περισσότερο τον αθλητισμό, τα extreme sports, τα ταξίδια αλλά και μια θετική στάση, τα JOIN Juice Bars είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους διψούν για φρεσκάδα! Αυτήν τη φρεσκάδα άλλωστε αποπνέουν οι άνθρωποί του, που σε περιμένουν καθημερινά με χαμόγελο και θετική ενέργεια. Γι' αυτό και το νέο JOIN juice bar της Αθήνας, όπως και αυτά της Θεσσαλονίκης, έχει το coolness ενός μπαρ με ωραίες μουσικές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, χωρίς καπνό και αλκοόλ. Τα JOIN juice bars είναι ένας νέος τρόπος ζωής. Εσείς θα τον ακολουθήσετε;
JOIN juice bars, Ρόμβης 24, Αθήνα, 210 3236264 // Λεωφ. Νίκης 73, Θεσσαλονίκη, 2310 250792 // Π.Π. Γερμανού 10, Θεσσαλονίκη, 2310 2657 54, http://joinjuicebars.gr, Facebook