ΚΙΝΗΣΗ

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0




Το Erthe Concept Store βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Αμαρουσίου και συγκεκριμένα ακριβώς δίπλα στην Κηφισίας, λίγο πριν μπεις στο «δαχτυλίδι» με τις πολλές επιλογές και κατευθύνσεις. Το αναφέρω γιατί αυτό που μου έκανε αρχικά εντύπωση ήταν το έντονο contrast της γαλήνιας ατμόσφαιράς του, με τη βουή και την αντάρα του δρόμου. Αν μου είχαν δείξει φωτογραφίες και με άφηναν να φανταστώ πού ακριβώς βρίσκεται, θα έλεγα πιθανότατα σε κάποιο προάστιo της πόλης, μακριά από τους κεντρικούς δρόμους, ή σε κάποιο κρυφό σημείο της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, το Erthe βρίσκεται δίπλα στον χαμό και το κυκλοφοριακό χάος και είναι σαν να βγάζει τη γλώσσα στους ξέφρενους ρυθμούς και στην αγωνία μας να καταφέρουμε όλο και περισσότερα μέσα στη μέρα, αδιαφορώντας για το κόστος που έχει αυτό.


Τι είναι, όμως, το Erthe Concept Store; Αν ήθελα να χωρέσει σε μια μικρή πρόταση, θα έλεγα πως είναι ένα μαγαζί που υμνεί τη γη, τα παράγωγά της αλλά και εκείνους που τη φροντίζουν. Αυτό πιστεύω ότι είναι το concept του και εναρμονίζεται ιδανικά με την τάση της εποχής, που μας θέλει να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν επιλέξουμε την τροφή μας και τον τρόπο που την απολαμβάνουμε.

Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς.


Γι' αυτό και το περιβάλλον του νέου μαγαζιού της Έλενας Τσαβαλιά είναι ειδικά διαμορφωμένο για να μας παρασύρει από την καθημερινότητα και να μας υπενθυμίζει βασικές αξίες και σημαντικές προϋποθέσεις για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.


Πίσω απ' όλο το concept βρίσκεται ο chef Ανδρέας Λαγός και αυτό σημαίνει πως ο Ανδρέας δεν έκανε μόνο το consulting του menu αλλά ασχολήθηκε με κάθε σημαντική λεπτομέρεια του Erthe, προσεγγίζοντας με την ευαισθησία του όλες τις συνιστώσες του.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Έτσι, μπορεί το δημιουργικό κομμάτι να το υπογράφει η Saint of Athens και την εκτέλεσή του να την ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Dive Architects, αλλά ο Ανδρέας είχε την επιμέλεια και την επίβλεψη στο καθετί. Βρήκα εξαιρετικά όμορφο και ευρηματικό το μεγάλο τραπέζι που πρωταγωνιστεί στον χώρο, το οποίο έχει κεντρικά μια κατασκευή που φιλοξενεί βότανα και μυρωδικά. Τα minimal έπιπλα σε σκανδιναβικό σχεδιασμό και τα μεγάλα πράσινα φυτά, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά, ολοκληρώνουν το περιβάλλον που σου επιτρέπει να αναπνέεις και να απολαμβάνεις όμορφα το γεύμα σου.


Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς. Όλα τα συστατικά είναι επιλεγμένα με αγάπη και προσοχή και προέρχονται ως επί το πλείστον από βιολογικές καλλιέργειες και μικρούς παραγωγούς. Η γευστική εμπειρία του πρωινού ολοκληρώνεται με σοκολάτες, smoothies, χυμούς αλλά και ζεστά ροφήματα με βότανα της ελληνικής γης που έχουν εξαιρετική δράση στον οργανισμό μας και διακρίνονται για την απαλότητα και την ανακούφιση που προσφέρουν.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Λεμονάτο κοτόπουλο με ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκεί, όμως, που το Erthe ξεπερνά τον εαυτό του είναι στις επιλογές που προσφέρει για ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα. Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του και τα πιάτα που ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι εστιατορικού επιπέδου και πολύ μακριά απ' ό,τι έχουμε καταχωρίσει στη συνείδησή μας για τα μαγαζιά που δίνουν τη δυνατότητα για ένα γρήγορο γεύμα ή για take away.

Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με κριθαράκι, πέστο βασιλικού, κοτόπουλο και ψητά λαχανικά που πραγματικά με ενθουσίασε γιατί δεν είχε τύχει ποτέ ξανά να δοκιμάσω κρύο το κριθαράκι και με εξέπληξε ευχάριστα το πόσο καλά πρωταγωνιστούσε σε μια σαλάτα. Το ίδιο νόστιμη και η σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Η εξαιρετική εμφάνισή της, το άψογο μαγείρεμα των υλικών και το ιδανικό πάντρεμά τους με έκαναν να νιώθω πως κάθε πιρουνιά εκτός από απόλαυση, μου προσφέρει ενέργεια και υγεία.


Εκείνο, όμως, που αγάπησα πραγματικά ήταν το λεμονάτο κοτόπουλο με τις ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Το κοτόπουλο είχε αληθινή γεύση και θύμιζε παλιά τραπεζώματα σε σπίτια γιαγιάς και οι πατάτες ήταν ροδαλές και πεντανόστιμες.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνέχισα δοκιμάζοντας δύο από τις γλυκές γεύσεις του Erthe. Εξάλλου, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στην απόλαυσή τους, αφού τα περισσότερα γλυκά βρίσκονται τακτοποιημένα στον πάγκο, πάνω σε γυάλινες πιατέλες ή μέσα σε φωτεινές βιτρίνες και σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Τόσο η pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα όσο και το fontane από μαύρη σοκολάτα ήταν υπέροχα. Η pasta frolla πιστεύω ότι είναι αυτό που θέλεις να έχεις δίπλα σου πίνοντας ένα ζεστό αφέψημα και το δεύτερο είναι το πιο αφράτο κέικ που έχω γευτεί εδώ και καιρό.


Επίσης, στον χώρο του Erthe είναι στημένο ένα ευχάριστο και διακριτικό παντοπωλείο από το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα όπως μέλι, καρπούς, μαστίχα, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, ταχίνι, φιστικοβούτυρο και άλλα προϊόντα που θα ανανεώνονται συχνά με σκοπό να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εμπειρία του Erthe και στο σπίτι τους.


Σε έναν από τους τοίχους του καταστήματος υπάρχει γραμμένο με γράμματα νέον το μότο «There Is No Planet B». Αυτό είναι που θέλει να μας θυμίσει το Erthe Concept Store και αυτό είναι που θα σκέφτομαι κάθε φορά που θα το επισκέπτομαι ή θα παραγγέλνω τα προϊόντα του. Όμορφες σκέψεις, απαραίτητες για να υπάρχουμε όμορφα.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Erthe Concept Store, Χειμάρρας 6, Μαρούσι, Τηλ. 21 06105288, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ