Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0




Το Erthe Concept Store βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Αμαρουσίου και συγκεκριμένα ακριβώς δίπλα στην Κηφισίας, λίγο πριν μπεις στο «δαχτυλίδι» με τις πολλές επιλογές και κατευθύνσεις. Το αναφέρω γιατί αυτό που μου έκανε αρχικά εντύπωση ήταν το έντονο contrast της γαλήνιας ατμόσφαιράς του, με τη βουή και την αντάρα του δρόμου. Αν μου είχαν δείξει φωτογραφίες και με άφηναν να φανταστώ πού ακριβώς βρίσκεται, θα έλεγα πιθανότατα σε κάποιο προάστιo της πόλης, μακριά από τους κεντρικούς δρόμους, ή σε κάποιο κρυφό σημείο της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, το Erthe βρίσκεται δίπλα στον χαμό και το κυκλοφοριακό χάος και είναι σαν να βγάζει τη γλώσσα στους ξέφρενους ρυθμούς και στην αγωνία μας να καταφέρουμε όλο και περισσότερα μέσα στη μέρα, αδιαφορώντας για το κόστος που έχει αυτό.


Τι είναι, όμως, το Erthe Concept Store; Αν ήθελα να χωρέσει σε μια μικρή πρόταση, θα έλεγα πως είναι ένα μαγαζί που υμνεί τη γη, τα παράγωγά της αλλά και εκείνους που τη φροντίζουν. Αυτό πιστεύω ότι είναι το concept του και εναρμονίζεται ιδανικά με την τάση της εποχής, που μας θέλει να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν επιλέξουμε την τροφή μας και τον τρόπο που την απολαμβάνουμε.

Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς.


Γι' αυτό και το περιβάλλον του νέου μαγαζιού της Έλενας Τσαβαλιά είναι ειδικά διαμορφωμένο για να μας παρασύρει από την καθημερινότητα και να μας υπενθυμίζει βασικές αξίες και σημαντικές προϋποθέσεις για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.


Πίσω απ' όλο το concept βρίσκεται ο chef Ανδρέας Λαγός και αυτό σημαίνει πως ο Ανδρέας δεν έκανε μόνο το consulting του menu αλλά ασχολήθηκε με κάθε σημαντική λεπτομέρεια του Erthe, προσεγγίζοντας με την ευαισθησία του όλες τις συνιστώσες του.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Έτσι, μπορεί το δημιουργικό κομμάτι να το υπογράφει η Saint of Athens και την εκτέλεσή του να την ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Dive Architects, αλλά ο Ανδρέας είχε την επιμέλεια και την επίβλεψη στο καθετί. Βρήκα εξαιρετικά όμορφο και ευρηματικό το μεγάλο τραπέζι που πρωταγωνιστεί στον χώρο, το οποίο έχει κεντρικά μια κατασκευή που φιλοξενεί βότανα και μυρωδικά. Τα minimal έπιπλα σε σκανδιναβικό σχεδιασμό και τα μεγάλα πράσινα φυτά, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά, ολοκληρώνουν το περιβάλλον που σου επιτρέπει να αναπνέεις και να απολαμβάνεις όμορφα το γεύμα σου.


Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς. Όλα τα συστατικά είναι επιλεγμένα με αγάπη και προσοχή και προέρχονται ως επί το πλείστον από βιολογικές καλλιέργειες και μικρούς παραγωγούς. Η γευστική εμπειρία του πρωινού ολοκληρώνεται με σοκολάτες, smoothies, χυμούς αλλά και ζεστά ροφήματα με βότανα της ελληνικής γης που έχουν εξαιρετική δράση στον οργανισμό μας και διακρίνονται για την απαλότητα και την ανακούφιση που προσφέρουν.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Λεμονάτο κοτόπουλο με ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκεί, όμως, που το Erthe ξεπερνά τον εαυτό του είναι στις επιλογές που προσφέρει για ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα. Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του και τα πιάτα που ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι εστιατορικού επιπέδου και πολύ μακριά απ' ό,τι έχουμε καταχωρίσει στη συνείδησή μας για τα μαγαζιά που δίνουν τη δυνατότητα για ένα γρήγορο γεύμα ή για take away.

Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με κριθαράκι, πέστο βασιλικού, κοτόπουλο και ψητά λαχανικά που πραγματικά με ενθουσίασε γιατί δεν είχε τύχει ποτέ ξανά να δοκιμάσω κρύο το κριθαράκι και με εξέπληξε ευχάριστα το πόσο καλά πρωταγωνιστούσε σε μια σαλάτα. Το ίδιο νόστιμη και η σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Η εξαιρετική εμφάνισή της, το άψογο μαγείρεμα των υλικών και το ιδανικό πάντρεμά τους με έκαναν να νιώθω πως κάθε πιρουνιά εκτός από απόλαυση, μου προσφέρει ενέργεια και υγεία.


Εκείνο, όμως, που αγάπησα πραγματικά ήταν το λεμονάτο κοτόπουλο με τις ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Το κοτόπουλο είχε αληθινή γεύση και θύμιζε παλιά τραπεζώματα σε σπίτια γιαγιάς και οι πατάτες ήταν ροδαλές και πεντανόστιμες.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνέχισα δοκιμάζοντας δύο από τις γλυκές γεύσεις του Erthe. Εξάλλου, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στην απόλαυσή τους, αφού τα περισσότερα γλυκά βρίσκονται τακτοποιημένα στον πάγκο, πάνω σε γυάλινες πιατέλες ή μέσα σε φωτεινές βιτρίνες και σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Τόσο η pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα όσο και το fontane από μαύρη σοκολάτα ήταν υπέροχα. Η pasta frolla πιστεύω ότι είναι αυτό που θέλεις να έχεις δίπλα σου πίνοντας ένα ζεστό αφέψημα και το δεύτερο είναι το πιο αφράτο κέικ που έχω γευτεί εδώ και καιρό.


Επίσης, στον χώρο του Erthe είναι στημένο ένα ευχάριστο και διακριτικό παντοπωλείο από το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα όπως μέλι, καρπούς, μαστίχα, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, ταχίνι, φιστικοβούτυρο και άλλα προϊόντα που θα ανανεώνονται συχνά με σκοπό να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εμπειρία του Erthe και στο σπίτι τους.


Σε έναν από τους τοίχους του καταστήματος υπάρχει γραμμένο με γράμματα νέον το μότο «There Is No Planet B». Αυτό είναι που θέλει να μας θυμίσει το Erthe Concept Store και αυτό είναι που θα σκέφτομαι κάθε φορά που θα το επισκέπτομαι ή θα παραγγέλνω τα προϊόντα του. Όμορφες σκέψεις, απαραίτητες για να υπάρχουμε όμορφα.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Erthe Concept Store, Χειμάρρας 6, Μαρούσι, Τηλ. 21 06105288, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ