Φαγώσιμα τοπία

Facebook Twitter
0

Οι φωτογραφίες είναι του Carl Warner, o οποίος ξοδεύει εβδομάδες για το στήσιμο της κάθε μίας και μετά, άπειρες φωτογραφίες μέχρι να βγει η κατάλληλη:

Εσείς πώς πλένετε τα λαχανικά; 

Το θέμα της υγιεινής στην κουζίνα είναι πολύ σημαντικό και παραδόξως, είναι κάτι που δεν συζητιέται ποτέ, λες και όλοι τα κάνουμε όλα σωστά.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχουμε άφθονο καθαρό και τρεχούμενο νερό για ξόδεμα, απείρων ειδών σαπούνια και αντισηπτικά και πλυντήρια είναι σα να έχουμε το θέμα λυμένο. Ευτυχώς για μας (που κάνουμε ό,τι έκανε η μαμά μας πριν από μας) υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα κάνοντας πειράματα. Ο Kilonzo-Nthenge A και οι συνεργάτες τους δημοσίευσαν μία μελέτη στην οποία κατέληξαν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνει κανείς λαχανικά και φρούτα, κάνοντας δοκιμές με σκέτο νερό, με διαλύματα ξιδιού κι άλλα πολλά.

Επειδή υποψιάζομαι ότι θα βαριόσαστε να το διαβάσετε μπορώ να σας αποκαλύψω το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: το να πλένεις τα λαχανικά και τα φρούτα με σκέτο νερό δεν έχει μεγάλη διαφορά από να τα πλένεις με διαφόρων ειδών διαλύματα, αρκεί να τα τρίβεις  καλά. Ευτυχώς, είναι τόσο απλό.

Αυτό ισχύει όμως, όταν ισχύουν και οι εξής προϋποθέσεις:

  • Όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές. Αρκεί και το ζεστό νερό, αρκεί να είναι σίγουρα καθαρά τα σφουγγάρια (τα οποία μαζεύουν εύκολα βακτήρια).
  • Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μαγειρευτεί σωστά το κρέας (ειδικά τα πουλερικά) είναι το θερμόμετρο που ανιχνεύει την εσωτερική θερμοκρασία και όχι το χρώμα ή ο χρόνος ψησίματος.
  • Χρησιμοποιήστε επιφάνειες κοπής ξεχωριστές για κρέατα, ψάρια και λαχανικά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να έχετε πλαστικές διαφορετικού χρώματος.

Αν έχετε κάποια δικιά σας πατέντα, πείτε μας στα σχόλια!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ