Food Daily: Βραζιλία

Facebook Twitter
0



Η Emilia Jomalinis ασχολείται με αγροτικά θέματα της Βραζιλίας. Την ρώτησα για το φαγητό αυτής της μακρινής χώρας.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του βραζιλιάνικου φαγητού;

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε μία μεγάλη χώρα όπως η Βραζιλία. Μάλλον δε μπορώ να εκπροσωπήσω την πολυμορφία της χώρας, αλλά θα προσπαθήσω: ρύζι και φασόλια είναι ο κλασικός συνδυασμός της Βραζιλίας (το είδος φασολιού αλλάζει κατά περιοχή. Εγώ ας πούμε, είμαι συνηθισμένη στα μαύρα φασόλια αλλά υπάρχουν πολλά είδη). Επίσης η κασάβα είναι πολύ αγαπητή, ειδικά στη βόρεια και στη βορειοανατολική Βραζιλία, ως κληρονομιά των γηγενών λαών και των παραδόσεων των σκλάβων. Επίσης τρώμε πολύ κρέας, ειδικά στο Νότο, ο οποίος μοιάζει με την Αργεντινή, χωρίς βουνά, και μεγάλες εκτάσεις κατάλληλες για κτηνοτροφία. Επίσης τρώμε πολύ ψωμί! Κι εγώ προσωπικά, είμαι κολλημένη με το τυρί.

2. Περιέγραψέ μας το αγαπημένο σου φαγητό

Ως κλασική Βραζιλιάνα, αγαπώ το καλομαγειρεμένο ρύζι με φασόλια-  αυτό σημαίνει με μυρωδικά, κρεμμύδι και σκόρδο. Μου αρέσουν τα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες, το παντζάρι και τα λοιπά, επίσης λατρεύω την κολοκύθα. Και για επιδόρπιο, το brigadeiro.

brigadeiro

3.  Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η γιαγιά μου έχει ένα δέντρο μάνγκο στο σπίτι της. Όταν ήμουν μικρή πήγαινα εκεί το καλοκαίρι για διακοπές, δηλαδή τον Ιανουάριο και το δέντρο ήταν γεμάτο με μάνγκο που έπεφταν στη στέγη. Ήταν τόσο νόστιμα και φρέσκα που τις πρώτες μέρες τις περνούσα τρώγοντας όλη μέρα μάνγκο και πίνοντας χυμό μάνγκο. Οπότε σε κάθε επίσκεψη την πρώτη εβδομάδα την περνούσα με στομαχικά προβλήματα και διάρροια..

δέντρο μάνγκο

4. Τι τρώνε στους βραζιλιάνικους γάμους;

Πραγματικά, οι Βραζιλιάνοι της μέσης τάξης δεν παντρεύονται πια. Στη ζωή μου έχω πάει μόνο σε δύο ή τρεις γάμους. Ένας γάμος είναι πολύ ακριβή υπόθεση και συνήθως ο κόσμος πληρώνει για μπουφέ. Κάτι τυπικά βραζιλιάνικο που  μπορείς να βρεις σε παιδικά πάρτι, είναι το “salgado”, που σημαίνει «αλμυρό». Υπάρχουν πολλοί τύποι salgado, με κοτόπουλο, τυρί, kibe,…

kibbeh, εμείς θα το λέγαμε "μπουρέκι"

Στο γάμο της αδερφής μας είχαμε feijoada, που ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό βραζιλιάνικο φαγητό. Έχει αφροβραζιλιάνικη καταγωγή και είναι μαύρα φασόλια με «φτηνό» κρέας, μαζί με ρύζι, αλεύρι, λάχανο και πορτοκάλι.

feijoada

5. Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Προσπαθώ…Η γιαγιά μου ήταν φοβερή μαγείρισσα και η μητέρα μου είναι επίσης. Ήταν όμως δύσκολο να μπω στην κουζίνα και να τις βοηθήσω. Ήταν η δικιά τους περιοχή. Τα φαγητά τους είναι πολύ διαφορετικά, αλλά εξίσου καταπληκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ