Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του

Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Ο Γιώργος Καραλάκης ξεκίνησε πριν από είκοσι δύο χρόνια στην Ιεράπετρα της Κρήτης να πειραματιίζεται με καλλιέργειες άγνωστες, ξενόφερτες αλλά και με τη συστηματική καλλιέργεια ελληνικών ειδών.
0

Ίσως η ιδιότητά του καθηγητή Φυσικής ήταν αυτό που ώθησε τον κ. Γιώργο Καραλάκη πριν από είκοσι δύο χρόνια να πειραματιστεί στην Ιεράπετρα της Κρήτης με καλλιέργειες άγνωστες ως τότε στα μέρη μας. Η ρόκα και οι πολύχρωμες πιπεριές δεν θα υπήρχαν ούτε στο ράφι του πιο ευτελούς σούπερ-μάρκετ της χώρας μας σήμερα, αν δεν βρισκόταν ένας άνθρωπος τολμηρός όπως εκείνος. «Είκοσι χρόνια πριν δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε τη ρόκα που καλλιεργούσαμε, διότι δεν αποτελούσε προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Παρ' όλα αυτά, πήραμε τα ρίσκα μας και συνεχίσαμε με τη λογική της καλλιέργειας προϊόντων που δεν καλλιεργούνταν εδώ και αναγκαστικά έρχονταν ως εισαγόμενα» εξηγεί ο Μάνος, ο γιος του κ. Καραλάκη, ο οποίος, αφού σπούδασε στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου της Θεσσαλονίκης, ρίχτηκε κι αυτός στο παιχνίδι του πειραματισμού με είδη ξενόφερτα, συχνά σπάνια αλλά και με τη συστηματική καλλιέργεια ελληνικών ειδών όπως τα λάπαθα, οι καυκαλήθρες, τα μυρώνια και το σταμναγκάθι. Από τα πιο ξεχωριστά προϊόντα που παράγουν είναι ο δροσουλίτης, ένα φυτό γαλλικής προέλευσης, που χρησιμοποιείται σε σαλάτες και που, όπως περιγράφουν οι βιοκαλλιεργητές, «οι σταγόνες νερού που φυλακίζονται στα φύλλα του δίνουν μια ξινή γεύση και μια έκρηξη δροσιάς στο στόμα, ειδικά αν τον έχεις παγώσει λίγο πιο πριν στο ψυγείο». Στις καλλιέργειές τους συγκαταλέγεται και η κόκκινη ρόκα που δεν θυμίζει σε τίποτα την απλή, μια και έχει κάτι από τη γεύση της μουστάρδας, το σπανάκι βουτύρου που δίνει την αίσθηση ότι λιώνει στο στόμα, εξού και η ονομασία του, ενώ τα βρώσιμα άνθη μπουράντζας που καλλιεργούν έχουν γεύση αγγουριού και είναι πολύ δροσερά.

Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Δροσουλίτες: Οι φυσαλίδες του νερού πάνω στα φύλλα και στα κλωνάρια που μοιάζουν σαν να κρατούν τη δροσιά του πρωινού είναι το χαρακτηριστικό αυτού του φυτού, που στο εξωτερικό το λένε «Salty Ice», λόγω και της αλμυρής του γεύσης. Οι σεφ προτιμούν να το συνδυάζουν με ψάρια, αλλά και να το προσθέτουν στις σαλάτες τους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Εστραγκόν: Το άρωμα του εστραγκόν είναι ζεστό και λεπτό, με ένα πικάντικο πικρό τσίμπημα, ενώ έχει και μια ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει ελαφρά αυτήν του γλυκάνισου. Γενικότερα, χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες, αλλά και σούπες. Ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια, πουλερικά, εντόσθια και αρωματίζει ωραία το ξίδι λευκού κρασιού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Φύτρες από ροβίτσα: Ουσιαστικά είναι σπόρος ενός είδους φακής. Είναι τροφή-δυναμίτης, αφού είναι φουλ στην πρωτεΐνη. Η γήινη γεύση τους 'ανεβάζει' τις σαλάτες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Λουίζα: Τα φρέσκα φύλλα της δίνουν άρωμα, λεμονάτη γεύση και δροσιά σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα και ψάρια, ενώ ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Βρώσιμα άνθη: Μοιάζουν με μίνι χρυσάνθεμα αυτά τα βρώσιμα άνθη που συμμετέχουν όμορφα στις σαλάτες, ενώ η διακριτική, στυπτική γεύση τους έχει ξεχωριστό ύφος που εναρμονίζεται με το κρεμμύδι και με το κρέας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Φύλλα καπουτσίνο: Τα φύλλα του Τροπαίολου είναι βρώσιμα, πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή σαλάτας. Στη γεύση είναι αρκετά πιπεράτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Σπανάκι βουτύρου: Προφανώς είναι βουτυράτο στη γεύση και σχεδόν λιώνει στο στόμα. Αυτό που κανείς δεν περιμένει είναι ότι έχει δύο φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο σε σχέση με το κοινό σπανάκι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Φύλλα μουστάρδας: Αυτά τα σγουρά φύλλα έχουν πολύ δυνατή και καυτερή γεύση που μοιάζει πολύ με ντιζόν μουστάρδα. Προσοχή! Δεν το καταλαβαίνεις αμέσως, αλλά αφότου τα καταπιείς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Αγρια ρόκα: Αυτή η ποικιλία έχει πολύ στενότερο φύλλο, από την κοινή ρόκα και πολύ πιο πιπεράτη γεύση, δίνοντας ένταση όπου προστεθεί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Κόκκινη ρόκα: Το κάψιμό της μοιάζει σε γεύση με αυτό που έχουν τα φύλλα της μουστάρδας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Κόκκινος βασιλικός: Είναι λιγότερο μυρωδάτος από τον πράσινο και έχει πιο φίνα γεύση. Γίνεται πολύ ωραίο ντεκόρ αλλά και το πέστο του βγάζει ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Μελιτζανάκια baby: Γίνονται ωραία στον ατμό, αλλά και γεμιστά, και τουρσί. Και δείχνουν και τόσο ωραία στο πιάτο! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Ντοματίνια μαύρα, κόκκινα, κίτρινα: Τα μακρόστενα ντοματίνια τα λένε βελανίδια, αλλά υπάρχουν κίτρινα και πορτοκαλί και σκούρα κόκκινα με ρίγες που τα λένε μαύρα. Όλα στολίζουν κάθε πιάτο και είναι πολύ γλυκά στη γεύση! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Ξινήθρα: Είναι ευχάριστη η έκπληξη, όταν καταλαβαίνεις πόσο ζουμερά φύλλα έχει. Αντικαθιστά το λεμόνι στις συνταγές και προσθέτει οξύτητα στις σαλάτες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Lemongrass: Το lemongrass είναι φυτό με άρωμα λεμονιού που έχει την όψη φρέσκου κρεμμυδιού. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις ασιατικό πιάτο για να το χρησιμοποιήσεις. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Κίτρινα και κόκκινα καρότα: Ακόμα δύο ποικιλίες καρότων που προσθέτουν χρώμα και γεύση στο πιάτο.Dragon carrot: Έτσι λένε αυτήν τη ποικιλία μοβ καρότου που είναι γλυκιά στη γεύση και όμορφη στο μάτι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φύλλα μουστάρδας, σπανάκι βουτύρου, άνθη μπουράντζας: ένας καλλιεργητής μάς στέλνει από το μποστάνι του τα πιο εκλεκτά φυτά του Facebook Twitter
Παντζάρια Golden, Watermelon και Chioggia: Πολύ γλυκούς καρπούς δίνουν όλες αυτές οι ποικιλίες παντζαριών που ταιριάζουν σε σαλάτες, χυμούς, κρέμες, σάλτσες, dressings, τουρσί, ακόμα και σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ