Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα!

Για παραδοσιακό φύλλο στη Διαμάντω και μια συνταγή με μπρόκολα! Facebook Twitter
0
Αυτό το γλυκό πλάσμα , η Διαμάντω Μπάρκουλα είναι ο άνθρωπός σου: αν δεν ξέρεις πώς να ανοίγεις σπιτικό φύλλο βέργας για πίτες και μπακλαβάδες , μπουρέκια και πίτσες δεν έχεις παρά να πας στην οδο Αναξαγόρα 4 , πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο και να της το ζητήσεις! Στο μικρό της μαγαζί θα βρείς φύλλο βέργας λεπτό και φίνο, ακριβώς όπως αυτό που για πλάκα ανοίγουν με περισσή χάρη και ταχύτητα οι φοβερές νοικοκυρές της …τηλεόρασης και οι γιαγιάδες στα  γραφικά χωριουδάκια ή που γεύεσαι σε παραδοσιακά ουζερί, ελληνικά ταβερνάκια και αξιόλογα μεζεδοπωλεία. 
Εσύ όμως , σαν παιδί της πόλης που τρέχεις και δεν φτάνεις, έχεις το διαμάντι σου τη Διαμάντω που η οικογένειά της παρασκευάζει φύλλο βέργας, κρούστας , σφολιάτα και καταίφι εδώ και τρείς τουλάχιστον δεκαετίες για όλους εμάς που λατρεύουμε το σπιτικό φύλλο αλλά δεν προλαβαίνουμε πάντοτε να το ανοίξουμε. Εκεί θα βρείς επίσης ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη (στα 3.30 ευρώ/κιλό) και εξαιρετικά γλυκά καρύδια Καλαβρύτων (18 ευρώ/κιλό) για το μπακλαβά που έλεγες να κάνεις φέτος τις γιορτές, μαγιά για το ψωμί σου, παξιμάδια ελαιόλαδου Κυθήρων, μέλι Αχαίας και λίγους ακόμα εκλεκτούς θησαυρούς της ελληνικής γης. Και μιά Διαμάντω όλο γλύκα , υπομονή και επιμονή σε μιά γειτονιά που δοκιμάστηκε επαρκώς και τώρα κάπως παλεύεται. 
Εργαστήριο σφολιάτας Η Μαργαρίτα, Αναξαγόρα 4 , Αθήνα (πίσω απο το Δημαρχείο).
 
 
Σουφλέ Μπρόκολο
Αν λατρεύεις το μπρόκολο και το περιμένεις πώς και πώς κάθε χειμώνα για να το φάς ζεστό, σαλάτα με ελαιόλαδο , αλάτι και λεμόνι , τότε σίγουρα -αν σε ξέρω καλά πιά- αγοράζεις ΚΑΙ βράζεις συνήθως παραπάνω απ' ό,τι τελικά θα φας. Δεν πειράζει : Ετσι σου μένει και λίγο για ...ένα γρήγορο σουφλέ την επομένη!

Είναι μιά πανεύκολη συνταγή ιδίως όταν τό έχεις βρασμένο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το μπρόκολο θεωρείται η νούμερο 1 σούπερ τροφή γεμάτο Κάλσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, Βιταμίνη Β3, Β5, C , καροτίνη και φολικό οξύ. Επίσης , είναι αντιοξειδωτικό, εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυσικό αντιβιοτικό και αναζωογονητικό για το συκώτι.

Τώρα, αν ακούς σουφλέ και τρομάζεις, άσε με να σου εξηγήσω ότι το μόνο που χρειάζεσαι εκτός από το βρασμένο μπρόκολο είναι να κάνεις είναι μιά ελαφριά μπεσαμέλ. Αν και όταν ακούς μπεσαμέλ λιγάκι τρομάζεις επίσης, άσε με να σου πώ ότι η μπεσαμέλ είναι πανεύκολη και γρήγορη, εντελώς twominutes! Λίγο το χέρι σου βγαίνει με το σύρμα που ανακατεύεις αλλά, ο.κ...
 
Πάρε αυτά τα χαριτωμένα κεραμικά "σουφλεδάκια" και λάδωσέ τα τοιχώματά τους και τον πάτο με ελάχιστο λάδι.
Μοίρασε μέσα τους το ελαφρά βρασμένο μπρόκολο (κοτσάνια ψιλοκομμένα και ολόκληρα τα "λουλουδάκια" τους).
Ρίξε από πάνω τους τη μπεσαμέλ ώστε να καλύψεις το μπρόκολο.
Ειλικρινά. Τέλος. Αυτή είναι η συνταγή!
 
 
Η πιο εύκολη συνταγή για μπεσαμέλ!

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 ατομικά σουφλεδάκια :
1/2 λίτρο γάλα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλέυρι
αλάτι, λευκό πιπέρι, 
1 φλυτζάνι νόστιμο τριμμένο τυρί (Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, Πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
(προεραιτικά -αν σου αρέσει- λίγο μοσχοκάρυδο)


Βάλε κρύο το φρέσκο βούτυρο , το αλεύρι, το γάλα και λίγο μοσχοκάρυδο σε μία κατσαρόλα και ανακάτευε συνέχεια μέχρι να πήξει τόσο ώστε να μένει στο πίσω μέρος ενός κουταλιού χωρίς να γλυστράει.
Βγάλε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
Ρίξε το τριμμένο τυρί και ανακάτεψε. (Ετσι κρυώνεις λίγο τη μπεσαμέλ για να προσθέσεις τα αυγά με ασφάλεια, χωρίς να μαγειρευτούν).
Χτύπα δύο αυγά σε ένα μπολάκι με λίγο αλάτι.
Ρίξε τα αυγά μέσα στη μπεσαμέλ και ανακάτεψε γρήγορα με σύρμα κουζίνας.
Πρόσθεσε το λευκό τριμμένο πιπέρι και ανακάτεψε.
Τέλος! Οβερ! 
 
Από το http://twominutesangie.blogspot.gr
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM