Για την Τουρκία ρε γαμώτο!

Facebook Twitter
0

Από το 2007, όταν το στραγγιστό γιαούρτι εμφανίστηκε στα ράφια της Αμερικής με την περιγραφή “greek yoghurt” ξεκίνησε μια μαζική υστερία κατανάλωσης. Από τότε μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αυξηθεί πάνω από 2000% και η μανία συνεχίζεται: η πλούσια υφή του ικανοποιεί την ανάγκη για κάτι γλυκό χωρίς πολλές θερμίδες.

Μπορεί η Ελλάδα να λύσει το πρόβλημά της με το στραγγιστό γιαούρτι; Όχι, γιατί η μάρκα που είναι πρώτη σε πωλήσεις είναι τουρκικής καταγωγής. Ο επιχειρηματίας Hamdi Ulukaya είδε το 2005 μια ευκαιρία και την άρπαξε: τη δυνατότητα να αγοράσει μια μικρή γραμμή παραγωγής γιαουρτιού στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η επένδυση οδήγησε στο γιαούρτι “Chiobani” (ναι, τσομπάνης, που διαφημίζεται ως τουρκική λέξη) και πλέον είναι η τρίτη μάρκα στη σειρά πωλήσεων, μετά τους γίγαντες Yoplait και Dannon. Ο Hamdi Ulukaya δεν είχε τα μέσα για παραδοσιακή διαφήμιση, οπότε βασίστηκε στη μέθοδο από στόμα σε στόμα: πρώτα προσέγγισε τους food bloggers και μετά άρχισε να κάνει περιοδείες στα φεστιβάλ φαγητού. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό ήταν αρκετό.

Η εταιρία δηλώνει ότι φέτος θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο σε έσοδα με 1200 υπαλλήλους. Το πρόβλημα της εταιρίας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Φαίνεται επίσης ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα λόγω παραβάσεων των κανονισμών ασφαλείας αλλά το μέλλον γενικά είναι λαμπρό.

Η ΦΑΓΕ βρίσκεται πίσω από τη Chiobani σε πωλήσεις και ακολουθεί με παράλληλες επεκτάσεις (Chiobani 53% των πωλήσεων στραγγιστού, ΦΑΓΕ 17%). Άνοιξε παράρτημα στην Αμερική το 2008 και πουλάει 160 τόνους γιαούρτι το χρόνο. Μπορεί να είναι το νούμερο 2 στο ελληνικό γιαούρτι αλλά – δεν ξέρω πόση σημασία έχει – οι food bloggers το προτιμάνε: λένε ότι το γιαούρτι της ΦΑΓΕ είναι κάπως δύσκολο στη γεύση αλλά αυθεντικό, ενώ το Chiobani «για αρχάριους.»

Αν αρέσει τόσο πολύ το στραγγιστό γιαούρτι, φαντάσου τι θα μπορούσε να γίνει με την ταραμοσαλάτα και το τζατζίκι. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ