H δίαιτα του Ολυμπιονίκη

Facebook Twitter
0

«Να περπατήσουμε για να τα κάψουμε» λέμε όταν τρώμε για βραδινό φαγητό που αντιστοιχεί σε μία μέρα, κι αυτό που εννοούμε είναι περπάτημα μέχρι το μπαρ. Πολύ αστεία ψευδαίσθηση: μια ολόκληρη ώρα περπάτημα καίει 238 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι για να κάψεις ένα χάμπουργκερ 700 θερμίδων πρέπει να περπατήσεις για τρεις ώρες χωρίς σταματημο. Για ένα καφέ λάτε μεσαίου μεγέθους πρέπει να περπατήσεις 68 λεπτά και για ένα κουτάκι κόκα κόλα μόλις 52 λεπτά.

Αυτά για τους κανονικούς ανθρώπους που η καθημερινότητά τους έχει μόνο περπάτημα (και αν). Οι επαγγελματίες αθλητές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φάσματος τρώνε ποσότητες που δε μπορούμε να φανταστούμε. Ένας κωπηλάτης που προπονείται τρεις φορές την ημέρα για τους Ολυμπιακούς πρέπει να τρώει 6.000 θερμίδες την ημέρα, που δεν συστήνονται σε καμία περίπτωση σε κανονικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα:

7:00

Μεγάλο μπολ δημητριακών

Μισό λίτρο ημίπαχο γάλα με μπανάνα

1-2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και μέλι ή μαρμελάδα

Ένα ποτήρι χυμός

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης

9:45

Ομελέτα

Φασόλια στο φούρνο

Λίγο ψητό μπέικον

Μια μερίδα ψητά μανιτάρια ή ντομάτες

2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο

1 λίτρο πούλπα φρούτων

11:00

1 λίτρο νερό

500 ml μιλκσέικ από ημίπαχο γάλα

13:00

Μακαρόνια μπολονέζ ή κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών

Πράσινη σαλάτα

Φρούτα

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό

17:30

Μεγάλο μπολ δημητριακών με ημίπαχο γάλα ή 4 φέτες τοστ με ελαιόλαδο και μαρμελάδα με μεγάλο ποτήρι γάλα

Φρούτα

500 ml νερό

19:30

Ψητό κρέας ή ψάρι, όπως σολωμό, τόνο ή κοτόπουλο, ή άπαχο κόκκινο κρέας

6-7 βραστές πατάτες ή ρύζι

Μεγάλη μερίδα λαχανικών όπως μπρόκολο, καρότα, καλαμπόκι ή αρακά

1 ψωμάκι

1 γιαούρτι  άπαχο και μία μπανάνα ή άλλο φρούτο

750 ml νερό

21:30

Ζεστή σοκολάτα και γκοφρέτα δημητριακών

Με όλο αυτό το φαγητό, πότε προλαβαίνουν να προπονηθούν;

Το Reuters φωτογράφισε την ημερήσια κατανάλωση κάποιων μελών της Ολυμπιακής ομάδας της Τουρκίας

Η 22χρονη Merve Aydin είναι δρομέας 800 μέτρων. Η ημερίσια της κατανάλωση είναι 3.000 θερμίδες.

Η Elif Jale Yesilirmak είναι 26 χρονών και αγωνίστρια πάλης και τρώει 3.000 θερμίδες καθημερινά. «Αντί για κόκκινο κρέας τρώω γενικά σολωμό. Πιστεύω ότι το ψάρι είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό. Επίσης πολύ νερό. Πίνω τουλάχιστον πέντε λίτρα την ημέρα.»

Ο αθλητής άρσης βαρών Mete Binay καταναλώνει 3.500 θερμίδες την ημέρα. Πίνει τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλα πριν κοιμηθεί. Τρώει κυρίως κόκκινο κρέας. Τρώει επίσης πολλά γλυκά καθημερινά και πριν τους αγώνες συμπληρώνει τη διατροφή του με βιταμίνες σε χάπια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ