Χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές! Facebook Twitter
1

«Στο πάρτι ένα χαρούμενο πλήθος μαζεύτηκε γύρω μου όσο έφτιαχνα το ποτό. Δοκίμασα τον αφρό του αβγού και μετά πρόσθεσα την προτεινόμενη ποσότητα ουίσκυ...και μετά τη διπλασίασα, βάζοντας μισό ποτήρι ουίσκι τη φορά, δοκιμάζοντας συνέχεια. Τελικά έβαλα τρία γεμάτα φλιτζάνια.«Κι άλλη κρέμα;» ρώτησε κάποιος όταν άρχισα να προσθέτω χιονάτα βουνά κρέμας σαντιγί. Οι καλεσμένοι μου προβληματίστηκαν με τον αφρό. «Μα πώς το πίνεις;»Τελικά δεν υπήρχε πρόβλημα: παρόλο τον αφρό, ήταν εύκολο να σερβιριστεί και να καταναλωθεί. Ήταν σα να πίνεις αλκοολούχο ζαχαρωτό."Eggnog! Το Eggnog σκίζει!" Το ήπιαμε όλο πολύ πριν τελειώσει το πάρτι.»

Φέτος τα Χριστούγεννα σας εύχομαι να περάσετε όλοι υπέροχα, να φάτε λιχουδιές και να χαλαρώσετε. Αν αγαπάτε το αλκοόλ, τα αβγά και την κρέμα γάλακτος (και ποιος δεν τα αγαπάει) φέτος δοκιμάστε το eggnog, το ποτό που μυρίζει Χριστούγεννα, το οποίο χωρίς αλκοόλ είναι καλό και για τα παιδιά.

Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο του 1940, το οποίο λέγεται The Food of a Younger Land, του Mark Kurlansky.

12 μεγάλα αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνια ουίσκι

500ml κρέμας γάλακτος

Διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο ξεχωριστά μπολ και προσθέστε από μισή ζάχαρη στο καθένα. Με το μίξερ ανακατέψτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώστε προσεχτικά τα δύο μίγματα μεταξύ τους. Προσθέστε ουίσκι. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και προσθέστε την. Σερβίρετε με μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

Κουλουράκια

Αν έχετε δοκιμασμένες συνταγές και πείσετε άλλους 4-5 να συμμετέχουν, μπορείτε να φτιάξετε πολλά κουλουράκια με πολύ λίγα λεφτά και μετά να τα μοιραστείτε. Αν παράλληλα πίνετε και eggnog η διασκέδαση είναι εγγυημένη, ακόμα κι αν τα κουλουράκια αποτύχουν. Αν δεν είναι ωραία στη γεύση, προσπαθήστε να είναι όμορφα για να γίνουν διακόσμηση του δέντρου.

Το καλύτερο για το τέλος: αν μεθύσετε πολύ στο ραντεβού για κουλουράκια, σας έχω τη λύση της επόμενης ημέρας, η οποία εμπεριέχει (και πάλι!) αβγό.

Η απόλυτη (;) θεραπεία του hangover

Πρόκειται για ένα άλυτο θέμα που έχει απασχολήσει ειδικούς και το κοινό εξίσου, που δε φαίνεται να έχει οριστική απάντηση. Λιπαρά φαγητά ή ελαφριά; Νερό ή μια ακόμη μπίρα;

Το περιοδικό Gourmet ισχυρίζεται ότι έσπασε τον κώδικα ρωτώντας διάφορους μπάρμεν και η τελική συνταγή είναι της Nenell Smothers, πρώην ιδιοκτήτρια της κάβας «Nenell’s»  στο Μπρούκλιν, η οποία χαρακτηρίστηκε από το New York Magazine ως «η καλύτερη κάβα της πόλης».

Prairie Oyster (ή το στρείδι του λιβαδιού;)

1 φρέσκο αβγό

3 δόσεις Worcestershire sauce

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

2 δόσεις ταμπάσκο

Σπάστε το αβγό σε ένα ποτήρι, συμπληρώστε με τα υπόλοιπα υλικά, και κατεβάστε το σε μια γουλιά.

Η ιδέα του να καταπιώ ωμό αβγό με ανακατεμένο στομάχι μου φαίνεται σουρεαλιστική, αλλά οι Μεξικάνοι ισχυρίζονται ότι τα καυτερά κάνουν καλό στο hangover. Αν το δοκιμάσει κανείς σας κάποτε, τον παρακαλώ να μας πει τι έγινε.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια