Χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές! Facebook Twitter
1

«Στο πάρτι ένα χαρούμενο πλήθος μαζεύτηκε γύρω μου όσο έφτιαχνα το ποτό. Δοκίμασα τον αφρό του αβγού και μετά πρόσθεσα την προτεινόμενη ποσότητα ουίσκυ...και μετά τη διπλασίασα, βάζοντας μισό ποτήρι ουίσκι τη φορά, δοκιμάζοντας συνέχεια. Τελικά έβαλα τρία γεμάτα φλιτζάνια.«Κι άλλη κρέμα;» ρώτησε κάποιος όταν άρχισα να προσθέτω χιονάτα βουνά κρέμας σαντιγί. Οι καλεσμένοι μου προβληματίστηκαν με τον αφρό. «Μα πώς το πίνεις;»Τελικά δεν υπήρχε πρόβλημα: παρόλο τον αφρό, ήταν εύκολο να σερβιριστεί και να καταναλωθεί. Ήταν σα να πίνεις αλκοολούχο ζαχαρωτό."Eggnog! Το Eggnog σκίζει!" Το ήπιαμε όλο πολύ πριν τελειώσει το πάρτι.»

Φέτος τα Χριστούγεννα σας εύχομαι να περάσετε όλοι υπέροχα, να φάτε λιχουδιές και να χαλαρώσετε. Αν αγαπάτε το αλκοόλ, τα αβγά και την κρέμα γάλακτος (και ποιος δεν τα αγαπάει) φέτος δοκιμάστε το eggnog, το ποτό που μυρίζει Χριστούγεννα, το οποίο χωρίς αλκοόλ είναι καλό και για τα παιδιά.

Η συνταγή είναι από ένα βιβλίο του 1940, το οποίο λέγεται The Food of a Younger Land, του Mark Kurlansky.

12 μεγάλα αβγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνια ουίσκι

500ml κρέμας γάλακτος

Διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια σε δύο ξεχωριστά μπολ και προσθέστε από μισή ζάχαρη στο καθένα. Με το μίξερ ανακατέψτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ενώστε προσεχτικά τα δύο μίγματα μεταξύ τους. Προσθέστε ουίσκι. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει και προσθέστε την. Σερβίρετε με μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

Κουλουράκια

Αν έχετε δοκιμασμένες συνταγές και πείσετε άλλους 4-5 να συμμετέχουν, μπορείτε να φτιάξετε πολλά κουλουράκια με πολύ λίγα λεφτά και μετά να τα μοιραστείτε. Αν παράλληλα πίνετε και eggnog η διασκέδαση είναι εγγυημένη, ακόμα κι αν τα κουλουράκια αποτύχουν. Αν δεν είναι ωραία στη γεύση, προσπαθήστε να είναι όμορφα για να γίνουν διακόσμηση του δέντρου.

Το καλύτερο για το τέλος: αν μεθύσετε πολύ στο ραντεβού για κουλουράκια, σας έχω τη λύση της επόμενης ημέρας, η οποία εμπεριέχει (και πάλι!) αβγό.

Η απόλυτη (;) θεραπεία του hangover

Πρόκειται για ένα άλυτο θέμα που έχει απασχολήσει ειδικούς και το κοινό εξίσου, που δε φαίνεται να έχει οριστική απάντηση. Λιπαρά φαγητά ή ελαφριά; Νερό ή μια ακόμη μπίρα;

Το περιοδικό Gourmet ισχυρίζεται ότι έσπασε τον κώδικα ρωτώντας διάφορους μπάρμεν και η τελική συνταγή είναι της Nenell Smothers, πρώην ιδιοκτήτρια της κάβας «Nenell’s»  στο Μπρούκλιν, η οποία χαρακτηρίστηκε από το New York Magazine ως «η καλύτερη κάβα της πόλης».

Prairie Oyster (ή το στρείδι του λιβαδιού;)

1 φρέσκο αβγό

3 δόσεις Worcestershire sauce

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

2 δόσεις ταμπάσκο

Σπάστε το αβγό σε ένα ποτήρι, συμπληρώστε με τα υπόλοιπα υλικά, και κατεβάστε το σε μια γουλιά.

Η ιδέα του να καταπιώ ωμό αβγό με ανακατεμένο στομάχι μου φαίνεται σουρεαλιστική, αλλά οι Μεξικάνοι ισχυρίζονται ότι τα καυτερά κάνουν καλό στο hangover. Αν το δοκιμάσει κανείς σας κάποτε, τον παρακαλώ να μας πει τι έγινε.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια