Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές!

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter
2

Ετσι, αντί προλόγου, να ψιθυρίσω μόνο ότι και το ρεπορτάζ γεύσης περιέργως αγγίζει συχνά το πολιτικό: είτε γράφεις για εστιατόρια και μαγαζιά τροφίμων σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης σου, είτε για την επέλαση των μεταλλαγμένων σπόρων και την εξαφάνιση των παραδοσιακών, είτε για κινήματα ενάντια στα φυτοφάρμακα, τη δολοφονία της φάλαινας ή τα μολυσμένα ψάρια και αυγά, συχνά σκοντάφτεις σε πολιτικές αποφάσεις -ή μή- που διαμορφώνουν και το γαστρονομικό τοπίο. Αυτά.

ΠΑΜΕ ΑΧΑΡΝΩΝ , ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ! 

Τριγυρίζω τους δρόμους της Αθήνας, κυρίως το Κέντρο,  καθημερινά φορτωμένη με κάμερες, φακούς, κινητό, laptop και κάποια χρήματα για αγορές στο σακίδιό μου. Όποτε βρέθηκα στα δρομάκια “κάτω από την Αθηνάς”, στου Ψυρρή ή στην Αχαρνών κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα ουδέποτε φοβήθηκα αν και τις περισότερες φορές βρίσκομαι εκεί μεσημέρι. Διαπίστωσα μάλιστα τον τελευταίο χρόνο και μιά αισθητή διαφορά, χωρίς όμως να έχουν φτάσει σε σημείο επανόρθωσης οι γειτονιές που επλήγησαν. “Το κακό έγινε αλλά κάτι κινείται”…

Η Αχαρνών είναι η πιό βαριά περίπτωση της πόλης μας. Ασθενεί από καχυποψία, εγκατάλειψη, φόβο και …άγνοια. Προσωπικά, δεν σταματώ να την επισκέπτομαι και να ρωτώ τους αγαπημένους μου μαγαζάτορες “πώς πάνε τα πράγματα” , σαφώς πιό αξιόπιστη πηγή από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αφού πρώτα προμηθευτώ μερικές εξαιρετικές γευστικές εκπλήξεις της περιοχής:

 

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Wars I Sawa

Ρουμάνικο και Πολωνικό ντελικατέσεν

Αχαρνών 59, 210-8826-982

Ο Γιάννης Κανελόπουλος από τη Δημητσάνα (“λόγω αγάπης”) άνοιξε αυτό το μαγαζί το 1998 όταν ακόμα η Αχαρνών ήταν γεμάτη με ελληνικές ,ρουμάνικες και πολωνικές οικογένειες. Εκτοτε εισάγει και πουλάει την εκλεκτή και δυσεύρετη σμεντάνα (σαν ελαφρά ξυνή κρεμ φρες, αγαπητό υλικό της μαγειρικής των Βαλκανίων), πολωνικές μπύρες Perla , βότκα Krakus , νόστιμα τουρσιά και ιδιαίτερες γευσεις όπως αυτάκια χοιρινά καπνιστά, εκλεκτό σαλάμι αέρος από τη πόλη Σιμπιού (στα 25 ευρώ το κιλό παρακαλώ, οι γνώστες ξέρουν!), τυριά Κασκαβάλ από τα Καρπάθια πλεγμένα πλεξούδες , καπνιστό σαλάμι Κρακοβίας, ειδικά μπαχαρικά , λιναρόσπορο και παπαρουνόσπορο και φυσικά όλα τα αγαπημένα προιόντα των κατοίκων της γειτονιάς. Εκεί θα βρείς και τα καλύτερα πρέτζελ της Αθήνας που όμως παρασκευάζονται στο…

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Carpathian Bakery

Ρουμάνικο αρτοποιείο /ζαχαροπλαστείο

Μ. Βόδα 102-104, Αγιος Παντελεήμονας, 210-8213-080

Ο Μιχάλης Ντοχοτάρ και η γυναίκα του Βασιλική άφησαν τη Σουτσάβα Ρουμανίας πριν δεκαεπτά χρόνια και άνοιξαν πέρυσι το μαγαζί τους . Εδώ, στο εντυπωσιακά πεντακάθαρο εργαστήριό τους, παρασκευάζονται και ψήνονται καθημερινά τα καλύτερα φινετσάτα πρέτζελ της Αθήνας (με κουκουναρόσπορο, χονδρό αλάτι ή σουσάμι) όπως και πρετζελ γεμιστά με λουκάνικο, ζαμπόν ή …φέτα με ελιές για τους πολλούς καθημερινούς πελάτες της γειτονιάς που περνούν να πάρουν και το καφέ τους από κεί. Από εκεί, όποτε βρεθώ, αγοράζω επίσης το γλυκό “σαλάμι” με σοκολάτα , καρύδια και …λουκούμι , λεπτούτσικο και τραγανό. Ο Μιχάλης σπουδάζει τα δυό παιδιά του στα ΤΕΙ και νιώθει πιό ασφαλής εδώ, ιδίως το τελευταιο χρόνο,  απ’ ό,τι στη Ρουμανία. 

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Ρώσικο Πιροσκί

Αχαρνών 140, Αγ. Παντελεήμονας, 213-0043076

Από τα καλύτερα Αθηναϊκά πιροσκί, χειροποίητα και φρεσκοπλασμένα καθημερινά. Η ιδιοκτήτριά του Μαρία από την Ουκρανία έφυγε από το Κίεβο πριν είκοσι χρόνια περίπου αλλά άνοιξε μόλις πέρυσι το μαγαζί της που τώρα το επεκτείνει με σάλα με τραπεζάκια για τους πιστούς της γειτονιάς. Το πιροσκί που προτιμούν οι έλληνες πελάτες της είναι με φέτα ή λουκάνικο ή μοσχαρίσιο κιμά ενώ οι Ρώσοι με αρακά και σος σκόρδου ή με λάχανο και μανιτάρια που το συνοδεύουν με ρώσικη μπύρα μπουκάλι. Αποκλείεται να φύγεις χωρίς ένα πιροσκί γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή μιά βατρούσκα (ζύμη τσουρεκιού με γέμιση ανθότυρο και μαρμελάδα φράουλα). Καφέδες και χυμός ποροτοκάλι στο χέρι γιά τους περαστικούς και ένα πλατύ ζεστό χαμόγελο από τη Μαρία που μόλις προλαβαίνει να ετοιμάσει την αυθεντική ρώσικη σαλάτα για μιά γιορτή σήμερα μαζί με τσεμπουρέκ (τηγανιτή ζύμη με χοιρινό κιμά) και πελιμένοι (ραβιόλια γεμιστά με λάχανο ή φέτα ή κιμά). Πώς πάνε τα πράγματα Μαρία; “Το 80% των Ρώσων τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα αλλά σαν να τους βλέπω να γυρνούν πάλι, σιγά-σιγά…”

ΥΓ: Με ανυπομονησία περιμένω το Al Aziz (στην αρχή της Αχαρνών) που περίεργως κατέβασε ρολά τον τελευταίο μήνα αλλά από τον γείτονά του πληροφορήθηκα ότι μάλλον θα ανοίξει σύντομα σερβίροντας το εξαιρετικό και πεντακάθαρο φαλάφελ σε πίττα από σουβλάκι σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές. Επίσης, να αναφέρω το ρουμάνικο εστιατόριο Dorna (Αχαρνών 408 κοντά στον Αγιο Ελευθέριο) που θυμίζει χωριό της γείτονος χώρας και αγαπητό στους φοιτητές μας που σπούδασαν εκεί).

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον!! Συνήθως πηγαίνω στα ανατολικοευρωπαϊκα μπακάλικα για κατεψυγμένα βατόμουρα, φαγόπυρο και κανένα περιέργο ψαρικό. Τώρα που είδα τα πρέτζελ θα πάω οπωσδήποτε και στο φούρνο!
Ωραιο αρθρο!!Μια προταση ακομα:Πηγαινετε να δοκιμασετε μιτιτέϊ=μεριδα μπιφτεκι (οπως το ελεγε ο καταλογος,δεν ξερω και τη γλωσσα) στο ρουμανικο εστιατοριο στην Αχαρνων πισω απο το ξενοδοχείο Pergamos,πικαντικο και πεντανοστιμο!!