Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές!

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter
2

Ετσι, αντί προλόγου, να ψιθυρίσω μόνο ότι και το ρεπορτάζ γεύσης περιέργως αγγίζει συχνά το πολιτικό: είτε γράφεις για εστιατόρια και μαγαζιά τροφίμων σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης σου, είτε για την επέλαση των μεταλλαγμένων σπόρων και την εξαφάνιση των παραδοσιακών, είτε για κινήματα ενάντια στα φυτοφάρμακα, τη δολοφονία της φάλαινας ή τα μολυσμένα ψάρια και αυγά, συχνά σκοντάφτεις σε πολιτικές αποφάσεις -ή μή- που διαμορφώνουν και το γαστρονομικό τοπίο. Αυτά.

ΠΑΜΕ ΑΧΑΡΝΩΝ , ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ! 

Τριγυρίζω τους δρόμους της Αθήνας, κυρίως το Κέντρο,  καθημερινά φορτωμένη με κάμερες, φακούς, κινητό, laptop και κάποια χρήματα για αγορές στο σακίδιό μου. Όποτε βρέθηκα στα δρομάκια “κάτω από την Αθηνάς”, στου Ψυρρή ή στην Αχαρνών κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα ουδέποτε φοβήθηκα αν και τις περισότερες φορές βρίσκομαι εκεί μεσημέρι. Διαπίστωσα μάλιστα τον τελευταίο χρόνο και μιά αισθητή διαφορά, χωρίς όμως να έχουν φτάσει σε σημείο επανόρθωσης οι γειτονιές που επλήγησαν. “Το κακό έγινε αλλά κάτι κινείται”…

Η Αχαρνών είναι η πιό βαριά περίπτωση της πόλης μας. Ασθενεί από καχυποψία, εγκατάλειψη, φόβο και …άγνοια. Προσωπικά, δεν σταματώ να την επισκέπτομαι και να ρωτώ τους αγαπημένους μου μαγαζάτορες “πώς πάνε τα πράγματα” , σαφώς πιό αξιόπιστη πηγή από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αφού πρώτα προμηθευτώ μερικές εξαιρετικές γευστικές εκπλήξεις της περιοχής:

 

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Wars I Sawa

Ρουμάνικο και Πολωνικό ντελικατέσεν

Αχαρνών 59, 210-8826-982

Ο Γιάννης Κανελόπουλος από τη Δημητσάνα (“λόγω αγάπης”) άνοιξε αυτό το μαγαζί το 1998 όταν ακόμα η Αχαρνών ήταν γεμάτη με ελληνικές ,ρουμάνικες και πολωνικές οικογένειες. Εκτοτε εισάγει και πουλάει την εκλεκτή και δυσεύρετη σμεντάνα (σαν ελαφρά ξυνή κρεμ φρες, αγαπητό υλικό της μαγειρικής των Βαλκανίων), πολωνικές μπύρες Perla , βότκα Krakus , νόστιμα τουρσιά και ιδιαίτερες γευσεις όπως αυτάκια χοιρινά καπνιστά, εκλεκτό σαλάμι αέρος από τη πόλη Σιμπιού (στα 25 ευρώ το κιλό παρακαλώ, οι γνώστες ξέρουν!), τυριά Κασκαβάλ από τα Καρπάθια πλεγμένα πλεξούδες , καπνιστό σαλάμι Κρακοβίας, ειδικά μπαχαρικά , λιναρόσπορο και παπαρουνόσπορο και φυσικά όλα τα αγαπημένα προιόντα των κατοίκων της γειτονιάς. Εκεί θα βρείς και τα καλύτερα πρέτζελ της Αθήνας που όμως παρασκευάζονται στο…

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Carpathian Bakery

Ρουμάνικο αρτοποιείο /ζαχαροπλαστείο

Μ. Βόδα 102-104, Αγιος Παντελεήμονας, 210-8213-080

Ο Μιχάλης Ντοχοτάρ και η γυναίκα του Βασιλική άφησαν τη Σουτσάβα Ρουμανίας πριν δεκαεπτά χρόνια και άνοιξαν πέρυσι το μαγαζί τους . Εδώ, στο εντυπωσιακά πεντακάθαρο εργαστήριό τους, παρασκευάζονται και ψήνονται καθημερινά τα καλύτερα φινετσάτα πρέτζελ της Αθήνας (με κουκουναρόσπορο, χονδρό αλάτι ή σουσάμι) όπως και πρετζελ γεμιστά με λουκάνικο, ζαμπόν ή …φέτα με ελιές για τους πολλούς καθημερινούς πελάτες της γειτονιάς που περνούν να πάρουν και το καφέ τους από κεί. Από εκεί, όποτε βρεθώ, αγοράζω επίσης το γλυκό “σαλάμι” με σοκολάτα , καρύδια και …λουκούμι , λεπτούτσικο και τραγανό. Ο Μιχάλης σπουδάζει τα δυό παιδιά του στα ΤΕΙ και νιώθει πιό ασφαλής εδώ, ιδίως το τελευταιο χρόνο,  απ’ ό,τι στη Ρουμανία. 

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Η Αχαρνών είναι γεμάτη νοστιμιές! Facebook Twitter

Ρώσικο Πιροσκί

Αχαρνών 140, Αγ. Παντελεήμονας, 213-0043076

Από τα καλύτερα Αθηναϊκά πιροσκί, χειροποίητα και φρεσκοπλασμένα καθημερινά. Η ιδιοκτήτριά του Μαρία από την Ουκρανία έφυγε από το Κίεβο πριν είκοσι χρόνια περίπου αλλά άνοιξε μόλις πέρυσι το μαγαζί της που τώρα το επεκτείνει με σάλα με τραπεζάκια για τους πιστούς της γειτονιάς. Το πιροσκί που προτιμούν οι έλληνες πελάτες της είναι με φέτα ή λουκάνικο ή μοσχαρίσιο κιμά ενώ οι Ρώσοι με αρακά και σος σκόρδου ή με λάχανο και μανιτάρια που το συνοδεύουν με ρώσικη μπύρα μπουκάλι. Αποκλείεται να φύγεις χωρίς ένα πιροσκί γεμιστό με παπαρουνόσπορο ή μιά βατρούσκα (ζύμη τσουρεκιού με γέμιση ανθότυρο και μαρμελάδα φράουλα). Καφέδες και χυμός ποροτοκάλι στο χέρι γιά τους περαστικούς και ένα πλατύ ζεστό χαμόγελο από τη Μαρία που μόλις προλαβαίνει να ετοιμάσει την αυθεντική ρώσικη σαλάτα για μιά γιορτή σήμερα μαζί με τσεμπουρέκ (τηγανιτή ζύμη με χοιρινό κιμά) και πελιμένοι (ραβιόλια γεμιστά με λάχανο ή φέτα ή κιμά). Πώς πάνε τα πράγματα Μαρία; “Το 80% των Ρώσων τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα αλλά σαν να τους βλέπω να γυρνούν πάλι, σιγά-σιγά…”

ΥΓ: Με ανυπομονησία περιμένω το Al Aziz (στην αρχή της Αχαρνών) που περίεργως κατέβασε ρολά τον τελευταίο μήνα αλλά από τον γείτονά του πληροφορήθηκα ότι μάλλον θα ανοίξει σύντομα σερβίροντας το εξαιρετικό και πεντακάθαρο φαλάφελ σε πίττα από σουβλάκι σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές. Επίσης, να αναφέρω το ρουμάνικο εστιατόριο Dorna (Αχαρνών 408 κοντά στον Αγιο Ελευθέριο) που θυμίζει χωριό της γείτονος χώρας και αγαπητό στους φοιτητές μας που σπούδασαν εκεί).

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον!! Συνήθως πηγαίνω στα ανατολικοευρωπαϊκα μπακάλικα για κατεψυγμένα βατόμουρα, φαγόπυρο και κανένα περιέργο ψαρικό. Τώρα που είδα τα πρέτζελ θα πάω οπωσδήποτε και στο φούρνο!
Ωραιο αρθρο!!Μια προταση ακομα:Πηγαινετε να δοκιμασετε μιτιτέϊ=μεριδα μπιφτεκι (οπως το ελεγε ο καταλογος,δεν ξερω και τη γλωσσα) στο ρουμανικο εστιατοριο στην Αχαρνων πισω απο το ξενοδοχείο Pergamos,πικαντικο και πεντανοστιμο!!