Η αληθινή καρδιά της Κρήτης, στην πρωτεύουσα

Η αληθινή καρδιά της Κρήτης, στην πρωτεύουσα Facebook Twitter
Κούνδουρος
9

Η τοπική κουζίνα στην Αθήνα, τις περισσότερες φορές κρατά από τον τόπο της το όνομα του πιάτου, όχι όμως και την ψυχή της νοστιμιάς του. Και γι’αυτό, πολλά μπορεί να φταίνε: ένα σπάνιο τυρί από τον τσοπάνη, ένα δυσεύρετο λαχανικό στην εποχή του, ένα «φουριάρικο», ήτοι άγριο κατσίκι, σπάνια ταξιδεύουν ως την πρωτεύουσα και δύσκολα ο επιχειρηματίας μπορεί να τα εξασφαλίσει μόνιμα στο μενού του. Τα τοπικά προϊοντα υψηλής ποιότητας κοστίζουν πανάκριβα για τους στριμωγμένους καιρούς της εστίασης κι έπειτα, πολλές φορές, ακόμη κι ο αέρας της πόλης σκιάζει την αυθεντικότητα μιας ντομάτας που μόλις κόπηκε από το μποστάνι. Την κρητική κουζίνα, την λατρεύω. Γιατί είναι ντόμπρα, σταράτη και λιγόλογη. Και πολύ στεναχωριέμαι όταν την αναζητώ στην Αθήνα και μου προκύπτει σαν καρικατούρα του εαυτού της. Χωρίς εκείνο το σκίρτημα στην ψυχή που φέρνει ένα αγκιναράκι ή μια γραβιέρα με παξιμάδι σε έναν καφενέ οπουδήποτε στο νησί. Άμα το νοσταλγήσατε κι εσείς, κοπιάστε!

 

Κούνδουρος, Αγ. Παρασκευής 51, Μπουρνάζι, 2105713546

Ο Νίκος Κουνδουράκης δεν θα σου πει ψέματα, πως ό,τι τρως έρχεται από το νησί. Από κει θα φέρει ό,τι καλύτερο μπορεί να επιλέξει το κληρονομημένο στο αίμα κρητικό του αισθητήριο: την ρακή, την ξινομυζήθρα, τον ντάκο, προσεχώς και τα οικογενειακά κουνέλια και τα κατσικάκια. Όμως, ο Νίκος έχει βρει κάτι που δεν βρήκαν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του: από όλη την Ελλάδα επιλέγει ο,τιδήποτε χτίζει την κεντρική ιδέα της πάτριας γεύσης, ας πούμε ο ντάκος μιλάει στην πιο κρητική διάλεκτο και δεν σε πειράζει που οι εκλεκτές ελιές είναι πελοπονήσιες. Για να βγάλει την ίδια νοστιμιά από ένα τσιγαριαστό κατσικάκι, όταν δεν μπορεί να βρει εδώ το άγριο, θα παντρέψει αρνί και κατσίκι, θα προσθέσει λίγη ρίγανη, σκόρδο και κρεμμύδι που δεν υπάρχουν στην αυθεντική συνταγή. Η κουζίνα του λατρεύει το κρητικό ελαιόλαδο, το χρησιμοποιεί γενναιόδωρα και ασυμβίβαστα. Τα ντολμαδάκια του και μόνο αξίζουν το ταξίδι ως εδώ: χέρι μαμάς, πλούσιος ο άνηθος και το κρεμμυδάκι, το ρύζι στο πιο ιδανικό του βράσιμο, τα συνδυάζεις υπέροχα με την καυτερή ξινοκαυτερή, τυροκαυτερή και μυζήθρα με πλούσιο ελαιόλαδο και πράσινη ελιά με καυτερή πιπερίτσα που τραβάει τη ρακή και το ζεστό ψημμένο ψωμάκι με τη ρίγανη και το λάδι. Πέρα από την κατσαρόλα, ο Κούνδουρος είναι μάγος και στη σχάρα. Η σταβλίσια χοιρινή, το κεφτεδάκι στη σχάρα και το παϊδάκι του, ζουμερά, με τη μεστή νοστιμιά και την υφή του αληθινού κρέατος το μόνο που ζητάνε είναι τη χοντροκομμένη, τραγανή, γλυκιά πατάτα που τηγανίζεται στο ελαιόλαδο. Στο κλείσιμο, η σφακιανή πίτα σε κάνει να ξεχνάς όσα ήξερες ως τώρα για το γλυκό που σίγουρα έχεις δοκιμάσει τόσες φορές: η διαφορά, στο πλούσιο καλό μέλι και το καρύδι, στην τραγανή, αέρινη ζύμη. Προσοχή μόνο στην παραγγελία: να πάτε πολλοί μαζί, γιατί οι μερίδες είναι για άντρες, ατρόμητους, λεβέντες και κρητικούς!

 

Έρως-Ήρως Τσόχα 41 & Π. Κυριακού, Αμπελόκηποι, 2106463820

“Η μαγειρική είναι παράδοση και ταπείνωση”, λέει η Αντωνία (Μποτονάκη)-κουβέντα που κοντράρει το απόλυτο μεγαλείο της νοστιμιάς που δοκιμάζω σε ένα πιάτο σιουφιχτά μακαρόνια με ολόφρεσκες καραβιδούλες και εστραγκόν. Στα μάτια της μαγείρισσας περνά η διαδρομή από μια παιδική ηλικία σε ένα χωριό των Βόρειων Χανίων με τρεις κατοίκους, στη Θεσσαλονίκη και στη Ζωή, που την αντιμετώπισε σαν διατροφολόγος, σαν συγγραφέας και σαν ηθοποιός, πριν αράξει στα λιγοστά τραπεζάκια πίσω από το στάδιο του Παναθηναϊκού, να μαγειρέψει τη δική της εκδοχή, μιας απείραχτης χανιώτικης, ενίοτε ξεχασμένης γεύσης στο μικρό κουζινάκι της. Διαβάζεις το μενού, όμως, η Αντωνία βγαίνει στο πεζοδρόμιο να σου ανατρέψει την όρεξη, έτσι της ήρθε και βάζει στη φωτιά κάτι καινούριο-να το δοκιμάσεις! Κρητική κουζίνα σ’αυτή την πόλη έχουμε δοκιμάσει μπόλικη. Ποτέ, όμως, δεν είχε τη γυναικεία χάρη, τις στρογγυλές γωνίες που καταργούν το βαρβάτο ρουστίκ, την ελαφράδα και τη θηλυκή νοστιμιά που έχει το τζατζίκι με σταμναγκάθι και μπόλικο δροσερό αμύγδαλο της Αντωνίας, τη φρεσκάδα από τα βλίτα με φρέσκια ντοματούλα, σκόρδο και ξύδι, την αληθινή κρεατότουρτα που επιμένει ελαφριά παρά τα πλούσια, βουτυράτα αρώματά της, την κυμινάτη μελιτζανοσαλάτα με τη ντομάτα και τις πιπεριές. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τη στάκα δίνει άλλη εξαιρετική χάρη στα αβγά που τηγανίζονται μέσα της  και το ζυλοκούμπι της, ξερό ανθότυρο που φτιάχνει η ίδια με ελιόλαδο, μπαχαρικά και πιπέρια σε συνταγή της γιαγιάς της, μια γεύση που δεν θα βρεις αλλού στην πόλη. Ο Μανούσος από την Κρήτη εξασφαλίζει το γνήσιο προϊόν, όπως τα λουκάνικα που μαρινάρονται για 48 ώρες με κύμινο και μαρουβά. Επιτέλους, η Κρήτη μαγειρεμένη από γυναικείο χέρι!

 

 

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

7 σχόλια
Αμα σαν την Κρητη θέτε να φαει πρέπει να πάτε στην Πασιφάη στον Κορυδαλλό στην πλατεία Μέμου....σαλιγκάρια μπουρμπουριστά,απάκι,στάκα,μυζηθροπιτάκια και αλλές κρητικές λιχουδιές και στο τελος αποζημίωση με λουκουμάδες και μέλι ή γιαούρτι με μέλι και καρύδια!!!!
"Το Μιτάτο" στο Ίλιον παιδιά. Μαγειρευτά και οφτό, να γλύφεις τα νυχοπόδαρά σου και τιμές ξεφτίλα για αυτά που τρως. Μένω κοντά και το τιμάω τουλάχιστον μια φορά το μήνα.