Montauk
Ένα ταξίδι από τη μία άκρη της Αμερικής ως την άλλη, μέσα σε μια κούπα καφέ
Μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα ο καφές, γι' αυτό και οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ιεροτελεστία. Αυτό ακριβώς το πνεύμα της ιεροτελεστίας θα βρεις στο Montauk, τη νέα άφιξη σε έναν από το εμπορικότερους δρόμους του Χαϊδαρίου, το οποίο ήρθε για να μας ταξιδέψει από τη μία μεριά της Αμερικής ως την άλλη. Το όνομά του παραπέμπει στο παραθαλάσσιο χωριό Montauk στο βόρειο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, και από τη Νέα Υόρκη μας πάει στο Σιάτλ, απ' όπου έφερε τη μηχανή του καφέ. Δεν πρόκειται για μια απλή μηχανή καφέ όμως! Είναι μια καινοτομία για τα δεδομένα της Ελλάδας, καθώς μιλάμε για μια τεράστια εντοιχισμένη μηχανή, απ' όπου ρέουν υπέροχοι μυρωδάτοι καφέδες.
Στο Montauk θα βρεις υπέροχους speciality καφέδες, επιλεγμένους με αυστηρότατα κριτήρια, ενώ οι εξειδικευμένοι baristi του εκπαιδεύονται συνεχώς για να μας προσφέρουν πάντα το καλύτερο. Δοκίμασε οπωσδήποτε τον espresso, τον flat white coffee και τον μοναδικό cold brew του μαγαζιού.
Δεν είναι όμως μόνο οι καφέδες του που κάνουν το Montauk να ξεχωρίζει αλλά και το ζεστό, φιλικό περιβάλλον του με την ιδιαίτερη διακόσμηση. Στον χώρο κυριαρχεί το μάρμαρο σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδισμα με τον φωτισμό, ενώ την παράσταση κλέβει η ταπετσαρία που δεσπόζει στο εσωτερικό του από το Μουσείο Gucci της Φλωρεντίας. Παράλληλα, η υπέροχη αυλή του με τα πάρα πολλά φυτά και μια μεγάλη πλεκτή ομπρέλα στο κέντρο που παραπέμπει σε beach bar το κάνουν ιδανικό hot spot για το καλοκαίρι.
Στην μπάρα για τα ποτά με τον υπέροχο κίτρινο φωτισμό –το Montauk διαθέτει δύο stages, ένα για τον καφέ και ένα για τα ποτά– θα βρεις τα απίστευτα, δροσερά signature cocktails του. Τα Sweet Dreams, Dirty Ginger και Meat me in Montauk είναι must try επιλογές.
Montauk, Καραϊσκάκη 49, Χαϊδάρι, 210 5324499, facebook
Mind The Cup
Ένα από τα 25 coffee shops που πρέπει να δει κανείς πριν πεθάνει, σύμφωνα με τη λίστα του Βuzzfeed, βρίσκεται στο Περιστέρι
Πέρασαν έξι χρόνια από την ημέρα που το Mind The Cup άνοιξε τις πόρτες του και άλλαξε τη φιλοσοφία του καφέ στη δυτική Αττική, όντας το πρώτο και μοναδικό roastery. Σε αυτά τα έξι χρόνια καβούρδισε και σέρβιρε δεκάδες ξεχωριστές ποικιλίες καφέ, κέρδισε μια θέση στα 25 καλύτερα coffee-shops του κόσμου και παραμένει στις top επιλογές για καφέ σε όλη την Αθήνα.
Παράλληλα, η ομάδα του Mind κατέβηκε και στο κέντρο της Αθήνας, ανοίγοντας πριν από έναν χρόνο το «αδελφάκι» του Mind, το Peek A Bloom. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ξεχώρισε γιατί εκεί ο καφές αποτελεί μια ολόκληρη ιεροτελεστία που ξεκινά από την εισαγωγή του από επιλεγμένες φάρμες και φτάνει μέχρι το καβούρντισμα σε δικό τους καβουρντιστήρι. Παράλληλα, οι έμπειροι baristi του είναι πάντα διαθέσιμοι για να σου δώσουν έξυπνα tips που θα μεγιστοποιήσουν την απόλαυση.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, τα καταπράσινα πλατάνια της Βεάκη συνεχίζουν να είναι σημείο αναφοράς για εξαιρετικό καφέ, δυνατά κοκτέιλ, φημισμένα πάρτι και όμορφες μουσικές. Το Mind The Cup παραμένει φρέσκο και ζωντανό, δικαιολογώντας τη φήμη του!
Mind The Cup, Αιμίλιου Βεάκη 29, Περιστέρι, 210 5776010, facebook
Αγροτικόν
Καταπληκτικοί μεζέδες και όμορφες μουσικές σε περιμένουν σε ένα ξεχωριστό μεζεδοπωλείο στο Περιστέρι.
Το Αγροτικόν δεν είναι ένα μεζεδοπωλείο σαν τα άλλα. Αγαπάει την ελληνική μουσική και το δείχνει με κάθε τρόπο. Aκόμα και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από το στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και συχνά τον χειμώνα θα συναντήσεις live με έντεχνη και λαϊκή μουσική στο υπόγειό του, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπουν και τα ικαριώτικα γλέντια που υποδηλώνουν τη μεγάλη αγάπη των ιδιοκτητών για το νησί. Από την κουζίνα του, η οποία είναι ανοιχτή από τις 12:00 μέχρι τη 1:30 το βράδυ, βγαίνουν συνέχεια πεντανόστιμα και λαχταριστά πιάτα που σε βάζουν στο πειρασμό να τα δοκιμάσεις όλα.
Μπιφτεκάκια με μήλο και παρμεζάνα, κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτα, φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και σύγκλινο, και σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτας είναι κάποιες από τις επιλογές. Φυσικά, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα υπέροχα σκιουφιχτά που έρχονται σε δύο παραλλαγές, είτε με μανιτάρια είτε με γαρίδες, και κρέμα ούζου. Όλα αυτά θα τα συνδυάσεις ιδανικά με κρητική ρακή και βιολογικό τσίπουρο ή κρασί από την Καρδίτσα. Στο Αγροτικόν δεν μπορείς να αντισταθείς εύκολα. Ακόμα και αν πας το πρωί απλώς για ένα καφέ, η ζεστή του ατμόσφαιρα δεν θα σε αφήνει να φύγεις και τελικά θα σε βρει το ξημέρωμα της άλλης μέρας, να απολαμβάνεις ρακές υπό τους ήχους καλής ελληνικής μουσικής.
Αγροτικόν, Καρπενησίου 52, Περιστέρι, 210 5729629, facebook
Butcher's Burger & Butcher's Steak House
Το burger όπως πρέπει να είναι
Υπάρχει ένα μέρος που έχει καταφέρει να εκτοξεύσει το burger σε άλλο επίπεδο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε γεύση. Ο λόγος για το Butcher's Burger & Butcher's Steak House, το οποίο οι φίλοι του καλού burger αποκλείεται να μη γνωρίζουν ήδη. Πρόκειται για δημιούργημα της οικογένειας Αλαφούζου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των κρεάτων με δική της φάρμα και κρεοπωλεία εδώ και 4 γενιές!
Έχοντας, λοιπόν, το απόλυτο know how του χώρου, ο Σπύρος Αλαφούζος πριν από τέσσερα χρόνια έκανε την αρχή στον χώρο της εστίασης με το πρώτο Butcher's Burger στο Χαλάνδρι, το οποίο αγαπήθηκε από τους λάτρεις του καλού φαγητού, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να επεκταθεί και να «κατακτήσει» τα δυτικά και βόρεια προάστια, με τα ομώνυμα μαγαζιά σε Περιστέρι και Κηφισιά αντίστοιχα.
Στα Butcher's Burger & Butcher's Steak House θα βρεις τα πιο ζουμερά και λαχταριστά burgers της πόλης σε φυσιολογικά αλλά και μεγάλα μεγέθη, καθώς φημίζονται για το μεγαλύτερο burger στον χώρο της εστίασης, το οποίο έχει λάβει και βραβείο! Όλα τα υλικά τους και τα κρέατα είναι φρέσκα, δικής τους παραγωγής, ο κιμάς είναι 100% μοσχαρίσιος και πλάθεται καθημερινά στο κρεοπωλείο τους, που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή.
Butcher's Burger & Butcher's Steak House, Αιμίλιου Βεάκη 41, Περιστέρι, 210 5766662 / Κολοκοτρώνη 37, πλ. Κεφαλαρίου, 210 8089000 / Αγίας Παρασκευής 17, Χαλάνδρι, 210 6890500 / Κρεοπωλείο: Αγ. Τριάδoς 6, Αγία Παρασκευή, 210 6090150, facebook, , www.butchersburger-steak.gr
Δάφνη
Εκλεκτές γεύσεις, φτιαγμένες με αληθινό μεράκι
Η Δάφνη, εδώ και 20 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους καλοφαγάδες των δυτικών προαστίων και όχι μόνο. Ο προσεγμένος χώρος της, οι άνθρωποί της που σου μεταδίδουν τη ζεστή και φιλική τους διάθεση και κυρίως οι απίθανες λιχουδιές που βγαίνουν από την κουζίνα της είναι οι λόγοι που καθημερινά γεμίζει κόσμο.
Η ψυχή του μαγαζιού δεν είναι άλλη από την Αριστέα. Πού τη χάνεις πού τη βρίσκεις, στην κουζίνα θα είναι, να ετοιμάζει λαχταριστές σπιτικές πίτες, δροσερές σαλάτες με λαχανικά εποχής και υπέροχο κοτόπουλο με κάρι και αρωματικό μπασμάτι, και να επιβλέπει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια, ώστε να βεβαιωθεί ότι όλα θα είναι στην εντέλεια. Και όταν δεν είναι στην κουζίνα, θα είναι στο τηλέφωνο να συνεννοείται με τους προμηθευτές.
Βλέπεις, η Αριστέα θέλει μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες, γι' αυτό για κάθε προϊόν ψάχνει τον κατάλληλο προμηθευτή που θα της εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα που απαιτεί για τα πιάτα της. Και πραγματικά, στη Δάφνη όλα τα πιάτα είναι εξαιρετικά.
Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Εξαιρετικές μπουκίτσες γαλοπούλας στη σχάρα με πουρέ γλυκοπατάτας, χοιρινό με μέλι, μουστάρδα, λεμόνι και πατατούλες φούρνου, χόρτα γιαχνιστά με λαχανικά και δυόσμο, γραβιέρα Κρήτης με μέλι, σουσάμι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα σε γλυκό κρασί είναι ενδεικτικά κάποιες από τις γευστικότατες προτάσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Δάφνη, Μεγάλου Αλεξάνδρου 86, Περιστέρι, 210 5773721, facebook
Τραγανός Κάβουρας
Η αγαπημένη ψαροταβέρνα των δυτικών προαστίων ανανεώνεται και μας υπόσχεται ακόμα περισσότερες γευστικές απολαύσεις
Ο Τραγανός Κάβουρας, από το 2017 που άνοιξε τις πόρτες του στο Μπουρνάζι, αγαπήθηκε αμέσως χάρη στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο κατάφερε να παντρέψει την κλασική ελληνική κουζίνα με μοντέρνες γευστικές πινελιές. Πρόσφατα μια νέα εποχή ξεκίνησε για το μαγαζί, με τη συνεργασία του Γιάννη Στανίτσα.
Ο πολυβραβεύμενος σεφ, έχοντας δουλέψει με πολλά εστιατόρια σε Ελλάδα και Αμερική, μετατρέπει τον Τραγανό Κάβουρα σε ένα εστιατόριο όπου θα απολαύσεις τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της μέσα από πιάτα που ξεχωρίζουν, εκτός των άλλων, και για τις εξαιρετικές πρώτες ύλες τους. Στο νέο μενού που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Στανίτσα και φροντίζει καθημερινά ο chef de cuisine Γιάννης Λιβανός θα βρεις γεύσεις εμπνευσμένες από κλασικά πιάτα, με την ξεχωριστή πινελιά του ευρηματικού σεφ να τα απογειώνει.
Από τα πλέον ξεχωριστά και χαρακτηριστικά πιάτα του νέου μενού είναι αυτά με το καβούρι, όπως το burger από soft shell crab με tartar sauce και οι καβουρολουκουμάδες, ενώ συνθέσεις σαν τον μουσακά καραβίδας, το ριζοτοσίταρο με τόνο και wasabi και τα mini κεμπάπ γαρίδας είναι σίγουρο πως θα σε εντυπωσιάσουν. Φυσικά, από το μενού δεν λείπουν οι κλασικές ελληνικές γεύσεις, τα αγαπημένα ορεκτικά πιάτα, καθώς και τα ολόφρεσκα ψάρια ημέρας, όστρακα, καβούρια και αστακοί που παραλαμβάνονται καθημερινά!
Τραγανός Κάβουρας, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Μπουρνάζι, 210 5731544, facebook, www.traganoskavouras.gr
Sempre, coffee & cocktail bar
Ένα από τα ωραιότερα café στη Βεάκη
Αν έχεις επιθυμήσει πραγματικά καλό καφέ, φτιαγμένο με μεράκι, τότε δεν έχεις παρά να σπεύσεις στο Sempre. Εδώ και δέκα χρόνια ξεχωρίζει για τη διάθεσή του για διαρκή ανανέωση και, φυσικά, για τον καφέ του και την ειδίκευσή του σε αυτόν, που τον κάνει, χωρίς υπερβολές, έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο καφέ της πόλης. Επιλέγοντας πάντα τα καλύτερα χαρμάνια καφέ, μας τον σερβίρουν στη σωστή θερμοκρασία για να αναδειχτεί όλο το άρωμα και η γεύση του.
Κι αν πεινάσεις, στο Sempre θα βρεις γευστικότατα και χορταστικά πιάτα, όπως κρύα sandwiches, finger food, εκλεκτές σαλάτες, μοναδικά γλυκά αλλά και πρωινά με τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά της αγοράς, υπό την επιμέλεια του επικεφαλής σεφ Νικόλα Κοκκινέλη.
Sempre, coffee & cocktail bar, Αιμ. Βεάκη 51 & Σαρανταπόρου 51, Περιστέρι, 210 5787043, facebook, Instagram
Bull House
Ο πιο απολαυστικός προορισμός για burger στο Περιστέρι
Την εποχή που τα burgers είναι η απόλυτη τάση στο φαγητό, εκείνο που έχει σημασία είναι να ξέρεις πού θα φας όχι μόνο νόστιμα αλλά και ποιοτικά. Στο Bull House το σίγουρο είναι ότι θα πετύχεις και τα δύο και αυτό το κάνει απ' τα μπεργκεράδικα που αξίζει να επισκεφθείς, ακόμα κι αν κινείσαι στην άλλη άκρη της Αθήνας.
Δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες, παραλαμβάνοντας καθημερινά ό,τι καλύτερο και πιο φρέσκο «παίζει» στην αγορά, οι άνθρωποι του Bull House προσφέρουν αυτό που λέμε σπιτικό burger. Στον άνετο χώρο του, με τις ανάλογες ροκ μουσικές που κάθε γνήσιο μπεργκεράδικο επιλέγει, θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε burgers, ορεκτικά και σαλάτες σε πολύ οικονομικές τιμές.
Δοκίμασε οπωσδήποτε το Bull House burger με μπιφτέκι, μπέικον, onion rings, ντομάτα, μαρούλι, τσένταρ και Bull House sauce με βάση το bourbon whiskey και μην παραλείψεις μια γνωριμία με το Uk burger με μπιφτέκι, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι, cocktail sauce και τηγανητό αυγό.
Bull House, Αιμ. Βεάκη 11, Περιστέρι, 210 5716706, facebook, www.bullhouse.gr
Terrazzini
Η νέα άφιξη στο Περιστέρι που θα ξετρελάνει τους λάτρεις του ιταλικού φαγητού
Αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς το Περιστέρι, μην παραλείψεις να περάσεις μια βόλτα από το Terrazzini, τη νέα άφιξη της περιοχής που μέσα σε έναν μόλις μήνα λειτουργίας έχει γίνει ήδη αγαπημένο στέκι για τους ντόπιους και όχι μόνο.
Εκεί θα βρεις λαχταριστές λιχουδιές της ιταλικής και μεσογειακής κουζίνας από τα χεράκια του διάσημου σεφ Γιώργου Τσούλη, ενώ στην μπάρα του θα περάσεις μαγικές βραδιές με τα υπέροχα aperitivo και τα φανταστικά κοκτέιλ που προσφέρει.
Δοκίμασε οπωσδήποτε το εκπληκτικό Rib Eye Black Angus με πουρέ πατάτας, τη μοσχαρίσια ταλιάτα με πουρέ πατάτας, πατάτες baby και παλαιωμένη γραβιέρα, καθώς και τον εξαιρετικό βουβαλίσιο καβουρμά με αρωματικό πουρέ πατάτας και τραγανό αυγό.
Terrazzini, Μαδύτου 29, Περιστέρι, 210 5733164, facebook
Matina restaurant
Το καλύτερο ιταλικό της πόλης βρίσκεται στο Περιστέρι
Από το 1981 που πρωτοάνοιξε, το Matina restaurant ακολουθεί πιστά την ίδια φιλοσοφία που το έκανε αγαπημένο hot spot για τους λάτρεις του ιταλικού φαγητού. Φρέσκα υλικά, απαράμιλλη ποιότητα πρώτης ύλης και απλές τεχνικές μαγειρικής είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας του που αποδεικνύει ότι το απλό είναι και το πιο εκλεπτυσμένο. ]
Εκεί θα βρεις τις πιο εύπεπτες και αρωματικές πίτσες που ζυμώνουν οι ίδιοι καθημερινά με βιολογικό αλεύρι αλεσμένο στην πέτρα από την οικογένεια ΜΑΡΙΝΟ στο Πιεμόντε της Ιταλίας, αφήνοντας τη ζύμη να ωριμάσει αργά. Οι σαλάτες τους, πάντα φρέσκες, παρασκευάζονται τη στιγμή που ο πελάτης τις παραγγέλνει, ενώ οι υπέροχες μακαρονάδες του γίνονται αποκλειστικά με ζυμαρικά De Cecco, φτιαγμένα με το μοναδικό νερό της πόλης Fara San Martino και σάλτσες που ετοιμάζονται με ιταλικές ντομάτες, φρέσκα μυρωδικά και ελαιόλαδο.
Matina restaurant, Τζον Κένεντι 107 & Πάρνηθος 95, Περιστέρι, 210 5749777, facebook