Η εποχή της ντομάτας

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter
4

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 1

Η πρώτη συνταγή είναι του Gennaro Contaldo, ενός σεφ που ζει στην Αγγλία αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία. Αυτή η συνταγή δεν ταλαιπωρεί πολύ τις ντομάτες και το αποτέλεσμα είναι φρέσκο.

  • Ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Μια χούφτα βασιλικό χωρίς τα κοτσάνια, κομμένος σε μεγάλα κομμα΄τια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1,2 κιλά ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Βάλτε λάδι σε μια κατσαρόλα (η συνταγή λέει για «γενναία» ποσότητα) και ανάψτε το μάτι. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τον βασιλικό και τις ντομάτες. Με ένα ξύλινο κουτάλι λιώστε τις ντομάτες όσο πιο καλά μπορείτε ενώ ζεσταίνονται. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν καλά, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας τις ντομάτες με το ξύλινο κουτάλι. Ξαναβάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν είσαστε ευχαριστημένοι με την πυκνότητά της.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Σάλτσα ντομάτα 2

Η δεύτερη σάλτσα είναι πολυτραγουδισμένη και εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα: έχει βούτυρο. Μοιάζει περίεργο αλλά πριν από κάποια χρόνια έγινε σχεδόν viral, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα αξιοσέβαστα food blogs όπως το Amateur Gourmet, Smitten Kitchen, Orangette, για να φτάσει στο Gilt Taste και στο Epicurious. Είναι η σάλτσα που συνοδεύεται από ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 6 κουταλιές βούτυρο (60 γραμμάρια)
  • Αλάτι
  • Βασιλικός
  • Μισό κρεμμύδι
  • Πολύ λίγο ξίδι (ήπιο)

Δε θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο: κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον βασιλικό (ο οποίος είναι προαιρετικός). Τα αφήνετε να βράσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή όσο πιο πολύ μπορείτε, έτσι ώστε να μην κολλήσει και να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 3

Αυτή η σάλτσα είναι κατάλληλη για να μπει στα καλά εστιατόρια. Κάνει τη μέγιστη χρήση της ντοματένιας γεύσης επειδή μπαίνουν πρώτα στο φούρνο και καραμελώνουν.

  • 1 κιλό ντομάτες, κομμένες στη μέση, χωρίς τα σπόρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Λίγη ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (ή κόκκινο αν προτιμάτε)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα ταψί τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε τις με αλάτι πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και λάδι. Ψήστε τις για 2 ώρες. Μετά από μια ώρα κοιτάξτε αν χρειάζεται να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία. μετά από 2 ώρες ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήστε για άλλη μισή ώρα. Μετά περάστε τις από σουρωτήρι, πιέζοντας με ένα ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν, ή από μούλτι ή μπλέντερ. Βάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και όταν βράσει κατεβάστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Γιαυτό και κάποιοι προνοητικοί βράζουν τις αυγουστιάτικες ντομάτες και τις σφραγίζουν ώστε να τις χρησιμοποιούν στα φαγητά όλο το χειμώνα..!!!; )