Η εποχή της ντομάτας

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter
4

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 1

Η πρώτη συνταγή είναι του Gennaro Contaldo, ενός σεφ που ζει στην Αγγλία αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία. Αυτή η συνταγή δεν ταλαιπωρεί πολύ τις ντομάτες και το αποτέλεσμα είναι φρέσκο.

  • Ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Μια χούφτα βασιλικό χωρίς τα κοτσάνια, κομμένος σε μεγάλα κομμα΄τια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1,2 κιλά ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Βάλτε λάδι σε μια κατσαρόλα (η συνταγή λέει για «γενναία» ποσότητα) και ανάψτε το μάτι. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τον βασιλικό και τις ντομάτες. Με ένα ξύλινο κουτάλι λιώστε τις ντομάτες όσο πιο καλά μπορείτε ενώ ζεσταίνονται. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν καλά, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας τις ντομάτες με το ξύλινο κουτάλι. Ξαναβάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Είναι έτοιμη όταν είσαστε ευχαριστημένοι με την πυκνότητά της.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Σάλτσα ντομάτα 2

Η δεύτερη σάλτσα είναι πολυτραγουδισμένη και εντελώς διαφορετική από τα συνηθισμένα: έχει βούτυρο. Μοιάζει περίεργο αλλά πριν από κάποια χρόνια έγινε σχεδόν viral, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα αξιοσέβαστα food blogs όπως το Amateur Gourmet, Smitten Kitchen, Orangette, για να φτάσει στο Gilt Taste και στο Epicurious. Είναι η σάλτσα που συνοδεύεται από ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 6 κουταλιές βούτυρο (60 γραμμάρια)
  • Αλάτι
  • Βασιλικός
  • Μισό κρεμμύδι
  • Πολύ λίγο ξίδι (ήπιο)

Δε θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο: κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον βασιλικό (ο οποίος είναι προαιρετικός). Τα αφήνετε να βράσουν για τουλάχιστον 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή όσο πιο πολύ μπορείτε, έτσι ώστε να μην κολλήσει και να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

Η εποχή της ντομάτας Facebook Twitter

 

Σάλτσα ντομάτα 3

Αυτή η σάλτσα είναι κατάλληλη για να μπει στα καλά εστιατόρια. Κάνει τη μέγιστη χρήση της ντοματένιας γεύσης επειδή μπαίνουν πρώτα στο φούρνο και καραμελώνουν.

  • 1 κιλό ντομάτες, κομμένες στη μέση, χωρίς τα σπόρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Λίγη ξερή ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (ή κόκκινο αν προτιμάτε)

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Σε ένα ταψί τοποθετήστε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε τις με αλάτι πιπέρι, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και λάδι. Ψήστε τις για 2 ώρες. Μετά από μια ώρα κοιτάξτε αν χρειάζεται να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία. μετά από 2 ώρες ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 και ψήστε για άλλη μισή ώρα. Μετά περάστε τις από σουρωτήρι, πιέζοντας με ένα ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν, ή από μούλτι ή μπλέντερ. Βάλτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέστε το κρασί και όταν βράσει κατεβάστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Γιαυτό και κάποιοι προνοητικοί βράζουν τις αυγουστιάτικες ντομάτες και τις σφραγίζουν ώστε να τις χρησιμοποιούν στα φαγητά όλο το χειμώνα..!!!; )