Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου

Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Πιάτα που κρατούν τόσο ιδανικά τις ισορροπίες της παράδοσης, ώστε η απλότητά τους να τους εξασφαλίζει μια καλή θέση στη μνήμη μας.
0

Χωρίς αμφιβολία, το Cookoovaya ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον συζητημένα καινούργια αθηναϊκά εστιατόρια των τελευταίων χρόνων. Φτιαγμένο από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την τέχνη του φαγητού, δεν έχει περιθώρια για μέτρια αποτελέσματα. Αυτό το υψηλό επίπεδο που είναι σχεδόν «αναγκασμένο» να υπηρετεί με σεβασμό και συνέπεια στη μαγειρική και επενδύοντας στη γευστική ευαισθησία καθορίζει και τους στόχους του τη νέα σεζόν. Η κουζίνα του δείχνει ακόμα πιο ώριμη, αν μπορείς να το πεις αυτό για ανθρώπους που έχουν ήδη πολλά χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό τους. Όπως και να έχει, το Cookoovaya μπαίνει στο παιχνίδι με ανανεωμένο μενού, φρέσκες ιδέες και μπόλικη διάθεση. Το επιτελείο της μαγειρικής ομάδας της κουζίνας μπορείς να το απολαύσεις στη δημιουργική του φάση πίσω από τον τεράστιο πάγκο της ανοιχτής κουζίνας. Φιλόξενοι, κεφάτοι, θα σε υποδεχτούν όπως θα έκαναν και στο σπίτι τους και θα σε κάνουν να αισθανθείς μοναδικός, ότι μαγειρεύουν μόνο για σένα, απλά και νόστιμα, χωρίς εντυπωσιασμούς.

Στο εστιατόριο Cookoovaya τρως με όρεξη και εύκολα ξεχνάς την έννοια του μέτρου, νιώθεις όμως ότι το φαγητό που γεύεσαι κάνει καλό στην ψυχή σου.

Δοκιμάσαμε πιάτα καινούργια που δείχνουν ότι ο δρόμος της δημιουργικής νοστιμιάς δεν έχει αδιέξοδα. Πιάτα που κρατούν τόσο ιδανικά τις ισορροπίες της παράδοσης, ώστε η απλότητά τους να τους εξασφαλίζει μια καλή θέση στη μνήμη μας. Μενού στημένο με ελληνικά προϊόντα που ακολουθούν τον κύκλο της εποχής και τιμούν τον τόπο και τους παραγωγούς. Οι αδελφοί Λιάκου, ο Σπύρος και ο Βαγγέλης, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Κλεομένης Ζουρνατζής έχουν εμμονή στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Πρωτότυποι συνδυασμοί υλικών που γίνονται προκλητικοί όχι με στόχο τον εντυπωσιασμό αλλά την αναζήτηση του καινούργιου. Άλλωστε, καθώς δοκιμάζεις τα πιάτα ανακαλύπτεις ότι οι συνδυασμοί αυτοί είναι ισορροπημένοι και σοφά μελετημένοι.

Ξεκινάς με καρπάτσιο από βοδινό φιλέτο –τοπική φυλή της Κατερίνης‒ που συνδυάζεται γευστικά με ταραμοσαλάτα, γαρίδουλες ξιδάτες, βινεγκρέτ κρεμμύδι, φύτρες ρόκας, κάππαρη και ψιλοκομμένες ροδέλες χαλαπένιος που δίνουν πικάντικη ένταση στην επίγευση (€19). Εξαιρετικό το μαγιάτικο ταρτάρ που συνδυάζεται νόστιμα με ρύζι μπασμάτι, αβοκάντο, πικάντικη μαγιονέζα και ενισχύεται με φύτρες νεροκάρδαμο, μαυροσούσαμο και τραγανό τηγανητό κρεμμύδι που παίζει όμορφα με τις υφές του πιάτου. Ωραίος ο συνδυασμός των υλικών της σαλάτας, με λεπτοκομμένη φέτα μπέικον από ελληνικό μαύρο χοίρο της «Κιβωτού του Δήμου», περασμένο ανάλαφρα από τη σχάρα, τραγανά φύλλα εντίβ, μαρούλι και φέτες αυγού που λούζεται διακριτικά με ντρέσινγκ από καπνιστό χέλι, μελιτζάνα και παρμεζάνα (€18,50). Μοναδική η αίσθηση της ψητής γαρίδας (γάμπαρη Αμβρακικού) με φινόκιο, φέτες πορτοκάλι, σάλτσα αγουρίδας και τσιπς από καλαμποκάλευρο αρωματισμένο με πάπρικα (€19).

Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Ωραίος ο συνδυασμός των υλικών της σαλάτας, με λεπτοκομμένη φέτα μπέικον από ελληνικό μαύρο χοίρο της «Κιβωτού του Δήμου», περασμένο ανάλαφρα από τη σχάρα, τραγανά φύλλα εντίβ, μαρούλι και φέτες αυγού που λούζεται διακριτικά με ντρέσινγκ από καπνιστό χέλι, μελιτζάνα και παρμεζάνα.


Χαζεύεις τον εξαιρετικό σεφ Σπύρο Παυλίδη να κινείται με χάρη στην ανοιχτή κουζίνα, ετοιμάζοντας τα πιάτα που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο ή από το τηγάνι. Πολλά υποσχόμενη η τραγανή γαρίδα με το καταπράσινο ριζότο, φτιαγμένο με βασιλικό και γαρνιρισμένο με καβουρντισμένο κουκουνάρι, ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας που χαρίζουν δροσιά (€28,50). Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια μαύρου χοίρου –μια λαχταριστή μπουκιά‒, που έρχονται με αγελαδινό γιαούρτι, μικρές πιπεριές τηγανητές, πινελιές σάλτσα με ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες λουκάνικο μαύρου χοίρου (€16), είναι ένα πιάτο ευχάριστο και αρωματικό. Αλησμόνητη η γεύση της λεπτοκομμένης μοσχαρίσιας μπριζόλας γάλακτος στο τηγάνι που υπογραμμίζει η ωραιότατη αυγοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, κάππαρη και λεμόνι. Βαθιάς νοστιμιάς είναι το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που βγαίνει τέλεια ψημένο από τα κάρβουνα και ακομπανιάρεται από μικρόσπερμα ρεβίθια με ψιλοκομμένη ντομάτα και ταχίνι και σαλάτα με άγρια ρόκα και δυόσμο (€21). Να μην σας πω και για τα γλυκά...


Στην οινική λίστα παρουσιάζονται τα house wines της Cookoovaya ‒ εδώ να πούμε ότι η ομάδα του εστιατορίου συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή του οινοποιείου της οικογένειας Γκιρλέμη στο οροπέδιο Δομοκού. Επίσης, υπάρχουν τρεις επιλογές σε housebeer (black brew, red brew, white brew), φτιαγμένες για να συνοδεύουν τα πιάτα του μενού. Στο εστιατόριο Cookoovaya τρως με όρεξη και εύκολα ξεχνάς την έννοια του μέτρου, νιώθεις όμως ότι το φαγητό που γεύεσαι κάνει καλό στην ψυχή σου.

Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Τα ευωδιαστά κεφτεδάκια μαύρου χοίρου, που έρχονται με αγελαδινό γιαούρτι, μικρές πιπεριές τηγανητές, πινελιές σάλτσα με ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες λουκάνικο μαύρου χοίρου, είναι ένα πιάτο ευχάριστο και αρωματικό.
Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Βαθιάς νοστιμιάς είναι το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που βγαίνει τέλεια ψημένο από τα κάρβουνα και ακομπανιάρεται από μικρόσπερμα ρεβίθια με ψιλοκομμένη ντομάτα και ταχίνι και σαλάτα με άγρια ρόκα και δυόσμο.
Η νέα Cookoovaya: δοκιμάσαμε το ανανεωμένο μενού του αγαπημένου αθηναϊκού εστιατορίου Facebook Twitter
Πολλά υποσχόμενη η τραγανή γαρίδα με το καταπράσινο ριζότο, φτιαγμένο με βασιλικό και γαρνιρισμένο με καβουρντισμένο κουκουνάρι, ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας που χαρίζουν δροσιά.

Cookoovaya, Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, 210 7235005

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Γεύση / Αθηναϊκή σαλάτα: Πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Σπιτική μαγιονέζα, ενισχυμένη με λαχανικά, και βραστό ψάρι συνθέτουν ένα πιάτο που ξυπνά αναμνήσεις: ο σεφ Δημήτρης Νίκολης παρουσιάζει το αυθεντικό και τρεις παραλλαγές
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ