Η «Νοικοκυρά» ετοιμάζει και διανέμει οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Μπορεί ο όρος «μαμαδίσιο» να έχει πολυφορεθεί, αλλά πρώτη φορά αισθάνομαι ότι ανταποκρίνεται με ακρίβεια στην πραγματικότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Όποιος μαγειρεύει καθημερινά, βασανίζεται συχνά από τον προβληματισμό «τι να μαγειρέψω αύριο και πότε θα προλάβω». Πέρασαν αρκετά χρόνια που είμαι μακριά από το πατρικό μου, αλλά στο τέλος δικαίωσα τη μάνα που συνεχώς γκρίνιαζε γι’ αυτόν τον λόγο.

Ναι, το καθημερινό μαγείρεμα, σε συνδυασμό με την πολύωρη δουλειά, είναι εξαντλητικό σπορ. Ακόμη και αυτοί που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο πορτφόλιο συνταγών και είναι δεινοί μάγειρες, κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα απαυδήσουν και θα ευχηθούν να βρισκόταν κάποιος ήρωας που θα αναλάμβανε αγόγγυστα τα ψώνια, το μαγείρεμα και το κανάκεμά τους.

Αυτή την ευχή και τον βαθύ αναστεναγμό φάνηκε ότι άκουσε ο Άγγελος Αγγελόπουλος, γνωστός από το μεζεδοπωλείο «Το Ζεμπερέκι», γι’ αυτό και δημιούργησε την υπηρεσία διανομής μαγειρευτού φαγητού με το όνομα «Νοικοκυρά», που πετάει σανίδα σωτηρίας σε όλους εμάς τους ανεπρόκοπους αλλά και σκληρά εργαζόμενους αυτής της πόλης.

Τι διαφορετικό κάνει η Νοικοκυρά από ένα κλασικό μαγειρειό που διανέμει φαγητό; Αρχικά, δεν προσφέρει μερίδες αλλά οικογενειακά γεύματα σε μεγάλο ταψί που καλύπτει τις ανάγκες ακόμη και έξι ατόμων αλλά και σε μικρότερο, που προτείνεται για τρία άτομα. Υπάρχει, μάλιστα, η δυνατότητα να παραλάβεις το φαγητό σου είτε ψημένο είτε να το ψήσεις εσύ σπίτι, τη στιγμή που θα θελήσεις, για να το απολαύσεις ζεστό-ζεστό. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή γιατί, όπως ανακαλύψαμε, η Νοικοκυρά κρύβει ακόμα περισσότερα μυστικά και μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Το φαγητό της Νοικοκυράς είναι αγνό, νόστιμο, αυθεντικό και οικείο. Θα μπορούσε να είναι το φαγητό της μαμάς σου, ή της γιαγιάς στο χωριό, ή της θείας που πέρασες να τη χαιρετήσεις και σου έβγαλε κάτι να σε φιλέψει.

Το πρώτο που θέλησα να μάθω, όταν επισκέφτηκα το μαγαζί, ήταν πώς έγινε η σύλληψη αυτής της ιδέας και ο Άγγελος μού μίλησε σχετικά. «Η Νοικοκυρά προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι δραστηριότητές μας στο Ζεμπερέκι είχαν προσωρινά σταματήσει. Στο μεζεδοπωλείο είχαμε ανέκαθεν καλό, σπιτικό φαγητό, αλλά ποτέ υπηρεσία διανομής. Είναι ένα μαγαζί που λειτουργεί περισσότερο βράδυ, έχει δυνατή μουσική και έχει δημιουργηθεί τόσο για να προσφέρει καλό φαγητό όσο και για να διασκεδάζει τον κόσμο.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Η Γεωργία είναι εβδομήντα έξι χρονών, μέχρι να της μιλήσεις και να δεις τη σπίθα στα μάτια της. Μετά, γίνεται είκοσι, ή τριάντα, ή μια ηλικία που δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσεγγίσεις. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ήθελα, λοιπόν, να βρω έναν τρόπο να καλύψω το εργασιακό κενό και να ξανάχουμε έσοδα. Παρακολουθώντας και προσμετρώντας τις ανάγκες του κόσμου, σκέφτηκα το concept της Νοικοκυράς που θα μπορούσα να το δουλέψω τις πρωινές ώρες στην κουζίνα του μεζεδοπωλείου. Η αλήθεια είναι πως έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, που σύντομα θα μεταφερθεί σε δικό της κατάστημα, για να μπορεί να είναι ακόμα πιο αποδοτική και να έχουμε μεγαλύτερο δίκτυο διανομής». 

Όλα αυτά ωραία και θεμιτά και θα μπορούσα να κλείσω το θέμα σιγά-σιγά με τις προτεινόμενες γεύσεις, αν δεν ζητούσα να μάθω ποιος βρίσκεται στην κουζίνα, δημιουργώντας αυτά τα τόσο λαχταριστά ταψάκια, που αν δεν ήξερα, θα ορκιζόμουν ότι τα έχει φτιάξει μια μαμά. Κάπως έτσι ήρθε να κάτσει στο τραπέζι μου η Γεωργία Αγγελοπούλου, μητέρα του Άγγελου, ακούραστη μαγείρισσα και συγκλονιστική προσωπικότητα.

Η Γεωργία είναι εβδομήντα έξι χρονών, μέχρι να της μιλήσεις και να δεις τη σπίθα στα μάτια της. Μετά, γίνεται είκοσι, ή τριάντα, ή μια ηλικία που δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσεγγίσεις. Βρέθηκε μικρή στη Νότια Αφρική, παντρεύτηκε, έκανε τα δυο παιδιά της εκεί, ήλθαν στην Αθήνα οικογενειακώς, ξανάφυγαν για να κλείσουν τις υποθέσεις με την άλλη ήπειρο και μετά πήγαν με όλη την οικογένεια στο χωριό Αετός της Μεσσηνίας, στρώνοντας μια άλλη, αγροτική ζωή για οκτώ χρόνια ανεμελιάς στην επαρχία.

Τελευταίος τους σταθμός το Μοσχάτο, όπου και είχαν αγοράσει ένα από τα πιο παλιά σπίτια της περιοχής, ένα εμβληματικό οίκημα του 1928, στο οποίο βρίσκεται σήμερα το μαγαζί και από πάνω το σπίτι της.

Η Γεωργία ανακατεύτηκε σε πολλές δουλειές με τον άντρα της, από τυροπιτάδικο και μανάβικο στην Κουμουνδούρου μέχρι ψιλικατζίδικο. Κάποια στιγμή, πριν από είκοσι επτά χρόνια, όταν της πρότεινε ο Άγγελος να αναλάβει την κουζίνα στο Ζεμπερέκι, είπε να δοκιμάσει και εκεί τις δυνάμεις της. Στο ίδιο πόστο βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

«Δεν έχω πάει σε κάποια σχολή μαγειρικής, δεν έχω πτυχία, αλλά κάνω αυτό που ήξερα να κάνω πάντα για την οικογένειά μου και για όλους εκείνους που περνούσαν από το σπίτι μου. Κέντρο διερχομένων ήμασταν μια ζωή. Επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και το χωριό, φίλοι και συγγενείς, όλοι περνούσαν από το σπίτι μας και για όλους μαγείρευα. Με τον ίδιο τρόπο μαγειρεύω μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει». Κοντά στη Γεωργία, παραπάνω από δύο δεκαετίες, βρίσκεται η κ. Μαρία Μπίσκα. Οι δυο μαζί κάνουν το σούπερ δίδυμο. 

Τις ακολουθώ στην κουζίνα για να δω από κοντά τη δουλειά τους και την προετοιμασία των φαγητών. Τις βλέπω να μαγειρεύουν με σίγουρες, γρήγορες κινήσεις. Το μοσχαράκι στην κατσαρόλα παίρνει τη βράση του και στη συνέχεια στρώνεται στο ταψί, στολίζεται με κριθαράκι και μπαίνει στον φούρνο. Σε ένα άλλο ταψάκι η Μαρία βάζει το χοντρό μακαρόνι, η Γεωργία ρίχνει τον κιμά και την παχιά, πλούσια μπεσαμέλ και ένα παστίτσιο είναι έτοιμο να φύγει για να βρει τον πεινασμένο παραλήπτη του.

Πιο δίπλα βλέπω μερικούς μπαμπάτσικους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και ακόμη πιο δίπλα ένα ταψάκι γεμάτο ρύζι και λαχταριστά σουτζουκάκια. Υπάρχουν ακόμη λαδερά, ψάρια ψητά, καλαμαράκια τηγανητά, κεφτεδάκια με πατάτες, χοιρινό με σέλινο, μουσακάς και ένα σωρό άλλα φαγητά.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Γιουβέτσι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Σουτζουκάκια με ρύζι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και εκεί που αρχίζω να σκέφτομαι πόσο μεγάλη δύναμη υπάρχει στα χεράκια αυτών των γυναικών για να μπορούν να ετοιμάζουν καθημερινά ένα τόσο μεγάλο μενού, με τη βοήθεια μόνο του χαμογελαστού Σουλτάν, η Γεωργία μου αποκαλύπτει, πως οι επιλογές δεν τελειώνουν με αυτές του καταλόγου.

«Ό,τι και αν μου ζητήσει κανείς, θα το φτιάξω. Αρκεί να μου το πει εγκαίρως, από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί. Ό,τι και είναι αυτό. Από χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι μέχρι στιφάδο και ό,τι άλλο επιθυμήσει. Με το που θα πάρουμε την ιδιαίτερη παραγγελία, ο Άγγελος θα τρέξει να ψωνίσει αυτά που χρειάζονται και θα το ετοιμάσουμε».

Δηλαδή η Γεωργία έχει αναλάβει το ρόλο της μαμάς όλων μας, είναι ανοιχτή στις παραγγελιές, δεν χαλάει χατίρια και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τη λιγούρα μιας στιγμής. Τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς;

Η μαγειρική είναι τεχνική και ψυχή. Φαίνεται να τα έχει και τα δύο σε τόσο μεγάλες δόσεις, όσο μεγάλες είναι και οι μερίδες της. Δεν πέφτω έξω. Μπορεί ο όρος «μαμαδίσιο» να έχει πολυφορεθεί, αλλά πρώτη φορά αισθάνομαι ότι ανταποκρίνεται με ακρίβεια στην πραγματικότητα. Το φαγητό της Νοικοκυράς είναι αγνό, νόστιμο, αυθεντικό και οικείο. Θα μπορούσε να είναι το φαγητό της μαμάς σου, ή της γιαγιάς στο χωριό, ή της θείας που πέρασες να τη χαιρετήσεις και σου έβγαλε κάτι να σε φιλέψει.

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
«Ό,τι κι αν μου ζητήσει κανείς, θα το φτιάξω. Αρκεί να μου το πει εγκαίρως, από το προηγούμενο βράδυ ή νωρίς το πρωί. Ό,τι και είναι αυτό». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

«Το λάδι είναι από τα δικά μας κτήματα στη Μεσσηνία, η μαναβική μας από την Κυπαρισσία και κάθε άλλος συνεργάτης μας είναι σταθερός πάνω από είκοσι πέντε χρόνια. Για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και που έχουν μάθει να περιμένουν οι πελάτες μας, δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά έκπτωση στην ποιότητα», μου εξηγεί ο Άγγελος. Εννοείται ότι η καλή πρώτη ύλη παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά το φαγητό της Νοικοκυράς είναι νόστιμο από το χέρι της Γεωργίας, αυτό πιστεύω εγώ.

Φορτώθηκα ένα ταψάκι παστίτσιο σε ωραία, οικολογική συσκευασία, τους χαιρέτησα εγκάρδια, αφού άκουσα και ευχαριστήθηκα ότι με το νέο μαγαζί τα φαγητά τους θα φτάνουν και στην πόρτα μου. Υποσχέθηκα στη Γεωργία ότι θα περάσω για καφέ και στον Άγγελο ότι θα πάω στο Ζεμπερέκι, και έφυγα για το σπίτι. Το παστίτσιο μπήκε στον φούρνο, φούσκωσε, θέριεψε και μόλις το έβγαλα στον πάγκο μοσχοβόλησε όλη η κουζίνα. Πολύ νόστιμο, χορταστικό και καθόλου φορτωμένο με μπαχάρια. Την επόμενη μέρα, μάλιστα, ήταν το ίδιο καλό, για να μην πω καλύτερο.

Αν είσαι σαν κι εμένα και δύσκολα βρίσκεις μέσα στη μέρα μία ώρα για να μαγειρέψεις ή θέλεις να κάνεις εκτάκτως ένα τραπέζι σε φίλους, αλλά δεν έχεις προβλέψει γι’ αυτό, θα έχεις καταλάβει ότι η Νοικοκυρά μπορεί να γίνει η καλύτερή σου φίλη. Όταν δοκιμάσεις, μάλιστα, το φαγητό της Γεωργίας, θα έχεις να λες και εσύ γι’ αυτό. Αλήθεια, τι θα μαγειρέψεις σήμερα; 

Η Νοικοκυρά, για οικογενειακά γεύματα σπιτικού φαγητού στην πόρτα σας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Νοικοκυρά

www.noikokura.gr 

Σολωμού 92, Μοσχάτο

210 9410085

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ