Στο Ουζερί του Λάκη στην πλατεία Βικτωρίας

Στο Ουζερί του Λάκη Facebook Twitter
Άγριες γλώσσες ή αλλιώς ζακέτες, στο τηγάνι, με τον μοναδικό τρόπο που τηγανίζει η Άννα τα ψάρια, χωρίς να κρατούν λάδι πάρα μόνο όλη τη γεύση της θάλασσας.
0

Η πλατεία Βικτωρίας από τη δεκαετία του ’40 υπήρξε μια αριστοκρατική περιοχή και αυτό διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. Γύρω από αυτήν οικοδομήθηκαν πολλά κτίρια επώνυμων αρχιτεκτόνων και φιλοτεχνήθηκαν πολλές προσόψεις πολυκατοικιών. Εκεί ήταν τα θέατρα της Κατερίνας Ανδρεάδη και της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ πολλοί θυμούνται ακόμα το Green Park όπου εμφανιζόταν ο Χάρρυ Κλυνν.

Επιπλέον, στην πλατεία Βικτωρίας δημιουργήθηκαν σημαντικά σχολεία της εποχής, όπως τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, η Σχολή Μωραΐτη αλλά και το 2ο Λύκειο Αθηνών το οποίο φιλοξενήθηκε στη γνωστή σε όλους Βίλα Αμαλίας, που όλοι λένε ότι χτίστηκε με σχέδια του Τσίλερ.

Είναι όμορφη περιοχή και έχει πάντα τον κόσμο της, ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αρχική λάμψη της, έχει γίνει πιο λαϊκή και πολλοί δεν την επιλέγουν για τις εξόδους τους. Και μπορεί εδώ και δεκαετίες να έχει κλείσει το ζαχαροπλαστείο Perfect, που συνήθιζε να συγκεντρώνει πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος, πολύ καλός λόγος για να την επισκεφτείς κι αυτός δεν είναι άλλος από το ουζερί του Λάκη, που βρίσκεται εδώ και σαράντα χρόνια σε ένα μυστικό και όμορφο σημείο της.

Τα παιδιά προτιμούν να μην ανοίξουν αν δεν έχουν φρέσκα, πρωινά ψάρια, παρά να μαγειρέψουν κατεψυγμένα ή κατώτερης ποιότητας. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά χαρίζει και τη σωστή φήμη.

Το ουζερί του Λάκη βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο πλάι στην πλατεία. Μικρός δρόμος με το όνομα «Ελπίδα». Πάντα κολλάω με τα ονόματα των δρόμων και πάντα, όταν μου αρέσει κάποιο, βρίσκω ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνω μια επίσκεψη.

Το ουζερί άνοιξε ως καφενείο από τον Λάκη Λάμπρου το 1984. Στην πρώτη φάση του από την κουζίνα έβγαιναν μαγειρευτά το μεσημέρι και μεζέδες το βράδυ. Το μεσημέρι έκλεινε. Βλέπεις, τότε τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και οι άνθρωποι είχαν ακόμη το δικαίωμα της μεσημεριανής σιέστας.

Η γωνία όπου βρίσκεται ο Λάκης είναι από μόνη της ένα μικρό καταφύγιο. Σε τραβάει να κάτσεις, έστω για να πιεις βιαστικά ένα ουζάκι και να απολαύσεις έναν μκρό μεζέ. Βέβαια, από τότε που ανέλαβε το μαγαζί ο γιος του Λάκη, Γιώργος, διατηρώντας το όνομά του, έχεις πολλούς και καλούς λόγος να γίνεις θαμώνας του. Ο πρώτος και καλύτερος είναι ο ίδιος ο Γιώργος. Μη φανταστείς ότι είναι ο άνθρωπος-γιορτή αλλά είναι μια έντονη προσωπικότητα με μεγάλη ιστορία πίσω του και μεγάλες αδυναμίες, όπως η συλλογή του με μηχανάκια από τα '80s και τα '90s, που φροντίζει με αγάπη, αφού και ο ίδιος ήταν ανέκαθεν μηχανόβιος.

Στο Ουζερί του Λάκη Facebook Twitter
Ποικιλία με καπνιστά ψάρια, σκουμπρί και τσίρο, πατατοσαλάτα με μαριναρισμένο γαύρο, μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα και γιαούρτι, φακοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο κρεμμυδάκι, καλαμπόκι και καρύδια, καθώς και μια ρεγγοσαλάτα, όπως πρέπει.

Την ίδια αγάπη που έχει για τα μηχανάκια έχει και για το φαγητό. Δεν τον πιάνεις τον Γιώργο στη γεύση. Από μικρός ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα και ανακάλυπτε παραδοσιακά προϊόντα. Σήμερα στην κουζίνα του βρίσκεις την καλύτερη πρώτη ύλη και τα πιο ψαγμένα υλικά. Τους παραγωγούς τους ξέρει με το μικρό τους όνομα και για τους μαγικούς συνδυασμούς που γίνονται στην κουζίνα του ευθύνονται το ένστικτο που έχει στη γεύση και η τόλμη στους γαστρονομικούς πειραματισμούς.

Μέσα στην κουζίνα του Λάκη, όμως, δεν βρίσκεις μόνο νόστιμα και αυθεντικά προϊόντα αλλά και την Άννα Πασσά, τη σύζυγο και ήρεμη δύναμη του μαγαζιού. Συνεσταλμένη η Άννα στην επικοινωνία και ασταμάτητη στον πάγκο της κουζίνας. Στο πόστο της θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρέθηκε περισσότερο μοιραία και λιγότερο τυχαία. Έπρεπε να πέσει στα βαθιά για να ανακαλύψει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει στη μαγειρική.

«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω, αλλά εδώ ανακάλυψα τις δυνατότητές μου. Το κυριότερο είναι πως έμαθα να διαχειρίζομαι σωστά το φρέσκο ψάρι, χωρίς να αλλοιώνω τη γεύση του», μας λέει και συνεχίζει εξηγώντας μας πως καθημερινά ο Γιώργος φέρνει ολόφρεσκα ψάρια από την Κύμη και δεν το έχει σε τίποτα να διανύσει πολλά χιλιόμετρα, αρκεί να μπορέσει να φέρει στους πελάτες του ό,τι καλύτερο βγάλει η βάρκα. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που κάποιες φορές το μαγαζί παραμένει κλειστό. Τα παιδιά προτιμούν να μην ανοίξουν αν δεν έχουν φρέσκα, πρωινά ψάρια, παρά να μαγειρέψουν κατεψυγμένα ή κατώτερης ποιότητας. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά χαρίζει και τη σωστή φήμη.

Αυτοί που αγαπούν τα θαλασσινά ξέρουν πολύ καλά πως στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει πάντα ένα στέκι όπου θα βρουν το καλύτερο αλλά και το νόστιμο. Και μη νομίζετε πως στον Λάκη τα πιάτα είναι μόνο τηγάνι. Τόσο ο Γιώργος όσο και η Άννα αγαπούν τους πειραματισμούς και τη δημιουργική κουζίνα. Σκέφτονται μαζί τα καινούργια πιάτα, τα μαγειρεύουν, τα δοκιμάζουν, κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και όταν είναι έτοιμοι, τα κερνάνε στα τραπέζια για να δουν τις εντυπώσεις, να ακούσουν γνώμες και να είναι 100% σίγουροι ότι μπορούν να τα προσθέσουν στον κατάλογο.

«Είναι ανατρεπτικό και απρόβλεπτο μαγαζί ο Λάκης και αυτό είναι που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μου. Κάθε μέρα βρίσκω στην κουζίνα και ένα καινούργιο φρέσκο προϊόν, κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνω διαφορετικά πράγματα και να ζω μικρές εκπλήξεις», μου λέει χαρούμενη η Άννα, που φαίνεται να απολαμβάνει, πραγματικά, την ενασχόλησή της στον πάγκο και να δίνει την ψυχή της στο μαγείρεμα.

Στο Ουζερί του Λάκη Facebook Twitter
Λαζάνια, ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού.

Δεν είναι τυχαίο πως ό,τι δοκιμάσαμε ήταν υπέροχο. Πρώτα βρέθηκε μπροστά μας μια ποικιλία με καπνιστά ψάρια, σκουμπρί και τσίρο, πατατοσαλάτα με μαριναρισμένο γαύρο, μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα και γιαούρτι, φακοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο κρεμμυδάκι, καλαμπόκι και καρύδια, καθώς και μια ρεγγοσαλάτα, όπως πρέπει – ένα πιάτο που θα εκτιμήσει κάθε λάτρης του ούζου. Γιατί στον Λάκη, εκτός από τις καθόλα προσεγμένες γεύσεις, βρίσκουμε περισσότερες από 110 ετικέτες ούζου, τσίπουρα, ρακή, τσικουδιά αλλά και ψαγμένες ετικέτες κρασιών απ' όλη τη χώρα.

Συνεχίσαμε με τη Σαλάτα του Λάκη, με μπόλικη ρόκα, καραμελωμένο σύκο, φύλλο κανταΐφι, σορμπέ λεμόνι, φιστίκι Αιγίνης και ανθότυρο. Εξαιρετική γεύση σε μια πλούσια σαλάτα που αξίζει να δοκιμάσεις μαζί με τα ψάρια σου. Και τώρα που είπα ψάρια, θυμήθηκα πως εκείνη τη μέρα που πήγα στο μαγαζί ήμουν πολύ τυχερή και απόλαυσα άγριες γλώσσες, ή αλλιώς ζακέτες, στο τηγάνι, με τον μοναδικό τρόπο που τηγανίζει η Άννα τα ψάρια, χωρίς να κρατούν λάδι, μόνο όλη τη γεύση της θάλασσας.

Εξαιρετικός και ο μουσακάς σαρδέλας, με φιλεταρισμένη σαρδέλα και πατάτα με μελιτζάνα μέσα σε μια πηχτή σάλτσα τομάτας με σκόρδο και θυμάρι. Σερβιρισμένα σε κριθαροκουλούρα, είναι σίγουρα ένα πιάτο που σε ικανοποιεί όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά.

Η κραιπάλη ολοκληρώθηκε με σαλάχι καπνιστό, που άλλο να το βλέπεις και άλλο να το απολαμβάνεις, αλλά και με ένα λαχταριστό πιάτο με λαζάνια, ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού. Μπορεί ο Γιώργος να λέει πως το αγαπημένο πιάτο των θαμώνων είναι η «μαύρη» μακαρονάδα, με τα ζυμαρικά βρασμένα σε μελάνι σουπιάς, αλλά εγώ πιστεύω πως αυτά τα λαζάνια είναι ό,τι πρέπει για να νιώσεις εσωτερική πληρότητα και να γυρίσεις σπίτι σου με χαμόγελο.

Από τον Λάκη φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως συμβαίνει κάθε φορά που τον επισκεπτόμαστε. Και μας αρέσει που επιμένουν να βρίσκεται σε αυτή την πλατεία των Αθηνών, που έχει περάσει από σαράντα κύματα και έχει ζήσει ένδοξες εποχές αλλά και μεγάλη πτώση. «Θα μείνουμε εδώ γιατί αγαπάμε την περιοχή και είμαστε και οι ίδιοι κάτοικοι του κέντρου. Δεν μας άρεσε που εγκατέλειψαν μαζικά οι κάτοικοι τη Βικτώρια κάποτε και δεν θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο τώρα», μου λένε και χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγαπούν τόσο πολύ το κέντρο και κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη μαγεία του.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Γεύση / Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Το Χατζηκυριάκειο, με τις κατηφόρες που οδηγούν στη θάλασσα, τα καφενεία με τις ψάθινες καρέκλες, τα τηγάνια στα οποία τσιτσιρίζουν φρέσκα ψάρια, τα στενά όπου παίζουν ακόμη παιδιά και την ψαροταβέρνα του Ηλία είναι ένα φιλόξενο στέκι για όσους αγαπούν τις καθαρές, σπιτικές γεύσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Στη Λέσβο των Εξαρχείων σερβίρονται ουζομεζέδες με πάνω από πενήντα χρόνια ιστορία.

Γεύση / Στη «Λέσβο» των Εξαρχείων σερβίρονται ουζομεζέδες με πάνω από πενήντα χρόνια ιστορία

Το έκαναν στέκι οι Λέσβιοι που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην πόλη, εκεί απολάμβαναν καραφάκια από τον τόπο τους, παραλάμβαναν τα δέματα που τους έστελναν από το νησί, έδιναν τα άπλυτά τους στον ταχυδρόμο και είχαν αυθόρμητα ραντεβού με τους συγχωριανούς τους. Συνεχίζουν να το τιμούν οι δικηγόροι των γύρω γραφείων που μπλέκονται με τους φοιτητές και τους τουρίστες, με όσους ψάχνουν λίγο καλό τηγανητό ψάρι και ωραίους κεφτέδες στο κέντρο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Γεύση / Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Σε μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια κάποιοι έφτιαξαν τα πρώτα τους μαγαζιά, μπιστρό και νεο-καφενεία που κρατάνε τις τιμές χαμηλά και ρωτάνε τους πελάτες τους για να διαμορφώσουν το μενού τους. Γιατί σε αυτήν τη νέα πιάτσα «τα πράγματα είναι λαϊκά, απλά και οικονομικά».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το ξακουστό πεϊνιρλί του Θέμη στη Δροσιά

Γεύση / Το ξακουστό πεϊνιρλί του Θέμη στη Δροσιά

Το πεϊνιρλί δεν είναι ένα παίξε-γέλασε έδεσμα, καθώς πίσω του κρύβεται μεγάλη ιστορία και τέχνη. Στα μέρη μας το πρωτοέφεραν οι Πόντιοι το 1920, αφού εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους. Για εκείνους ήταν μια λιχουδιά που έφτιαχναν όλα τα σπίτια. Για εμάς είναι ολόκληρη μαγεία.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ