Στο Ουζερί του Λάκη στην πλατεία Βικτωρίας

Στο Ουζερί του Λάκη Facebook Twitter
Άγριες γλώσσες ή αλλιώς ζακέτες, στο τηγάνι, με τον μοναδικό τρόπο που τηγανίζει η Άννα τα ψάρια, χωρίς να κρατούν λάδι πάρα μόνο όλη τη γεύση της θάλασσας.
0

Η πλατεία Βικτωρίας από τη δεκαετία του ’40 υπήρξε μια αριστοκρατική περιοχή και αυτό διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. Γύρω από αυτήν οικοδομήθηκαν πολλά κτίρια επώνυμων αρχιτεκτόνων και φιλοτεχνήθηκαν πολλές προσόψεις πολυκατοικιών. Εκεί ήταν τα θέατρα της Κατερίνας Ανδρεάδη και της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ πολλοί θυμούνται ακόμα το Green Park όπου εμφανιζόταν ο Χάρρυ Κλυνν.

Επιπλέον, στην πλατεία Βικτωρίας δημιουργήθηκαν σημαντικά σχολεία της εποχής, όπως τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, η Σχολή Μωραΐτη αλλά και το 2ο Λύκειο Αθηνών το οποίο φιλοξενήθηκε στη γνωστή σε όλους Βίλα Αμαλίας, που όλοι λένε ότι χτίστηκε με σχέδια του Τσίλερ.

Είναι όμορφη περιοχή και έχει πάντα τον κόσμο της, ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αρχική λάμψη της, έχει γίνει πιο λαϊκή και πολλοί δεν την επιλέγουν για τις εξόδους τους. Και μπορεί εδώ και δεκαετίες να έχει κλείσει το ζαχαροπλαστείο Perfect, που συνήθιζε να συγκεντρώνει πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος, πολύ καλός λόγος για να την επισκεφτείς κι αυτός δεν είναι άλλος από το ουζερί του Λάκη, που βρίσκεται εδώ και σαράντα χρόνια σε ένα μυστικό και όμορφο σημείο της.

Τα παιδιά προτιμούν να μην ανοίξουν αν δεν έχουν φρέσκα, πρωινά ψάρια, παρά να μαγειρέψουν κατεψυγμένα ή κατώτερης ποιότητας. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά χαρίζει και τη σωστή φήμη.

Το ουζερί του Λάκη βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο πλάι στην πλατεία. Μικρός δρόμος με το όνομα «Ελπίδα». Πάντα κολλάω με τα ονόματα των δρόμων και πάντα, όταν μου αρέσει κάποιο, βρίσκω ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνω μια επίσκεψη.

Το ουζερί άνοιξε ως καφενείο από τον Λάκη Λάμπρου το 1984. Στην πρώτη φάση του από την κουζίνα έβγαιναν μαγειρευτά το μεσημέρι και μεζέδες το βράδυ. Το μεσημέρι έκλεινε. Βλέπεις, τότε τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και οι άνθρωποι είχαν ακόμη το δικαίωμα της μεσημεριανής σιέστας.

Η γωνία όπου βρίσκεται ο Λάκης είναι από μόνη της ένα μικρό καταφύγιο. Σε τραβάει να κάτσεις, έστω για να πιεις βιαστικά ένα ουζάκι και να απολαύσεις έναν μκρό μεζέ. Βέβαια, από τότε που ανέλαβε το μαγαζί ο γιος του Λάκη, Γιώργος, διατηρώντας το όνομά του, έχεις πολλούς και καλούς λόγος να γίνεις θαμώνας του. Ο πρώτος και καλύτερος είναι ο ίδιος ο Γιώργος. Μη φανταστείς ότι είναι ο άνθρωπος-γιορτή αλλά είναι μια έντονη προσωπικότητα με μεγάλη ιστορία πίσω του και μεγάλες αδυναμίες, όπως η συλλογή του με μηχανάκια από τα '80s και τα '90s, που φροντίζει με αγάπη, αφού και ο ίδιος ήταν ανέκαθεν μηχανόβιος.

Στο Ουζερί του Λάκη Facebook Twitter
Ποικιλία με καπνιστά ψάρια, σκουμπρί και τσίρο, πατατοσαλάτα με μαριναρισμένο γαύρο, μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα και γιαούρτι, φακοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο κρεμμυδάκι, καλαμπόκι και καρύδια, καθώς και μια ρεγγοσαλάτα, όπως πρέπει.

Την ίδια αγάπη που έχει για τα μηχανάκια έχει και για το φαγητό. Δεν τον πιάνεις τον Γιώργο στη γεύση. Από μικρός ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα και ανακάλυπτε παραδοσιακά προϊόντα. Σήμερα στην κουζίνα του βρίσκεις την καλύτερη πρώτη ύλη και τα πιο ψαγμένα υλικά. Τους παραγωγούς τους ξέρει με το μικρό τους όνομα και για τους μαγικούς συνδυασμούς που γίνονται στην κουζίνα του ευθύνονται το ένστικτο που έχει στη γεύση και η τόλμη στους γαστρονομικούς πειραματισμούς.

Μέσα στην κουζίνα του Λάκη, όμως, δεν βρίσκεις μόνο νόστιμα και αυθεντικά προϊόντα αλλά και την Άννα Πασσά, τη σύζυγο και ήρεμη δύναμη του μαγαζιού. Συνεσταλμένη η Άννα στην επικοινωνία και ασταμάτητη στον πάγκο της κουζίνας. Στο πόστο της θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρέθηκε περισσότερο μοιραία και λιγότερο τυχαία. Έπρεπε να πέσει στα βαθιά για να ανακαλύψει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει στη μαγειρική.

«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω, αλλά εδώ ανακάλυψα τις δυνατότητές μου. Το κυριότερο είναι πως έμαθα να διαχειρίζομαι σωστά το φρέσκο ψάρι, χωρίς να αλλοιώνω τη γεύση του», μας λέει και συνεχίζει εξηγώντας μας πως καθημερινά ο Γιώργος φέρνει ολόφρεσκα ψάρια από την Κύμη και δεν το έχει σε τίποτα να διανύσει πολλά χιλιόμετρα, αρκεί να μπορέσει να φέρει στους πελάτες του ό,τι καλύτερο βγάλει η βάρκα. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που κάποιες φορές το μαγαζί παραμένει κλειστό. Τα παιδιά προτιμούν να μην ανοίξουν αν δεν έχουν φρέσκα, πρωινά ψάρια, παρά να μαγειρέψουν κατεψυγμένα ή κατώτερης ποιότητας. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά χαρίζει και τη σωστή φήμη.

Αυτοί που αγαπούν τα θαλασσινά ξέρουν πολύ καλά πως στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει πάντα ένα στέκι όπου θα βρουν το καλύτερο αλλά και το νόστιμο. Και μη νομίζετε πως στον Λάκη τα πιάτα είναι μόνο τηγάνι. Τόσο ο Γιώργος όσο και η Άννα αγαπούν τους πειραματισμούς και τη δημιουργική κουζίνα. Σκέφτονται μαζί τα καινούργια πιάτα, τα μαγειρεύουν, τα δοκιμάζουν, κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές και όταν είναι έτοιμοι, τα κερνάνε στα τραπέζια για να δουν τις εντυπώσεις, να ακούσουν γνώμες και να είναι 100% σίγουροι ότι μπορούν να τα προσθέσουν στον κατάλογο.

«Είναι ανατρεπτικό και απρόβλεπτο μαγαζί ο Λάκης και αυτό είναι που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μου. Κάθε μέρα βρίσκω στην κουζίνα και ένα καινούργιο φρέσκο προϊόν, κάτι που μου δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνω διαφορετικά πράγματα και να ζω μικρές εκπλήξεις», μου λέει χαρούμενη η Άννα, που φαίνεται να απολαμβάνει, πραγματικά, την ενασχόλησή της στον πάγκο και να δίνει την ψυχή της στο μαγείρεμα.

Στο Ουζερί του Λάκη Facebook Twitter
Λαζάνια, ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού.

Δεν είναι τυχαίο πως ό,τι δοκιμάσαμε ήταν υπέροχο. Πρώτα βρέθηκε μπροστά μας μια ποικιλία με καπνιστά ψάρια, σκουμπρί και τσίρο, πατατοσαλάτα με μαριναρισμένο γαύρο, μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα και γιαούρτι, φακοσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης, φρέσκο κρεμμυδάκι, καλαμπόκι και καρύδια, καθώς και μια ρεγγοσαλάτα, όπως πρέπει – ένα πιάτο που θα εκτιμήσει κάθε λάτρης του ούζου. Γιατί στον Λάκη, εκτός από τις καθόλα προσεγμένες γεύσεις, βρίσκουμε περισσότερες από 110 ετικέτες ούζου, τσίπουρα, ρακή, τσικουδιά αλλά και ψαγμένες ετικέτες κρασιών απ' όλη τη χώρα.

Συνεχίσαμε με τη Σαλάτα του Λάκη, με μπόλικη ρόκα, καραμελωμένο σύκο, φύλλο κανταΐφι, σορμπέ λεμόνι, φιστίκι Αιγίνης και ανθότυρο. Εξαιρετική γεύση σε μια πλούσια σαλάτα που αξίζει να δοκιμάσεις μαζί με τα ψάρια σου. Και τώρα που είπα ψάρια, θυμήθηκα πως εκείνη τη μέρα που πήγα στο μαγαζί ήμουν πολύ τυχερή και απόλαυσα άγριες γλώσσες, ή αλλιώς ζακέτες, στο τηγάνι, με τον μοναδικό τρόπο που τηγανίζει η Άννα τα ψάρια, χωρίς να κρατούν λάδι, μόνο όλη τη γεύση της θάλασσας.

Εξαιρετικός και ο μουσακάς σαρδέλας, με φιλεταρισμένη σαρδέλα και πατάτα με μελιτζάνα μέσα σε μια πηχτή σάλτσα τομάτας με σκόρδο και θυμάρι. Σερβιρισμένα σε κριθαροκουλούρα, είναι σίγουρα ένα πιάτο που σε ικανοποιεί όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά.

Η κραιπάλη ολοκληρώθηκε με σαλάχι καπνιστό, που άλλο να το βλέπεις και άλλο να το απολαμβάνεις, αλλά και με ένα λαχταριστό πιάτο με λαζάνια, ρέγγα, αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού. Μπορεί ο Γιώργος να λέει πως το αγαπημένο πιάτο των θαμώνων είναι η «μαύρη» μακαρονάδα, με τα ζυμαρικά βρασμένα σε μελάνι σουπιάς, αλλά εγώ πιστεύω πως αυτά τα λαζάνια είναι ό,τι πρέπει για να νιώσεις εσωτερική πληρότητα και να γυρίσεις σπίτι σου με χαμόγελο.

Από τον Λάκη φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως συμβαίνει κάθε φορά που τον επισκεπτόμαστε. Και μας αρέσει που επιμένουν να βρίσκεται σε αυτή την πλατεία των Αθηνών, που έχει περάσει από σαράντα κύματα και έχει ζήσει ένδοξες εποχές αλλά και μεγάλη πτώση. «Θα μείνουμε εδώ γιατί αγαπάμε την περιοχή και είμαστε και οι ίδιοι κάτοικοι του κέντρου. Δεν μας άρεσε που εγκατέλειψαν μαζικά οι κάτοικοι τη Βικτώρια κάποτε και δεν θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο τώρα», μου λένε και χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγαπούν τόσο πολύ το κέντρο και κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη μαγεία του.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Γεύση / Στην ψαροταβέρνα του Ηλία στο Χατζηκυριάκειο

Το Χατζηκυριάκειο, με τις κατηφόρες που οδηγούν στη θάλασσα, τα καφενεία με τις ψάθινες καρέκλες, τα τηγάνια στα οποία τσιτσιρίζουν φρέσκα ψάρια, τα στενά όπου παίζουν ακόμη παιδιά και την ψαροταβέρνα του Ηλία είναι ένα φιλόξενο στέκι για όσους αγαπούν τις καθαρές, σπιτικές γεύσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Στη Λέσβο των Εξαρχείων σερβίρονται ουζομεζέδες με πάνω από πενήντα χρόνια ιστορία.

Γεύση / Στη «Λέσβο» των Εξαρχείων σερβίρονται ουζομεζέδες με πάνω από πενήντα χρόνια ιστορία

Το έκαναν στέκι οι Λέσβιοι που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην πόλη, εκεί απολάμβαναν καραφάκια από τον τόπο τους, παραλάμβαναν τα δέματα που τους έστελναν από το νησί, έδιναν τα άπλυτά τους στον ταχυδρόμο και είχαν αυθόρμητα ραντεβού με τους συγχωριανούς τους. Συνεχίζουν να το τιμούν οι δικηγόροι των γύρω γραφείων που μπλέκονται με τους φοιτητές και τους τουρίστες, με όσους ψάχνουν λίγο καλό τηγανητό ψάρι και ωραίους κεφτέδες στο κέντρο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Γεύση / Τρώγοντας κάτω από τις γραμμές, στα στέκια του Βοτανικού

Σε μια γειτονιά με χαμηλά σπίτια κάποιοι έφτιαξαν τα πρώτα τους μαγαζιά, μπιστρό και νεο-καφενεία που κρατάνε τις τιμές χαμηλά και ρωτάνε τους πελάτες τους για να διαμορφώσουν το μενού τους. Γιατί σε αυτήν τη νέα πιάτσα «τα πράγματα είναι λαϊκά, απλά και οικονομικά».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το ξακουστό πεϊνιρλί του Θέμη στη Δροσιά

Γεύση / Το ξακουστό πεϊνιρλί του Θέμη στη Δροσιά

Το πεϊνιρλί δεν είναι ένα παίξε-γέλασε έδεσμα, καθώς πίσω του κρύβεται μεγάλη ιστορία και τέχνη. Στα μέρη μας το πρωτοέφεραν οι Πόντιοι το 1920, αφού εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους. Για εκείνους ήταν μια λιχουδιά που έφτιαχναν όλα τα σπίτια. Για εμάς είναι ολόκληρη μαγεία.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM