Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Κάθε μέρα άλλα φαγητά, όλο το ρεπερτόριο της μαμαδίστικης κουζίνας, κοτόσουπα, μπιφτέκι, σουτζουκάκια, φακές και φασολάδα, κοκκινιστό και κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, μια αληθινή σπιτίσια κουζίνα που στρώνει τα τραπέζια της μόνο το μεσημέρι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Άλλοι τη λένε Χαριλάου, άλλοι Τρικούπη. Όπως και να την πεις, το σημείο που ενώνει τις δύο μεγάλες λεωφόρους είναι κάτι σαν εκκρεμότητα. Ούτε Εξάρχεια ούτε κάτι άλλο, μια ευθεία που ενώνει την Ακαδημίας με την Πανεπιστημίου και μια ιστορία από μόνη της.

Στην απόλυτη φωλιά των παλιών δικηγόρων της πόλης, τα άκομψα κτίρια της δεκαετίας του '70 και οι κομψές πολυκατοικίες των περασμένων καιρών στεγάζουν δικηγορικά γραφεία και παλιούς συμβολαιογράφους σε μια γειτονιά που δικηγοροκρατείται και ζει στον δικό της ρυθμό των επαγγελματικών χώρων, ένα βήμα από το ονειρικό κουφάρι του τέως Ωδείου Αθηνών, ιστορικό γκρέμι του 1830, που ακόμα αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία.

Αυτό το μια σταλιά μαγαζάκι είναι ολόκληρο η γεωγραφία της γειτονιάς, εκεί όπου τα φοιτητικά Εξάρχεια συνορεύουν με την αστική Ακαδημίας της διανόησης. Και μόνο η ατμόσφαιρα, δική του, αυθεντική, προσωπική, που δεν μοιάζει ούτε με κλασικό ρεμπετάδικο, ούτε με πίστα, ούτε με οτιδήποτε σε λαϊβάδικο, μόνο με κάτι από κείνο το κατανυκτικό που είχαν τον περασμένο αιώνα οι μπουάτ και ο «Τιπούκειτος» των Εξαρχείων με την Αρλέτα, φτάνει να σε χορτάσει.


Εδώ δεν νιώθεις την κλασική γειτονιά με τον μπακάλη, το σούπερ-μάρκετ και τη λαϊκή της. Στις παλιές στοές με τα γυαλιστερά μωσαϊκά κρύβονται καφενέδες που ψήνουν τοστ αλλά και μακαρονάδες, καφέ εσπρέσο αξιώσεων −οι δικηγόροι είναι οι πρώτοι που καθιέρωσαν το είδος στην πόλη−, τα γκαρσόνια με τον στρογγυλό δίσκο ανεβοκατεβαίνουν ασανσέρ, τσιπουράδικα, ψαροταβερνάκια με φρεσκότατες ψαριές, κρυμμένα μυστικά και απόκρυφα μαγέρικα, μια μυστική ζωή που σιωπά μόλις κλείσουν τα γραφεία, μόλις κατεβάσουν ρολά τα παπουτσάδικα και κορεστεί η επαγγελματική όρεξη του μεσημεριανού. Ωστόσο, δεν είναι και τελείως έτσι το θέμα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Η στοά των Δειπνοσοφιστών

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Καλωσήλθες στην Αθήνα του '60, στην αισθητική της, στο στρώσιμο των τραπεζιών της, στην απλότητα, στη λιτότητα, στη νοικοκυροσύνη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Πάω στοίχημα ότι έχεις περάσει δεκάδες φορές από μπροστά της και δεν την έχεις ανακαλύψει. Μια ταμπέλα «Στοά» μπροστά από μια ίδια-με-τις άλλες πολυκατοικία του '60 σου δείχνει κάπου αφηρημένα αριστερά.

Ψάχνεις από δω, ψάχνεις από κει, πουθενά στοά! Έκανα το πείραμα πολλές φορές, μέχρι που κάποτε μπήκα στην πολυκατοικία. Θυρωρείο, ασανσέρ, τίποτα!


Κι όπως κάνεις να βγεις, στο βάθος-κήπος, μια πόρτα. Ένα ισόγειο διαμέρισμα, σαν να μπαίνεις στο σπίτι της κυρίας Ευανθίας του ισογείου να της πεις ένα «μπονζούρ». Ένα δωμάτιο αστραφτερό, με βεραμάν τοίχους, 5-6 τραπεζάκια, ένας μεγάλος καθρέφτης, ασπρόμαυρες φωτογραφίες των εθνικών μας σταρ, μια προθήκη με τα φαγητά στο βάθος.

Καλωσήλθες στην Αθήνα του '60, στην αισθητική της, στο στρώσιμο των τραπεζιών της, στην απλότητα, στη λιτότητα, στη νοικοκυροσύνη, κυρίως, όμως, σ' εκείνη τη χαρακτηριστική μυρωδιά που ξέρουν να αναγνωρίζουν όσοι τη ρούφηξαν παιδιά τα χρόνια της δικτατορίας.

Ακόμη και τα χόρτα, τα κολοκυθάκια και το καρότο σε ροδέλες έχουν εκείνο το ίδιο χρώμα που θα δεις στις παλιές εκδόσεις του Τσελεμεντέ και της Χρύσας Παραδείση.

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Στο ρεπερτόριο της μαμαδίστικης κουζίνας ανήκει βέβαια και η υπέροχη φασολάδα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Κάθε μέρα άλλα φαγητά, όλο το ρεπερτόριο της μαμαδίστικης κουζίνας, κοτόσουπα, μπιφτέκι, σουτζουκάκια, φακές και φασολάδα, κοκκινιστό και κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, μια αληθινή σπιτίσια κουζίνα που στρώνει τα τραπέζια της μόνο το μεσημέρι.

Σαν να πήρες μαζί σου στο γραφείο το ταπεράκι της μαμάς, με μπόνους ένα ζεστό ωραίο ψωμάκι κι έναν σιμιγδαλένιο χαλβά στο τέλος.

  

Μόνο που με ένα ταπεράκι δεν θα 'χεις τη χαρά να μπεις στη χρονοκάψουλα, να δεις τους κομψούς γηραιούς κυρίους στο βάθος, που γύρω από έναν γαύρο αναλύουν ενδελεχώς τη Μάχη του Μαραθώνα, τη στρατηγική και τον συγκεκριμένο αριθμό των πεσόντων. Το παλιό σικ, μέχρι τελικής πτώσεως, μιας Ελλάδας υπό εξαφάνιση.


Χ. Τρικούπη 5, 210 3303890

 

Πιάνο ουζερί «Ο Παππούς»

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Μέσα σε μισή ώρα, σαν ραντεβού των πιστών μιας κεφάτης αίρεσης, δεν πέφτει καρφίτσα. Μεσήλικoι δικηγόροι, αστές διανοούμενες και φοιτήτριες συνωστίζονται περιμένοντας τον Στράτο Στρατηγόπουλο και τον γιο του τον Χρήστο να πιάσουν τα όργανα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και κει που όλα τα μαγαζιά γκρινιάζουν για την κρίση, εκεί που και τα μεγάλα ονόματα πιάνουν μικρόφωνο μόνο τα Σαββατοκύριακα, υπάρχει μια πίστα δύο επί ένα που το γλεντάει μέχρι πρωίας επτά ημέρες την εβδομάδα.

Δευτέρα, 9 το βράδυ, πηγαίνω για μια ρακή. Το μαγαζί άδειο, αλλά ζεστό, σαν φωτάκι θαλπωρής στη σκοτεινή, χειμωνιάτικη πόλη. Ένα μπαράκι, λιγοστά τραπέζια, τα όργανα στημένα στο βάθος.


Μέσα σε μισή ώρα, σαν ραντεβού των πιστών μιας κεφάτης αίρεσης, δεν πέφτει καρφίτσα. Μεσήλικoι δικηγόροι, αστές διανοούμενες και φοιτήτριες συνωστίζονται περιμένοντας τον Στράτο Στρατηγόπουλο και τον γιο του τον Χρήστο να πιάσουν τα όργανα.

Ιδιοκτήτες και παλιοί μουσικοί κρατούν με διάφορους καλεσμένους το πρόγραμμα καθημερινά ολοζώντανο, με πολλή ψυχή και άνευ μικροφώνου. Το οποίο πρόγραμμα, ακόμα κι όταν παίζει ρεμπέτικα, δεν το λες ρεμπέτικο. Το λες ελληνικό συναισθηματικό, τόσο που μπορεί να αγγίξει και την καρδιά ενός εικοσάρη ορκισμένου νεο-πανκ − ναι, συνάντησα και από τούτο το σινάφι εδώ.

Αυτό το μια σταλιά μαγαζάκι είναι ολόκληρο η γεωγραφία της γειτονιάς, εκεί όπου τα φοιτητικά Εξάρχεια συνορεύουν με την αστική Ακαδημίας της διανόησης.

Η «Στοά των Δειπνοσοφιστών» και ο «Παππούς» είναι δυο μαγαζιά που αξίζουν κι ας μην τα πιάνει το μάτι σου Facebook Twitter
Έχουμε όμως και μεζέ. Μεζέ όπως τον εννοούσαν παλιά στον καφενέ: στο πιατάκι, λιγοστό και τσιμπητό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Και μόνο η ατμόσφαιρα, δική του, αυθεντική, προσωπική, που δεν μοιάζει ούτε με κλασικό ρεμπετάδικο, ούτε με πίστα, ούτε με οτιδήποτε σε λαϊβάδικο, μόνο με κάτι από κείνο το κατανυκτικό που είχαν τον περασμένο αιώνα οι μπουάτ και ο «Τιπούκειτος» των Εξαρχείων με την Αρλέτα, φτάνει να σε χορτάσει.

Έχουμε όμως και μεζέ. Μεζέ όπως τον εννοούσαν παλιά στον καφενέ: στο πιατάκι, λιγοστό και τσιμπητό. Μεζέ, όπως δεν τον εννοούσαν στον παλιό καφενέ: στο μικρό του μενού ο Παππούς κάνει το άλμα μιας μοντερνιάς που δεν σκέφτηκε να κάνει ακόμα κανένα ψαγμένο γαστρονομικό μαγαζί: γραβιέρα με παξιμαδάκι, ντάκος, χαλούμι με δυόσμο, φάβα και ένα μπερδευτικό απάκι με αυγό που εσύ μπορεί να το φανταστείς σαγανάκι ζεστό, όμως είναι σφιχτό αυγουλάκι με απάκι.

Μια παράγραφος οι μεζέδες, ολόκληρη σελίδα στο μενού οι προμηθευτές: να ξέρεις τι τρως, να ξέρεις πως τα τυριά έρχονται από τους εξαιρετικούς «Σύντεκνους» στα Εξάρχεια, το κρασί από το υπέροχο, ψαγμένο «Οινότυπο» της Χ. Τρικούπη, τα λαχανικά από τον ονομαστό Τσουπάκη, τα μπακαλικά από το ΑΒ και ο καφές από τον Βεκράκο. Λίγα και καλά, ποιοτικά και με άποψη.

Καθαρή γεύση και καθαρό γλέντι, από κείνα που νιώθεις ότι δεν τα υποκινεί το κέρδος αλλά η καρδιά των ανθρώπων. Σαββατοκύριακο, χωρίς κράτηση, ούτε να το διανοηθείς!


Φειδίου 2, 210 3300060

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM