Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη

Η ξηρασία στις ΗΠΑ πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη Facebook Twitter
0

Το άρθρο είναι μετάφραση από το the Salt

Όταν Γάλλοι αγρότες εισέβαλαν στη Βαστίλη στις 14 Ιουλίου 1789, δεν ήταν μόνο εξοργισμένοι κατά της μοναρχίας. Ήταν επίσης πολύ πεινασμένοι.

Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Αραβική Άνοιξη, οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν αναφερθεί ως παράγοντες πίσω από κινήματα διαμαρτυρίας. Όμως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν οι τιμές των τροφίμων στην πρόβλεψη των κοινωνικών αναταραχών;

Ναι, ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών που χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα αναλύοντας τις τιμές των τροφίμων. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, το μαθηματικό μοντέλο είχε προβλέψει ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ θα ανεβάσει τις τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού τόσο ώστε να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Τώρα, βέβαια, το βλέπουμε και να συμβαίνει», λέει ο Yaneer Bar-Yam του New England Complex Systems Institute στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Κι αν αυτές οι τιμές δεν πέσουν, προειδοποίησαν οι ερευνητές την προηγούμενη εβδομάδα, έρχονται κι άλλα κύματα εξεγέρσεων.

Προφανώς, υπάρχουν σύνθετοι κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επαναστατούν. Οι διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν με ένα βίντεο. Χρόνια καταπίεσης και οικονομικής αστάθειας οδήγησαν στην Αραβική Άνοιξη. Αλλά πάντα οι τιμές των τροφίμων είναι στα ύψη. Ο Bar-Yam και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι τιμές «δημιουργούν το φάσμα των συνθηκών υπό τις οποίες η παραμικρή σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές.»

Τον τελευταίο χρόνο το ινστιτούτο συζητήθηκε πολύ για τις ακριβείς προβλέψεις της συμπεριφοράς των τιμών των τροφίμων. Το περασμένο Φθινόπωρο οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία έδειξε ότι η ραγδαία αύξηση στις τιμές τροφίμων συνέπεσε με εξεγέρσεις, κυρίως κατά την περίοδο 2007-2008 και το 2011, καθώς και με τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.

Αλλά το μοντέλο τους προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πρόβλεψης μελλοντικών κοινωνικών αναταραχών με τον προσδιορισμό «ενός πολύ καλά καθορισμένου ορίου [για τις τιμές των τροφίμων], πάνω από το οποίο ξεσπούν οι εξεγέρσεις, λέει ο Bar-Yam.

O Bar-Yam και οι συνάδελφοί του λένε ότι προειδοποίησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο πωλητής φρούτων και λαχανικών Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία – ένα γεγονός που θεωρείται ευρέως ως καταλύτης της Αραβικής Άνοιξης.

Οι ερευνητές προσδιορίζουν την επικίνδυνη ζώνη που οδηγεί σε ταραχές σε συσχετισμό με τον δείκτη FAO του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολουθεί τη μηνιαία μεταβολή των διεθνών τιμών για ένα καλάθι δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τη ζάχαρη και το λάδι / λίπος. Το μοντέλο δείχνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο ταραχών όταν ο δείκτης ξεπερνάει το 210. Από τον περασμένο Ιούλιο ο δείκτης πλανάται πάνω από αυτό το όριο, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ