Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου

Ήρθε η ώρα να μάθεις να ανοίγεις φύλλο για τις πίτες σου! Facebook Twitter
Mια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό.
0

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ πας σε χωριό ή να κάτσεις υπομονετικά δίπλα σε μαστόρισσα γιαγιά για να μάθεις να ανοίγεις το τέλειο φύλο για πίτες. Η Χριστίνα Δραγγανά δείχνει από το 2014 σε Έλληνες και ξένους (στην πλειονότητά τους Αμερικανούς) πώς να ανοίγουν εύκολα και γρήγορα σπιτικό φύλλο βέργας στο σπίτι της στον Βύρωνα! 

Και όχι, δεν το έμαθε από τη μαμά της (που δεν ξέρει να ανοίγει φύλλο), ούτε από τη γιαγιά της, που ήξερε την τέχνη, αλλά δεν την πέρασε στην εγγονή της.

portrait
Χριστίνα Δραγγανά

Την τέχνη αυτή την έμαθε στην κουζίνα ενός κεντρικού αθηναϊκού εστιατορίου όπου εργαζόταν και εκεί άνοιγαν φύλλο καθημερινά για τις πίτες τους. Εκεί «τρίφτηκε» και εξέλιξε την τέχνη της, εκεί έμαθε ποιο είναι το καλύτερο αλεύρι για εύκολο άνοιγμα, πώς να το κοσκινίζει, πώς να διπλώνει με μαεστρία τις άκρες και πώς να υπολογίζει τη σωστή αναλογία γέμισης και φύλλου και να ψήνει σωστά κάθε πίτα της. 

Εκεί κατάλαβε πως μια πίτα με σπιτικό φύλλο είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο και αγαπητό φαγητό, ότι είναι ένα πολιτισμικό προϊόν που μπορείς να το μάθεις σε ανθρώπους που λατρεύουν τη σπανακόπιτα, αλλά νομίζουν ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, που πετυχαίνει μόνο όταν το φτιάχνει μια γιαγιά ή ένας σεφ! 

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα».

«Είναι πράγματι τέχνη να ανοίγεις ένα ωραίο φύλλο για πίτες», λέει η Χριστίνα. «Με όλα αυτά τα είδη φύλλων που κυκλοφορούν στην αγορά όμως και αυτή η τέχνη χάνεται στον βωμό της ευκολίας κι έτσι ολοένα και λιγότεροι μάγειρες, σπιτικοί ή επαγγελματίες, ανοίγουν το δικό τους φύλλο που γευστικά, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τα έτοιμα. Προσωπικά νιώθω ότι με τις τάξεις μου σε έναν βαθμό συμβάλλω κι εγώ στη διατήρηση αυτής της τέχνης που αποτελεί μέρος όχι μόνο του σπιτικού φαγητού και του ελληνικού νοικοκυριού αλλά και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Αυτό εξάλλου νιώθω ότι μαθαίνω στους τουρίστες που συμμετέχουν στην εμπειρία αυτή, ένα μέρος του πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού μας».

Μέσα σε τρεις μόλις ώρες, λοιπόν, θα μάθεις όχι μόνο να ανοίγεις φύλλο με αυτοπεποίθηση και τα σωστά υλικά αλλά και πώς να ετοιμάζεις μια μυρωδάτη σπανακόπιτα που μόλις ψηθεί θα την απολαύσεις επί τόπου με την παρέα σου, με bonus τη Χριστίνα που θα σου διηγείται ωραίες ιστορίες και ανέκδοτα από τους «μαθητές» της και θα σου δείξει φωτογραφίες που της στέλνουν με περηφάνια από μερικές επιτυχημένες και κάποιες «χλωμές» πίτες που ίσως θέλουν παραπάνω ψήσιμο, αλλά κατέκτησαν για πάντα την καρδιά μιας Αμερικάνας νοικοκυράς κάπου στο Οχάιο!

«Το πιο δύσκολο πράγμα σε μια τάξη ελληνικής μαγειρικής είναι να καλουπώσεις όλα αυτά τα μικρά μυστικά που κάνουν ένα φαγητό επιτυχημένο σε μια αλάνθαστη συνταγή ακριβείας. Προσπαθώ να εξηγήσω όμως κάθε φορά ότι κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάθε σκεύος ψήνει αλλιώς και να τους δείξω ζωντανά την υφή ενός επιτυχημένου φύλλου ή το χρώμα που πρέπει να έχει μια καλοψημένη πίτα». 

Ενδιαφέρον θα ήταν να κανονίσετε να πάτε μαζί, πριν από το μάθημα μαγειρικής, μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας (η Χριστίνα Δραγγανά είναι διπλωματούχος ξεναγός και κάνει ξεναγήσεις στην Ακρόπολη όπως και σε όλα τα μουσεία) για να προμηθευτείτε μαζί τα ειδικά άλευρα που χρησιμοποιεί, τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά για τη σπανακόπιτα.

Η Χριστίνα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία του κέντρου που της αναθέτουν γαστρονομικούς περιπάτους και αυτό είναι ένα ακόμα μέρος της δουλειάς της. Η πιο δημοφιλής εμπειρία είναι πρώτα μια ξενάγηση στην Ακρόπολη και μετά ένας γαστρονομικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, πριν ανηφορίσετε προς το σπίτι της στο Βύρωνα για να μαγειρέψετε μαζί. Φεύγοντας, θα νιώθετε ότι το σπιτικό φύλλο δεν είναι κάτι ακατόρθωτο.

Χριστίνα Δραγγανά, 6988 506846, [email protected]
Facebook: Christina Drangana (Christina Traveling Spoon)

Instagram: christina_traveling_spoon_

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ