Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο

Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο Facebook Twitter
Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών
0


ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
, ο Fouad Haddad, είπε: «Ω kahk, άρχοντα της γενναιοδωρίας… δε θα σταματήσουμε ποτέ να σε φτιάχνουμε.» Πρόκειται για ένα κουλουράκι που έχει τις ρίζες του στις μέρες των Φαραώ. Και είναι επίσης το κουλουράκι που σημαδεύει την τελευταία μέρα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου και το κουλουράκι που τρώγεται το Πάσχα και τα Χριστούγεννα για τους χριστιανούς της Αιγύπτου. Το πλήρες όνομά του είναι Kahk al-Eid, που σημαίνει «το κουλουράκι της γιορτής.»

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους αυτό το κουλουράκι ήταν σνακ. Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk. Η ζύμη του είναι πολύ μαλακή και με ξύλινα καλούπια του δίνουν διάφορες μορφές με ανάγλυφα λουλούδια ή ζώα. Επίσης έφτιαχναν μεγαλύτερες πίτες από την ίδια ζύμη, τις οποίες κατέθεταν σε τάφους γιατί έπαιζαν και το ρόλο προστασίας, καθώς τους απέδιδαν και μαγικές ιδιότητες.

Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο Facebook Twitter
Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk.

Με το τέλος της φαραωνικής περιόδου κάποιες τελετουργίες παρέμειναν μεταξύ των χριστιανών. Τα kahk άρχισαν να έχουν το στολίδι του σταυρού αντί για τη μορφή του Άμμωνα. Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών, υπάρχει επίσης και χωρίς γέμιση, καλυμμένα με σουσάμι ή ζάχαρη άχνη, αρωματισμένα με μαχλέπι, κανέλα, γλυκάνισο, σε διάφορες αναλογίες. Αν ενδιαφέρεστε, μια εκδοχή είναι η εξής:

  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 50 γρ μαλακό βούτυρο
  • 16 γρ μαγιά (ή δύο κουταλιές ξηρή μαγιά)
  • 100 γρ χλιαρό νερό
  • 1 ½  κουταλάκι μαχλέπι
  • ½  κουταλάκι γλυκάνισο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 ½ κουτάλι ζάχαρη άχνη

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη και το βούτυρο, μέχρι να απορροφήσει το λίπος όλο το αλεύρι.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και προσθέστε τη μαγιά και το μίγμα μπαχαρικών. Σκεπάστε το ελαφρά και αφήστε το σε θερμό σημείο για τουλάχιστον δέκα λεπτά για να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο προσθέστε το αλεύρι.

Πλάστε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και δημιουργηθεί μια ζύμη.

Σχηματίστε κουλουράκια και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ