Keep it cool

Keep it cool Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι για ζεστές ημέρες, αλλά όχι μέρες καύσωνα, με λίγο τζίντζερ, που όλοι αγαπάμε αλλά δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, εκτός από όταν φτιάχνουμε τα ψευτοκινέζικα: το τζίντζερ ταιριάζει και με τη ζάχαρη και με το αλάτι. Μια μαργαρίτα λίγο διαφορετική κι ένα πανεύκολο κρύο πιάτο με γαρίδες, εμπνευσμένο από το περουβιανό ceviche. Μην τρομάζετε από τις «ωμές» γαρίδες: αν είναι μικρές, ψήνονται από το οξύ και το αλάτι της σάλτσας και γίνονται πεντανόστιμες. Αν δεν τολμάτε, μπορείτε να διαλέξετε τις προβρασμένες.

Ceviche γαρίδας

Keep it cool Facebook Twitter

  • 1 κιλό μικρές γαρίδες καθαρισμένες
  • Χυμός από 3 λεμόνια
  • Χυμός από 3 λάιμ
  • Χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός)
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • …και τσιπς τορτίγιας (ή ό,τι άλλο θελήσετε να βουτήξετε)

Ανακατέψτε τις γαρίδες με αλάτι, τους χυμούς από τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ (όχι μεταλλικό), σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι οι γαρίδες γίνουν σχεδόν διάφανες (αν είναι ωμές).

Ανακατέψτε τη ντομάτα με τον κόλιανδρο (ή μαϊντανό), το λάδι, κρεμμύδι, πιπεριά και λίγο ακόμα χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι. (Επίσης ταιριάζουν: αβοκάντο ή/και αγγούρι)

Όταν οι γαρίδες είναι έτοιμες, στραγγίξτε και ανακατέψτε με το μίγμα ντομάτας. Σερβίρετε σε ποτήρια μαρτίνι μαζί με τα τσιπς τορτίγιας.

Μαργαρίτα τζίντζερ

(για 1 ποτό)

Keep it cool Facebook Twitter
  • ¾ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • Λίγο τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια
  • 2 σφηνάκια τεκίλα λευκή
  • 1 λάιμ

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τη ζάχαρη με το νερό και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει, προσθέστε το τζίντζερ και σιγοβράστε για μισή ώρα. Στραγγίξτε το τζίντζερ (το σιρόπι μπορεί να μείνει για εβδομάδες στο ψυγείο σε σφραγισμένο βάζο.)

Ανακατέψτε την τεκίλα με το λάιμ, 5 σφηνάκια από το σιρόπι και πάγο σε ένα σέικερ και χτυπήστε καλά. Περάστε το χείλος του ποτηριού από χυμό λάιμ και στη συνέχεια από ζάχαρη. Προσθέστε πάγο και το ποτό από το σέικερ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ