Keep it cool

Keep it cool Facebook Twitter
0

Ένα ζευγάρι για ζεστές ημέρες, αλλά όχι μέρες καύσωνα, με λίγο τζίντζερ, που όλοι αγαπάμε αλλά δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, εκτός από όταν φτιάχνουμε τα ψευτοκινέζικα: το τζίντζερ ταιριάζει και με τη ζάχαρη και με το αλάτι. Μια μαργαρίτα λίγο διαφορετική κι ένα πανεύκολο κρύο πιάτο με γαρίδες, εμπνευσμένο από το περουβιανό ceviche. Μην τρομάζετε από τις «ωμές» γαρίδες: αν είναι μικρές, ψήνονται από το οξύ και το αλάτι της σάλτσας και γίνονται πεντανόστιμες. Αν δεν τολμάτε, μπορείτε να διαλέξετε τις προβρασμένες.

Ceviche γαρίδας

Keep it cool Facebook Twitter

  • 1 κιλό μικρές γαρίδες καθαρισμένες
  • Χυμός από 3 λεμόνια
  • Χυμός από 3 λάιμ
  • Χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός)
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • …και τσιπς τορτίγιας (ή ό,τι άλλο θελήσετε να βουτήξετε)

Ανακατέψτε τις γαρίδες με αλάτι, τους χυμούς από τα λεμόνια, τα λάιμ και τα πορτοκάλια σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ (όχι μεταλλικό), σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι οι γαρίδες γίνουν σχεδόν διάφανες (αν είναι ωμές).

Ανακατέψτε τη ντομάτα με τον κόλιανδρο (ή μαϊντανό), το λάδι, κρεμμύδι, πιπεριά και λίγο ακόμα χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι. (Επίσης ταιριάζουν: αβοκάντο ή/και αγγούρι)

Όταν οι γαρίδες είναι έτοιμες, στραγγίξτε και ανακατέψτε με το μίγμα ντομάτας. Σερβίρετε σε ποτήρια μαρτίνι μαζί με τα τσιπς τορτίγιας.

Μαργαρίτα τζίντζερ

(για 1 ποτό)

Keep it cool Facebook Twitter
  • ¾ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • Λίγο τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια
  • 2 σφηνάκια τεκίλα λευκή
  • 1 λάιμ

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τη ζάχαρη με το νερό και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει, προσθέστε το τζίντζερ και σιγοβράστε για μισή ώρα. Στραγγίξτε το τζίντζερ (το σιρόπι μπορεί να μείνει για εβδομάδες στο ψυγείο σε σφραγισμένο βάζο.)

Ανακατέψτε την τεκίλα με το λάιμ, 5 σφηνάκια από το σιρόπι και πάγο σε ένα σέικερ και χτυπήστε καλά. Περάστε το χείλος του ποτηριού από χυμό λάιμ και στη συνέχεια από ζάχαρη. Προσθέστε πάγο και το ποτό από το σέικερ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT