ΚΟΙ

ΚΟΙ Facebook Twitter
4

ΚΟΙ Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Πάω στο ΚΟΙ γιατί μου αρέσει το σούσι με τις πρώτες δροσιές και γιατί λατρεύω τα μεσημέρια στο κέντρο της Αθήνας γύρω από τον πιο βολικό σταθμό (Σύνταγμα) του μετρό. Πάω, επίσης, γιατί ο ιδιοκτήτης του Κρις Σουρλίγκας (μπάρμαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια στα Island, Μamaca’s, Βalux και Cavo) είναι νέος, «δεν το βάζει κάτω» και, ανοίγοντας το ΚΟΙ, παίρνει ρίσκο με έναν άσο στο μανίκι του. 

Ο Κρις άνοιξε το ΚΟΙ sushi στην οδό Νίκης (που τα τελευταία χρόνια οι πάροδοί της έχουν γεμίσει με ψιλοακριβούτσικα γιαπωνέζικα, κινέζικα και κορεάτικα εστιατόρια), πιστεύοντας ότι το σούσι είναι μέχρι τώρα υπερεκτιμημένο στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να γίνει και ένα αγαπημένο, οικονομικότερο street food, χωρίς αναγκαστικά να ρίξει την ποιότητά του. 

ΚΟΙ Facebook Twitter
ΚΟΙ Facebook Twitter

Προσφέρει, λοιπόν, οκτώ χορτοφαγικά ρολάκια με 2,50 ευρώ, ρολάκια maki με 2,50 ευρώ, sashimi (σκέτο ψάρι) με 5,50 ευρώ και nigiri (ρύζι με ψαράκι) με 4 ευρώ. Τρως σούσι, δηλαδή, με 4-5 ευρώ και αυτό είναι το ατού του ΚΟΙ: καλό σούσι σε χαμηλές τιμές. Δυο συμπαθητικές σαλάτες (3,50 και 4 ευρώ), σερβιρισμένες μέσα στα πανέμορφα πιάτα/φύλλα της Γιαπωνέζας Τάο Ναμούρα. Μπίρες, κρασί με το ποτήρι, sake και ελληνική Green Cola στον κατάλογο των αναψυκτικών. Μικρός κατάλογος, ό,τι πρέπει για ένα σούσι στα γρήγορα, μια οικονομική έξοδο, ένα μεσημεριανό στα πεταχτά, αν δουλεύεις ή βολτάρεις εκεί κοντά. 

ΚΟΙ Facebook Twitter
 

ΚΟΙ Facebook Twitter
ΚΟΙ Facebook Twitter

Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε εστιατόριο τύπου «ένα σουσάδικο για μας / δεν χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς ούτε να κλείσεις τραπέζι» που θα το προτιμήσεις μεσημέρι-βράδυ, όλες τις μέρες, και Κυριακές. Ο Κρις σήκωσε τα μανίκια εν μέσω κρίσης, άνοιξε το εστιατόριό του και δίνει δουλειά σε δέκα άτομα καθημερινά (σεφ, σερβιτόροι, delivery κ.λπ.).  

Πήγα με την κόρη μου, που θα γίνει δεκαοκτώ σε λίγο, γιατί ήθελα να της δείξω ότι δεν είναι όλα μαύρα και ότι γίνονται πράγματα από την πρώτη γενιά που φαίνεται ότι δεν θα βολευτεί με μια θέση στο Δημόσιο και στην τράπεζα, ελπίζοντας στο εφάπαξ και στη σύνταξη. Και για να φάω καλό και οικονομικό σούσι. 

ΥΓ.: ΚΟΙ είναι το χαρακτηριστικό πορτοκαλί ψαράκι που κολυμπά στις γραφικές λιμνούλες της γιαπωνέζικης τέχνης αλλά και μία έκφραση της γιαπωνέζικης αργκό που σημαίνει «έλα, αν σου βαστάει».

 ΚΟΙ

 Νίκης 15, Σύνταγμα, για παραγγελίες 210 3211099.

 

ΚΟΙ Facebook Twitter

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια