ΚΟΙ

ΚΟΙ Facebook Twitter
4

ΚΟΙ Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Πάω στο ΚΟΙ γιατί μου αρέσει το σούσι με τις πρώτες δροσιές και γιατί λατρεύω τα μεσημέρια στο κέντρο της Αθήνας γύρω από τον πιο βολικό σταθμό (Σύνταγμα) του μετρό. Πάω, επίσης, γιατί ο ιδιοκτήτης του Κρις Σουρλίγκας (μπάρμαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια στα Island, Μamaca’s, Βalux και Cavo) είναι νέος, «δεν το βάζει κάτω» και, ανοίγοντας το ΚΟΙ, παίρνει ρίσκο με έναν άσο στο μανίκι του. 

Ο Κρις άνοιξε το ΚΟΙ sushi στην οδό Νίκης (που τα τελευταία χρόνια οι πάροδοί της έχουν γεμίσει με ψιλοακριβούτσικα γιαπωνέζικα, κινέζικα και κορεάτικα εστιατόρια), πιστεύοντας ότι το σούσι είναι μέχρι τώρα υπερεκτιμημένο στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να γίνει και ένα αγαπημένο, οικονομικότερο street food, χωρίς αναγκαστικά να ρίξει την ποιότητά του. 

ΚΟΙ Facebook Twitter
ΚΟΙ Facebook Twitter

Προσφέρει, λοιπόν, οκτώ χορτοφαγικά ρολάκια με 2,50 ευρώ, ρολάκια maki με 2,50 ευρώ, sashimi (σκέτο ψάρι) με 5,50 ευρώ και nigiri (ρύζι με ψαράκι) με 4 ευρώ. Τρως σούσι, δηλαδή, με 4-5 ευρώ και αυτό είναι το ατού του ΚΟΙ: καλό σούσι σε χαμηλές τιμές. Δυο συμπαθητικές σαλάτες (3,50 και 4 ευρώ), σερβιρισμένες μέσα στα πανέμορφα πιάτα/φύλλα της Γιαπωνέζας Τάο Ναμούρα. Μπίρες, κρασί με το ποτήρι, sake και ελληνική Green Cola στον κατάλογο των αναψυκτικών. Μικρός κατάλογος, ό,τι πρέπει για ένα σούσι στα γρήγορα, μια οικονομική έξοδο, ένα μεσημεριανό στα πεταχτά, αν δουλεύεις ή βολτάρεις εκεί κοντά. 

ΚΟΙ Facebook Twitter
 

ΚΟΙ Facebook Twitter
ΚΟΙ Facebook Twitter

Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε εστιατόριο τύπου «ένα σουσάδικο για μας / δεν χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς ούτε να κλείσεις τραπέζι» που θα το προτιμήσεις μεσημέρι-βράδυ, όλες τις μέρες, και Κυριακές. Ο Κρις σήκωσε τα μανίκια εν μέσω κρίσης, άνοιξε το εστιατόριό του και δίνει δουλειά σε δέκα άτομα καθημερινά (σεφ, σερβιτόροι, delivery κ.λπ.).  

Πήγα με την κόρη μου, που θα γίνει δεκαοκτώ σε λίγο, γιατί ήθελα να της δείξω ότι δεν είναι όλα μαύρα και ότι γίνονται πράγματα από την πρώτη γενιά που φαίνεται ότι δεν θα βολευτεί με μια θέση στο Δημόσιο και στην τράπεζα, ελπίζοντας στο εφάπαξ και στη σύνταξη. Και για να φάω καλό και οικονομικό σούσι. 

ΥΓ.: ΚΟΙ είναι το χαρακτηριστικό πορτοκαλί ψαράκι που κολυμπά στις γραφικές λιμνούλες της γιαπωνέζικης τέχνης αλλά και μία έκφραση της γιαπωνέζικης αργκό που σημαίνει «έλα, αν σου βαστάει».

 ΚΟΙ

 Νίκης 15, Σύνταγμα, για παραγγελίες 210 3211099.

 

ΚΟΙ Facebook Twitter

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια