Κρασί και τέχνη

Κρασί και τέχνη Facebook Twitter
0

Κρασί και τέχνη Facebook Twitter

Το ολοκαίνουργιο Vinarte σε μια ήσυχη γειτονιά της Γλυφάδας, μακριά από τα μοδάτα στέκια, δηλώνει ευθύς εξαρχής με την ονομασία του τις ιταλίζουσες προθέσεις του. «Vino, gastronomia, arte, musica» είναι το μότο του. Αν και προβάλλεται ως wine bar, η εξαιρετικά καλόγουστη και άνετη σάλα του και το μενού του δείχνουν τον δρόμο του εστιατορίου. Το συμπαθέστατο ζευγάρι των ιδιοκτητών είναι η ψυχή του μαγαζιού που στήθηκε με πολλή αγάπη και φροντίδα. Το ανακαλύπτεις όπου κι αν σκοντάψει η ματιά σου, στους δερμάτινους καναπέδες, στα έργα τέχνης που ντύνουν τους τοίχους, στο άφθονο ξύλο, ακόμα στο ζωντανό δέντρο ελιάς που έχει ενσωματωθεί στον χώρο συντροφιά με ένα γλυπτό ιέρειας. Η αγάπη για το κρασί είναι εμφανής με την επισκέψιμη κάβα που φιγουράρει δίπλα στην μπάρα και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της φιλοσοφίας του ποιοτικού κρασιού. Εδώ μπορείς να απολαύσεις ένα ποτήρι καλό κρασί και να το συνοδεύσεις με ποικιλία τεσσάρων ιταλικών τυριών, τη μεγάλη (€16) και μικρή (€9) – με τις αντίστοιχες τιμές μπορείς να πάρεις γεύση από ποικιλία ιταλικών αλλαντικών. Νόστιμο τσιμπολόγημα. Ο Ιταλός σεφ που επιμελείται το μενού σε ταξιδεύει στις αληθινές γεύσεις του τόπου του. Από τα ορεκτικά, το καρπάτσιο από φρέσκο σολομό Νορβηγίας ήρθε μαριναρισμένο ιδανικά σε βότκα και με ωραιότατη συνοδεία μους αβοκάντο (€10). Η υφή του σολομού θυμίζει μετάξι και η γεύση του είναι απίστευτα ντελικάτη. Πιάτο φινετσάτο. Χωρίς να κρύβει κάποια έκπληξη στη σύνθεση, αλλά προβάλλοντας τη φρεσκάδα των υλικών, ήρθε η πληθωρική σαλάτα Ιsolana (€10) με ποικιλία από διάφορα πράσινα λαχανικά, όμορφα αρτυμένα με βινεγκρέτ από ξίδι μπαλσάμικο, φουντούκια και λευκό τυρί Άνδρου. Η καταγωγή της ιδιοκτήτριας από το όμορφο νησί χάρισε και τη γευστική πινελιά στο πιάτο. Αν αναζητάς τις μεγάλες διαχρονικές αγάπες σε αυτές που θέλεις να επιστρέφεις για να αισθανθείς όμορφα και να χορτάσεις, τότε τα φρέσκα σπαγγέτι arrabiata με καυτερή πιπεριά (€9) είναι μια καλή επιλογή. Αχνιστή al dente πάστα με μπόλικη σάλτσα και ωραία, διακριτικά πικάντικη γεύση, δεν αφήνει περιθώρια για ανταγωνιστές στην όρεξή σου. Την ιταλική προσωπικότητα του εστιατορίου επιβεβαιώνουν και οι προτάσεις σε πίτσα με ντομάτα αλλά και με λευκή βάση. Η κλασική πίτσα margherita (€8) που ακολουθεί τη ναπολιτάνικη σχολή και θέλει τη ζύμη λεπτή ήταν καλή. Πράγματι, η ζύμη ήταν ντελικάτη και με ποιοτικά υλικά –ντομάτα, μοτσαρέλα και ευωδιαστή ρίγανη– που έκαναν την πίτσα ανάλαφρη και γευστική. Από τα κυρίως, υπάρχουν δύο προτάσεις στον κατάλογο με κοτόπουλο και κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο. Μου αρέσει που η κουζίνα σού δίνει την εικόνα της φροντίδας και των καλών προθέσεων και δένει απόλυτα με την φιλοξενία και την ευγένεια του σέρβις. Οι φίλοι του οίνου θα βρουν εδώ το στέκι τους, με καλές επιλογές από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο αμπελώνα και με καλή τιμολόγηση. Δεν φοβάσαι να πιεις κρασί και να δοκιμάσεις διαφορετικά ποτήρια, ποικιλίες και χρονιές. Άλλωστε, αυτό υπαγορεύει και η φιλοσοφία του wine bar .

☛ Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 210 8941511

Στην ψαραγορά, στο Λαύριο. Απόδραση στο Λαύριο για γεύση θαλασσινής παράδοσης όπως το καλεί η Καθαροδευτέρα. Στην ψαραγορά του Λαυρίου, ανάμεσα στα μαγαζιά με τους μαρμάρινους πάγκους όπου φιγουράρουν ζωντανά ακόμα τα ψάρια που μόλις βγήκαν από τα πρωινά δίχτυα, βρίσκεται το Καφενείο, ένα στέκι με ιστορία από το 1954 που συνεχίζει να το τρέχει η δεύτερη γενιά της οικογένειας. Μαύρα σιδερένια τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο με θέα την πραμάτεια που έχουν απλώσει μικροπαραγωγοί, με σκόρδα, βότανα και φρεσκομαζεμένα άγρια χόρτα του βουνού. Κάπου στο βάθος κυματίζει η θάλασσα. Σάλα με μαρμάρινα τραπεζάκια που συνήθως καταλαμβάνουν οι ψαράδες και κουζίνα ανοιχτή, με τα τηγάνια και την ψησταριά σε πλήρη οργασμό. Χταποδάκι ψητό, αληθινό, με μαστιχωτή υφή και γεύση (€6,5), ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει το ουζάκι που έχει θολώσει στο ιδρωμένο ποτήρι με τον πάγο. Μια μπουκιά από την πολίτικη σαλάτα (€4,5), με το λάχανο και το καρότο ωραία μαριναρισμένα στο ξίδι, είναι το καλύτερο για να ισορροπήσει την ένταση του ούζου. Μικρές στιγμές ευδαιμονίας. Οι τηγανητές γαρίδες (€7), όλο φρεσκάδα, ξελογιάζουν ευχάριστα. Τα καλαμαράκια (€7,5) βγαίνουν τσιτσιριστά από το τηγάνι και θα κέρδιζαν γευστικούς πόντους αν δεν είχαν ξεφύγει στο τηγάνισμα. Η ανεμελιά της γεύσης και η απλότητα έχουν τον πρώτο λόγο και μαζί οι αυθεντικές στιγμές που σπανίζουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης.

☛Καφενείο, Βασ. Γεωργίου 7, Ψαραγορά, Λαύριο, 22920 22092

Το καλό ψάρι έχει τη δική του ιστορία. Αν ρωτήσεις γνώστη της δουλειάς των εστιατορίων, θα σου πει ότι η ψαροταβέρνα είναι από τα πιο δύσκολα μαγαζιά. Έχει ακριβή, δυσεύρετη και ευαίσθητη πρώτη ύλη με σύντομη ημερομηνία λήξης, της οποίας πρέπει να γνωρίζεις καλά τα μυστικά αλλά και πώς θα της συμπεριφερθείς στο μαγείρεμα. Με δυο λόγια, πρέπει να είσαι «μάστορας» του είδους. Όταν συναντάς μια ψαροταβέρνα που να πληροί αυτές τις προδιαγραφές, καταλαβαίνεις αμέσως ότι θα τη βάλεις στη λίστα με τις προτιμήσεις σου. Σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Κηφισιά έχει βρει την θέση του το ψαρομάγαζο Παράμαλο, όπου ο συνιδιοκτήτης με εμπειρία από το πετυχημένο ουζερί Τσαφ στη Χαλκίδα αποφάσισε να μεταφέρει τους θαλασσινούς μεζέδες. Είναι από τα μαγαζιά που επιλέγουν συνειδητά την απομόνωση από πολυσύχναστες πιάτσες γιατί ξέρουν ότι θα τραβήξουν τον κόσμο με την καλή ποιότητα και την ιδιαιτερότητά τους – μια φροντισμένη ψαροταβέρνα μέσα στα πεύκα που μόλις καλοκαιριάσει θα είναι χάρμα στην αυλή της. Εδώ υπάρχει άποψη και γνώση στα πιάτα που σερβίρονται με θαλασσινά και ψάρια. Το ανακαλύπτεις με την πρώτη, όταν βλέπεις πώς ριγούν τα κυδώνια με λίγες σταγόνες λεμονιού. Όλη η θάλασσα της Χαλκίδας σε μια μπουκιά. Το ούζο, το ποτό της εξωστρέφειας, ρέει στα ποτήρια της παρέας, όπως και η κουβέντα. Ασπρίζει όπως αφρίζει η θάλασσα. Η ταραμοσαλάτα που έρχεται είναι καλοφτιαγμένη: καταλαβαίνεις τον ταραμά και είναι ξινούτσικη όσο πρέπει. Οι στρόμποι είναι το θαλασσινό σαλιγκάρι που δεν το βρίσκεις εύκολα να κυκλοφορεί στα μενού των εστιατορίων με πρωταγωνιστή το ψάρι. Όταν, λοιπόν, το πετύχεις, αξίζει να χαρείς τη γεύση του. Η αθερίνα, τραγανή, αέρινα τηγανισμένη, τρώγεται σαν στραγάλι. Οι ουρές πεσκανδρίτσας μόλις βγήκαν από το τηγάνι και το χιονάτο κρέας τους είναι όλο νοστιμιά. Οι γυαλιστερές έρχονται ελαφρά ψημένες, με το ζουμάκι τους που παίζει με μουστάρδα – γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το Παράμαλο είναι αυθεντικός ναός ψαροφαγίας και με 25ευρώ το άτομο αισθάνεσαι άρχοντας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσπάθειας να γίνει η καλή ψαροφαγία προσιτή στους πολλούς.

☛Παράμαλο, Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

Με άρωμα από την Πόλη. Οι γαργαλιστικές μυρωδιές της πολίτικης κουζίνας πλημμυρίζουν το εστιατόριο Βυζαντινό του Hilton. Πάνω από 70 παραδοσιακά πολίτικα πιάτα εναλλάσσονται καθημερινά στο μπουφέ, από ιμάμ μπαϊλντί, αγκινάρες αλά πολίτα, χουνκιάρ μπεγιεντί, ντονέρ κεμπάπ, μυδοπίλαφο πολίτικο μέχρι και κλασικό λαχματζούν. Ένα λιμπιστικό γευστικό αφιέρωμα που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει έως την 1η πρώτη Μαρτίου, μέσα από τις γεύσεις, στην Πόλη, στη μαγεία του Βόσπορου και τη νοσταλγία του ελληνισμού.

☛Η τιμή του μπουφέ είναι 38 ευρώ το άτομο. Κρατήσεις στο τηλέφωνο 210 7281400.

Φίνο και αρωματικό ούζο. Το ούζο Μπαμπατζίμ του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, με βαθιά γνώση της απόσταξης, είναι φίνο και αρωματικό και η γεύση του ακομπανιάρει τους μεζέδες της θάλασσας που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια, στρείδια, αναζητούν δίπλα τους το κυριαρχικό ποτό που με την ιδιαιτερότητα του μάραθου και την ευωδιά του γλυκάνισου χαρίζει γευστικές στιγμές απόλαυσης.

Κτήμα Κοκοτού. Τα κούλουμα γιορτάζουν στο Κτήμα Γ. Κοκοτού στη Σταμάτα με σαρακοστιανές παραδοσιακές γεύσεις από το μενού που παντρεύονται με τα κρασιά του κτήματος. Θα πετάξετε χαρταετό, θα ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και στην κάβα και θα δοκιμάστε προϊόντα του κτήματος. Τιμή: 39ευρώ το άτομο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8145113.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT