Κτήμα Τσέλεπου: Μια οινική αναζήτηση στις ιστορικές περιοχές Μαντίνεια και Νεμέα

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter
Παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος.
0

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ περνάει από τη Μεσσηνία και κάνει στάση στο Κτήμα Τσέλεπου, όπου παράγονται κρασιά ΠΟΠ εξαιρετικής ποιότητας, που μέσα από τη γεύση τους αναδεικνύουν ολόκληρη την οινική ιστορία αυτού του τόπου. Επιλέγοντας δύο περιοχές που χρονολογούνται από την αρχαιότητα, τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, το Tselepos Wines προσφέρει τα μονοποικιλιακά Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο στην πιο ποιοτική εκδοχή τους.

Ξεκινώντας το 1989, ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου επέλεξαν τις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα για να φυτέψουν τους αμπελώνες τους, ιδρύοντας το Κτήμα Τσέλεπου στο οροπέδιο της Μαντινείας, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η οινολογική περιήγηση του Γιάννη Τσέλεπου, που μετά τα οινοποιεία της Βουργουνδίας βρέθηκε στη Μαντίνεια, κατέληξε στην ιδέα ανάδειξης του Μοσχοφίλερου, εμφιαλώνοντάς το μονοποικιλιακά, βγάζοντας έτσι από την αφάνεια αυτή την εξαιρετική ποικιλία. Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες του Κτήματος Τσέλεπου είναι η παραγωγή αφρώδους οίνου από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας.

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter

Τριάντα χρόνια μετά, η αναζήτηση στο πελοποννησιακό οινοπέδιο ολοκληρώνεται με την επιλογή του Αγιωργίτικου για τα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου. Το 2003, το Κτήμα Δρυόπη προστίθεται στην καλλιέργεια του Tselepos Wines με έναν αμπελώνα 85 στρεμμάτων, ηλικίας πενήντα χρόνων, στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο 380 μέτρων. Σε αυτή την περιοχή παράγονται κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο, υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης παλαίωσης, που χαρακτηρίζονται από έντονο χρώμα, βελούδινη γεύση και υψηλούς δείκτες πολυφαινολών και τανινών. Ένα boutique Οινοποιείο που παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας αποκλειστικά από αυτή την ποικιλία. 

Και παρότι τα αξιόλογα κρασιά έχουν τη δική τους μακρά ιστορία στη γη των αμπελώνων, η νέα γενιά οινοποιών και αμπελουργών του Tselepos Wines χαράσσουν τη συνέχεια της ιστορίας βάσει του δικού τους οράματος. Η βιολογική καλλιέργεια και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τα επόμενα χρόνια αποτελεί βασική επιδίωξη των ανθρώπων του οινοποιείου, παράλληλα με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και αγροτουρισμού σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, το Κτήμα Τσέλεπου γίνεται ένας καλός λόγος για να βρεθείς στις Ρίζες Αρκαδίας, να γνωρίσεις τον μαγικό δρόμο του κρασιού και να απολαύσεις μια γευστική δοκιμή που θα σε ταξιδέψει στη φύση και την ιστορία αυτού του τόπου. 

Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter
Κτήμα Τσέλεπου Facebook Twitter

www.tselepos.gr, 14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, 2710 544440-50, Facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου, Instagram: ktima_tselepos

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ