Βρισκόμαστε μέσα σε 550 τετραγωνικά μέτρα με εσωτερική αυλή και αίθριο. Πατάμε πάνω σε μια παλιά τσιμεντοκονία που διατηρεί την πατίνα του χρόνου, ενώ η απόσταση που μας χωρίζει από τα ταβάνι φτάνει τα εξήμισι μέτρα. Ένα δημιουργικό team έκανε κάποιες ελάχιστες παρεμβάσεις στον χώρο της γκαλερί Ζουμπουλάκη στα Κάτω Πετράλωνα με τη βοήθεια των nine design, διατηρώντας παράλληλα το παρελθόν και τον βιομηχανικό του χαρακτήρα στο ακέραιο.
Ένα σιντριβάνι της δεκαετίας του '20 έγινε κομμάτι του μπαρ τους. Συνυπάρχει με μια σύγχρονη μοβ εκδοχή της Αφροδίτης της Μήλου, η οποία λειτουργεί ως tap που βγάζει φρέσκια μπίρα, ενώ αντικατοπτρίζει και κάτι ακόμα για εκείνους που την τοποθέτησαν εκεί. «Είναι η θεά του έρωτα. Και τι μπορείς να κάνεις όταν κάθεσαι σε ένα μπαρ; Να φλερτάρεις!»
Τα παραπάνω συναποτελούν το Line, έναν all-day χώρο που ήρθε για να συζητηθεί πριν καν αρχίσει να λειτουργεί και μόνο για τα ονόματα που τον εμπνεύστηκαν. Ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης του The Clumsies, του αθηναϊκού μπαρ που κατέχει την τέταρτη θέση στη λίστα «World’s 50 Best Bars», και ο συνδημιουργός των artisanal αναψυκτικών Three Cents Δημήτρης Νταφόπουλος έστησαν ένα πρότζεκτ βασισμένο στις ζυμώσεις, από κει προκύπτει και το όνομά του.
Γιατί «για να κάνεις μια ζύμωση, πρέπει να βάλεις κάποιους παράγοντες στη σειρά, να δημιουργήσεις μια γραμμή. Όμως μόλις αυτή ξεκινήσει, δεν ξέρεις πού θα πάει, πρόκειται για μια ζωντανή, αυθόρμητη και δυναμική διαδικασία», όπως θέλουν να είναι και το νέο τους εγχείρημα.
Στα Κάτω Πετράλωνα, το Line, με οδηγό την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα, τη δουλειά των μικρών παραγωγών και τις συνεργασίες, στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινότητας ανθρώπων που θα εξελιχθούν μαζί.
Έτσι έκαναν σλόγκαν τους το «the method of anarchy», ενώ το logo τους παραπέμπει στον μυστηριώδη και εμβληματικό μαύρο μονόλιθο του «2001: A Space Odyssey». Στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ αυτός ο μονόλιθος σηματοδοτεί την αρχή και την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Στα Κάτω Πετράλωνα, το Line, με οδηγό την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα, τη δουλειά των μικρών παραγωγών και τις συνεργασίες, στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινότητας ανθρώπων που θα εξελιχθούν μαζί.
Πώς θα γίνει αυτό; Έχοντας συγκεντρώσει αρκετές και ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες στον τρόπο που θα λειτουργήσει, με διάφορους τρόπους που τρώγονται και πίνονται. Ένα από τα βασικά κομμάτια θα είναι τα δικά του κρασιά που θα εμφιαλώνονται και θα αναγράφονται στη λίστα με τη χρονιά, την ποικιλία και την προέλευση του φρούτου τους. Αυτά τα κρασιά δεν θα είναι από σταφύλι αλλά από σύκο Κύμης, από ρόδι που μαζεύεται στους πρόποδες του Παρνασσού, από βορειοελλαδίτικο μήλο, από μέλι που τους έρχεται από την Καρδίτσα.
«Πειραματιζόμαστε καιρό με τα φρούτα και το να βγάζουμε κρασιά από αυτά είναι κάτι που μας εξιτάρει. Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε ήδη τους παραγωγούς με τους οποίους θα δουλέψουμε το καλοκαίρι. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε μια εποχή που ακούγεται έντονα ότι η παραγωγή κρασιού από σταφύλι μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη στο μέλλον».
Σε συνεργασία με τον Θάνο Γεωργιλά, οινολόγο του T-oinos της Τήνου, μας παρουσιάζουν μια λίστα που, αντί να χωρίζεται σε λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά, μοιράζεται στις κατηγορίες classic –με εκείνα τα κρασιά που φέρνουν περισσότερο σε όσα παράγονται από σταφύλι και μπορούν να μας «ξεγελάσουν»– και fancy, που περιλαμβάνουν όσα έχουν οινικά στοιχεία αλλά και κάτι από κοκτέιλ.
Μια και είπα κοκτέιλ, από τα κρασιά αυτά θα φτιάχνονται γλυκά και ξηρά βερμούτ που θα χρησιμοποιούνται σε κλασικές συνταγές, όπως ένα negroni και ένα dry martini. Ακολουθώντας το zero waste κίνημα της εποχής, προϊόντα του κρασιού θα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, ενώ η δική της φύρα θα αξιοποιείται σε παρασκευές για τα κοκτέιλ.
Το κρασί τους ετοιμάζεται εκεί, έχουν αφήσει το παρασκευαστήριό τους να φαίνεται. Παράλληλα, έγιναν νομάδες της μπίρας, αφού ζυθοποιούν στις εγκαταστάσεις της Alea Brewing Co. τις δικές τους. Θα ξεκινήσουν με μια lager και δύο IPA, μια west (αναδεικνύει την πικράδα) και μια east coast style (πιο ισορροπημένη μεταξύ της γλυκύτητας της βύνης και της πικράδας του λυκίσκου).
Στο κομμάτι του φαγητού, μια αυτοδίδακτη baker, η Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά, έχει ετοιμάσει ένα πρωινό βασισμένο σε προζυμένια ψωμιά και ένα «bread experience» που φαίνεται ότι θα είναι και το highlight, σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Στο τραπέζι μας θα φτάνει ένα καρβέλι με τέσσερα διαφορετικά κομμάτια και είδη ψωμιού που ζυμώνονται και ξεφουρνίζονται εκεί, όπως το παντζαρόψωμο, ένα ψωμί με μαύρο σκόρδο και ένα με σοκολάτα, και θα συνοδεύονται με αρωματισμένα βούτυρα, κάποια λάδια και χειροποίητα spreads που θα αλλάζουν.
Έπειτα, ένας νέος και ανερχόμενος σεφ, ο Παύλος Κυριάκης, έχει επιμεληθεί το μενού που θα τρέχει από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ με πιάτα προορισμένα για να μοιράζονται. Περιμένουμε να δοκιμάσουμε τον λαχανοντολμά, ένα μοσχαρίσιο ταρτάρ με τραγανό κρεμμύδι, σχοινόπρασο και αυγολέμονο, τα hot dogs σε ψωμί μουστάρδας με χοιρινό λουκάνικο και σπιτική κέτσαπ, τα king oyster mushrooms ψητά σε σπαγγέτι με φουντούκι και τυρί Καϊδάνι.
Το brunch τους θα είναι κυριακάτικο event με ξεχωριστό μενού και φίλους της ομάδας του Line που θα αναλαμβάνουν τα decks, χωρίς απαραίτητα να είναι επαγγελματίες DJs – αρκεί να αγαπούν τη μουσική.
Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 210 3421311