Μαρμελάδα βερίκοκο

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter
0

Η σωστή εποχή για μαρμελάδα βερίκοκο είναι αυτή που διανύουμε. Η σπιτική εκδοχή αυτής της μαρμελάδας ίσως σε ξενίσει λίγο. Δεν είναι τόσο γλυκιά όσο αυτές του εμπορίου. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Να πούμε μόνο πως η σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο θα σου δώσει ακριβώς αυτό που έχουν αυτά τα μοναδικά φρούτα: άρωμα, μια βαθειά γλύκα, αλλά και την υπέροχη όξινη επίγευση, που αναποδογυρίζει τα πάντα όταν τη βάζεις στο στόμα σου. Είναι το τέλειο πρωινό μαζί με καλό βούτυρο και καλό ψωμί. Είναι επίσης τέλειος συνδυασμός με μια δύο κουταλιές γιαούρτι και απίστευτο υλικό για να προσθέσεις σε γλυκά. Λοιπόν την έφτιαξα χθες, είναι πανεύκολη, σου δίνω τη συνταγή εικονογραφημένη.

1. Θα χρειαστείς ένα κιλό βερίκοκα.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

 

2. Θα τα κόψεις στη μέση και θα αφαιρέσεις τα κουκούτσια. Αν είσαι περιπετειώδης, μπορείς να σπάσεις ένα δύο κουκούτσια και να τα τοποθετήσεις στον πάτο των δοχείων που θα βάλεις τη μαρμελάδα. Δεν είναι για να τα φας αλλά για να αρωματίσουν με νότες από πικραμύγδαλο τη μαρμελάδα σου. Εγώ στο ένα βάζω και στο άλλο όχι.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

 

3. Βάλε τα κομμένα φρούτα σε μια μεγάλη βαθειά κατσαρόλα. Πρόσθεσε 125ml νερό. Κάπου εδώ βάζεις ένα πιατάκι στην κατάψυξη.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

4. Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε τα βερίκοκα μέχρι να μαλακώσουν.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

5. Πρόσθεσε ένα κιλό ζάχαρη.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

6. Και αν θες ένα κλωναράκι βανίλια το οποίο θα ανοίξεις στα δύο. Ανακατεύεις και σιγοβράζεις με την κατσαρόλα ανοιχτή.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

7. Με ένα κουτάλι αφαιρείς τον αφρό που μαζεύεται στην κορυφή του μείγματός σου. Θα καταλάβεις πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα κάνοντας το πείραμα με το πιατάκι. Όταν αρχίσει να δένει η μαρμελάδα θα βγάλεις το πιατάκι από την κατάψυξη θα ρίξεις λίγη μαρμελάδα πάνω και θα το γυρίσεις στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Αν όταν το βγάλεις η μαρμελάδα είναι δεμένη και μπορείς με το δάχτυλό σου να τη σπρώξεις σα να είναι μια συμπαγής μάζα τότε είσαι έτοιμος. Βασικά και για να μην μπερδεύεσαι με το θέμα πιατάκι. Αυτό που κάνει αυτή η διαδικασία είναι να σου δείξει τι υφή θα έχει η μαρμελάδα σου όταν κρυώσει. Οπότε αν μετά την κατάψυξη τη δεις σωστή, τότε την κατεβάζεις από τη φωτιά.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

8. Προσθέτεις λίγο χυμό λεμόνι.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

9. Αδειάζεις σε αποστειρωμένα δοχεία, κλείνει και αφήνεις να κρυώσει.

Καλή επιτυχία!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ