Μας πήραν στο μεζέ!

Μας πήραν στο μεζέ! Facebook Twitter
Ο μεζές καταργεί τη φτώχεια και υμνεί την αφθονία των ταπεινών πραγμάτων. Το βαθύτερο νόημα της θνητής ύπαρξης. Η ζωή όταν ξέρει να λέει μόνο ναι!
0

Όταν είσαι κοριτσάκι και μεγαλώνεις σε μια κλασσική ελληνική οικογένεια, τον μεζέ τον βιώνεις κατ' αρχήν σαν εχθρό της γυναίκας-νοικοκυράς. Ο μεζές είναι ο αδιαφιλονίκητος αντίπαλος, ο ύπουλος εχθρός της μητριαρχικής τάξης, της ασφάλειας και του λόγου ύπαρξης της οικιακής κουζίνας. Διότι σε τι χρησιμεύει η άψογη τεχνική των γεμιστών, όταν ο προκομμένος αφέντης του σπιτιού χορταίνει με μεζεδάκια στα καπηλειά της αντροπαρέας;

Πυρ και μανία γινόταν η γιαγιά μου, όταν ο παππούς επέστρεφε χορτάτος από το ουζάκι της παρέας, περιφρονώντας το κατσικάκι της. Η αποκαθήλωση της βασίλισσας, όταν ο θρόνος της στηρίζεται στην αποκλειστική ευθύνη της αναπαραγωγής των οικογενειακών κυττάρων. Κι όταν με αυτοκρατορικό ύφος καλούσε το σόι να «περάσει για ένα μεζεδάκι», ήξερα ότι ετοίμαζε την υπόγεια εκδίκηση της.

Το δικό της «μεζεδάκι», για την ακρίβεια, ήταν η ρομφαία του Αγίου Γεωργίου στη ράχη του μεζέ. Με τις περίτεχνες σπεσιαλιτέ της που κατ’ ευφημισμό χαρακτήριζε «μεζεδάκια», έπληττε το κύρος του, τον κατατρόπωνε, τον ξόρκιζε. Με τα έργα. Διότι με τα λόγια τον είχε κιόλας ποδοπατήσει, κατατάσσοντας τα εδέσματα των καφενέδων στη σφαίρα του ανθυγιεινού, του μιαρού, όπου «ένας θεός ξέρει τι έπιασε ο ταβερνιάρης πριν σου κόψει με το χέρι του το σαλάμι!»

Κι ωστόσο, ηττημένη σύζυγος και μαγείρισσα, παρά τις νουθεσίες της, ποτέ μέχρι το θάνατο του παππού, δεν έπαψε να παλεύει μαζί του, καθόσον εκείνος μάλλον απολάμβανε περισσότερο την κονσέρβα σαρδέλες της μπακαλοταβέρνας με καλή παρέα, παρά τη διεκπεραίωση των οικογενειακών γευμάτων. 

Ο μεζές είναι η βουλιμία του Μεσόγειου που θέλει να τα δοκιμάσει όλα, όλα να τα σφάξει κι όλα να τα μαχαιρώσει. Απ' τη ζωή να πάρει κυρίως όλα όσα δεν του ανήκουν.

Ο μεζές μάλλον εφευρέθηκε από τους άντρες και προς ιδίαν κατανάλωση. Στην αρχική του έννοια σημαίνει προοίμιο του γεύματος, κάτι που να ταιριάζει με το ούζο και ν’ ανοίγει την όρεξη, κάτι που να προέρχεται κατευθείαν από το ράφι, το κελάρι ή την αγορά της ημέρας, κάτι που να αποκλείει το μαγείρεμα.

 

Ένα τουρσί, λίγο αγγούρι, μια ελιά, ένας κύβος τυριού, ένας τσίρος, μια φρέσκια γυαλιστερή. Κάτι που να βοηθάει το χαζολόγημα με την παρέα, κάτι που να σε κάνει ν’ αντέξεις στη συνέχεια τη θλίψη της φασολάδας, μια που τότε, παλιά, το φαγητό δεν περίσσευε στους ανθρώπους. Ο μεζές είναι κυρίως κοινωνικοποίηση, χαλάρωση, απόλαυση. Το φαγητό στο σπίτι, υποχρέωση, καθήκον στην αναπαραγωγή της μυικής μάζας, προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες του βιοπορισμού και της βιοπάλης.

 

Ο μεζές που απ' ότι φαίνεται πάει πακέτο με τη διάθεση ραστώνης των λαών που έχουν μεγαλώσει κάτω από τον καυτό ήλιο, έχει πολλά να σου μαρτυρήσει για την ιδιοσυγκρασία τους: το ωχ αδελφέ, το κι αύριο μέρα είναι, το ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε, το μπολιό, την καταγγελία, το για όλα φταίνε οι άλλοι, την αέναη εφηβικότητα των λαών που δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσουν την ενηλικίωση. Γιατί απλά την περιφρονούν. Κυρίως, όμως, την πληθωρικότητα.

 

Μας πήραν στο μεζέ! Facebook Twitter
Ο μεζές είναι κυρίως κοινωνικοποίηση, χαλάρωση, απόλαυση. Φωτο: Μάνου Χατζηκωνσταντή, Μιχαήλ Τούρου από το βιβλίο "Κανέλα και Ροδοπέταλα", Εκδ. Τερζόπουλος

 

Άλλο θλιβερό θέαμα μια καφετιά μπριζόλα πάνω σ’ ένα τραπέζι, κι άλλη χάρη η εμπριμέ ποικιλία μιας κόκκινης ντομάτας, του πράσινου αγγουριού, της πάλλευκης φέτας, της μαύρης ελιάς, της ζουζουνί πιπεριάς κι από δίπλα μιας ροδαλής ταραμοσαλάτας. Η ζωή, σου λέει ο μεζές, είναι πλούσια και χαρούμενη, ακόμη κι όταν αποτελείται από ευτελή υλικά. Εμπεριέχει πολλά αρώματα κι άπειρες γεύσεις, αντιστρόφως ανάλογες με τις ευκαιρίες που μπορεί να σου επιφυλάσσει η τσιγκούνα ύπαρξη.

 

Ο μεζές καταργεί τη φτώχεια και υμνεί την αφθονία των ταπεινών πραγμάτων. Το βαθύτερο νόημα της θνητής ύπαρξης. Τη ζαλίζεις και με λίγη ρακή από πάνω και ξεχνιέται να σου τρίξει τα δόντια, να ανοίξει το ασκί με τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες. Η ζωή όταν ξέρει να λέει μόνο ναι!

 

Τα καλοκαίρια φιλοξενούσα πάντα την Παριζιάνα κολλητή μου στα νησιά των διακοπών. Στην ταπεινή ταβέρνα της πλατείας, όταν εμείς παραγγέλναμε όλο το μενού έτσι για να το ‘χουμε να το βλέπουμε, χωρίς να ρωτάμε την όρεξή μας απαραίτητα, εκείνη παράγγελνε το δικό της πρώτο- ένα τοσοδούλι πιατάκι τζατζίκι- και το επίσης κατάδικο της κυρίως- ένα τούβλο μπεζούλι μουσακά. Δεν έχω δει πιο θλιβερό θέαμα, πιο μίζερη ύβρη στον αιγαιοπελαγίτικο καλοκαιρινό διονυσιασμό.

 

Ο μεζές είναι η βουλιμία του Μεσόγειου που θέλει να τα δοκιμάσει όλα, όλα να τα σφάξει κι όλα να τα μαχαιρώσει. Απ' τη ζωή να πάρει κυρίως όλα όσα δεν του ανήκουν. Η Παριζιάνα διέθετε πιο πολλά ευρώ από εμάς, εμείς απλώς ξοδεύαμε περισσότερα απ όσα είχαμε. Μια πείνα κάτω από τον ήλιο μετά τη θάλασσα ήταν αρκετή για να ξεχάσουμε την έννοια του μπάτζετ, της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Φέρτα όλα, από απλή περιέργεια! Γιατί αν δεν χορτάσει το μάτι δεν ικανοποιείται η λίμπιντο του στομαχιού.

 

Στην πατρίδα της, είχα μονίμως το πρόβλημα του να παλέψω με το τοίχος της ασυνεννοησίας, όταν στο τραπέζι δειλά-δειλά παράγγελνα τρία πρώτα αντί για ένα, έτσι για τη χαρά της ποικιλίας. Το γκαρσόνι, η κουζίνα, το έθνος ολόκληρο, αδύνατον να κατανοήσει την αλλοπρόσαλη διαίρεση του πως τρία πιάτα μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα μόνο στόμα ταυτοχρόνως. 

 

Μας πήραν στο μεζέ! Facebook Twitter
Φωτο: Μάνου Χατζηκωνσταντή, Μιχαήλ Τούρου από το βιβλίο "Κανέλα και Ροδοπέταλα", Εκδ. Τερζόπουλος

 

Κι ύστερα όλοι γίναμε πιο πλούσιοι, κι αυτό που λέγανε η «Ελλάδα του μόχθου», μετατράπηκε στο μόχθο του μετανάστη. Εμείς χορτάσαμε και μαζί μας κι ο μεζές. Ο οποίος εμπλουτίστηκε, μαγειρεύτηκε, φορτώθηκε αλλαντικά και κρέμες γάλακτος, απέκτησε ειδικά μεζεδοπωλεία μετά μουσικής, εξειδικευμένα στη χόρταση του μικροαστού.

 

Όλο το Ψυρρή καταμαρτυρεί το θάνατο του θεσμού, μέσα από προκάτ γεύσεις, γίγαντες κονσέρβας, προτηγανισμένες πατάτες, πιπεριές φλωρίνης του βαζακίου, κατεψυγμένους κεφτέδες και χταπόδια. Στου Ψυρρή ο μεσόγειος θεσμός βιώνει καθημερινά τα κινέζικα μαζί με τα μαρτύρια της αρκούδας, τον θάνατο της ψυχής μιας ελληνικότητας που έχει χάσει το περιεχόμενο κι έχει προσκολληθεί στην αφαιρετικότητα της μορφής. Σαβανωμένος μεζές που ψυχορραγεί σε φούρνους-κρεματόρια μικροκυμάτων.

 

Τα περίφημα αστικά, σπιτικά μεζεδοκαλέσματα, εκείνα με το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, του Σπύρου Βασιλείου ή της Πέγκυς Ζουμπουλάκη, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης σε μια μεταχρηματιστηριακή κοινωνία που έχει αφήσει το ούζο στην αποκλειστική χρήση μπατίρηδων φοιτητών που καίγονται να μεθύσουν με το λιγότερο κόστος, κρατώντας το kir royal προς ιδίαν χρήση. Ο σπιτικός μεζές ακούει πλέον σε ξενικά sushi, σολομούς Σουηδίας, πατέ ελαφιού και καναπέ της αηδίας.

 

Ο μεζές της αφθονίας, όπως μας τον δίδαξε η πληθωρική φαντασία της Πόλης κι όσων την κουβάλησαν μαζί τους, επιμένει ακόμη μόνο στη Θεσσαλονίκη, κι εκεί πάλι, μόνο όπου ακόμη επιβιώνει το μεράκι μιας παράδοσης που ξέρει ακόμη να φτιάχνει τη σωστή μελιτζανοσαλάτα -μόνο καπνιστή- τις σωστές σουπιές με σπανάκι. Στου Αδαλάκη ή στην Αγορά για παράδειγμα. 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην έντυπη LiFO τον Μάρτιο του 2006

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ