Με αφορμή το φουα-γκρα: H βίαιη γλώσσα προκαλεί βία

Facebook Twitter
0

Η ιστορία στην Καλιφόρνια έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια: ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων προσπαθούν να απαγορεύσουν την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση του φουά-γκρα. Οι πιο φανατικοί έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν ακόμα και τα συστατικά του φουά-γκρα καθώς και τα παράγωγά τους και πράγματι αυτός ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς να συζητηθεί ιδιαίτερα και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2012. Σε μια πολιτεία με γαλλικές επιρροές, με πολλά αξιόλογα εστιατόρια και σχετική κουλτούρα, πολλοί σεφ προσπαθούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νόμου. Μόνο που η μάχη έχει ξεφύγει εδώ και χρόνια από την απλή λεκτική αντιπαράθεση, ωθώντας και τις δύο πλευρές και ασυνήθιστα εμπρηστικές δηλώσεις. Ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων έχουν απειλήσει σεφ, έχουν βανδαλίσει εστιατόρια και φάρμες, έχουν απειλήσει και με θάνατο.

Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα από τον Mark Pastor, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Incanto στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έγραψε στην San Francisco Chronicle τα εξής, που πάνε πολύ πέρα από τα δικαιώματα των ζώων.

Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν όλοι τη διαφορά μεταξύ ρητορικής και πράξης. Οι επιθέσεις κατά κλινικών που κάνουν εκτρώσεις, οι δολοφονίες γιατρών που πραγματοποιούν εκτρώσεις, σ’ όλα αυτά έχουν προηγηθεί βίαιη ρητορική. Δε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο χρησιμοποιώντας βίαιη γλώσσα προκειμένου να πετύχουμε τους πολιτικούς μας στόχους. Αυτό δημιουργεί μια συνέχεια μίσους, όχι ανθρωπιάς.

 

Ας το θυμόμαστε κι εμείς, τώρα που φάνηκαν οι διαφωνίες μας: η λεκτική βία οδηγεί σε σωματική. Η βίαιη γλώσσα δεν δικαιολογείται, ακόμα και όταν οι πολιτικοί στόχοι είναι αγνοί – όπως τους θεωρεί ο καθένας.

O Άντονι Μπουρντέν σχολίασε:

Το καταπληκτικό site Timothy McSweeney’s είχε άλλη μια καταπληκτική ιδέα: κινέζικα φαγητά που μοιάζουν με τίτλους από τραγούδια των Cocteau Twins

Crackling Prawns In Orange Flavor
Mermaid’s Tresses
Pistachio Honey and Aspic
Manila Clams On Broccoli Bed
Ginger Angelica
Sugar Vinegar Hairtail
The Palace Quick-Fries a Bean Curd
Bitter Gourd Grasping
Sour Sour Pinecone Fish
Strange Flavor Curd Thread
Abalone Legend
Slip Away the Chicken Slice
Side of Pickled Lantern Chillies
Taihu Ozymandias
The Three Freshnesses of Earth
Firecracker Cod In Soy-Sherry Sauce
Our Aromatic Lychee Sorbet
God With Vanilla

Ένα αληθινό τραγούδι που θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα:

Blue Bell Knoll

Όλοι πιστεύουν ότι έχουν την καλύτερη μαμά του κόσμου, αλλά κάνουν λάθος, γιατί την έχουμε εγώ και η αδερφή μου

Αύριο είναι η γιορτή της Μητέρας. Πηγαίνετε να την δείτε, αν μπορείτε, αν όχι, πάρτε τη τηλέφωνο, πείτε της γιατί είναι η καλύτερη – γιατί είναι, κατάφερε να σας αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Σκεφτείτε μια θυσία που δεν ξέρετε αν θα κάνατε για το παιδί σας και θυμίστε την – είναι σίγουρο ότι η ίδια την έχει ξεχάσει. Ο χρόνος που έχετε μαζί της είναι πολύ λίγος – μην καθυστερείτε να της πείτε αυτά που νομίζετε ότι ξέρει, μπορεί να τα φαντάζεται αλλά δεν είναι σίγουρη μέχρι να τα ακούσει. Για εσάς που οι μητέρες σας είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση, να είσαστε σίγουροι ότι ήξεραν πόσο πολύ τις αγαπούσατε. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT