Το μεγαλύτερο γλυπτό σοκολάτας στον κόσμο

Facebook Twitter
0

Οι κόκκοι κακάο ήταν πολύτιμοι για τους Μάγιας από το 600 μ.Χ. Έψηναν τους κόκκους, έβαζαν τσίλι και άλλα μπαχαρικά για να φτιάξουν ένα ποτό που λεγόταν xocoati. Δεν έμοιαζε με τη σοκολάτα που ξέρουμε.

«Xocoati» σημαίνει «πικρό νερό».

Οι Μάγιας ζούσαν στο σημερινό τροπικό Γιουκατάν, στο νότιο Μεξικό. Αρχικά μάζευαν το κακάο από το δάσος, αλλά μετά άρχισαν να «καθαρίζουν» περιοχές στη ζούγκλα για να φυτέψουν τα δέντρα. Ήταν πολύ σημαντικό φυτό.

Οι κόκκοι κακάο έπαιζαν και το ρόλο του χρήματος. Για παράδειγμα:

4 κόκκοι άξιζαν όσο μια κολοκύθα

10 όσο ένας λαγός

100 όσο ένας σκλάβος

Ο Hernan Cortés ήταν ένας ισπανός εξερευνητής που ξεκίνησε να κατακτήσει το Μεξικό το 1517. Έφτασε στην ακτή με 11 πλοία και 600 άντρες. Συνέχισε το δρόμο του μέχρι το Tenochtitlan για να συναντήσει τον Moctezuma, τον αρχηγό των πλούσιων Αζτέκων.

Ο Moctezuma ήξερε ότι δεν υποδεχόταν φιλικό επισκέπτη αλλά τον υποδέχτηκε με ευγένεια, ίσως πιστεύοντας ότι αν τον γνωρίσει θα καταφέρει να τον νικήσει αργότερα.

Του έδωσε να πιει “chocolatl”, το αγαπημένο του ποτό, σερβιρισμένο σε χρυσή κούπα. Ο Moctezuma έπινε chocolatl πριν επισκεφτεί το χαρέμι του. Αυτή του η συνήθεια έδωσε στη σοκολάτα τις (ανύπαρκτες) αφροδισιακές της χάρες.

«Το θεϊκό ποτό, που ενισχύει την αντοχή και πολεμάει την κούραση» έγραψε ο Cortés σε ένα γράμμα του προς τον βασιλιά της Ισπανίας.

Ο Cortés έβαλε τον Moctezuma στη φυλακή. Οι Ισπανοί πολιόρκησαν το Tenochtitlan για 75 μέρες πριν την πτώση της, που σημάδεψε το τέλος του πολιτισμού των Αζτέκων.

Το ινστιτούτο qzina έφτιαξε το μεγαλύτερο γλυπτό από σοκολάτα στον κόσμο με τη μορφή του ναού Κukulkan, του αρχαίου ναού των Μάγιας που βρίσκεται στο Τσίτσεν Ίτζα.

Το γλυπτό θα βρίσκεται στα γραφεία του ινστιτούτου στην Καλιφόρνια μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, που ταυτίζεται με το τέλος του ημερολογίου των Μάγιας. Εκείνη τη μέρα θα καταστραφεί, αν και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί με ποιόν τρόπο.

(φωτογραφίες: qzina)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ