Το μέλλον της τροφής

Facebook Twitter
0

Είναι από τα θέματα που θυμόμαστε που και που, για να ξεχαστούν το επόμενο δευτερόλεπτο, όχι πάντα λόγω αδιαφορίας, αλλά επειδή είναι ασύλληπτα βαριά και σοβαρά οπότε κάνουμε ό,τι κάνουμε συνήθως: ξεχνιόμαστε στην καθημερινότητα.

Το γεγονός ότι 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως δεν έχει φαγητό ήταν ως τώρα μακρινή είδηση, μέχρι που η κρίση άρχισε να γρατζουνάει και τους Έλληνες, αλλά και πάλι, το αποδίδουμε στην κρίση, ενώ το θέμα είναι πιο σοβαρό: δεν είναι ζήτημα πρόσκαιρης κρίσης, είναι μόνιμο ζήτημα παγκόσμιας πολιτικής: προκειμένου να φάνε κάποιοι προϊόντα εκτός εποχής με περιθώριο σπατάλης, πρέπει άλλοι να στερηθούν και τα πιο βασικά, και σε αρκετές περιπτώσεις, να πεθάνουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 η γη θα στεγάζει επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων, δηλαδή άλλες δύο Κίνες. Το φαγητό ήδη δεν φτάνει, πώς θα είναι η κατάσταση τότε; Το «τότε» δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι η εποχή που τα παιδιά θα είναι ενήλικες.

Η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά βέβαια. Εκρήξεις πληθυσμού έχουν ξαναγίνει, κι έχουν αντιμετωπιστεί (για τους πιο τυχερούς) με νέες τεχνολογίες, νέους σπόρους, όλα όμως γίνονται με θυσία της φύσης και με μερικές φορές τρομαχτικές προειδοποιήσεις για την υγεία. Ακούγονται διάφορες προτάσεις, όπως η καλλιέργεια των ερήμων, η κατανάλωση εντόμων, που υπάρχουν σε αφθονία (λαοί με μεγάλους πληθυσμούς το έχουν δοκιμάσει προ πολλού, ίσως έρχεται και η σειρά μας), νέα «θαυματουργά» φυτά με μαγικές ιδιότητες.

Όσοι δεν σταματήσατε ήδη να διαβάζετε επειδή όλα αυτά είναι καταθλιπτικά, ή επειδή νιώθετε αδύναμοι μπροστά στις δυνάμεις που κινούν τον κόσμο, θέλω να σας πω ότι αν θέλετε, μπορείτε να βοηθήσετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που είναι έξω από τον χαρακτήρα σας – υπάρχουν πολλές οργανώσεις που χρειάζονται υποστήριξη, και τώρα που η οικονομική στήριξη είναι μεγάλο θέμα, μπορείτε να χαρίσετε το χρόνο σας. Εγώ σας προτείνω την ActionAid, επειδή ξέρω και εμπιστεύομαι απόλυτα όποιον έχω γνωρίσει και έχω δει από κοντά με ποιον τρόπο λειτουργούν και προσπαθούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε εσείς αυτούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ, η σελίδα στο Facebook είναι εδώ, και το Twitter εδώ.

Το 2004 γυρίστηκε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “The future of food” που περιγράφει την επιρροή μεγάλων εταιριών με μεταλλαγμένους σπόρους στην Αμερική. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια κατάσταση (ακόμα) γιατί δεν έχει τόσο μεγάλες εταιρίες αλλά είναι μια καλή αρχή για όσους θέλουν να ενημερωθούν. Κατά τη γνώμη μου είναι κατά τόπους μονοδιάστατο και επιστημονικά μοιάζει πολύ απλοϊκό, αλλά από τότε έχει κάνει το γύρο του κόσμου πολλές φορές και στο κάτω κάτω, δε χρειάζεται να συμφωνείς με κάτι 100% για να το δεις, άλλωστε τι σημασία έχει η δική μου γνώμη. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο εδώ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ