Το μέλλον της τροφής

Facebook Twitter
0

Είναι από τα θέματα που θυμόμαστε που και που, για να ξεχαστούν το επόμενο δευτερόλεπτο, όχι πάντα λόγω αδιαφορίας, αλλά επειδή είναι ασύλληπτα βαριά και σοβαρά οπότε κάνουμε ό,τι κάνουμε συνήθως: ξεχνιόμαστε στην καθημερινότητα.

Το γεγονός ότι 1 δις ανθρώπων παγκοσμίως δεν έχει φαγητό ήταν ως τώρα μακρινή είδηση, μέχρι που η κρίση άρχισε να γρατζουνάει και τους Έλληνες, αλλά και πάλι, το αποδίδουμε στην κρίση, ενώ το θέμα είναι πιο σοβαρό: δεν είναι ζήτημα πρόσκαιρης κρίσης, είναι μόνιμο ζήτημα παγκόσμιας πολιτικής: προκειμένου να φάνε κάποιοι προϊόντα εκτός εποχής με περιθώριο σπατάλης, πρέπει άλλοι να στερηθούν και τα πιο βασικά, και σε αρκετές περιπτώσεις, να πεθάνουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι μέχρι το 2050 η γη θα στεγάζει επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων, δηλαδή άλλες δύο Κίνες. Το φαγητό ήδη δεν φτάνει, πώς θα είναι η κατάσταση τότε; Το «τότε» δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι η εποχή που τα παιδιά θα είναι ενήλικες.

Η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά βέβαια. Εκρήξεις πληθυσμού έχουν ξαναγίνει, κι έχουν αντιμετωπιστεί (για τους πιο τυχερούς) με νέες τεχνολογίες, νέους σπόρους, όλα όμως γίνονται με θυσία της φύσης και με μερικές φορές τρομαχτικές προειδοποιήσεις για την υγεία. Ακούγονται διάφορες προτάσεις, όπως η καλλιέργεια των ερήμων, η κατανάλωση εντόμων, που υπάρχουν σε αφθονία (λαοί με μεγάλους πληθυσμούς το έχουν δοκιμάσει προ πολλού, ίσως έρχεται και η σειρά μας), νέα «θαυματουργά» φυτά με μαγικές ιδιότητες.

Όσοι δεν σταματήσατε ήδη να διαβάζετε επειδή όλα αυτά είναι καταθλιπτικά, ή επειδή νιώθετε αδύναμοι μπροστά στις δυνάμεις που κινούν τον κόσμο, θέλω να σας πω ότι αν θέλετε, μπορείτε να βοηθήσετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που είναι έξω από τον χαρακτήρα σας – υπάρχουν πολλές οργανώσεις που χρειάζονται υποστήριξη, και τώρα που η οικονομική στήριξη είναι μεγάλο θέμα, μπορείτε να χαρίσετε το χρόνο σας. Εγώ σας προτείνω την ActionAid, επειδή ξέρω και εμπιστεύομαι απόλυτα όποιον έχω γνωρίσει και έχω δει από κοντά με ποιον τρόπο λειτουργούν και προσπαθούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε εσείς αυτούς. Μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ, η σελίδα στο Facebook είναι εδώ, και το Twitter εδώ.

Το 2004 γυρίστηκε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “The future of food” που περιγράφει την επιρροή μεγάλων εταιριών με μεταλλαγμένους σπόρους στην Αμερική. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια κατάσταση (ακόμα) γιατί δεν έχει τόσο μεγάλες εταιρίες αλλά είναι μια καλή αρχή για όσους θέλουν να ενημερωθούν. Κατά τη γνώμη μου είναι κατά τόπους μονοδιάστατο και επιστημονικά μοιάζει πολύ απλοϊκό, αλλά από τότε έχει κάνει το γύρο του κόσμου πολλές φορές και στο κάτω κάτω, δε χρειάζεται να συμφωνείς με κάτι 100% για να το δεις, άλλωστε τι σημασία έχει η δική μου γνώμη. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο εδώ:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ