Μια Gastro pub στην Πλάκα!

Μια Gastro pub στην Πλάκα! Facebook Twitter
7 Food Sins Gastropub
0

Μέσα στα επτά αμαρτήματα, σύμφωνα με την παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβάνεται και η λαιμαργία. Κάτι που μάλλον θα αγνοήσεις, όταν δοκιμάσεις τα φαγητά που σερβίρονται στο ολοκαίνουργιο 7 Food Sins Gastro pub, που σε κάνει να θέλεις να αμαρτάνεις με τις γεύσεις. Η ιδέα της gastro pub εισάγει νέα γαστρονομικά ήθη σε μία από τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας. Η 7 Food Sins βρήκε τη θέση της σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό κτίριο του 1896 πάνω στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα. Τα τραπεζάκια, πάνω στο πλακόστρωτο της πλατείας, «αγκαλιάζουν» τα ιστορικά κτίρια και η αίσθηση της γραφικής αυλής ενισχύεται από το άρωμα της παλιάς Αθήνας. Το όμορφα φωτισμένο νεοκλασικό σε γοητεύει – δύσκολα να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του. Η κουζίνα του είναι σοφά μελετημένη και ξεκινάει από το πρωί, σερβίροντας καφέ, φρεσκοστυμμένη λεμονάδα, ανοιχτά σάντουιτς και egg benedict, πριν περάσει η σκυτάλη στο ανάλαφρο μεσημεριανό μενού που διαφοροποιείται από το ενισχυμένο για το βράδυ. Πήραμε γεύση από το γαστρονομικό βραδινό μενού και μεταδίδουμε. Την κάρτα έχει επιμεληθεί ο σεφ Τάσος Στεφάτος και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι και πάθος ο Κώστας Χρόνης. Αρχή με σαλάτα χωριάτικη στα κάρβουνα (€7,50), με τα συνοδευτικά λαχανικά –κρεμμύδι, πιπεριές στικ αγγουριού– , εκτός από την ντομάτα, να έρχονται ψημένα. Στο τραπέζι προσγειώνεται ένας διαφορετικός, τραγανός μουσακάς (€8,50) και είναι μια ωραία και απόλυτα γευστική ιδέα. Εντυπωσιακή η παρουσία του πιάτου, με τον μουσακά να σερβίρεται σε ρολό τραγανό απέξω, ενώ στην καρδιά του βρίσκει μελιτζάνα, πατάτα και γευστικό κιμά που μοσχοβολάει κανέλα. Το σύνολο πανάρεται, περνάει ιδανικά από το τηγάνι και συνοδεύεται με ντοματίνια, κύβους φέτας και ρόκα – ξεχειλίζει νοστιμιά. «Πειραγμένο» έρχεται και το κλασικό τυλιχτό σουβλάκι Inside-Out (€4), που ο σεφ φέρνει τα υλικά του μέσα έξω, με «πίτα» από κρέας, τηγανητή πατάτα τριμμένη, πιπεριά, κολοκύθι σε μπαστουνάκια και ανάλαφρο τζατζίκι. Τρώγεται ευχάριστα. Αξίζει να δοκιμάσετε το πιάτο PH-8 (€8,50), πρόκειται για γκουρμεδιά. Ο σεφ συνδυάζει με τέχνη αυγό ποσέ με μπέικον, σπαράγγια, λάδι τρούφας και ζωηρή πράσινη σάλτσα σπανάκι. Φινετσάτη γεύση, με καλή ισορροπία και το άρωμα τρούφας να δίνει τον τόνο. Το πιάτο με την ονομασία «c.s.i. Athens» (€10,50) αποτελείται από καπνιστό σολομό που φτιάχνει ο σεφ στο καπνιστήριο της κουζίνας και τον πετυχαίνει τέλεια. Η γεύση είναι ισορροπημένη και πάει στον σολομό το σουσάμι με το οποίο είναι ραντισμένος. Συνοδεύεται από σορμπέ λεμόνι και βασιλικό που θα ήθελα να βγάζει περισσότερο την όξινη γεύση του λεμονιού. Λιμπιστικά είναι τα μοσχαρίσια πλευρά (€15,50) που λιώνουν στο στόμα κατακλύζοντας τον ουρανίσκο με την πληθωρική γεύση τους και σιγοντάρονται από ωραίο πουρέ πατάτας. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε. Η πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια (€6,50) μέσα σε γυάλινο βαζάκι είναι προκλητικά γευστική. Η κάρτα των κρασιών προσφέρει καλές προτάσεις με καλή τιμολόγηση, σίγουρα όμως θα βρείτε ενδιαφέρουσα την πλούσια λίστα με μπίρες που περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από 8 draft και πάνω από 60 εμφιαλωμένες από όλο τον κόσμο. Αλήθεια, είναι αμαρτία να σε διεγείρουν οι γεύσεις;

☛ 7 Food Sins Gastropub, Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, 210 7011108

Μια Gastro pub στην Πλάκα! Facebook Twitter
Μήπως


Το Μήπως στο Κερατσίνι είναι ένα μεζεδοπωλείο όπου η αύρα της οικειότητας είναι διάχυτη. Το «τρέχει» ένα νεαρό ζευγάρι, ο Γιάννης και η Έλλη Τσούτα, που η απροσποίητη φιλοξενία τους και η καλή τους διάθεση σε κερδίζουν αμέσως. Αυτή την αίσθηση του ζεστού και του χαλαρού ενισχύει και η διακόσμηση της σάλας με το ξύλο στο χρώμα της σοκολάτας και το παλιό τουβλάκι, ενώ σε μια γωνιά φιγουράρει το πικάπ περασμένων δεκαετιών και οι μικροί δίσκοι βινυλίου. Με ζωντανές τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, τα τραπεζάκια έξω στην δροσιά προσφέρονται για να συναντηθεί η παρέα. Ο Γιάννης Τσούτας έχει θητεύσει δίπλα σε σπουδαίους σεφ και μαγειρεύει με πάθος και γνώση. Δεν κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη και τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή που θα δοθεί η παραγγελία, κάτι που αναγράφεται και στο μενού. Η κουζίνα του είναι ελληνική, με μεζέδες λιμπιστικούς. Πράγματι, η κουζίνα ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του χώρου. Αρχή με Μιρμιζέλι (€8), μια παραδοσιακή σαλάτα με καταγωγή από το νησί της Καλύμνου, όπου ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα και σπασμένο παξιμάδι μπλέκουν όμορφα και γευστικά. Ακολουθεί μια παρέλαση από μικρά πιάτα για τσιμπολόγημα. Η φέτα Ελασσόνας χτυπητή με πράσινη πιπεριά, μια ιδέα ξίδι και χειροποίητο μπούκοβο (€4) τρώγεται ευχάριστα – για όσους δεν αντέχουν τα καυτερά φαγητά και συνδυάζεται με το ψητό ψωμί. Τα ποτήρια τσουγκρίζουν και τα πιρούνια βυθίζονται στη... ρεβιθάδα (€4,50), που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σαλάτα ρεβιθιών με λιαστή ντομάτα, φέτα και μπόλικο ευωδιαστό φρέσκο δυόσμο. Δροσερή και ευχάριστη, ερεθίζει όμορφα την όρεξη. Το πιάτο με το χαλούμι (€6,50) μοσχοβολάει πριν έρθει στο τραπέζι. Ο σεφ το περνάει από το τηγάνι με βούτυρο γάλακτος και το θρονιάζει επάνω σε ψητές πιτούλες. Από τα μεσαία πιάτα του καταλόγου, το παστουρμακλί (€7) είναι για δυνατούς παίχτες. Πρόκειται για μια πίτα με χειροποίητο φύλλο που στην καρδιά της κλείνει λεπτοκομμένες φέτες καλού παστουρμά, ντομάτα και τυρί και σερβίρεται μόλις βγει από τον φούρνο – πληθωρική γεύση. Το λαχματζούν (€7) είναι ρολό από φύλλο που ανοίγει ο σεφ με τα χεράκια του και γεμίζει με κιμά, σάλτσα ντομάτας, σουτζούκι και κόκκινη πιπεριά. Μερακλίδικος μεζές, καυτερός και φουλ νοστιμάδας – δεν έμεινε ψίχουλο στο πιάτο. Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο λουκάνικο (€8) με σάλτσα από κόκκινο κρεμμύδι και γλυκό τσίλι, που πολύ του πήγαινε. Από δίπλα, χειροποίητο ψωμάκι, τραγανό. Στο τραπέζι προσγειώθηκε ένα λαχταριστό βουναλάκι από πανσετάκια (€9) ψημένα ιδανικά στην πυρά, στεφανωμένα με καραμελωμένο κρεμμύδι, που συνόδευαν ντομάτα και πίτα. Παρέλαση πρωτεΐνης που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους εραστές της. Το Μήπως είναι ένα μερακλίδικο μαγαζί με φροντισμένη, νόστιμη κουζίνα και τιμές «γλυκές». Θα φύγεις με τη γεύση από το λικέρ κανέλα που τρατάρουν για καλό κατευόδιο.

☛ Μήπως, Πλάτωνος 89, Κερατσίνι, 210 4616850

Μια Gastro pub στην Πλάκα! Facebook Twitter
Cibo Matto


Ένα καινούργιο ιταλικό εστιατόριο έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες την πορεία του στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Και το όνομα αυτού Cibo Matto, που σημαίνει «τρελό φαγητό». Πάντως, οι προτάσεις του Iταλoύ σεφ Ciro Cerbo που διαβάζεις στο μενού δύσκολα σε προϊδεάζουν για κάτι τρελό. Η κάρτα του προτείνει κλασικά και γνωστά πιάτα από την ιταλική κουζίνα, με αφορμή τη γη αλλά και τη θάλασσα. Μην αναζητήσετε πίτσα, δεν σερβίρουν. Το Cibo Matto βρίσκεται σε όροφο με ωραία, χαλαρή βεράντα και δροσερή, με την πλούσια φυλλωσιά των δέντρων ολόγυρα στην πλατεία. Η σάλα, σε γκρι απόχρωση με διακοσμητικές βιομηχανικές πινελιές, είναι cozy –όπως λένε και οι Ιταλοί–, με κόκκινους δερμάτινους καναπέδες καπιτονέ, ψηλά τραπέζια, σκαμπό και κομψές ροτόντες. Κλασικό ξεκίνημα με καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαριού (€9) που ήρθε λεπτοκομμένο και γευστικό, αποκαλύπτοντας την καλή του ποιότητα. Ευχάριστη και δροσερή είναι η σαλάτα Verde (€8) με ποικιλία μαρουλιών, φινόκιο, κολοκύθι, αβοκάντο και σος μουστάρδας που της χάριζε τσαχπινιά. Αν αναζητάς την ιταλική κουζίνα με λαχτάρα από τα χέρια του Ιταλού σεφ, τότε το σπαγγέτι με αυγό, παρμεζάνα και spek (€8), η γνωστή καρμπονάρα, θα σε απογοητεύσει με την αδυναμία της. Μας αποζημίωσε το κυρίως πιάτο, ένα φιλέτο που ήρθε ψημένο όπως το ζητήσαμε, με τους χυμούς του, κι επάνω είχε αυγό μάτι ενισχυμένο με κρέμα από σπαράγγια και τρούφα (€19) που ανέβαζε τη γευστική ένταση. Δοκιμάζοντας την τύχη μας στο σοκολατένιο επιδόρπιο που μας πρότεινε η ευγενική σερβιτόρα, δεν ευτυχήσαμε γιατί είχε ξεφύγει στο ψήσιμο. Ελπίζουμε, στην επόμενη επίσκεψή μας, το Cibo Matto να έχει βρει τον βηματισμό του.

☛ Cibo Matto, Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, 210 8014906

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ