Μια μέρα στη ζωή ενός διάσημου σεφ

Facebook Twitter
0

Η απάντηση είναι: ποτέ. Δε νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σεφ με επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους, όχι επειδή δεν υπάρχουν τόσο καλοί αλλά επειδή η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Ο Mario Batali ξεκίνησε – μετά από μαθητείες ετών σε τρεις χώρες - με ένα  μικροσκοπικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη όπου μαγείρευε και σέρβιρε ο ίδιος, αλλά πολύ γρήγορα η φήμη του εκτοξεύτηκε: σήμερα απασχολεί 3000 υπαλλήλους σε 14 εστιατόρια και σε ένα πολυκατάστημα φαγητού, με πρώτες ύλες αλλά και έτοιμο φαγητό, το Eataly.

Συνήθως τέτοιοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία: πώς τα κατάφεραν, ποιόν δωροδόκησαν, ποιόν απείλησαν, με ποιόν κοιμήθηκαν; Η απάντηση είναι ότι πολλοί προσπαθούν (τα παραπάνω) αλλά οι επιχειρηματίες είναι ελάχιστοι, οπότε και κάτι ακόμα πρέπει να χρειάζεται, κι αυτό είναι ικανότητες που τελικά, έχουν λίγοι. Το σύστημα επιτρέπει ανθρώπους-εταιρίες, και κάποιοι καταλαβαίνουν τους κανόνες. Παράλληλα όμως, και δεν θα το έλεγα αν δεν είχα ιδία εμπειρία, πιστεύω ότι αυτός τουλάχιστον, πραγματικά καταλαβαίνει το φαγητό. Και όχι, δεν έχω πάει (δυστυχώς) σε κάποιο από τα «πρώτα» του εστιατόρια, αλλά έχει ανοίξει ένα υποκατάστημα της πιτσαρίας του Mario Batali, Mozza, πολύ κοντά στο σπίτι μας. Φυσικά υπό την επίβλεψη άλλου σεφ, αλλά υπό τη διοίκηση του μεγάλου σεφ. Οι πίτσες κάνουν από 12 μέχρι 14 ευρώ (στις οποίες πρέπει να υπολογιστεί και το φιλοδώρημα) αλλά η προσοχή με τις οποίες τις φτιάχνουν, η ποιότητα των υλικών και κυρίως οι συνδυασμοί, που δείχνουν απλότητα αλλά σε καμία περίπτωση απλοϊκότητα και η βαθιά γνώση των υλικών, δημιουργούν πίτσες που τρώγονται σε κατάσταση μέθης και ντελίριου από την ευχαρίστηση – και την επόμενη μέρα επίσης. Τραγανή, λεπτή ζύμη, άκρες που κάνουν φουσκάλες, λίγα υλικά νόστιμα σα μαργαριτάρια. Από τότε αγαπώ τον Mario Batali και θα τον αγαπώ για πάντα.

Μια μικρή πτυχή της φιλοσοφίας του φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα συνέντευξης. Με λίγα λόγια, αφεντικά, ένα είναι το κόλπο: πάρτε ικανούς ανθρώπους και πληρώστε τους ακόμα καλύτερα, παράλληλα, συγκρατήστε τα νεύρα σας. Το λέει ένας από τους πιο πετυχημένους επαγγελματίες στο χώρο του.

Τι έμαθες στα μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων που έκανες νέος, πριν ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Τίποτα απολύτως. Τότε αυτά τα μαθήματα ήταν τελείως θεωρητικά. Μου άρεσε η μακροοικονομία, αλλά μαθαίνεις περισσότερα στα μαθήματα φιλοσοφίας ή λογοτεχνίας σχετικά με το πώς είναι οι άνθρωποι και πώς να έχεις αποτέλεσμα μαζί τους.

Το πρώτο σου αφεντικό στο Λονδίνο, ο Marco Pierre White, σε επηρέασε πολύ. Τι έμαθες απ’ αυτόν;

Είχε ένα θέμα με τα νεύρα του αλλά ήταν μεγαλοφυΐα, οπότε αρκετοί τον ανέχονταν. Έμαθα πολλά για το πάθος, για το πώς να βρίσκεις τα καλύτερα υλικά, και για το πώς να διαχειρίζεσαι το ανθρώπινο δυναμικό. Το οποίο είναι ότι αν αφήσεις το θυμό σου να σε παρασύρει, έχεις χαθεί. Και ότι αν φωνάζεις στον κόσμο καταφέρνεις να αλλάξεις τη συμπεριφορά τους για λίγο αλλά για να καταφέρεις μια πραγματική αλλαγή πρέπει να τους εμπνέεις.

Όταν άνοιξες το πρώτο σου εστιατόριο, πώς ήσουν ως αφεντικό;

Τότε δεν υπήρχε κουζίνα για να διοικήσω. Ήμασταν εγώ και ένας που έκανε τη λάντζα, τότε έμαθα ότι μόνο με τον εαυτό σου μπορείς να θυμώσεις. Κάποτε απέκτησα έναν sous chef αλλά ήμουν μαζί σου σε όλες τις μάχες προκειμένου να βγάζουμε καλό φαγητό καθημερινά.

Μετά άνοιξα το Babbo και έπρεπε να μάθω πώς να φέρομαι στον κόσμο, και το έκανα με τη μέθοδο της δοκιμής και πλάνης. Προσέλαβα πραγματικά ικανούς ανθρώπους και τους πλήρωσα πάρα πολύ καλά. Φρόντισα να είμαστε όλοι υπεύθυνοι αλλά έπρεπε και να βγω έξω για να δω την επιχείρηση από την άλλη μεριά του παραθύρου.

Το παρακάτω βίντεο είναι μέρος μιας σειράς που γυρίζει το περιοδικό bon appétit, καταγράφοντας τυπικές μέρες σεφ. Σκηνοθέτης είναι ο Morgan Spurlock του Supersize Me.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ