Μια μέρα στη ζωή ενός διάσημου σεφ

Facebook Twitter
0

Η απάντηση είναι: ποτέ. Δε νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σεφ με επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους, όχι επειδή δεν υπάρχουν τόσο καλοί αλλά επειδή η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Ο Mario Batali ξεκίνησε – μετά από μαθητείες ετών σε τρεις χώρες - με ένα  μικροσκοπικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη όπου μαγείρευε και σέρβιρε ο ίδιος, αλλά πολύ γρήγορα η φήμη του εκτοξεύτηκε: σήμερα απασχολεί 3000 υπαλλήλους σε 14 εστιατόρια και σε ένα πολυκατάστημα φαγητού, με πρώτες ύλες αλλά και έτοιμο φαγητό, το Eataly.

Συνήθως τέτοιοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία: πώς τα κατάφεραν, ποιόν δωροδόκησαν, ποιόν απείλησαν, με ποιόν κοιμήθηκαν; Η απάντηση είναι ότι πολλοί προσπαθούν (τα παραπάνω) αλλά οι επιχειρηματίες είναι ελάχιστοι, οπότε και κάτι ακόμα πρέπει να χρειάζεται, κι αυτό είναι ικανότητες που τελικά, έχουν λίγοι. Το σύστημα επιτρέπει ανθρώπους-εταιρίες, και κάποιοι καταλαβαίνουν τους κανόνες. Παράλληλα όμως, και δεν θα το έλεγα αν δεν είχα ιδία εμπειρία, πιστεύω ότι αυτός τουλάχιστον, πραγματικά καταλαβαίνει το φαγητό. Και όχι, δεν έχω πάει (δυστυχώς) σε κάποιο από τα «πρώτα» του εστιατόρια, αλλά έχει ανοίξει ένα υποκατάστημα της πιτσαρίας του Mario Batali, Mozza, πολύ κοντά στο σπίτι μας. Φυσικά υπό την επίβλεψη άλλου σεφ, αλλά υπό τη διοίκηση του μεγάλου σεφ. Οι πίτσες κάνουν από 12 μέχρι 14 ευρώ (στις οποίες πρέπει να υπολογιστεί και το φιλοδώρημα) αλλά η προσοχή με τις οποίες τις φτιάχνουν, η ποιότητα των υλικών και κυρίως οι συνδυασμοί, που δείχνουν απλότητα αλλά σε καμία περίπτωση απλοϊκότητα και η βαθιά γνώση των υλικών, δημιουργούν πίτσες που τρώγονται σε κατάσταση μέθης και ντελίριου από την ευχαρίστηση – και την επόμενη μέρα επίσης. Τραγανή, λεπτή ζύμη, άκρες που κάνουν φουσκάλες, λίγα υλικά νόστιμα σα μαργαριτάρια. Από τότε αγαπώ τον Mario Batali και θα τον αγαπώ για πάντα.

Μια μικρή πτυχή της φιλοσοφίας του φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα συνέντευξης. Με λίγα λόγια, αφεντικά, ένα είναι το κόλπο: πάρτε ικανούς ανθρώπους και πληρώστε τους ακόμα καλύτερα, παράλληλα, συγκρατήστε τα νεύρα σας. Το λέει ένας από τους πιο πετυχημένους επαγγελματίες στο χώρο του.

Τι έμαθες στα μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων που έκανες νέος, πριν ασχοληθείς με τη μαγειρική;

Τίποτα απολύτως. Τότε αυτά τα μαθήματα ήταν τελείως θεωρητικά. Μου άρεσε η μακροοικονομία, αλλά μαθαίνεις περισσότερα στα μαθήματα φιλοσοφίας ή λογοτεχνίας σχετικά με το πώς είναι οι άνθρωποι και πώς να έχεις αποτέλεσμα μαζί τους.

Το πρώτο σου αφεντικό στο Λονδίνο, ο Marco Pierre White, σε επηρέασε πολύ. Τι έμαθες απ’ αυτόν;

Είχε ένα θέμα με τα νεύρα του αλλά ήταν μεγαλοφυΐα, οπότε αρκετοί τον ανέχονταν. Έμαθα πολλά για το πάθος, για το πώς να βρίσκεις τα καλύτερα υλικά, και για το πώς να διαχειρίζεσαι το ανθρώπινο δυναμικό. Το οποίο είναι ότι αν αφήσεις το θυμό σου να σε παρασύρει, έχεις χαθεί. Και ότι αν φωνάζεις στον κόσμο καταφέρνεις να αλλάξεις τη συμπεριφορά τους για λίγο αλλά για να καταφέρεις μια πραγματική αλλαγή πρέπει να τους εμπνέεις.

Όταν άνοιξες το πρώτο σου εστιατόριο, πώς ήσουν ως αφεντικό;

Τότε δεν υπήρχε κουζίνα για να διοικήσω. Ήμασταν εγώ και ένας που έκανε τη λάντζα, τότε έμαθα ότι μόνο με τον εαυτό σου μπορείς να θυμώσεις. Κάποτε απέκτησα έναν sous chef αλλά ήμουν μαζί σου σε όλες τις μάχες προκειμένου να βγάζουμε καλό φαγητό καθημερινά.

Μετά άνοιξα το Babbo και έπρεπε να μάθω πώς να φέρομαι στον κόσμο, και το έκανα με τη μέθοδο της δοκιμής και πλάνης. Προσέλαβα πραγματικά ικανούς ανθρώπους και τους πλήρωσα πάρα πολύ καλά. Φρόντισα να είμαστε όλοι υπεύθυνοι αλλά έπρεπε και να βγω έξω για να δω την επιχείρηση από την άλλη μεριά του παραθύρου.

Το παρακάτω βίντεο είναι μέρος μιας σειράς που γυρίζει το περιοδικό bon appétit, καταγράφοντας τυπικές μέρες σεφ. Σκηνοθέτης είναι ο Morgan Spurlock του Supersize Me.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ