Μια μπουκιά στα γρήγορα

Facebook Twitter
0

Πριν από αρκετά χρόνια, κάποιος μεγαλύτερος από μένα, μου είπε ότι όταν ξεκίνησε να δουλεύει το μεσημεριανό στα γραφεία ήταν ιερή ώρα. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’80, και μιλάμε για την Ελλάδα – όχι για το Mad Men του 2012. Ισχυριζόταν ότι τότε ήταν απολύτως φυσιολογικό να φύγεις από το γραφείο και να πας με τους συναδέλφους σου ή μόνος σου για να φας κανονικό γεύμα μιας ώρας. Αυτή η πληροφορία, που δεν έχω διασταυρώσει ποτέ (υπάρχει κανείς που μπορεί να το επιβεβαιώσει;) μου έχει κολλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αν είναι αλήθεια, πότε έγινε το μεσημεριανό στη δουλειά πολυτέλεια;

Φαντάζομαι – αλλά κι έχω δει – ότι υπάρχουν γραφεία που αυτή η παράδοση εξακολουθεί να υπάρχει, έστω και κουτσουρεμένη. Στα πιο ανθρώπινα γραφεία είναι αυτονόητο ότι θα πας στο κουζινάκι και θα φας ό,τι έχεις φέρει ή παραγγείλει. Όμως υπάρχει η βιάση και οι τύψεις ότι κάνεις κάτι που θα μπορούσες να αποφύγεις και κοιτάς πάνω από τον ώμο σου αν σε κοιτάει το αφεντικό. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται εφικτό το να δουλεύεις 8 ώρες χωρίς να φας;

Σε μια δουλειά που ήμουν κάποτε όταν τα αφεντικά «ανακάλυψαν» ότι πηγαίναμε εκτός γραφείου για φαγητό (όπου δουλεύαμε πάνω από δέκα ώρες) βρήκαν τη λύση: μας αγόραζαν ψωμί και κασέρι και το άφηναν στην κουζίνα. Η ψυχολογική πίεση έπιασε. Όταν έφτανε η πείνα στο απροχώρητο μασουλάγαμε τυριά πάνω από τα χαρτιά και τα γεμίζαμε ψίχουλα. Πάντως, σταματήσαμε να βγαίνουμε έξω.

Η ώρα του μεσημεριανού εξακολουθεί να είναι ιερή στην Αμερική. Κανείς δεν τολμά να σε ενοχλήσει, είναι το δικαίωμά σου. Μεταξύ 12 και 1 τα μαγαζιά ξεχειλίζουν από τον κόσμο. Αυτή την εποχή μια έκθεση παρουσιάζει το φαινόμενο και την ιστορία του μεσημεριανού φαγητού στη Νέα Υόρκη: λέγεται Lunch Hour NYC και υποστηρίζεται από φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. Όταν η πόλη γέμισε από μετανάστες και η κοινωνία μεταμορφώθηκε με την ταχύτατη βιομηχανοποίηση το σύντομο σνακ του αγρότη έγινε ένα βασικό γεύμα, αφού η μέρα τεντώθηκε αρκετά. Η ιστορία ξεκίνησε με μεγάλες καφετέριες αντρών-γυναικών στα μεγάλα γραφεία για να καταλήξει σε κουζινάκια χωρίς φως. Η ιστορία όωμς κάνει κύκλους.  Οι πραγματικά πετυχημένες σύγχρονες εταιρίες όμως, όπως η Google και η Yahoo, έχουν επαναφέρει το θέμα γιατί ξέρουν ότι νηστικό αρκούδι δε χορεύει, κι αν το αρκούδι τρώει υγιεινά θα χορεύει και καλύτερα. Να δούμε πότε θα φτάσει αυτή η συνειδητοποίηση και στην Ελλάδα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ