Μια μπουκιά στα γρήγορα

Facebook Twitter
0

Πριν από αρκετά χρόνια, κάποιος μεγαλύτερος από μένα, μου είπε ότι όταν ξεκίνησε να δουλεύει το μεσημεριανό στα γραφεία ήταν ιερή ώρα. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’80, και μιλάμε για την Ελλάδα – όχι για το Mad Men του 2012. Ισχυριζόταν ότι τότε ήταν απολύτως φυσιολογικό να φύγεις από το γραφείο και να πας με τους συναδέλφους σου ή μόνος σου για να φας κανονικό γεύμα μιας ώρας. Αυτή η πληροφορία, που δεν έχω διασταυρώσει ποτέ (υπάρχει κανείς που μπορεί να το επιβεβαιώσει;) μου έχει κολλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αν είναι αλήθεια, πότε έγινε το μεσημεριανό στη δουλειά πολυτέλεια;

Φαντάζομαι – αλλά κι έχω δει – ότι υπάρχουν γραφεία που αυτή η παράδοση εξακολουθεί να υπάρχει, έστω και κουτσουρεμένη. Στα πιο ανθρώπινα γραφεία είναι αυτονόητο ότι θα πας στο κουζινάκι και θα φας ό,τι έχεις φέρει ή παραγγείλει. Όμως υπάρχει η βιάση και οι τύψεις ότι κάνεις κάτι που θα μπορούσες να αποφύγεις και κοιτάς πάνω από τον ώμο σου αν σε κοιτάει το αφεντικό. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται εφικτό το να δουλεύεις 8 ώρες χωρίς να φας;

Σε μια δουλειά που ήμουν κάποτε όταν τα αφεντικά «ανακάλυψαν» ότι πηγαίναμε εκτός γραφείου για φαγητό (όπου δουλεύαμε πάνω από δέκα ώρες) βρήκαν τη λύση: μας αγόραζαν ψωμί και κασέρι και το άφηναν στην κουζίνα. Η ψυχολογική πίεση έπιασε. Όταν έφτανε η πείνα στο απροχώρητο μασουλάγαμε τυριά πάνω από τα χαρτιά και τα γεμίζαμε ψίχουλα. Πάντως, σταματήσαμε να βγαίνουμε έξω.

Η ώρα του μεσημεριανού εξακολουθεί να είναι ιερή στην Αμερική. Κανείς δεν τολμά να σε ενοχλήσει, είναι το δικαίωμά σου. Μεταξύ 12 και 1 τα μαγαζιά ξεχειλίζουν από τον κόσμο. Αυτή την εποχή μια έκθεση παρουσιάζει το φαινόμενο και την ιστορία του μεσημεριανού φαγητού στη Νέα Υόρκη: λέγεται Lunch Hour NYC και υποστηρίζεται από φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. Όταν η πόλη γέμισε από μετανάστες και η κοινωνία μεταμορφώθηκε με την ταχύτατη βιομηχανοποίηση το σύντομο σνακ του αγρότη έγινε ένα βασικό γεύμα, αφού η μέρα τεντώθηκε αρκετά. Η ιστορία ξεκίνησε με μεγάλες καφετέριες αντρών-γυναικών στα μεγάλα γραφεία για να καταλήξει σε κουζινάκια χωρίς φως. Η ιστορία όωμς κάνει κύκλους.  Οι πραγματικά πετυχημένες σύγχρονες εταιρίες όμως, όπως η Google και η Yahoo, έχουν επαναφέρει το θέμα γιατί ξέρουν ότι νηστικό αρκούδι δε χορεύει, κι αν το αρκούδι τρώει υγιεινά θα χορεύει και καλύτερα. Να δούμε πότε θα φτάσει αυτή η συνειδητοποίηση και στην Ελλάδα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ