Mono

Mono Facebook Twitter
Το Μοno είναι μια ωραία επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδιές στο κέντρο της Αθήνας.
0

Mono Facebook Twitter
H σαλάτα Summer Breeze με φρέσκα φασολάκια, κριθαράκι, ρόκα, ντομάτα, κουκουνάρι, φλοίδες παρμεζάνας και φρέσκια μοτσαρέλα με πέστο βασιλικού...

Η Πλάκα είναι μια «πονεμένη» περιοχή όσον αφορά το φαγητό.Λίγα είναι τα ποιοτικά μαγαζιά που έχουν καταφέρει να μην επηρεάζονται από τις ορδές των τουριστών. Το Mono, αν και έχει βρει τη θέση του σε ωραία γειτονιά, δίπλα σχεδόν στη Μητρόπολη, έχει αλλάξει αρκετά χέρια μέσα σε λίγα χρόνια. Τώρα, όμως, όπως όλα δείχνουν, μάλλον βρήκε την ισορροπία του με τον σεφ και ιδιοκτήτη Βασίλη Βασιλείου που κουμαντάρει καλά το τιμόνι του εστιατορίου. Τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο δίπλα στα νεοκλασικά συνθέτουν θεατρικό σκηνικό και είναι μια ωραία επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδιές στο κέντρο της Αθήνας. Και η σάλα του, που επικοινωνεί με τον έξω χώρο, είναι καλόγουστη, σου ανοίγει την καρδιά. Την όρεξη, όμως, σου ανοίγει το μενού, με τις ελκυστικές προτάσεις που ακολουθούν την εποχικότητα.

Mono Facebook Twitter
Το αρνί σουβλάκι με κρεμμύδι και τοματίνια, μαριναρισμένο με ζαατάρ, ήταν αξιαγάπητο...

Εδώ μιλάμε ή, καλύτερα, δοκιμάζουμε κουζίνα με δημιουργικότητα που δεν κουράζει. Αρχή με gemista (€6,5), το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο. Ήρθαν οι ντομάτες γεμιστές με ραγού καλοκαιρινών λαχανικών, που τους ταίριαζε η δροσιά της σάλτσας γιαουρτιού με φέτα, και από δίπλα φρυγανισμένα ψωμάκια, αρωματισμένα διακριτικά με σκόρδο – άψογη εκτέλεση, νοστιμιά που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Μου άρεσε το λαδοτύρι Μυτιλήνης: έρχεται τηγανητό, στην κορυφή φιγουράρει κηρήθρα με μέλι, ενισχύεται με ρόγες σταφυλιού μαριναρισμένες με δεντρολίβανο και περασμένες από τη σχάρα και συνοδεύεται με φρυγανισμένο, χειροποίητο ψωμί (€7). Το παιχνίδι αλμυρού και γλυκού ισορροπεί τέλεια με την οξύτητα των σταφυλιών και κάνει το πιάτο ξεχωριστό. Ευφάνταστες είναι οι επτά σαλάτες του καταλόγου και η επιλογή κρίνεται δύσκολη. Η Summer Breeze με φρέσκα φασολάκια, κριθαράκι, ρόκα, ντομάτα, κουκουνάρι, φλοίδες παρμεζάνας και φρέσκια μοτσαρέλα με πέστο βασιλικού (€10) είναι γευστική. Μόνο καλά λόγια έχω να πω για το εξαιρετικό ριζότο Βιαλόνε Νάνο με καρπούζι, μικρόσπερμο κουκουνάρι και νιφάδες φέτας (€12): είναι ωραία χυλωμένο, ελαφρύ, εύγευστο και δροσερό χάρη στο καρπούζι. Από τα κυρίως, το αρνί σουβλάκι με κρεμμύδι και τοματίνια, μαριναρισμένο με ζαατάρ (μυρωδάτο μείγμα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής), που συνοδεύεται με κρητικό ξινόχοντρο και μελιτζάνα (€16), ήταν αξιαγάπητο. Επίλογος με τάρτα λεμονιού (€6,5), με ωραία τραγανή βάση, όσο πρέπει ξινούτσικη. Με λίγα λόγια, θα ευχαριστηθείτε τη γενναιόδωρη κουζίνα, θα απολαύσετε το κανάκεμα του σέρβις και θα επιλέξετε ωραία κρασιά από την καλοστημένη λίστα που ακομπανιάρει το μενού.

☛ Μοno, Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT