Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
0
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Eίναι χωμένο στο πρώτο στενάκι μετά την Καπνικαρέα. Ερμού 57 και Χριστοπούλου 2. Δε βγάζει μάτι, αλλά ακούγεται. Αν κατεβαίνοντας στην ούτως ή άλλως θορυβώδη Ερμού, κοντά στο σημείο εκείνο σου φάνηκε πως άκουσες μπουζούκι ή βιολί τότε είσαι κοντά και αυτό που έπιασε το αυτί σου δεν ήταν στέρεο αυτοκινήτου. Στο "Καπνικαρέα" γλεντάνε, χορεύουν, τρώνε και πίνουν σε ώρες άναρχες. Στις πέντε το απόγευμα, στις δέκα τη νύχτα και έως τις έξι το πρωί. Ανάλογα τα κέφια και το πόσοι μουσικοί περάσαν σήμερα. Ένα μαγαζί παλιό, μυστήριο, αυθεντικό και ατίθασο...

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
" Άλλες εποχές. Ωραίες! Και τώρα είναι όμορφα μωρέ, αλλά εμείς τότε δουλεύαμε και όταν τελειώναμε η υπόλοιπη μέρα ήταν δική μας. Δεν ήταν αυτό το πράγμα το σημερινό, από το πρωί ως το βράδυ. Και εγώ δεν ξέρω πώς μου ήρθε να το κάνω το μαγαζί. Ήθελα κάτι διαφορετικό. Ήθελα να το δοκιμάσω και δεν έκατσα και να το πολυσκεφτώ. Σάντουιτς! Ουρές τα μεσημέρια. Είχε εμπορικά τότε, αλλά όχι τόσα όσα σήμερα. Πιο πολλά γραφεία, όλοι το μεσημέρι κατέβαιναν για φαγητό." Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πρώτη του χρονιά το 1977. Ο κύριος Σωτήρης Σοφός ήταν ράφτης ξακουστός και στην πολυκατοικία είχε εκλεκτή πελατεία να ανεβοκατεβαίνει. Ήταν ακριβώς πάνω από το μαγαζί. Εκεί μένει και σήμερα. Ρίζωσε στο σημείο και αγάπησε την Ερμού. Εκτός από την Ερμού αγάπησε και την κυρία Ευαγγελία. Ικαριώτισσα, ξανθιά, γαλανομάτα μπήκε στο ραφείο, γυρνάει ο Σωτήρης, τη βλέπει και την προσλαμβάνει αμέσως.

Στο θέμα μας: To 1977 o Σωτήρης βάζει για λίγο στην άκρη το ραφείο και αποφασίζει να ανοίξει σαντουιτσάδικο. Άλλο δεν υπήρχε τότε στην Αθήνα. Το στήνει με όρεξη και αμέσως γίνεται σουξέ. Όλη η Αθήνα κατέβαινε για σάντουιτς στου Σωτήρη, στο Καπνικαρέα. Σπεσιαλιτέ τότε τα κεφτεδάκια και τα μπιφτέκια της Ευαγγελίας στο ψωμάκι. Σπεσιαλιτέ σήμερα, τα ίδια ακριβώς, η ίδια συνταγή από τα χεράκια της.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Ο Σωτήρης κρατάει σφιχτά την Ευαγγελία. Όση ώρα μιλάει όλο και κάποιο κοπλιμέντο θα της κάνει, όλο και κάποιο πείραγμα. "Τα μόνα σάντουιτς που υπήρχαν το '77 ήταν το λεγόμενο βρώμικο στην Ομόνοια για τους ξενύχτηδες και το Έβερεστ στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά.Έφτιαχνε ό,τι ήθελε και η γυναίκα μου, σουτζουκάκια, γιουβαρλάκια, είχαμε μια βιτρινίτσα πάνω στον φούρνο και τα βάζαμε όπως έβγαιναν από το φούρνο στο σπίτι. Ήταν και καλή μαγείρισσα, ανάρπαστα γίνονταν όλα"... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τον Αύγουστο του '96 το πρώτο κομμάτι της Ερμού γίνεται πεζόδρομος και το "Καπνικαρέα" αλλάζει χέρια, παρμένει όμως οικογενειακή υπόθεση.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
O Δημήτρης, γιος του Σωτήρη, ανέλαβε τα ηνία το 1996. Άλλαξε διακόσμηση, μεγάλωσε την κουζίνα, πήρε και το διπλανό χώρο και το "Καπνικαρέα" μεγάλωσε... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Πώς δημιουργείς αυτή την κατάσταση εδώ πέρα; Είναι ένα μαγαζί λίγο ανακατεμένο, έχει δικό του χαρακτήρα...

Η δουλειά μου ήταν ηχολήπτης. Το '96 δούλευα σε στούντιο, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ήταν και η εποχή που είχαν ανοίξει όλα τα κανάλια. Παράλληλα, δούλευα κι εδώ. Μετά από έναν χρόνο αποφάσισα ότι καλύτερα να δουλεύω μόνο εδώ από το να παιδεύομαι στα στούντιο, στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Τότε ήμουν 24-25. Πήρα τους πρώτους μουσικούς, που δουλεύαμε μαζί στο στούντιο. Τους είπα να έρθουν από το μαγαζί να κεράσω μια μπύρα να κάνουμε την πρόβα εκεί. Τότε ήταν ακόμη σαντουιτσάδικο. Τους φώναξα εδώ να κάνουμε την πρόβα μας, να κάνουμε την πλάκα μας. Και ξανακάναμε πρόβα και έτσι συνεχίζει το πράγμα. Αν μπεις εδώ πέρα μπορείς τώρα να δεις δυο μουσικούς, σε μια ώρα να δεις πέντε. Είναι οι φίλοι των φίλων. Λειτουργεί τελείως ελεύθερα. Όπως την παλιά εποχή που πήγαινε ο καθένας στην ταβέρνα, έπαιρνε ό,τι όργανο είχε μαζί με την παρέα του και όλοι μαζί κάνανε κέφι. Όλο αυτό το πράγμα είναι μπλεγμένο με το μεράκι του πατέρα, με την Ικαρία που έχουμε μέσα μας.

 

Λίγο μποέμ, καθόλου καθωσπρεπισμός και ανάλογα τα κέφια δηλαδή;

Ναι, ναι. Όλη η παρέα είναι γύρω στους 25 διαφορετικούς μουσικούς, που περνάνε από δω κάθε εβδομάδα, πάνε τα καλοκαίρια Ικαρία. Αυτό δεν είναι οργανωμένο. Οι 25 μπορεί μια βδομάδα να γίνουν 50 γιατί, ήρθε π.χ. ο ταχυδρόμος της παρέας που έφερε το κόντρα μπάσο. Θα δεις από κλαρίνο μέχρι τσαμπούνα. 19 Ιουνίου με πήρε ένας φίλος από Ικαρία και μου είπε πως είχε έρθει με το βιολί του Αθήνα. Ήρθε να παίξει. Στήθηκε κανονικά ικαριώτικο γλέντι και είχαμε μέχρι και ικαριώτικους χορούς. Μέχρι την Ερμού χόρευε ο κόσμος. Κάπως έτσι ξεκινάμε κάθε μέρα, άλλοτε από το μεσημέρι ή το απόγευμα και όπως καταλήξει.

 

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Ο Άγγελος Καλοριζικάκης στην κιθάρα και ο Σταύρος Μαραγκός στο μπουζούκι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Έχουν γίνει θρυλικά γλέντια. Κάτι βραδιές την Ολυμπιάδα του 2004. Τρεις- τέσσερις στην ίδια καρέκλα. Τότε είχε και πάρα πολλούς τουρίστες, οι οποίοι είχα κινηθεί από την Ομόνοια μέχρι το Θησείο. Θυμάμαι έναν αγώνα Γιουβέντους-Λίβερπουλ που είχε γεμίσει το μαγαζί με Άγγλους τουρίστες, που είχαν πιει όλη την Αθήνα. Εκείνη τη μέρα έβρεχε, κάθονταν έξω και έπιναν μπύρες μέχρι που παρατήρησα ότι δεν καταλάβαιναν τι πίνουν, γιατί γέμιζε το ποτήρι με νερό βρόχινο. Άνοιξα δυο ομπρέλες και αύξησα την κίνηση της μπύρας εκείνη την ημέρα... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
"Στους πελάτες αρέσει αυτή η χαλαρότητα στο μαγαζί. Είναι φιλική η ατμόσφαιρα. Κοιτάς τον απέναντι δύο ώρες, σου κάνει ένα γεια, παίρνεις την καρέκλα σου και πας απέναντι ή έρχεται αυτός ή αυτή εδώ. Είναι όλο το μαγαζί ψιλοπαρέα, γίνεται αυτό το παιχνίδι. Έχει πολλούς μόνους που κινούνται και καταλήγουν στην παρέα. Σε πάει το μαγαζί. Μια φορά υπήρξαν παράπονα από τουρίστες σε κοντινό ξενοδοχείο. Τους ενοχλούσε η μουσική. Πήγαμε να τους πούμε να έρθουν για μια μπύρα γιατί είχαμε γιορτή εκείνο το βράδυ. Έμειναν μέχρι το πρωί." Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το 'Καπνικαρέα' ανοίγει από νωρίς το πρωί. Δεν απογειώνεται με τη μία. Ξεκινά με καφέ και τα κλασικά σάντουιτς και προς το απόγευμα αρχίζει το κέφι. Τι θα φας; Έχει πιάτα και μεζέδες που καλύπτουν όλα τα γούστα. Όσους πεινάνε πολύ και θέλουν μια χορταστική μερίδα και όσους θέλουν πολλά μικρά πιατάκι να πηγαινοέρχονται μαζί με μπύρες και ούζο Δολύχι από την Ικαρία.

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ζήτα οπωσδήποτε κεφτέδες ή μπιφτέκι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά, που είναι και τα δυο από την ίδια συνταγή της κυρίας Ευαγγελίας. Εξαιρετική είναι η τηγανιά κοτόπουλο, η πιατέλα με τα αλλαντικά και τα λουκάνικα για τη μέση και το "πειραγμένο" αιγυπτιακό πικάντικο σαγανάκι. Τέλος ρώτα τι άλλο παίζει κάθε μέρα γιατί καμιά φορά που η κυρία Ευαγγελία έχει κέφια όλο και κάτι αφήνει στην κουζίνα. όπως τα γλυκά του κουταλιού που ακόμη επιμελείται η ίδια. Βέβαια το σάντουιτς, είναι αυτό που έχει στηρίξει όλο το μαγαζί και από εκεί ξεκίνησε. "Ο κόσμος έχει, δυστυχώς, συνηθίσει από γεύσεις ετοιματζίδικες και πλαστικές" λέει ο κύριος Σωτήρης.

 

Φεύγοντας τον ρωτάμε να μας πει το μυστικό του. "Μια γυναίκα από την Ικαρία, σαν το δικό μου το διαμάντι!"

 

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Μπουζούκια και σαντουιτσάρες στην Ερμού Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ