Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter
5


Η εθνική μαγείρισσα της Αμερικής συνεχίζει το δρόμο της δόξας, με μια πρόσφατη επανεμφάνιση στην τηλεόραση. Η γυναίκα-φαινόμενο που δύσκολα περιγράφεται, έμπλεξε με τη δικαιοσύνη αλλά βγήκε αλώβητη: αν ζεις στην Αμερική είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να μην τη δεις κάπου μπροστά σου: στα βιβλία, στα app του iPad, στα είδη γραφείου (οργάνωσε το προσωπικό σου γραφείο με τα είδη της Μάρθας), σε τσάντες καλαίσθητου χρώματος που χωράνε το iPad μαζί με ασορτί θήκη σε παλ γαλάζιο, χρώματα για τους τοίχους, έτοιμα σεταρισμένα σε αισθητική εξοχικού στα Χάμπτονς, σε χαλιά, πλεγμένα από αγνό βαμβάκι αμερικανικών φυτειών, σε πετσέτες, χρώματα για γυαλί, πώς να το κάνουμε, η Μάρθα βρίσκεται παντού και τα ξέρει όλα.

Το περιοδικό της λέγεται απλά «Living», και προκαλεί γέλιο και κλάμα. Θεωρεί δεδομένο ότι έχουμε κήπο, ότι κάνουμε κομπόστ, ότι έχουμε μια καλοαναθρεμμένη, λευκή οικογένεια με στρουμπουλά εγγόνια που φοράνε κολλαριστά καρό πουκάμισα, έχουν καλούς τρόπους και τρώνε αδιαμαρτύρητα αβγά ποσέ με σπαράγγια. Η Αμερική είναι μεγάλη, βέβαια, και πλατιά και απλωμένη. H αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί έχουν μονοκατοικίες, κήπους και πίσω αυλή για μπάρμπεκιου, όμως πόσοι μπορούν να ταυτιστούν με το ημερολόγιο που βρίσκεται στην αρχή κάθε τεύχους του 'Living', όπως για παράδειγμα, στο τεύχος του Απριλίου:

3 Απριλίου - δουλειά στο στάβλο με τα άλογα
4 Απριλίου - σχεδιασμός συντήρησης αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων
7 Απριλίου (που είναι Κυριακή..) - καθαρισμός προσώπου
11 Απριλίου – πλύσιμο χειμωνιάτικων ρούχων, αποθήκευση με σακουλάκια με κέδρο
29 Απριλίου – να αγοράσω πάσα για την παραλία (;)

Μπριζόλα με πατάτες από τη Μάρθα Στιούαρτ Facebook Twitter

Όμως, η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη: είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς (γιατί έχει και από τα δύο), ξέρει τι λέει. Δεν είμαι σίγουρη για τις συμβουλές της για το ξεχορτάριασμα και το πλύσιμο των μάλλινων, αλλά οι συνταγές της είναι καλές, είναι δοκιμασμένες, είναι σχεδόν απλές.

Η νέα της εκπομπή που μεταδίδεται από το PBS χωρίζει βασικές έννοιες μαγειρικής σε κατηγορίες (τηγάνισμα, ψήσιμο, βράσιμο) και εξηγεί την λογική πίσω από την τεχνική με παραδείγματα. Είναι πράγματι ένα καλό σχολείο και για αρχάριους αλλά και για ξεκαθάρισμα για όσους ξέρουν να μαγειρεύουν αλλά έχουν ακόμη απορίες. Η εκπομπή λέγεται Martha Stewart's Cooking School και σύντομα θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος, οι συνταγές αναλυτικά υπάρχουν και σε βιβλίο που πάει πολύ καλά και εξαντλείται γρήγορα.

 

Οι συμβουλές της Μάρθας για το ψήσιμο μπριζόλας στο μάτι της κουζίνας:
  • Χρειάζεται ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο.
  • Πρέπει να καίει, κάτι που καταλαβαίνεις όταν ρίξεις μερικές σταγόνες νερό: πρέπει να εξατμιστούν με τσιτσίρισμα.
  • Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, καλύτερα να το έχετε βγάλει μια ώρα πριν από το ψυγείο
  • Πρέπει να το στεγνώσετε πάρα μα πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας (γιατί αλλιώς αντί να ψηθεί, «βράζει»)
  • Βάλτε αλάτι και πιπέρι την τελευταία στιγμή πριν το βάλετε στο τηγάνι
  • Μην πιέζετε τις μπριζόλες μέσα στο τηγάνι γιατί έτσι βγαίνει όλο το ζουμί της και στεγνώνει
  • Για απόλυτη σιγουριά για το πότε έχουν γίνει χρειάζεται θερμόμετρο
Οι τηγανιτές πατάτες της Μάρθας

Μια συνταγή που απαιτεί πολύ κόπο, που ισχυρίζεται ότι κάνει μόνη της όταν έχει καλεσμένους – φαντάζομαι ότι όταν η Μάρθα λέει "μόνη της", εννοεί "μόνη της με την υπεύθυνη αρχιμαγείρισσα, ενώ οι υπόλοιπες ξεφλουδίζουν". Όμως, όποιος έχει το κουράγιο να τηγανίσει την υπέρτατη τηγανιτή πατάτα, τώρα ξέρει πώς:

Για λάδι προτείνει φυστικέλαιο ή ηλιέλαιο. Απαραίτητο εργαλείο: θερμόμετρο για το λάδι.

  • Κόψτε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια, καλύτερα με βοήθεια μαντολίνου.
  • Βάλτε τις αμέσως σε μπολ με κρύο νερό.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 175 βαθμούς Κελσίου.
  • Τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν ελάχιστα, για ένα λεπτό.
  • Στραγγίστε, αφήστε τις να κρυώσουν βάλτε τις στη συνέχεια σκεπασμένες για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
  • Τηγανίστε ξανά, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό είναι το σχόλιό μου, όχι το προηγούμενο που έφυγε πάλι λειψό!Λοιπόν, αυτό το κόλπο με τις πατάτες το έχω διαβάσει σ’ ένα βιβλίο της Μαρίας Χαραμή («Περί ορέξεως»). Με τη διαφορά ότι στην πρώτη φάση τηγανίσματος το λάδι είναι στους 170ο C και στη δεύτερη στους 190ο C. Δυστυχώς ποτέ δεν βρήκα το κέφι να το δοκιμάσω. Όμως, κάποτε είχε φτιάξει μια φίλη μου πατάτες τηγανιτές που κρύωσαν καθώς άργησα να φτάσω σπίτι της. Τις έριξε ξανά στο λάδι για να ζεσταθούν κι έγιναν πραγματικά πολύ τραγανές.
Tyler Durden: We're consumers. We are by-products of a lifestyle obsession. Murder, crime, poverty, these things don't concern me. What concerns me are celebrity magazines, television with 500 channels, some guy's name on my underwear. Rogaine, Viagra, Olestra. Narrator: Martha Stewart. Tyler Durden: Fuck Martha Stewart. Martha's polishing the brass on the Titanic. It's all going down, man. So fuck off with your sofa units and Strinne green stripe patterns.