Να προσαρμοστούμε γιατί χανόμαστε

Facebook Twitter
0

Το αργοκίνητο ελληνικό Καράβι δυσκολεύεται να αλλάξει πορεία. Συνεχίζει να αρμενίζει αμέριμνο προς την καταστροφή ακόμα και τώρα που οι σειρήνες μας έχουν ξεκουφάνει. Δεν έχουμε λεφτά; Ας τα ζητήσουμε από τους πολίτες που δεν μπορούν να τα κρύψουν. Μα αυτοί δε θα μας σώσουν, πάλι δε φτάνουν τα λεφτά. Ωραία, τότε να τους ζητήσουμε κι άλλα. Μα δεν έχουν άλλα, που να τα βρουν, ποτέ δεν είχαν. Ε, ας τους ζητήσουμε λίγα ακόμα. Μα δεν γίνεται να λυθεί έτσι το πρόβλημα, πάντα λίγα είχαν, τώρα έχουν ακόμα λιγότερα και χρειαζόμαστε τα πολλαπλάσια. Καλά, ας μας δώσουν λίγα ακόμα και βλέπουμε.

Η προσαρμοστικότητα, η οποία είναι το μέγα χαρακτηριστικό της Φύσης προκειμένου να επιβιώσει και η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που αναγνωρίζουμε ως ευφυΐα, δεν είναι χαρακτηριστικό αυτού του Καραβιού. Αντιθέτως συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια: να φτιάχνει νόμους που μισό-εφαρμόζονται και οι οποίοι, ακόμα κι αν εφαρμοζόταν στο ακέραιο θα είχαν μισό-αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ γύρω μας –σε αργή κίνηση για τα δικά μας μάτια, πολύ γρήγορα για την ηλικία του σύμπαντος- ζώα αρχίζουν να πετούν ή σταματούν να πετούν, φυτά αρχίζουν να κινούνται, θηλαστικά αποκτούν αντίχειρες ή βγάζουν φολίδες, πολλαπλασιάζουν τα μάτια τους, όλα αυτά προκειμένου να καταφέρουν να υπάρχουν σ’ αυτή τη γη. Και όσα δεν προλαβαίνουν, ή το κάνουν πιο αργά από όσο θα έπρεπε, ή αδιαφορούν, εξαφανίζονται. Χωρίς θρήνους.

Εμείς όχι μόνο πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτό αλλά να εξασφαλίσουμε και ότι οι αδύναμοι δεν θα εξαφανιστούν όπως γίνεται στην αμείλικτη φύση. Αυτό θα κάναμε, αν είχαμε ένα κράτος που θα μπορούσε να συντηρήσει αδύναμους, ηλικιωμένους και παιδιά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δυσκολεύεται να συντηρήσει κι αυτούς που είναι σε θέση να δουλέψουν.

Αλλαγή κλίματος: εναλλακτικά αβγά

Το αβγό, σύμβολο/μέσο διαμαρτυρίας λόγω της εκρηκτικής φύσης του, αποτελεί ιδανική επιλογή για αυτόν που θέλει να κάνει δήλωση με εφέ αλλά δεν θέλει να κινδυνέψει ούτε να θέσει σε κίνδυνο. Θέλει προσοχή στη μεταφορά αλλά αν πετύχει το στόχο του προκαλεί ντροπιαστικό εφέ λόγω του ιδιαίτερου ιξώδους που χαρακτηρίζει το ασπράδι (σημείωση: μοιάζει με μύξα) αλλά ταυτόχρονα ο κρόκος λόγω χρώματος σηματοδοτεί οπτικά τον στόχο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κολλάει ενώ μοιάζει από μακριά σα νερό και αν αφεθεί αρκετή ώρα, αρχίζει και να μυρίζει.

Το αβγό επίσης είναι σύμβολο δεξιότητας για τους σεφ: κάτι που για τους μη επαγγελματίες είναι το απλούστατο είναι ζήτημα δευτερολέπτου για τους ειδικούς. Το αβγό είναι τόσο εναλλακτικό που είναι ταυτόχρονα συνώνυμο με την ακαμάτρα νοικοκυρά (δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αβγό) και κάνει σεφ να τρέμουν (όταν φτιάχνουν Béarnaise).

Τέλος, το αβγό, έχοντας την μοναδική ιδιότητα να μετατρέπεται από υγρό σε στερεό ανάλογα με την θερμοκρασία και το χρόνο στον οποίο υπόκειται αλλάζει πολλές μορφές ενδιάμεσα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός ή το ρόλο που καλείται να παίξει.

Το κοινό αβγό, της κοινής κότας, είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πολύπλευρου προσώπου της φύσης. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και αβγά άλλων πτηνών, που εμπλουτίζουν κι άλλο αυτό το χαρακτηριστικό. Ακολουθούν παραδείγματα:

Αβγά Bantam

Οι κότες Bantam είναι μέλη μίας ράτσας που χαρακτηρίζεται από το μικρό της μέγεθος. Μικρόσωμες κότες, μικρά αβγά, τα οποία έχουν διαφορετική αναλογία κρόκου/ασπραδιού, φτάνοντας το 50-50, κάνοντάς τα ιδανικά για αβγά μάτια.

Αβγά γαλάζια

Η κότα Cream Legbar κάνει αυτά τα γαλάζια αβγά. Το είδος αυτό έχει προκύψει από διασταύρωση με την κότα Araucana, η οποία επίσης κάνει γαλάζια αβγά. Λόγω της επιμειξίας όμως είναι πιθανόν αυτή η κότα να κάνει και γκρι, χακί ή λαδί αβγά. Οι κρόκοι αυτών των αβγών είναι ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Αβγά ορτυκιού

Μικροσκοπικά αβγά με πιτσιλιές, είναι ιδιαίτερα ντελικάτα με χλωμούς κρόκους και μαγειρεύονται σε δευτερόλεπτα, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Είναι ωραία βραστά μελάτα σε πράσινες σαλάτες.

Αβγά emu

Το emu είναι ένα είδος στρουθοκάμηλου που ζει στην Αυστραλία και για να πούμε την αλήθεια, μοιάζει με ντόντο (το οποίο ξέρουμε τι έπαθε στην ιστορία της Εξέλιξης). Τα αβγά τους κατ’ αναλογία είναι τεράστια, περίπου δεκαπλάσια από τα αβγά της κότας. Αν θέλετε να τα βράσετε, υπολογίστε μία ολόκληρη ώρα και παρέα για να το φάτε. Σε γεύση δεν διαφέρουν από τα γνωστά μας αβγά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT