Nέα μέρη στην πόλη

Nέα μέρη στην πόλη Facebook Twitter
Ψαράδες
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

 

Στους Ψαράδες

Μέσα από έναν κατάλευκο ξώχαρο σκηνικό μάς συστήνεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Ψαράδες που «έδεσε» κάβο στο Παλιό Φάληρο. Η ονομασία του ευθύς εξαρχής προσδιορίζει και τη θαλασσινή κουζίνα του. Άλλωστε, όπως λέει και ο δημιουργός του, καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του ονόματος «Ψαράδες», αφού έγινε από σεβασμό κι εκτίμηση στους ανθρώπους που με μόχθο φέρνουν τη φρέσκια ψαριά τους στο μαγαζί. Εδώ η ομάδα της κουζίνας τιμάει τη φρέσκια πρώτη ύλη και στα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι ανακαλύπτεις την διάθεση δημιουργικότητας. Γκουρμέ ψαροφαγία για όσους την επιζητούν, αλλά και πιο απλές, ξεκάθαρες γεύσεις για τους κλασικούς ψαροφάγους που επιλέγουν ένα μεγάλο ψητό ψάρι. Το τσίπουρο Avaton ρέει στα ποτήρια με τον πάγο και από δίπλα μια σειρά από μεζεδάκια έρχεται για να κρατήσει νόστιμη συντροφιά. Τσιροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος πάνω σε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Η μους λευκού ταραμά είναι σαν αφρός και ενισχύεται με πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου και κρίταμο (€4,5), έτοιμη να διεκδικήσει την εύνοια του τσίπουρου. Το σεβίτσε ψαριού, σερβιρισμένο πάνω σε μαύρο πλακάκι, είναι ωραίο και γευστικό, φτιαγμένο με φιλετάκια φρέσκων ψαριών κομμένα αριστοτεχνικά σε κύβους και μαριναρισμένα σε μείγμα από χυμό μοσχολέμονου, κρεμμυδιού και καυτερής πιπεριάς, με τη συμμετοχή μυρωδικών και βοτάνων (€8,5). Κάθε μπουκιά μοσχοβολούσε και οι νύξεις της καυτερής πιπεριάς έδιναν ωραία γευστική ένταση. Η πανακότα καπνιστού σολομού (€8,5) ήρθε αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, στην κορυφή της φιγουράριζε μια αμπούλα με λάδι βασιλικού και αυγά χελιδονόψαρου και συνοδευόταν από μαρμελάδα πορτοκαλιού. Φλύαρο πιάτο του οποίου το σύνολο κάλυπτε η υπερβολική γλύκα της μαρμελάδας. Η σαλάτα Ψαράδες (€6,5) ήταν πλούσια, με ποικιλία από δροσερά και τραγανά πράσινα φύλλα μαρουλιών, νεαρό σπανάκι, ρόκα με ντοματίνια και ντακάκια λαδιού, λουσμένη με αρωματική βινεγκρέτ αντζούγιας, μουστάρδα και κόκκινη καυτερή πιπερίτσα. Πραγματικά απολαυστική! Το μωσαϊκό χταποδιού (€8,5), από τα καινούργια πιάτα ημέρας, ήταν άνευρο και ήρθε με τις ψιλοκομμένες ροδέλες του χταποδιού να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα και μους καπνιστής μελιτζάνας, που είχε υπερβολικό ξίδι. Τα ποτήρια με το διάφανο υγρό τσουγκρίζονται και τα πιρούνια είναι σε θέση μάχης για να υποδεχθούν το επόμενο πιάτο, το παιχνιδιάρικο και με δημιουργική μαγειρική προσέγγιση μίνι πεϊνιρλί με γαρίδα, χτένι και μύδι με αρωματικά λαχανικά και κρέμα φέτας αρωματισμένη με ούζο και δυόσμο (€9,5). Πληθωρική γεύση, με την κρέμα φέτας να σκεπάζει τα θαλασσινά. Το κριθαρώτο με σουπιές (€9,5), μαγειρεμένο στο μελάνι τους με φρέσκα ντοματίνια κομμένα σε κύβους, ήταν απόλυτα πετυχημένο και με βαθιά νοστιμιά. Εδώ, ανακαλύπτεις ότι η κουζίνα κινείται με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά προτείνει και πιάτα με τα ταπεινά, ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή ψητά. Καλή είναι η οινική λίστα και η συλλογή με ελληνικά αποστάγματα (τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα) από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σιγοντάρουν τους μεζέδες.

☛Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888

Στο Θάμα (που αρέσει και στους Red Hot Chili Peppers!)

Η Μάντω Ηλιοπούλου έμαθε να μαγειρεύει τις συνταγές της πεθεράς της που είναι από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και με σεβασμό στις γεύσεις ακολουθεί τις εποχές στην κουζίνα της. Δείγμα γραφής της απολαύσαμε όταν στο τραπέζι προσγειώθηκε η μπαμπανάτσα Φιλιατρών (€5,5) ή ριγανάδα. Πληθωρική φέτα από ζυμωτό ψωμί με ξεφλουδισμένη ντομάτα, φέτα του Πετρόπουλου από την Καλαμάτα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, φρέσκο δυόσμο και λουσμένη σε μπόλικο υπέροχο λάδι από την Καλαμάτα. Όλα τα αρώματα και η αληθινή γεύση του τόπου ξεδιπλώνονται σε κάθε μπουκιά. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα. Ακολουθεί καγιανάς με τσιγαρίδες (€7) που είναι το παραδοσιακό παστό που φτιάχνει ο Οικονομάκος στην Καλαμάτα και συνδυάζει ωραία με τα χωριάτικα αυγά και τη φρέσκια ντομάτα. Ένα πιάτο που δε συσκοτίζει την καθαρότητα των γεύσεων. Καλοδεχούμενη στο τραπέζι και η σαλάτα με τα αλμυρίκια (€4) που είναι στην εποχή τους, με το ευωδιαστό ελαιόλαδο που δεν το τσιγκουνεύεται στα φαγητά της η καλή μαγείρισσα. Ο κοκκινιστός κόκορας, μαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί με φρέσκια ντομάτα, και μαζί το χειροποίητο χυλοπιτάκι (€9) είναι ένα ωραίο πιάτο. Όλα τα αρωματικά χόρτα του αγρού μπαίνουν στο χοιρινό (€9,5) (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλήθρες), σωστά μαγειρεμένα, με το λεμονάκι σε ιδανική ισορροπία. Το μαγαζί φημίζεται για την υπέροχη γουρουνοπούλα του με την τραγανή πετσούλα που φτιάχνει ο Θάνος, σύζυγος της Μάντως, ο οποίος δεν της μαρτυράει το μυστικό της επιτυχίας του. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κουζίνας τους και ανάμεσά τους το συγκρότημα Red Hot Chili Peppers που ενθουσιάστηκε με το φαγητό και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην επόμενη συναυλία του στην Αθήνα.

☛Θάμα, Μεσογείων 242, Χολαργός, 211 0139951

Απλά για την παρέα

Σε μια γειτονιά στο Κερατσίνι το Ρακ εν Ρολ είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο, που θυμίζει ίσως άλλες εποχές, πιο απλές και κατανοητές όσον αφορά το φαγητό και πολύ πιο προσιτές όσον αφορά τις τιμές. Ο Λεωνίδας Μουμούρης, σεφ και ιδιοκτήτης, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ν’ αλλάξει τη φιλοσοφία στο μαγαζί του και να το προσαρμόσει στα μέτρα της εποχής, όπως ο ίδιος λέει. Στον μικρό του χώρο μαγειρεύει καθημερινά φαγητά μαγειρευτά που αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το μενού το βρίσκεις σε έναν μαυροπίνακα – λίγα πιάτα, με ορεκτικά και κυρίως. Ο χώρος μοιράζεται σε δύο μικρά δωμάτια με αφίσες στους τοίχους από συναυλίες, και τραπέζια όπου κάτω από το τζάμι φιγουράρουν αναμνηστικά εισιτήρια από συναυλίες. Καταλαβαίνεις ότι ο ιδιοκτήτης δίνει έμφαση και στη μουσική, εκτός από το φαγητό, όπως θα διαπιστώσεις και από τον ήχο που γεμίζει τον μικρό χώρο, χωρίς να ενοχλεί – επιλογές από καλή σύγχρονη ελληνική μουσική που θα σου κρατήσει καλή διάθεση. Στο τραπέζι έρχονται, αντί για ψωμί, πίτες ψητές με δύο διαφορετικές σος. Ακολουθεί μια πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα, λάχανο και παρμεζάνα (€5), με φρέσκα τα λαχανικά και ωραία αρτυμένη. Καλοφτιαγμένη η πράσινη φάβα από αρακά, με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης (€4), με απαλή υφή και νόστιμη γεύση. Ο Λεωνίδας φτιάχνει καθημερινά και χειροποίητες πίτες. Την ημέρα που πήγαμε είχε ετοιμάσει και δοκιμάσαμε πίτα με κιμά (€5,5) και μελιτζανόπιτα με φέτα (€4,5) που ήρθαν μέσα σε τηγανάκι. Από τα μαγειρευτά ήρθαν χοιρινό με εστραγκόν και ελιές (€6) και μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και κουσκούς (€6), πιάτα συμπαθητικά. Το Ρακ εν Ρολ δεν διεκδικεί γαστρονομική δόξα, αλλά αυτό που προσφέρει ευχαριστεί τους πελάτες του που γεμίζουν καθημερινά το μαγαζί.

☛Ρακ εν Ρολ, 25ης Μαρτίου, Κερατσίνι, 21 04632285

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα στον οινικό κόσμο. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα δείγματα κρασιών από την ποικιλία Ασύρτικο που καλλιεργούνται και οινοποιούνται και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Petit Sommelier, την Πέμπτη στις 20:30, καλεί τους οινόφιλους σε μια τυφλή γευσιγνωσία στην οποία θα «μονομαχήσουν» τα σαντορινιά ασύρτικα με αυτά εκτός του νησιού. Την παρουσίαση των αναμετρήσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαδάκης και οι κριτές της κάθε μονομαχίας θα είναι όσοι συμμετέχουν. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Le Petit Sommelier, wine & spirit entertainment, Ζαΐμη 6, Παλαιό Φάληρο, 210 9842344

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ