Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου

Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου Facebook Twitter
Ο Μπαρμπαδήμος προσφέρει έναν συνδυασμό πολύ καλού φαγητού με έμφαση στο εξαιρετικό κεμπάπ, όμορφα διακοσμημένου χώρου και προσωπικού, η συμπεριφορά του οποίου υπερβαίνει την τυπικότητα, δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για την καλοπέρασή σου... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0


Ο Μπαρμπαδήμος δεν είναι καινούργιο όνομα. Τέσσερα χρόνια τώρα, από τότε που άνοιξε το πρώτο μικρό κατάστημα στην ακτή Μουτσοπούλου, τραβάει σαν μαγνήτης όσους αναζητούν με πάθος το καλύτερο κεμπάπ. Ακολούθησαν από τότε και άλλα μαγαζιά, στον Πειραιά και στη Νέα Σμύρνη, αλλά το πλέον πρόσφατο, αυτό στην πλατεία Μπουρναζίου, αναδεικνύεται «ναυαρχίδα» της αλυσίδας, καθώς, όσον αφορά το μέγεθος του χώρου και τη διακόσμηση, κερδίζει τις εντυπώσεις. Το κεμπαπτζίδικο δεσπόζει στην πολύβουη πλατεία με έναν χώρο ικανής χωρητικότητας στο εσωτερικό και πολλαπλής στον έξω χώρο, στο πεζοδρόμιο δίπλα στην επιβλητική τζαμαρία. Η μαύρη γυαλιστερή πινακίδα με τα χρυσά γράμματα «Μπαρμπαδήμος», οι ριγέ τέντες, τα βιτρό που χαρίζουν αισθησιακό φως, οι γυάλες με τα μπαχαρικά στα ράφια, ο πάγκος του μπακάλη και οι φωτογραφίες από τη νεότερη ελληνική ιστορία παραπέμπουν στην αστική αισθητική της Πόλης. Είναι βέβαιο ότι το περιβάλλον θα σε τραβήξει και θα σου φτιάξει τη διάθεση, αλλά σε ένα κεμπαπτζίδικο το «φάτε μάτια ψάρια» δεν αρκεί για να σε κρατήσει.

Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου Facebook Twitter
Το φαγητό, λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο και εδώ ξέρουν να το φτιάχνουν καλά, χωρίς να προσποιούνται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπεις και γεύεσαι... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

Είναι απαραίτητο ένα καλοφτιαγμένο κεμπάπ να πυροδοτήσει μια έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων στο στόμα σου, ξυπνώντας μνήμες που μερικές φορές αναρωτιέσαι πώς έχουν φυτευτεί τόσο βαθιά στο γευστικό σου υποσυνείδητο. Το φαγητό, λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο και εδώ ξέρουν να το φτιάχνουν καλά, χωρίς να προσποιούνται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπεις και γεύεσαι. Το κεμπάπ, φτιαγμένο από κρέας μοσχαριού και προβάτου, έρχεται ψημένο στα κάρβουνα, έχοντας δεχτεί την ιδανική ποσότητα πυράς, ώστε να παραμένει ζουμερό και να αναδεικνύει τη ισχυρή γεύση του (€7,5/μερίδα). Το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί σε μείγμα μπαχαρικών και καταφέρνει –για ένα κρέας απρόσωπο, όπως το κοτόπουλο– να δώσει πλούσια γεύση και αφράτη υφή (€7,5/μερίδα). Το χοιρινό σις κεμπάπ έχει επίσης πολλές γευστικές αρετές να προσφέρει (€7,5/μερίδα). Ο μοσχαρίσιος παστουρμάς είναι φρεσκομμένος στη μηχανή και αναδίδει αρώματα (€6,90). Το σουτζούκι το ίδιο (€6,90). Το καινούργιο και ιδιαίτερα αξιόλογο πιάτο, τα τζιέρια (€8,90), δηλαδή μοσχαρίσιο συκώτι ψημένο και κομμένο σε λεπτές φέτες, είναι αφρός και καταναλώνεται αμέσως. Όλα συνοδεύονται από κομμένες πίτες αλάδωτες, φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα φρέσκια ή ψημένη στα κάρβουνα. Μπορείς να πάρεις και μισές μερίδες ή να κάνεις συνδυασμούς. Επιπλέον, το μαγαζί δεν σνομπάρει το τυλιχτό (€1,90): μπορείς να διαλέξεις τι θα βάλεις μέσα και να το απολαύσεις χωρίς ενδοιασμούς. Όσο για ποτό, πέρα από τις μπίρες και τα αναψυκτικά, έχεις την ευκαιρία να πιεις αξιοπρεπές εμφιαλωμένο κρασί στην τιμή των 5,80 ευρώ το μπουκάλι. Στην πορεία του χρόνου πολλοί έχουν αναρωτηθεί τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Μπαρμπαδήμο από άλλα κεμπαπτζίδικα, που έχουν μάλιστα πολύ παλιά παρουσία στον χώρο. Νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή: προσφέρει έναν συνδυασμό πολύ καλού φαγητού με έμφαση στο εξαιρετικό κεμπάπ, όμορφα διακοσμημένου χώρου και προσωπικού, η συμπεριφορά του οποίου υπερβαίνει την τυπικότητα, δείχνοντας ειλικρινές ενδιαφέρον για την καλοπέρασή σου.

☛ Μπαρμπαδήμος, Παρασκευοπούλου 51, πλατεία Μπουρναζίου, 210 5757800

 

Νέος Μπαρμπαδήμος στην πλατεία Μπουρναζίου Facebook Twitter
Το κεμπαπτζίδικο δεσπόζει στην πολύβουη πλατεία με έναν χώρο ικανής χωρητικότητας στο εσωτερικό και πολλαπλής στον έξω χώρο, στο πεζοδρόμιο δίπλα στην επιβλητική τζαμαρία... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ